به گزارش پارس به نقل از فارس، خبرنگار نشریه اسکرین اینترنشنال در یک گزارش تحقیقی تلاش کرده، جنبه های مختلف کاری هنرمندان این کشور را مورد بحث و بررسی قرار دهد.

هجوم همه جانبه سینمایی

این روزها بحث مربوط به تولید محصولات مشترک سینمایی در چین داغ است. در عین حال، بازار سینما در این کشور آسیایی از اهمیت ویژه ای برای صنعت بین المللی سینما برخوردار است. چین که بیشترین جمعیت را در بین تمام کشورهای جهان داراست، بازار خوبی برای نمایش فیلم های سینمایی است، از این رو، جدول گیشه نمایش سینماهای چین در سطح بین المللی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. رسانه های گروهی چین هم درست به همین دلیل است که بحث درباره این موضوع را پیش کشیده اند. آن ها می نویسند و می گویند که هالیوود برای حضور فعال تر در جدول گیشه نمایش سینماهای چین و کسب یک موقعیت ویژه، از وجود بازیگران چینی در فیلم های خود بهره می گیرد.

سؤالی که برخی از رسانه های گروهی چین این روزها مطرح می کنند (و البته کمی هم با شوخی و طنز همراه است) این است که آیا مایل هستید در قسمت بعدی اکشن ماجراجویانه « تغییر شکل دهندگان/ ترانسفورمرها» نقش داشته باشید؟ پاسخ آن ها این است که برای این کار فقط لازم است برنده یکی از این نمایش های زنده تلویزیونی چین (که به « ریالتی شو» معروف هستند) بشوید! کمپانی پارامونت تهیه کننده این مجموعه فیلم، در تلاش تازه اش برای فروش بیشتر بلیط فیلم هایش در چین، قصد دارد از تعداد بیشتری بازیگر چینی در قسمت چهارم « تغییر شکل دهندگان» خود استفاده کند.

یک نمایش زنده تلویزیونی چین، حتی نام برنامه خود را نیز به این موضوع اختصاص داده و در آن شرکت کنندگانی که مسابقه می دهند، می توانند امیدوار باشند که به عنوان بازیگر چهارمین قسمت این فیلم علمی تخیلی انتخاب شوند. نشریه هالیوود ریپورتر در گزارشی که در این رابطه منتشر کرده، خبر داده که این برنامه نمایشی پخش ویژه ای در ماه ژوئن خواهد داشت. چهار برنده این مسابقه (که دو تای آن ها باید تجربه بازیگری داشته باشند) نقش های مهمی در فیلم اکشن و ماجراجویانه پرخرج مایکل بی به عهده خواهند گرفت.

این اولین بار است که در کشور چین چنین اتفاقی می افتد و یک برنامه تلویزیونی به چنین کاری اختصاص پیدا می کند. پرسشی که برخی از رسانه های گروهی در این رابطه مطرح می کنند، این است که آیا چنین اقداماتی به کمک صنعت سینمای چین و هنرمندان آن می آید یا خیر. در چین، فیلم های پر سر و صدای هالیوودی (که به بلاک باستر معروف هستند) با فروش خوبی در جدول گیشه نمایش سینماها روبه رو می شوند و از سوی دیگر، هنرمندان چینی علاقه زیادی به حضور و مشارکت در پروژه های هالیوودی را دارند.

سال گذشته میلادی، کشور چین توانست با رد شدن از کشور ژاپن، لقب دومین کشور پربیننده جهان را در زمینه تماشای فیلم بر روی پرده سینماها بگیرد، در چین در سال ۲۰۱۲ تعداد ۲.۷ میلیارد بلیط سینما فروخته شد. این در حالی است که کشور چین (که از یک سو سانسور سختی را علیه محصولات داخلی اعمال می کند و از سوی دیگر، سالانه فقط اجازه اکران عمومی ۳۴ فیلم خارجی را به سالن های سینماها می دهد) هنوز هم درهای خود را به صورت کامل به روی محصولات خارجی باز نکرده است و نمایش عمومی این فیلم ها با محدودیت هایی همراه است.

