رئیس سازمان محیط زیست شهادت محیطبانان و ارتقای تراز محیط زیست ایران در میان جوامع بینالمللی را تلخترین و شیرینترین اتفاق محیط زیست طی چهارسال گذشته عنوان کرد.
تلخ و شیرینهای مدیریت سازمان محیط زیست
به گزارش پارس به نقل از فارس، در روزهای اخیر شاهد مطرح شدن گزینه های مختلف برای سکان داری سازمان محیط زیست در دولت یازدهم هستیم؛ اما در این میان باید دید که سکان دار سازمان محیط زیست در مورد فعالیت هایی که در دولت دهم انجام شده است، چه حرف هایی برای گفتن دارد.
به همین منظور به سراغ محمدجواد محمدی زاده رئیس سازمان محیط زیست رفتیم.
محمدجواد محمدی زاده در گفت وگو با خبرنگار جامعه فارس اظهار داشت: محیط زیست یک موضوع فرابخشی و پایه ای است و بر خلاف موضوعاتی که جنبه بخشی دارد، هر اشکالی در آن کل کشور را درگیر می کند؛ لذا حتماً باید مباحث محیط زیست به عنوان مسائل پایه ای در تصمیم گیری های کلان کشور مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان محیط زیست افزود: علت بی توجهی دولت ها به مباحث زیست محیطی هم به سازمان محیط زیست و هم به مجموعه نظام آموزشی کشور که نتوانسته مباحث زیست محیطی را فرهنگ سازی کند، برمی گردد.
وی بیان داشت: متأسفانه محیط زیست در تاریخ گذشته خود، خود را فقط در حوزه شکاربانی دیده است در صورتی که حوزه محیط زیست کل مؤلفه های پایه حیات را به خود اختصاص می دهد. چنانچه سازمان محیط زیست خود را در تراز نظام اجرایی کشور در جایگاه مناسبی قرار دهد، قطعاً نگرش ها بر محیط زیست متفاوت خواهد بود.
برخی محیط زیست را مانع کار و فعالیت خود می دانند
وی ادامه داد: برخی محیط زیست را مانع کار و فعالیت خود می دانند و در قابل آن موضع می گیرند در این میان وظیفه تمامی دستگاه ها و ارگان ها این بود که محیط زیست را در تراز خود بشناسانند اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد.
محمدی زاده درباره عملکرد سازمان محیط زیست در دولت دهم اظهار داشت: در چند حوزه اقدامات شاخص و با ارزشی به وقوع پیوست به عنوان مثال؛ در قانون برنامه پنجم توسعه محیط زیست شامل ۷ ماده قانونی است که ۱۶ موضوع را در بر میگیرد و ۱۳ ماده قانونی مربوط به سایر دستگاه است، موضوع محیط زیست در قانون برنامه پنجم توسعه به خوبی دیده شده است.
وی ادامه داد: همچنین سیاست های محیط زیست در قانون برنامه پنجم توسعه کشور نیز به رهبر معظم انقلاب تقدیم شده است و در صورت تأیید از سوی مقام معظم رهبری، به سایر دستگاه ها ابلاغ می شود.
تدوین سند توسعه ملی محیط زیست
این مقام مسئول با اشاره به تدوین سند ملی محیط زیست، ابراز داشت: در اجرای قانون برنامه پنجم تمامی آیین نامه های اجرایی تدوین شد.
ایجاد بیش از ۳۰۰ واحد محیط بانی در کشور
وی تصریح کرد: طی این دوره دانشگاه محیط زیست مصوب و راه اندازی شد همچنین یگان حفاظت محیط زیست ساماندهی شد به طوری که ۲۳۰ اداره و نمایندگی در سطح کشور افتتاح و بیش از ۳۰۰ واحد محیط بانی در کل کشور در طی این سال ها ایجاد شد.
کاهش ۴۰ درصدی صنایع آلاینده کشور
وی یادآور شد: باید گفت که ۵۰ درصد کل محیط بانی هایی که هم اکنون وجود دارد در دولت دهم ایجاد شده است؛ ارتقای استانداردهای زیست محیطی در رابطه با سوخت و خودرو به یورو ۵ و یورو ۴، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، کاهش ۴۰درصدی صنایع آلاینده کشور از دیگر اقدامات صورت گرفته طی این دوره است.
ظرفیت سیستم حمل ونقل عمومی به ۵۰درصد افزایش یافته است
رئیس سازمان محیط زیست اضافه کرد: اگر روزی در کشور ظرفیت و سهم سیستم حمل و نقل عمومی ۲۵ درصد بود امروز این رقم به ۵۰ درصد ارتقا یافته است، آلاینده های موجود در هوای کشور به دلیل اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها و سهمیه بندی سوخت کاهش پیدا کرد.
