به گزارش پارس به نقل از ایسنا، کتاب « فرهنگ پارسی؛ بر پایه واژگان نژاده و ناب برساخته و در پیش نهاده و به کارگرفته دکتر میرجلال الدین کزازی» به همت سیمین حلالی تدوین و از سوی نشر معین منتشر شده است.

به گفته ی حلالی، تمام لغت های میرجلال الدین کزازی که در نوشته ها و ترجمه هایش استفاده می کند، گردآوری شده و در قالب این کتاب منتشر شده است. کتاب مجموعه ای از لغت های کاملا فارسی است که واژگان عربی و دیگر زبان ها در آن دخل و تصرفی نداشته است. همچنین بعضی از واژگان آمده در این فرهنگ لغت در میان واژگان ساخته شده یا استفاده شده توسط کزازی نیست، اما به علت کاملا فارسی بودن آن ها در « فرهنگ پارسی» آمده است.

همچنین میرجلال الدین کزازی درباره ی واژه های این فرهنگ به خبرنگار ایسنا گفت: خانم سیمین حلالی واژه های برساخته و به کار گرفته شده در کتاب ها و جستار هایم را در این فرهنگ آورده است. واژه های آمده در این فرهنگ بر چندگونه است؛ یکی واژه هایی است که برساخته ی من است و نخست بار در زبان فارسی به کار گرفته شده است و پیشینه ای در زبان فارسی ندارد. دو دیگر واژه هایی است که در متن های کهن پارسی اندک به کار گرفته شده است، اما از آن پس دیگر کاربرد نیافته است. من هر زمان نیاز بوده است، این واژه ها را به کار گرفته ام. این دو گونه واژه ها در این فرهنگ آمده است.

او افزود: سومین گروه هم واژه هایی است که من در کتاب ها و جستار های خود آورده ام، اما در آن دو گونه یادشده جای نمی گیرند. این گونه نام ها و اسم هایی است که با ترکیب هایی ساخته ام. پدیده آورنده ی فرهنگ این واژه ها را نیز در کتاب آورده است. این کتاب فرهنگی درازدامن است که به نزدیک ۹۰۰ رویه (صفحه) می رسد.

کزازی در پاسخ به این سؤال که آیا اطلاعی از شمار واژه هایی پارسی ساخته و به کارگرفته شده از سوی خودش دارد یا خیر، گفت: شمارش بسیار سخت است، من هم آماری نگرفته ام. اما آن چه می توانم گفت، خانم حلالی نزدیک دو دهه از زندگانی خود را در کار فراهم آوردن این فرهنگ کرده است. کتاب های مرا باریک بین خوانده است و واژه های آن را به در کشیده است و در پیکره ی این فرهنگ سامان داده است.

این استاد زبان و ادبیات فارسی همچنین در پاسخ به این که واکنش ها نسبت به استفاده ی او از واژه های صرف فارسی چیست، گفت: واکنش ها را در نگاهی فراخ می توان به دو گونه بخش کرد؛ یکی واکنش هایی دم ساز است، دو دیگر واکنش های ناساز است؛ اما خوشبختانه شمار واکنش های دم ساز بسیار بیش تر از واکنش های ناساز است. نشانه ی برجسته ی آن، این که بهای کتاب کم و بیش سنگین است، اما آن چنان که ناشر به من گفته است، این فرهنگ با رویکرد دوست داران زبان پارسی همراه شده و یکی از کتاب های پرفروش ناشر شده است. همین که این گرایش به فرهنگ هست، نشان می دهد این امر نیازی در روزگار ما را پاسخ می دهد.