گروهی از فیلم سازان و تهیه کنندگان چینی، حتی با نمایش عمومی محدود محصولات خارجی (که عمدتا هالیوودی هستند) در سالن های نمایش کشور خود مخالف هستند. آن ها اکران عمومی فیلم های هالیوودی را اقدامی غلط توصیف می کنند که بزرگترین لطمه را به صنعت سینمای داخلی و تولیدات بومی می زند. تهیه کنندگان خارجی امیدوار هستند بتوانند راه تولید فیلم های خود را در داخل چین هموار کنند و دستی در بازار این کشور پیدا کنند. تصور آن ها بر این است که با این کار، دریچه امید به رویشان باز شده و می توانند سود زیادی کسب کنند. به همین دلیل است که بسیاری از نشریات چینی در تیترهای اصلی خود از هجوم هالیوود به چین صحبت می کنند و می گویند این هجوم که تازه آغاز شده، با گذشت زمان شدت بیشتری به خود می گیرد.

شرکت فیلم سازی مارول، ماه قبل« مرد آهنی ۳» را در چین اکران عمومی کرد. بخشی از سرمایه تولید فیلم را شرکت فیلم سازی چینی دی ام جی اینترتینمنت تامین کرده بود و به همین دلیل، چینی ها از این اکشن ابرقهرمانانه به عنوان یک محصول مشترک سینمایی اسم می برند. فان بینگ ینگ بازیگر و هنرمند سرشناس چینی، در این فیلم به عنوان بازیگر مهمان نقش کوتاهی بازی کرده است. در قسمتی از فیلم، تبلیغی برای یکی از فرآورده های لبنیاتی چین می شود. در نسخه ای که در چین اکران عمومی شد، کاراکتر منفی به نام ماندارین (با بازی بن کینگرلی) به چند دلیل صاحب یک نام و هویت جدید شد. نمایش عمومی « مرد آهنی ۳» در چین با استقبال بالای تماشاگران روبرو شد و فروش زیادی در این کشور آسیایی کرد. به گفته رسانه های گروهی، افتتاحیه فیلم توانست رکورد بهترین افتتاحیه تاریخ سینمای چین را بشکند.

موفقیت بالای مالی « مرد آهنی ۳» توجهات را به سمت « تغیر شکل دهندگان۴» جلب و معطوف کرده است. پیش بینی می شود بیش از ۸۰ هزار نفر در آزمون نمایش تلویزیونی مربوط به انتخاب بازیگر این فیلم شرکت کنند. این افراد باید قابلیت های رزمی و تکنیکی خود را به نمایش بگذارند، تا شانس بیشتری برای موفقیت در این آزمون را داشته باشند. مایکل بی کارگردان و تهیه کننده « تغییر شکل دهندگان ۴» در عین حال از لی بینگ بینگ یکی از بازیگران سرشناس چینی هم دعوت کرده تا در یکی از نقش های مهم فیلم بازی کند.

هم چنین، چند سکانس فیلم در لوکیشن های مختلف این کشور آسیایی فیلم برداری خواهد شد. اهل فن می گویند کارها و اقدامات مایکل بی بدون پاسخ نخواهد ماند. سومین قسمت از مجموعه فیلم « تغییر شکل دهندگان» او در جدول گیشه نمایش سینماهای چین ۱۶۵ میلیون دلار فروش کرد. با این رقم فروش، این فیلم در ریف چهارمین فیلم پرفروش کل تاریخ سینمای چین جای گرفت. تحلیل گران اقتصادی سینما عقیده دارند مایکل بی با اقدامات جدید خود، فروش بیشتری را برای قسمت جدید این اکشن علمی تخیلی خود تضمین می کند.

فیلم های نوجوانانه

در حالی که بحث حضور تهیه کنندگان خارجی در بازار سینمایی چین هم چنان داغ است، منتقدان سینمایی در این کشور آسیایی صحبت از توجه بیشتر صنعت سینمای بومی به ژانر کودک و نوجوان می کنند. آن ها می گویند تولید این نوع فیلم ها در حال افزایش است و هر روز که می گذرد، محبوبیت آن ها در بین تماشاگران بیشتر می شود. در سراسر چین فیلم های نوجوانانه با استقبال بالای تماشاگران روبه روست. آن ها فروش بالایی در جدول گیشه نمایش سینماها می کنند. این روزها تعداد فیلم هایی که در این رابطه، تبدیل به فیلم های پرفروش و بسیار پرفروش می شوند کم نیست، در عین حال، فیلم های نوجوانانه خارجی هم با استقبال تماشاگران روبرو می شوند.

