در گفتوگو با رئیس شورای نظارت و ارزشیابی دفتر موسیقی مطرح شد؛
تا پانزدهم رمضان برگزاری کنسرت منع قانونی ندارد
با آغاز ماه رمضان، ناگهان بر اجرای زنده موسیقی در سالنهای رسمی، نقطه پایانِ نیمبندی گذاشته و همه چیز به پایان این ماه موکول میشود اما رئیس شورای نظارت و ارزشیابی دفتر موسیقی میگوید تا پانزدهم این ماه، هیچ منع قانونی برای برگزاری کنسرت وجود ندارد.
نسبت برگزاری کنسرت در ایران و اعیادی که در تقویم رسمی ثبت شدهاند، همواره تنگاتنگ بوده است و ماه رمضان نیز از این قاعده مستثنا نیست.
با آغاز این ماه، ناگهان بر اجرای زنده موسیقی در سالنهای رسمی نقطه پایان نیمبندی گذاشته و همه چیز به پایان این ماه موکول میشود. هر چند تا پیش از رسیدن به شبهای قدر در نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم این ماه و ضرورت حفظ حرمت آنها، میتوان از فاصله زمانی افطار تا سحر برای برگزاری کنسرت به خوبی استفاده کرد اما در کشور ما چنین نیست و ظاهرا چنین هم نخواهد بود.
ماه رمضان در دیگر کشورهای مسلماننشن چون هند، مالزی، کویت، ترکیه، جمهوری آذربایجان، نیجریه، مراکش، افغانستان، پاکستان، مصر، اندونزی، تاجیکستان و... ماهی است برای شاد بودن به بهانه حضور در مهمانیای که میزبانش خداست، مهمانیای که طبیعتا چرخ اقتصاد جامعه را هم بیش از پیش میچرخاند و به عنوان مثال در ایران در مورد صنعت سینما با طرح اکران از افطار تا سحر رخ داده است.
شروع ماه مبارک رمضان سال 1439 هجری قمری از امروز، پنجشنبه 27 اردیبهشت است و پایان احتمالی آن پنجشنبه 24 خرداد، در این 29 روز، برگزاری کنسرت یا اساسا دست نمیدهد یا بسیار کمرنگ است. طبق آنچه در جدول زیر میبینید محمدرضا ظریف، ارکستر داتا، دو گروه موسیقی نواحی خراسان؛ صبا به سرپرستی خلیل شیری و سیمرغ به سرپرستی میثم قومورلو معروف به میثم افشین در قالب نوای غربت موسیقی خراسان در تهران، ارکستر سمفونیک تهران، یزدان یکرنگیان، کارن سلاجقه و نینا برزگر در قالب شب پیانوی آهنگسازان معاصر ایرانی، حسین علیشاپور و علیرضا برزگر در قالب ساز و آواز در مکتب تهران و حمید هیراد تنها کسانی هستند که در رمضان 97 اجرا خواهند داشت.
ابوالفضل صادقینژاد (رئیس شورای نظارت و ارزشیابی دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) در مورد صدور مجوز برگزاری کنسرت در ماه رمضان به خبرگزاری ایلنا گفت: دفتر موسیقی همواره آمادگی دارد با کسانی که متقاضی برگزاری کنسرت در این ماه هستند، نهایت همکاری را انجام دهد ولی یکسری قوانین و مقرراتی هم هست که طبق روال هر سال باید رعایت شود. این قوانین و مقررات عبارت است از اینکه اجرای زنده موسیقی از اول تا پانزدهم ماه مبارک رمضان برابر با دهم خرداد یعنی تا شبِ مبارکِ تولد امام حسن مجتبی (ع) هیچ مشکلی ندارد و درخواستها طبق روال از نظر محتوایی و ارزش موسیقایی بررسی و روال قانونی و اداری را طی میکنند اما از شانزدهم رمضان به بعد یعنی از یازدهم خرداد با توجه به نزدیک شدن به شبهای قدر به شکلی طبیعی از یکسو درخواستی برای برگزاری کنسرت نیست و ازسوی دیگر تقاضایی هم برای تماشا وجود ندارد.
او ادامه داد: طبق دستور علی ترابی و طبق قانون، مانند هر سال تا پانزدهم رمضان هر درخواستی را که برای برگزاری کنسرت به دستمان برسد اعم از موسیقی پاپ و راک، موسیقی اصیل ایرانی، کلاسیک یا نواحی و اقوام بررسی میکنیم، هر چند که ترجیحمان موسیقی ایرانی، سنتی، مقامی، محلی و نواحی است، چون گمان میکنیم مخاطب در این ماه این گونه از موسیقی را بیشتر میپسندد ولی اگر کسی هم درخواست برگزاری کنسرت پاپ داشته باشد هم هیچ مشکلی وجود ندارد. هیچ منع قانونی در این زمینه وجود ندارد، اما بعضی چیزها عرف است و گاهی قدرت عرف از قدرت قانون بیشتر است، چون دلی است و با دل رعایت میشود نه با اجبار و الزامی که در رعایت قانون هست.
صادقینژاد در پایان گفت: جدا از این، قطعا حفظ حرمت شبهای قدر؛ نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان هم که امری واجب است و از پانزدهم رمضان که میگذریم، برگزاری کنسرت موکول میشود به پس از عید فطر اما تاکید میکنم تا نیمه ماه مبارک رمضان برابر با دهم خرداد هیچ منع قانونی برای برگزاری هیچ نوع کنسرتی وجود ندارد.
ارسال نظر