ایجاد بیش از ۲۰۰۰ ایستگاه سی ان جی در کشور
محمدی زاده ابراز داشت: طی این مدت بیش از ۲۰۰۰ ایستگاه سی ان جی در کشور راه اندازی توسط وزارت نفت راه اندازی شده است البته این امر یکی از سیاست های سازمان محیط زیست بوده است.
بیش از ۳ میلیون دستگاه خودرو گازسوز شد
وی گاز سوز شدن بیش از ۳ میلیون دستگاه خودرو در کشور را از دیگر اقدامات سازمان محیط زیست طی این دوره اعلام کرد.
محمدی زاده بیان داشت: طی این مدت تکنولوژی های جدید در حوزه اقلیمی وارد کشور شد همچنین در حوزه آلاینده های مخرب در کشور به سطح استاندارد قابل قبول رسیدیم از این حیث می توان گفت که در حوزه آلایندگی ها در سطح کلان شهر با مشکل روبرو نیستیم و آنچه که مسئله ساز شده است، ریزگردها است.
مدیریت ۸۵ درصد پسماندهای بیمارستانی
رئیس سازمان محیط زیست افزود: ۸۵ درصد پسماندهای بیمارستانی کشور مدیریت شد، این رقم پیش از دولت دهم برابر ۳۰ درصد بود.
وی یادآور شد: ۹۰ درصد پسماندهای خانگی تحت مدیریت درآمد به طوریکه شکل دفع و دفن و نحوه جمع آوری آن کاملاً مدیریت شد.
به گفته وی، تا پایان سال استانی در کشور وجود نخواهد داشت که در حوزه مدیریت پسماند با چالش روبرو باشد.
۸۰ درصد پسماندهای صنعتی و ویژه مدیریت شدند
محمدی زاده بیان داشت: هم اکنون بالغ بر ۸۰ درصد پسماندهای صنعتی و ویژه مدیریت شده است، همچنین تصفیه خانه های صنعتی به ۴۰ درصد افزایش یافته است.
این مقام مسئول یادآور شد: بالغ بر ۵۲۶ پروژه بزرگ در دفتر ارزیابی مورد بررسی قرار گرفته و مجوزهای لازم را اخذ کرده است که این رقم نسبت به گذشته چند برابر شده است.
وی بیان داشت: هم اکنون بیش از ۶۰۰۰ واحد صنعتی تحت پایش قرار گفته البته این رقم باید به ۱۰ هزار واحد افزایش یابد.
محمدی زاده حذف فریون ها در تولید افشانه های تنفسی را از دیگر اقدامات سازمان محیط زیست طی این دوره اعلام کرد و بیان داشت: جایگزینی آن هیچگونه تخریبی را متوجه محیط زیست نکرده است به همین دلیل نیز از سوی سازمان ملل مورد تقدیر قرار گرفت.
به گفته وی: هم اکنون نزدیک ۳۰۰ آزمایشگاه معتمد در کشور مسئولیت آزمایش کل فعالیت هایی را دارند که در ارتباط با محیط زیست هستند.
تهیه طرح جامع مدیریت زیست محیطی منابع خاک
وی یادآور شد: در ارتباط با خاک طرح جامع مدیریت زیست محیطی منابع خاک کشور تهیه شد و در اختیار مجلس قرار گرفت.
محمدی زاده تصریح کرد: طرح جامع حفاظت از منابع خاک کشور اولین بار در کشور تهیه شد که هم اکنون نیز نهایی شده است.
رئیس سازمان محیط زیست بیان داشت: در رابطه با بحث آفات نباتی؛ آیین نامه اجرایی ورود، ساخت، مصرف و فرمولاسیون کودهای زیستی و آلی تهیه و ابلاغ شده است.
اخد یک هزار میلیارد تومان جریمه از متخلفان محیط زیست
رئیس سازمان محیط زیست بیان داشت: در طول یک سال گذشته بالغ بر یک هزار میلیارد تومان جریمه از متخلفان در حوزه محیط زیست اخذ شده است. البته شاید جرایمی که باید اخذ شود بیش از این ها باشد، اما متأسفانه به دلیل عدم ارزش گذاری مناطق حفاظت شده این رقم در حال حاضر مشخص نیست.
شهادت محیط بانان و ارتقای تراز محیط زیست در سطح بین الملل
محمدی زاده درباره تجربه شیرین و تلخ در دوران تصدی گری سازمان محیط زیست ابراز داشت: تجربه تلخ شهادت محیط بانان بوده است از جمله شهادت شهید محمدیاری در استان همدان بوده است و تجربه موفق ارتقای تراز ایران در سطح جهانی در حوزه محیط زیست بوده است.