درام نوجوانانه « رویاهای آمریکایی در چین» در سه روز اول نمایش عمومی خود در چین ۱۰۰ میلیون یوآن (حدود ۳۳ میلیون دلار آمریکا) فروش کرد. این فیلم که قصه سه نوجوان ماجراجو و شیطان را تعریف می کند، توانست « مرد آهنی ۳» را از صدر نشینی خود در جدول گیشه نمایش سینماهای چین پائین بکشد. پیتر چان فیلم ساز سرشناس هنگ کنگی، تهیه کننده و کارگردان این کمدی نوجوانانه است. « رویاهای آمریکایی در چین» در یک هفته اول نمایش عمومی خود، ۲۰۰ میلیون یوآن فروش کرد.

موفقیت مالی این فیلم، با موفقیت « هنوز جوان» یکی دیگر از فیلم های موفق چند ماه اخیر سینماهای چین مقایسه می شود. « هنوز جوان» فیلمی کم هزینه و یک درام رومانتیک درباره چند دانش آموز دبیرستانی است. فیلم توسط ژیائوگنگ فنگ فیلم ساز معروف چینی کارگردانی شده، که لقب استیون اسپیلبرگ چین را گرفته است. از آخر ماه آ وریل که این فیلم به روی پرده سینماهای چین رفت، حدود ۷۵۰ میلیون یوآن فروش کرده است، فروش کلی « مرد آهنی ۳» تا به حال حدود ۷۳۰ میلیون یوآن شده و « هنوز جوان» تلاش دارد به این رقم فروش دست پیدا کند. فروش فیلم ژیائوگنگ فنگ در سینماهای چین، بالاتر از فروش کارهای پر سر و صدایی مثل « فراموشی» تام کروز و انیمیشن کامپیوتری « خانواده کرودها» بوده است.

رآئو شوگوآنگ یکی از مدیران مرکز تحقیقات امور سینمایی در چین در این رابطه می گوید: « قصه هایی که در فیلم هایی مثل « هنوز جوان» و « رویاهای آمریکایی در چین» تعریف می شود، در ارتباط مستقیم با قشر نوجوان چین است و به همین دلیل، می تواند رابطه نزدیکی با آن ها برقرار کند. به همین دلیل است که تماشاگران نوجوان، استقبال بالایی از این فیلم ها می کنند آن ها در این فیلم ها، خودشان و مشکلات مسائل شان را می بینند. »

این تحلیل گر و محقق سینمایی این نکته را هم اضافه می کند که این عناصر و ویژگی های فیلم های هالیوودی نیستند که تماشاگران را جذب خود می کنند. به همین خاطر، محصولات چینی می توانند تأثیر بیشتری بر روی تماشاگران خود بگذارند.

موفقیت مالی و انتقادی فیلم های نوجوانانه در چین، از سال ۲۰۱۰ وارد یک مرحله تازه شد. در این سال، فیلم کوتاهی به نام « پیر پسرها» روی اینترنت پخش شد و خیلی سریع، به صورت یکی از پربیننده ترین فیلم ها در آمد. قصه این فیلم کوتاه در ارتباط با رویاهای دو پسر نوجوان درباره موسیقی بود. فیلم « تو سیب چشم من هستی» یک درام رومانتیک تایوانی هم، سال قبل با موفقیت بالای مالی در چین روبرو شد. قصه این فیلم درباره چند نوجوان و رویاهای آنان برای خلق یک دنیای بهتر بود

محصول مشترک واقعی

در حالی که هجوم کمپانی های هالیوودی برای جلب و جذب تماشاگران چینی شکل تازه ای به خودش گرفته است، در داخل چین بحث درباره محصولات مشترک سینمای و چگونگی انجام آن، تبدیل به یکی از بحث های مهم هنری شده است. بسیاری از منتقدان سینمایی می گویند استفاده از برخی عناصر چینی در یک فیلم هالیوودی، به معنی آن نیست که یک محصول مشترک خلق شده است. در همین رابطه است که آن ها اصطلاح « محصول مشترک واقعی» را پیش می کشند تا با محصولات مشترکی که واقعی نیستند (و فقط از پول و سرمایه چینی بهره گرفته اند) فاصله گذاری شود.

