به گزارش پارس به نقل از ایسنا، این شرکت مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان موفق شده است از پساب حاصل از فرآیند تصفیه در کارخانه های تصفیه روغن، قیر تولید کند.

لجن حاصل از تصفیه روغن نیز یک سیال روغنی است که به دلیل حلال ناپذیری نمی توان آن را به راحتی از بین برد و باید از ورود آنها به محیط زیست جلوگیری کرد.

پیشتر این پساب های روغنی به دو روش در کشور استفاده مجدد می شد؛ نخست روش اسیدی که فلزات سنگین را وارد محیط زیست می کرد و سازمان محیط زیست نیز دیگر اجازه احداث کارخانه های این چنین را نمی دهد و دیگری روش خاک که هزینه بازیافت آن بالاست و کیفیت محصول حاصل از آن نیز بسیار پایین است.

سعید حاتمی، مدیرعامل این شرکت در گفت وگوی خود با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، درباره ماده اولیه تولید این قیر توضیح داد: هر کارخانه تصفیه روغن بر اساس میزان تولید خود از دو تا ۲۰ تن لجن تولید می کند که به شدت آلوده کننده است و نباید وارد محیط زیست شود.

به گفته وی این لجن طی ۳۰ سال گذشته در حوضچه هایی در کشور جمع آوری شده و اکنون تبدیل به ماده اولیه مناسبی برای تولید قیر شده است.

حاتمی با اشاره به اینکه کارخانه های تصفیه روغن با نگهداری این لجن مشکلات زیادی دارند و نمی توانند آن را به عنوان پساب صنعتی وارد محیط زیست کنند، خاطرنشان کرد: ما اکنون این توانایی را داریم که این لجن را طی یک فرآیند اسیدزدایی در راکتورهای بزرگ میکس کنیم، افزودنی های خاصی به آن بیفزاییم و در نهایت با گازگیری از آن، قیر تولید کنیم.

تولید ۸۰۰ کیلوگرم قیر از یک تن پساب

طبق برآوردهای وی و همکارانش از هر تن پساب تصفیه روغن می توان ۸۰۰ کیلوگرم قیر تولید کرد که میزان تولید روزانه بر اساس تولید پساب هر کارخانه، متفاوت است.

حاتمی ادامه داد: هم کنون ۱۲۰ کارخانه تصفیه روغن در کشور فعالیت می کنند که میزان پساب آلاینده محیط زیست آنها از دو تا ۲۰ تن است. افزون بر تولیدات این کارخانه ها در طول روز، پساب کارخانه ها در طول ۳۰ سال گذشته نیز انبار شده و باقی مانده است.

به اعتقاد او این انبار پساب می تواند ماده اولیه مناسبی برای تولید قیر باشد وهزینه تولید قیر را به حداقل برساند.

حاتمی درباره فرآیند تولید این قیر گفت: ترجیح ما بر این است که سایت تولید قیر در کنار کارخانه اصلی تصفیه روغن راه اندازی شود تا در زمان تولید پساب بلافاصله از آن استفاده کند؛ چرا که لجن باقیمانده به مرور زمان سفت می شود و برای تولید قیر باید آن را گرم و روان کرد. هر چند که می توان این سایت ها را در کنار انبار جمع آوری این پساب ها نیز بر پا کرد.

به گفته این فناور، طرح پایلوت صنعتی تولید قیر از پساب تصفیه روغن در یکی از کارخانه های تصفیه شهرستان ساوه اجرا شده، مشکلات آن بر طرف شده و هم اکنون نیز در حال کار است.

حاتمی در پایان تصریح کرد: قیری که با روش این شرکت تولید می شود با کیفیت ترین قیر موجود در کشور نیست و قاعدتا در ردیف قیرهای تولید شده در پالایشگاه ها قرار نمی گیرد؛ اما در بازه قیر قرار دارد و می تواند استفاده های مختلفی داشته باشد و مهمتر اینکه هزینه تولید آ ن یک سوم تا یک چهارم هزینه تولید دیگر قیرها در کشور است.