وی بیان داشت: در سال های گذشته فقط ۱۶ کشور در تراز محیط زیست و برنامه ریزی محیط زیست اقدام کرده اند و در این میان از کشورهای منطقه نام کشوری مشاهده نمی شد.
هم فهم زیست محیطی بالا رفته و هم شجاعت
محمدی زاده با اعلام اینکه طی سالهای اخیر هم فهم زیست محیطی بالا رفته و هم شجاعت، اضافه کرد: تعاملات ایران در طول چند سال اخیر در حوزه بین الملل به گونه ای است که کشورهای پیشرفته اعلام کرده اند که در آسیا موفق ترین کشور، ایران است و از ایران رسماً در میان کشورهای جهان برای برنامه ریزی زیست محیطی دعوت شد.
۲۳ استان کشور ما و ۱۷ کشور دیگر در منطقه درگیر معضل ریزگردها هستند
این مقام مسئول درباره معضل ریزگردها بیان داشت: معضل ریزگردها مشکل جدی کل منطقه است به طوری که الان ۲۳ استان کشور و ۱۷ کشور در منطقه درگیر این مسئله هستند.
محمدی زاده از ریزگردها به عنوان پدیده نوظهوری یاد کرد که نتیجه غفلت سال های متمادی منطقه است.
به گفته وی، مقابله با ریزگردها امروز به عنوان مسئله اولویت دار میان همه کشورها قرار گرفته است.
۶ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور استعداد تولید ریزگرد دارند
محمدی زاده با بیان اینکه ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور استعداد تولید ریزگرد را دارند، بیان داشت: ایران جز موفق ترین کشورهایی در جهان است که در این باره چاره اندیشی کرده است.
وی یکی از راهکارهای مورد نظر را تهیه طرح جامع ای در این خصوص اعلام کرد و بیان داشت: طرح جامع تهیه شده و به دولت و مجلس تقدیم شده است.
رئیس سازمان محیط زیست بیان داشت: امسال مجلس ۵۵ میلیارد تومان برای این موضوع اعتبار اختصاص داده است که باید گفت که با این رقم نمی توان مسئله ریزگردها را مرتفع کرد.
وی درباره به تعویق افتادن ارتقا سطح استاندارد خودروها بیان داشت: سازمان محیط زیست و موضوع محیط زیست یک موضوع فرابخشی است به این معنی که عاملیت را دستگاه های دیگر دارند.
وی بیان داشت: اینکه گفته می شود تیغ محیط زیست نمی برد ادبیات عامیانه درست است به معنی که باید اراده جدی در دستگاه ها به وجود آید.
محمدی زاده بیان داشت: خودروساز برای ارتقای سطح استاندارد خودروها، ۷۰۰ هزار تومان قیمت را بالا می برد.
وی متذکر شد: مسئولیت تعیین قیمت خودرو با نهاد دیگری است اما در این میان اگر این تصمیم منجر به تعطیلی کارخانه های خودروسازی شود بسیاری از کارکنان شرکت های بزرگ خودروسازی بیکار می شوند، بنابراین این امر مشکلی چند وجهی است.
محیط زیست بنا بر مصلحت کشور به خودروسازان مهلت داد
محمدی زاده ادامه داد: از اینرو سازمان محیط زیست در زمانی بنا بر مصلحت کشور مهلتی را به خودروسازان داد.
وی یادآور شد: تا سال ۸۲ استانداردی نبوده است اولین بار در ایران استانداری گذشته شده که ۴۶ سال قبل از آن در اروپا مورد رعایت قرار می گرفت.
سایپا ۱۴۱ و سمند نتوانسته اند استاندارد یورو ۴ را پاس کنند
رئیس سازمان محیط زیست بیان داشت: هم اکنون بیش از ۷۰درصد خودروها در کشور استاندارد یورو ۴ را اخذ کرده اند که در این میان سایپا۱۴۱ و سمند است که نتوانسته اند استاندارد لازم را پاس کنند.
وی اضافه کرد: خودروسازان با محدودیت های فراوانی روبرو است شرایط کشور شرایط سختی است اما در این سلامتی جامعه از هر چیزی مهم تر است.
پارک پردیسان فروخته نشده و نمی شود
محمدی زاده درباره فروش پارک پردیسان خاطرنشان کرد: پارک پردیسان نه قرار بوده فروخته شود و نه فروخته می شود این پارک پارکی تحقیقاتی، پژوهشی و تفرجگاهی است.
به گفته وی از ابتدای انقلاب قرار بوده است که اقالیم ایران در این پارک جمع شود.
محمدزاده بیان داشت: سازمان محیط زیست در طول چهار ساله گذشته دنبال همین مسئله بوده اما در این میان برخی دنبال وارونه جلوه دادن این قضیه بوده اند.
ارسال نظر