منتقدان سینمایی چینی می گویند فیلم هایی مثل « مرد آهنی ۳» فاصله بسیار زیادی با یک محصول مشترک واقعی دارند. به اعتقاد آن ها حضور چند بازیگر چینی در نقش های کم اهمیت فیلم و یا استفاد از لوکیشن های جذاب کشور به عنوان مکان های فیلم برداری، آن فیلم را تبدیل به یک محصول مشترک نمی کند. آن ها می گویند این نوع فیلم ها، در هر کجای دنیا که به نمایش در آیند به عنوان یک محصول هالیوودی شناخته خواهند شد و نه محصول مشترک آمریکا و چین.

اهل فن هم عقیده دارند فیلم هایی هم چون « مرد آهنی ۳» فقط برخی از عناصر و قابلیت های چینی را در دل قصه آن ها تزئین و دکور بندی می کنند، تا بتوانند تعداد بیشتری تماشاگر چینی را به داخل سالن های سینماها بکشانند. به باور آن ها، این کار با این هدف صورت می گیرد که بازار چین را برای کمپانی ها و فیلم های هالیوودی آماده و هموار کنند

دلیل اصلی این کار هم اهمیت روز افزونی است که بازار چین برای محصولات هالیوودی پیدا کرده است. منابع رسمی و تحلیل گران اقتصادی سینمایی می گویند چین دومین بازار بین المللی سینماست و پس از آمریکا، تماشاگران سینما بیشترین پول را برای تماشای فیلم های سینمایی خرج می کنند. بازار سینمایی چین، ظرفیت و پتانسیل آن را دارد که بزودی رتبه اول را در این رابطه کسب کند.

به همین دلیل است که تهیه کنندگان هالیوودی با تکیه بر این واقعیت می خواهند سوار بر موج اتفاقات شده و تلاش دارند « رضایت خاطر» تماشاگران چینی را فراهم کنند. اضافه کردن بازیگران چینی و عناصر آشنای چینی در محصولات هالیوودی، دقیقا با این هدف صورت می گیرد. سال گذشته میلادی سی و هشت فیلم هالیوودی در چین به روی پرده سینماها رفت.

در برخی از این فیلم ها، بازیگران چینی حضور داشتند. ژو کوئینگ در « حلقه« (در کنار بروس ویلیس) و جت لی و یو نان در قسمت دوم « بی مصرف ها» بازی داشتند. در سال جاری میلادی ژو وژن در « اطلس ابری» ظاهر شد. در « مرد آهنی ۳» هم فان بینگont> بینگ و دانگ ژوئکی حضور داشتند. نکته جالب این است که در نسخه هایی از این فیلم ها که در چین به نمایش عمومی در آمد، این بازیگران نقش های طولانی تری در مقایسه با نسخه های آمریکایی خود داشتند.

اتحادیه فیلم و تلویزیون چین یکی از مراکز اصلی دولتی در چین است، که کار همکاری با محصولات مشترک سینمایی را سازمان می دهد. طبق دستورالعمل این اتحادیه، اگر یک فیلم هالیوودی بیش از یک سوم هزینه هایش را از طریق سرمایه گذاران چینی تامین کند، باید از یک بازیگر چینی در نقش یکی از کاراکترهای اصلی خود بهره بگیرد. در عین حال، بخش بسیار زیادی از فیلم مورد نظر هم باید در داخل چین فیلم برداری شود، تا هم از نیروی کار و تخصص چینی بهره بگیرد و هم ارز وارد کشور کند.

اگر تهیه کنندگان هالیوودی این موارد را رعایت کنند، اتحادیه فیلم و تلویزیون چین فیلم های آنان را محصول مشترک خطاب می کند. در این حالت این فیلم شامل قرارداد معروف اکران محدود فیلم های هالیوودی نمی شود و می تواند به عنوان یک محصول داخلی به روی پرده سینماهای چین برود و نه یک فیلم هالیوودی. در این حالت، این فیلم می تواند به عنوان یک محصول داخلی، از امکان نمایش عمومی در تعداد بیشتری سالن سینما هم بهره بگیرد.