جایزه ای برای آنلاین بودن
چطور مدیر یک خیریه می تواند از شبکه های اجتماعی برای سازمان خود بهره بگیرد؟
در سال 2013 مت کالینز، بازاریاب فضای مجازی و یکی از روزنامهنگاران مطرح گاردین، به نام زوی عامر، جایزهای را تحت عنوان 30 مدیر برتر خیریه در شبکههای اجتماعی راهاندازی کردند که توانست نظر بیش از یک و نیم میلیون نفر را در توئیتر و سایر شبکههای اجتماعی به خود جلب کند و رسانههای بسیاری خبر این جایزه را تحت پوشش قرار دهند.
زوی عامر در یادداشتی که در 25 آوریل 2014 در گاردین منتشر شده است، مینویسد: «ما قبل از اینکه این جایزه را راه بیاندازیم، از حجم مدیران موسسات خیریه و فعالیتهای مختلف آنها در شبکههای اجتماعی برای برقراری ارتباط با حامیان، برگزاری کمپینهای مختلف و ایجاد روابط متعجب بودیم.»
او ادامه میدهد: «تیم داوری ما، 30 مدیر برتر بخش خیریه را که بیشترین میزان حضور را در رسانههای اجتماعی داشتند، انتخاب کرد که در میان آنها اسامی افرادی چون پیتر وانلس از موسسه «هر کودکی ارزش مبارزه کردن را دارد» و جولیا آنوینمدیر بنیاد جوزف راونتیری، گری باکستون از مشاوران جوان که بنیادی برای مشارکت بیشتر جوانان و خودباوری آنها در بریتانیاست، دیده میشود. این لیست 30 نفره، طیف وسیعی از خیریهها را در ابعاد مختلف نشان میدهند و البته میتوانند نمایانگر نقش شبکههای اجتماعی در دموکراتیزه کردن خیریهها، شفافیت هر چه بیشتر آنها و تغییر جهان به وسیله آنها، فارغ از میزان پولی که دارند، باشند.»
عامر، هدف از برگزاری این مسابقه را کمک به رهبران خیریهها برای به کار بردن ابزارهای دیجیتال و برگزاری رویدادها و انجام اقدامات و به اشتراک گذاشتن آنها به بهترین نحو ممکن میداند. او در این مورد میگوید: «هزاران درس هست که مدیران بخش خیریه میتوانند از این لیست سی نفره بیاموزند و برای ایجاد حضوری قدرتمند، شخصی و اجتماعی در شبکههای اجتماعی به کار گیرند. او معتقد است: «شبکههای اجتماعی بخشی جداییناپذیر از افراد هستند و چنانچه در راه صحیح استفاده شوند، به مدیر و سازمان خیریه او کمک خواهند کرد تا به نتایج بهتری دست یابد.»
در ادامه این گزارش، عامر از 4 خیریه که نام آنها در لیست جایزه 30 مدیر برتر خیریه در شبکههای اجتماعی، آمده است یاد کرده و تجربههای آنان را از طریق سوالاتی که میپرسد، با مخاطبانش در میان میگذارد.
چرا و چگونه کار با شبکههای اجتماعی را شروع کردید؟
در پاسخ به این پرسش، لوئیس مک دونالد از موسسه خیریه یانگ اسکات، میگوید: «باید اعتراف کنم که این یک اقدام آگاهانه و روابط عمومی محور نبود. این میل طبیعی من به در تماس بودن با مردم و در دسترس بودن به عنوان یک رهبر بود.»
تیا استین از موسسه مراقبت نیز میگوید: «بهعنوان یک مدیر جدید در بخش خیریه که سازمان جدیدی را راهاندازی کرده بودم، تبلیغات گسترده و بودجه تبلیغاتی نداشتم، فکر کردم که امتحان کردن شبکههای مجازی میارزد، بنابراین شروع کردم.»
سیران دیوان از موسسه خیریه مک میلان نیز معتقد است: «من فکر میکنم که در شبکههای اجتماعی، باید تصمیم گرفت که چه کسی هستیم و چه نقشی را میخواهیم ایفا کنیم. بنابراین، مدیر یک سازمان خیریه یا یک داوطلب یا حتی یک سیاستگذار، همه باید برای ما مشخص باشد. من سیاستگذاری را انتخاب کردم.»
چطور از شبکههای اجتماعی برای ارتباط با مردم استفاده کردید؟
جولیا آنوین، مدیر بنیاد جوزف راونتیری در پاسخ به این سوال میگوید: «شبکههای اجتماعی برای من مهم هستند زیرا زمینه ارتباط من با افرادی را که معمولا قادر به ملاقات با آنها نیستم، مهیا میکنند. همچنین به من کمک میکنند تا اطلاعات و عقایدم را در فضای مجازی هدایت کنم. من این واقعیت را که یک نفر که با فقر دست و پنجه نرم میکند، میتواند مستقیما با من در ارتباط باشد، بسیار دوست دارم.»
همچنین تیا استین میگوید: «ما خیلی به کنفرانسها نمیرویم، مگر اینکه قرار باشد سخنرانی کنیم. در واقع ما پول لازم برای شرکت در کنفرانسهای مختلف را نداریم. اما، توئیتر، فیسبوک و سایر رسانههای اجتماعی دیگر، به ما این توانایی را میدهند که در اتاق کارمان یا منزل خود بنشینیم و گفتوگوهایی در سطح بینالمللی داشته باشیم. اتفاقی که قبلا بهندرت به وقوع میپیوست.»
در مورد شبکههای اجتماعی، چه چیز را بیشتر میپسندید؟
تیا استین در این مورد نیز توضیح میدهد: «بیواسطهگی و سرعت عدم وجود سلسله مراتب موضوعاتی هستند که بهطور همزمان شبکههای اجتماعی را برای من شگفتانگیز و ترسناک میکنند. اینترنت، نقطه اتصالی دارای کمترین حاشیه اطمینان است و در عین حال ارتباطات شگفتانگیزی را رقم میزند.»
در این زمینه، لوئیس مک دونالد نیز میگوید: «من بیواسطهگی شبکههای اجتماعی را دوست دارم و اینکه امکان به اشتراک گذاشتن آنچه که بهعنوان مدیر یک موسسه بینظیر خیریه، از طریق ایجاد تغییر در زندگی انسانها و در حالیکه هر روز دور و برت تیمی خلاق و مشوق وجود دارد، را ایجاد میکند.»
این واضح است که شبکههای اجتماعی، باید به بخشی جداییناپذیر از زندگی کاری مدیران بخش خیریه تبدیل گردد. اما، در ارتباط بودن مدیران با یکدیگر و استفاده از تجربهها و ایدههای همدیگر، در حالیکه منفعت عمومی اولویت اصلی فعالیت خیریه است، میتواند به شکلگیری حرکتهای جدید و اثربخشتر منجر شود.
گفتنی است، جایزه 30 مدیر برتر بخش خیریه در شبکههای اجتماعی، همه ساله برگزار میشود و در حوالی برگزاری این مسابقه، طوفانهای توئیتری زیادی در حمایت از مدیران خیریههای مختلف در بریتانیا اتفاق میافتد.
-صفورا ترقی-
ارسال نظر