بارداری با بدن شما چه میکند؟
قطعا با شروع دوران بارداری متوجه میشوید که تغییرات ایجاد شده در شما تنها در ناحیه شکم و رانهایتان نیست، این مطلب برخی از تغییرات ایجاد شده در بدن زنان باردار را برای شما میگوید.
پارس به نقل از مجله سیب سبز: این یک هدیه برای شماست، هدیه ای بزرگ که بزرگ ترین اتفاق زندگی یک زن است، طبیعی است که این اتفاق با تغییرات زیادی در زندگی شما همراه خواهد بود، این تغییرات صرفا در زندگی شما نیست بلکه در جسم و روح شما هم خواهد بود، قطعا با شروع دوران بارداری متوجه می شوید که تغییرات ایجاد شده در شما تنها در ناحیه شکم و ران هایتان نیست و تغییرات ناشی از بارداری تقریبا تمام ارگان های بدن یک زن را درگیر می کند. این مطلب برخی از تغییرات ایجاد شده در بدن زنان باردار را برای شما می گوید.
تغییرات موها
در برخی موارد دیده شده که موها طی دوران بارداری حالت زیباتر و مناسب تری پیدا می کنند. در کل این تصور عمومی وجود دارد که بارداری باعث درخشان تر شدن و سالم تر شدن موها می شود اما برای برخی زنان حالت های ناراحت کننده با بارداری رقم می خورد، برای مثال در برخی زنان با اتمام دوره بارداری ریزش مو به صورت منطقه ای یا عمومی رخ می دهد. دکتر دوسون مانتاسیمو، متخصص پوست و مو در دانشگاه هاروارد در این مورد توضیح می دهد: « طی دوران بارداری برخی هورمون ها در بدن مادر بالا می رود که این هورمون ها به استحکام و زیبایی موها می انجامد که بلافاصله پس از زایمان میزان این هورمون ها افت می کند و در نتیجه شرایط ریزش موها فراهم می شود. البته دکتر مانتاسیمو به همه زنان باردار اطمینان می دهد که نباید نگران این موضوع باشند. او می گوید که این ریزش موها حداکثر تا ۶ ماه پس از زایمان برطرف می شود و آن چیزی که خانم های باردار و تازه مادران باید از آن مطلع باشند این است که اضطراب این حالت را تشدید می کند.
رگ های زشت
زنان طی دوران بارداری بیشتر از سایر اوقات ممکن است به بیماری های واریسی عروق مبتلا شوند. دکتر امانوئل وردامایلن، متخصص عروق در بیمارستان « سن جیمز» بنراسکا در این مورد می گوید: « طبیعی است که با افزایش فشار روی عروق و به ویژه عروق پاها و اندام تحتانی طی بارداری احتمال بروز مشکلات عروقی و بروز واریس بالا می رود، اگر هم طی یک بارداری واریس بروز کند، در بارداری های بعدی ممکن است میزان و شدت این واریس ها افزایش یابد. دکتر وردامایلن توضیح می دهد: « وزن کودک و اضافه وزن مادر باعث افزایش فشار روی عروق می شود و اینگونه بازگشت خون به سمت قلب سخت تر می شود و اختلال در عملکرد عروق باعث بروز واریس و ظاهر خاص عروق واریس به خصوص در ران ها و پاها ایجاد می شود. »
وقتی حلقه تان دیگر به انگشت تان نمی خورد
قبلا برای شما گفتیم که اگر طی دوران بارداری متوجه شدید کفش های تان برای تان کوچک شده و پای تان سایز بزرگ تری پیدا کرده تعجب نکنید، حالا هم به شما می گوییم که جز پاهای تان دست های شما هم ممکن است طی دوران بارداری افزایش سایز پیدا کنند. دکتر کایرو در این مورد می گوید: « در کنار پاهای شما، دست های تان هم ممکن است طی دوران بارداری بزرگ تر و چاق تر شوند اما مکانیسم این موضوع چگونه است؟ طی دوران بارداری با همان مکانیسمی که قبلا توضیح داده شد احتباس مایعات رخ می دهد و این حالت می تواند باعث افزایش اندازه دست ها و ورم کردن آنها شود. گاه مقدار ورم به حدی است که ممکن است حلقه یا انگشترهای شما دیگر اندازه انگشت های تان نباشد. در مورد ورم کردن و بزرگ شدن دست ها باید گفت با وجودی که بیشتر موارد این حالت پس از پایان بارداری خود به خود بهبود می یابند اما مواردی هم دیده شده است که بزرگ شدن دست ها در زنان باردار حتی پس از پایان بارداری هم باقی مانده و حتی به صورت دائمی درآمده است.
