ماهیهای آلوده در بازار!
پرورشدهندگان غیرمجاز ماهی قزلآلا، به دلیل آنکه توقف مصرف دارو در استخرها باعث تلفات جدی میشود تا ثانیههای آخر، بدون توجه به حد مجاز باقیماندههای دارویی، ترکیبات مختلف شیمیایی را به آب استخر اضافه میکنند.
به گزارش پارس به نقل از روزنامه شرق، وقتی خبرنگار ما به پرورش دهنده ای می گوید که خوردن این ماهیان سلامت انسان را به خطر می اندازد او اظهار می کند ما این ماهی ها را به استان های دیگر و تهران ارسال می کنیم و خودمان از آن نمی خوریم.
بر اساس این گزارش، در واقع به دلیل نبود نظارت دقیق بر باقیمانده مجاز سموم در محصولات شیلاتی و ضعف سیستم برچسب گذاری، بازار شاهد ورود ماهیان قزل آلایی است که در زمان تولید آن اندک اصول اولیه بهداشتی رعایت نشده و حد مجاز باقیمانده سموم در این دسته از تولیدات شیلاتی بیش از حد مجاز است. در چنین شرایطی سلامت مصرف کننده نه تنها با خوردن گوشت ماهی تضمین نمی شود بلکه با مخاطرات جدی نیز روبه رو خواهد شد.
بهار و تابستان هر سال، حاشیه یکی از سرشاخه های کارون، حد فاصل روستای سبزکوه تا منطقه برنجگان استان چهارمحال و بختیاری شاهد حضور استخرهای پرورش ماهی غیرمجازی است که صاحبان آن فقط با اجاره یک لودر و کندن حاشیه رودخانه، حوضچه های گلی را برای پرورش ماهیان قزل آلا تدارک می بینند. این استخرها در پاییز و زمستان به دلیل وقوع سیلاب های فصلی از حاشیه رود کارون حذف می شوند و صاحبان آنها بار دیگر در بهار سال آینده فقط با اجاره یک لودر اقدام به احداث استخری مشابه آنچه در سال گذشته وجود داشته و یا کمی بزرگ تر بوده، می کنند.
چرا سکوت؟
برای ساخت این استخرها نیاز به کسب مجوز از سازمان دامپزشکی نیست و سازمان شیلات هم تلاش خاصی برای جمع آوری آنها نمی کند. فقر مردم منطقه و نیاز به اشتغال، مسئولان محلی را به نوعی سکوت واداشته اما آنچه در این استخرها تولید می شود به دلیل فقدان نظارت های بهداشتی، سلامت جامعه را با مخاطرات جدی مواجه کرده است.
صاحبان استخرهای غیرمجاز که با حداقل هزینه، سالانه هشت تا ۹ میلیون تومان برای استخرهای کوچک و ۲۰۰ میلیون تومان برای استخرهای بزرگ به جیب می زنند دیگر به فکر سلامت مصرف کننده نیستند.
آنان تلاش می کنند تا با استفاده از داروهای مختلف که تلفات ماهی استخرها را به حداقل می رساند، حداکثر سود را نصیب خود کنند. در استخرهای پرورش ماهی رسم بر آن است که حدود ۲۰ روز مانده به برداشت ماهیان از مصرف هر گونه دارو و مواد دیگر خودداری شود اما پرورش دهندگان غیرمجاز ماهی قزل آلا، به دلیل آنکه توقف مصرف دارو در استخرها با تلفات جدی مواجه می شوند تا ثانیه های آخر بدون توجه به حد مجاز باقیمانده های دارویی و… ترکیبات مختلف را به آب استخر اضافه می کنند.
ماهیان رود کارون، کورند
در اغلب استخرهای پرورش ماهی غیرمجاز حاشیه رودخانه کارون، می توان ماهیان قزل آلای کوری را مشاهده کرد که در استخر شنا کرده و به دلیل عدم دید قادر به تغذیه مناسب نیستند. این ماهیان ضعیف شده و به دلیل نبود استانداردهای مناسب در استخرهای خاکی، اعم از حوضچه های امحاء در آب های آزاد رودخانه رهاشده و به وسیله مردم محلی صید می شوند. در حال حاضر گزارش ها از افزایش شیوع بیماری های پوستی در بین مردم محلی حکایت دارد. از سوی دیگر ماهیان بیمار پس از مرگ و تجزیه در آب رودخانه، بوی تعفنی را در محیط ایجاد می کنند که چندان خوشایند نیست.
به گفته مظاهر قربانی مدیر بخش آبزیان دامپزشکی استان چهارمحال وبختیاری سالانه یک تا دوبار عملیات نمونه گیری از تمامی مزارع موجود در سطح استان انجام می شود.
وی ادامه می دهد: اگر اصول بهداشتی در مزارع پرورشی رعایت شود به طور حتم بیماری استرپتوکوکوسیس در آن شایع نمی شود.