رنگ پوست تان می پرد
اگر بلافاصله پس از مادر شدن و پایان دوران بارداری متوجه تغییراتی در پوست تان شدید تعجب نکنید، این اتفاقی است که برای بسیاری از تازه مادران می افتد. دکتر لوراکوریو، متخصص زنان و زایمان در مرکز پزشکی مون سینایی در نیویورک می گوید: « چه در دوران بارداری و چه بلافاصله پس از زایمان بروز آکنه و جوش در زنان طبیعی است. البته این حالت بیشتر در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد و معمولا چند هفته پس از ظهور، حتی بدون درمان شدن بهبود پیدا می کنند. » جدا از آکنه بروز ندول های پوستی یا دانه های پوستی یا skin tag هم در دوران بارداری ممکن است در نقاط مختلف پوست رخ دهد که برخی از آنها خود به خود بهبود پیدا می کنند اما اگر این دانه های پوستی بهبود پیدا نکرد هم نگران نباشید زیرا یک پزشک متخصص پوست و مو می تواند به راحتی این دانه ها را از پوست شما بردارد. یک تغییر دیگر پوست در دوران بارداری تغییرات رنگدانه ای و رنگ پوست است. یکی از شایع ترین این تغییرات ایجاد خط بارداری یا لینه آ نیگرا Linea nigra است که خطی تیره و عموما قهوه ای است که به صورت عمودی روی شکم ایجاد می شود و پس از مدتی خود به خود از بین می رود اما فرم شدید و ناراحت کننده تغییرات پوستی، بی رنگ شدن یا تغییر رنگ یافتن پوست است که ممکن است در هر نقطه ای از بدن یا حتی در کل بدن رخ بدهد.
کفش تان دیگر به پای تان نمی رود…
بارداری می تواند روی اندازه پای زن تاثیر بگذارد. نتایج تحقیقات چاپ شده در بولتن فیزیکال مدیسین ثابت می کند که بارداری می تواند اندازه پای زنان را افزایش دهد. در این مطالعه گروه تحقیق طول و قوس کف پای ۱۴۹ زن باردار را در آغاز بارداری سپس در پایان ماه پنجم بارداری و ۵ ماه پس از پایان بارداری اندازه گیری کردند. در ۶۰ تا ۷۰ درصد این زنان میزان قوس کف پا کاهش یافته بود و حدود ۲ تا ۱۰ میلی متر هم به طول پا اضافه شده بود اما نکته جالب این است که میزان افزایش طول پا و کاسته شدن از قوس کف پا با میزان وزن گرفتن زنان طی بارداری ربطی نداشت. دکتر بیل سگال، پزشک متخصص زنان و زایمان و پروفسور تحقیقات پزشکی در زمینه بارداری در دانشگاه بالتیمور که محقق ارشد انجام این پروژه بوده است، می گوید: « نتیجه تحقیقات ما نشان داده است که تغییرات ایجاد شده در اندازه و حالت پای خانم ها با میزان وزن گرفتن آنها در دوران بارداری ارتباطی ندارد، درعین حال تحقیقات ما نشان داد که این تغییرات با میزان کاسته شدن وزن این زنان پس از به پایان بردن دوران بارداری هم ارتباطی ندارد. » اما چه مکانیسمی می تواند پشت این تغییرات جالب باشد؟ دکتر سگال می گوید که او و تیمش اعتقاد دارند که دو هورمون مهم زنانه که در دوران بارداری هم نقش مهمی را ایفا می کنند، یعنی هورمون های استروژن و ریلکسن، در این مورد دخیل هستند. » ما فکر می کنیم که وظیفه اصلی این ۲ هورمون ریلکس کردن لیگامان های مفاصل و لگن برای ساده تر کردن زایمان و بارداری است اما این هورمون ها در تمام بدن پخش می شوند و برای همین مفاصل زانو و مچ دست هم نوعی از شل شدگی و درصدی از افتادگی را تجربه می کنند، درکل می توان گفت که این تغییرات در لیگامان ها و عضله های پا باعث بروز تغییرات در پا در بارداری می شود. »
ارسال نظر