قربانی تعداد مزارع مجاز و غیرمجاز سطح استان را ۲۵۰ تا ۲۶۰ استخر اعلام کرده و می گوید: پرورش دهندگان ماهی قزل آلا حداقل ۲۰ تا ۳۰ روز قبل از برداشت ماهی باید استفاده از داروها را قطع کنند.
اگرچه پرورش دهندگان ماهی قزل آلا بر این عقیده اند که استخرهای خاکی برای پرورش ماهی بسیار مطلوب تر است اما به دلیل گسترش ناگهانی استخرهای پرورشی در سطح استان چهارمحال و بختیاری و عدم توسعه امکانات سازمان دامپزشکی برای کنترل سلامت محصولات تولیدی، متاسفانه ماهی قزل آلا بدون رعایت اندک کنترل های بهداشتی، روانه بازار مصرف می شود.
سازمان شیلات ایران میلیون ها تومان اعتبار برای ایجاد استخرهای پرورش ماهی در منطقه برنجگان صرف کرده و این اقدام منجر به گسترش احداث واحدهای پرورشی غیرمجاز در کنار رود کارون شده است اما منطقه انتخاب شده برای پرورش ماهیان قزل آلا به دلیل افزایش دمای آب تا سقف ۲۰ تا ۲۵ درجه در طول فصل تابستان به شدت مستعد گسترش بیماری استرپتوکوکوسیس است که اگرچه مسئولان دولتی سعی دارند آن را بیماری خفیفی جلوه دهند اما برای سلامت انسان مخاطراتی را به همراه خواهد داشت.
از سوی دیگر مصرف غیر متعارف داروها و… در استخرهای غیرمجاز، حد آلاینده ها در تولیدات این استخرها را تا بیش از حد مجاز افزایش می دهد و در نتیجه مسئولان امر باید با گسترش تجهیزات کنترلی، در راه حفظ سلامت جامعه، اقدام به حذف استخرهای غیرمجاز یا ساماندهی آنها کنند.
ماهی های بیمار را بشناسید
استرپتوکوک، سوغاتی است که از استان فارس به دنبال ورود محموله هایی از بچه قزل آلا به استان چهارمحال و بختیاری راه یافت و در آب های این استان جا خوش کرد. باکتری استرپتوکوک در شرایط دمای بیش از ۲۰ درجه منجر به بروز بیماری استرپتوکوکوسیس در ماهیان استخرهای پرورش ماهی غیرمجاز می شود و در ظاهر این ماهی ها نیز تغییراتی ایجاد می کند. این باکتری سبب افزایش فشار اسمزی چشم ماهی قزل آلا شده و بیرون زدگی چشم همراه با رنگ قرمز در ماهیان بیمار به وضوح قابل مشاهده است. اگر چه به عقیده کارشناسان هر بیماری که منجر به تغییر فشار اسمزی بدن ماهی شود با قرمزی چشم و بیرون زدگی آن همراه خواهد بود اما این پدیده یکی از علایم ابتلای ماهی به بیماری استرپتوکوکوسیس است.
به گفته کاظم عبدی مدیرکل بهداشت و مبارزه با بیماری های آبزیان سازمان دامپزشکی استرپتوکوکوسیس یک بیماری قدیمی در ایران بوده و به وسیله دو گروه باکتری استرپتوکوکوانیاسیس و لاکروکوکوس ها ایجاد می شود.
وی می افزاید: این بیماری بیشتر به دلیل مدیریت بهداشتی مزارع پرورشی رخ می دهد و احتمال بروز آن در آب های آلوده به فاضلاب انسانی و دامی و یا اماکنی که در آن بهداشت رعایت نشده، رخ می دهد.
عبدی با اشاره به پرورش ماهی قزل آلا در آب های سرد، تصریح می کند: این بیماری در آب های با درجه بیش از ۲۰ درجه سانتیگراد شایع است.
وی خاطرنشان می سازد: برای درمان این بیماری باید از واکسیناسیون، ضدعفونی کننده ها و یا آنتی بیوتیک در مزارع آلوده استفاده کرد.
مدیرکل بهداشت و مبارزه با بیماری ها در خصوص مشترک بودن بیماری استرپتوکوکوسیس با انسان، اذعان می دارد: این باکتری ضعیف بوده و در افراد بالای ۶۰ سال یا دارای سیستم ایمنی ضعیف و افرادی که در دست خود زخم دارند، بیماری ایجاد می کند.
وی اضافه می کند: باکتری بیماری زای استرپتوکوکوسیس بسیار ضعیف بوده و پس از طبخ از بین می رود اما حتما باید افرادی که با گوشت خام ماهی آلوده سر و کار دارند از دستکش استفاده کنند.
اگرچه مدیرکل بهداشت و بیماری های سازمان دامپزشکی، بیماری ناشی از باکتری استرپتوکوک را چندان جدی تلقی نمی کند اما برخی کارشناسان با استناد به منابع خارجی بر این عقیده اند که این باکتری در زنان باردار منجر به افزایش احتمال سقط جنین می شود.
ارسال نظر