گروه تحلیلی خبری " پارس"_ پس از برگزاری انتخابات شورای شهر در اردیبهشت سال جاری و روی کار آمدن مدیریت شهری جدید در شهر تهران، اعضای شورای شهر و مدیران شهرداری به دفعات به میزان و نحوه جذب نیرو در دوره قبل شهرداری تهران انتقاد داشتند و آن را غیر کارشناسی خواندند.

ابراهیم شیخ، معاون شهردار تهران در این مورد گفت:« استخدام‌ها بیش از حد نیاز بود و یک باره حدود ۸۳۰۰ نفر به بدنه شهرداری تزریق شد که مشکلات زیادی ایجاد کرد. از جمله آن‌ها می توان به بیکاری و نبود امکانات برای تخصیص به این افراد اشاره کرد. یکی از مهمترین استراتژی‌های ما از بدو ورود، ساماندهی نیروی انسانی است. مفهوم ساماندهی فراتر از کوچک‌سازی است.»

نجفی در گزارش 100 روزه اش که درباره اقداماتش در این مدت و وضعیت شهرداری بود، در مورد میزان جذب نیرو  گفت:« طی سه چهار ماهی که انتخابات بوده ناگهان ۱۳ هزار نفر به پرسنل شهرداری اضافه شدند به اسم اینکه عده‌ای کارگر پیمانکاران هستند و می‌خواهیم کارمند شهرداری کنیم. در حالی که بعضی از افرادی جذب شدند که حتی سابقه یک روز حضور در شرکت های پیمانکاری را هم نداشتند.»

اما سیدجعفر تشکری‌هاشمی، معاون سابق منابع انسانی شهرداری تهران در مورد این ادعای نجفی گفت:« این اطلاعات کذب است، بهتر بود افرادی که این گزارش‌ها را می‌دهند به سایت‌ها و منابع هم سری می‌زدند، سه سال پیش تقاضایی به ساختمان اداری و استخدامی شهرداری داده می‌شود که پرسنل قراردادی که سال‌ها در شهرداری کار کرده‌اند و قرارداد موقت داشته‌اند را رسمی کنیم البته شرایطی گذاشتند و بر اساس آن شرایط که سختگیرانه هم بود 5 هزار نفر قرارداد رسمی شدند.»

همچنین تشکری افزود:« اخبار متعددی داریم که در ماه‌های اخیر جمع زیادی بدون کوچک‌ترین سابقه‌ای به شهرداری آمده‌اند و در انتصابات اخیر هم می‌بینیم که بسیاری از آنها خارج از شهرداری بوده‌اند و این ایراد به نظر می‌رسد جای پاسخ‌دهی دارد. آیا این پرسنل موجود در شهرداری که حدود 50 تا 60 هزار نفر می‌شوند کافی نبوده که حالا از خارج از شهرداری استخدام کرده‌اند و اگر هم این درست بوده چرا برای مدیریت قبلی استخدام نیروی جدید کار ناشایستی است اما برای مدیریت فعلی خوب است. این نشان می‌دهد نگاه بی‌طرفانه‌ای وجود ندارد.»

خبر تعدیل نیرو در شهرداری تهران، همانطور که اشاره شد، از همان زمانی که مدیریت شهری جدید بر روی کار آمد شنیده می شد اما مسئولین شهری در گفتگوهای مختلف آن را تکذیب می کردند. در چند روز اخیر نامه ای از جانب رئیس شورای شهر به شهردار تهران در رسانه ها منتشر شد که خواستار تعدیل ۴ درصدی نیروهای شهرداری تهران تا پایان سال بود.

در نامه محسن هاشمی به شهردار تهران در رابطه با تعدیل نیروهای شهرداری آمده است: «به موجب ماده 117 مصوب برنامه پنج ساله دوم شهرداری تهران ابلاغی به شماره 160.1882.4938 مورخ 93/2/31 شهرداری تهران موظف است نسبت به بررسی صلاحیت عمومی و ارزیابی شایستگی‌ها و عملکرد کلیه کارکنان قراردادی و ساماندهی نیروی انسانی به نحوی که حداقل 4 درصد از نیروهای قراردادی کاهش یابد اقدام نماید. با عنایت به ساختار نامتناسب نیروی انسانی شهرداری تهران و افزوده شدن بیش از 10 هزار نفر در 18 ماهه پایانی دوره مدیریت قبلی و ضرورت اجرای مصوبه مذکور، سپاس‌گذار است دستور فرمایید تا قبل از پایان سال جاری گزارش حسن اجرای ماده مذکور را در تمامی سطوح سازمانی تهیه و به شورای اسلامی شهر تهران ارائه نمایید.»

در همین راستا معاونت منابع انسانی شهرداری طی ابلاغیه ای به همه معاونت ها و بخش های سازمان شهرداری تهران عنوان کرده است که براساس یک نظام ارزشیابی مدوّن به کارمندان شهرداری نمره دهند. هدف از این طرح آن است که کارمندان و کارکنانی که در اواخر دوره شهرداری سابق، براساس مصوبه شورا و سازمان برنامه بودجه تبدیل وضعیت شده اند و از حالت قراردادی به حالت استخدام درآمده اند، اخراج و تعدیل شوند.

بر این اساس نظام ارزشیابی به گونه ای طراحی شده است که افرادی که در یک سال اخیر به مجموعه شهرداری اضافه شده اند، می بایست حداقل نمره 60 را داشته باشند و اگر چنین نشود، ماندن آن ها در این مجموعه در حاله ای از ابهام قرار می گیرد و به احتمال زیاد اخراج خواهند شد. اما این نظام آموزشی به گونه ای طراحی شده است که رسیدن به نمره 60 برای کسانی که در یک سال گذشته وارد مجموعه شده اند بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن است.

بر اساس ماده 6 که فرآیند اجرایی تجدید یا تجدید قرارداد کارکنان نام دارد، رضایت مسئول مستقیم(کارایی و اثربخشی) 25 امتیاز، وضعیت انضباطی 15 امتیاز، نمره ارزشیابی سالانه 20 امتیاز، مدرک تحصیلی 25 امتیاز و سابقه خدمت مورد تایید 15 امتیاز دارد.

با توجه به این که در روزهای منتهی به عید نوروز هستیم و اوج خرید اکثر خانواده های ایرانی در این زمان صورت می گیرد و همین مسئله، نیاز جدی خانواده ها به پول برای خرید را نشان می دهد، اخراج تعداد زیادی از کارکنان شهرداری می تواند موجی از نارضایتی اجتماعی را در بین مردم ایجاد کند. البته این اتفاق از جانب شورای شهر و شهرداری را به نوعی می توان یک تسویه حساب با مدیریت شهری سابق تهران نیز دانست زیرا در این مدت، هر تعدیل و اخراج نیرویی که صورت می گرفت، یکی از اصلاح طلبان جایگزین آن می شدند.

قطعا یکی از مشکلات اصلی کشور ما، وجود بیکاری و تورم زیاد است که باعث آسیب دیدن هرچه بیشتر قشر ضعیف جامعه می شود و همین مسئله می تواند خسارت های بسیاری را در زمینه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حتی امنیت ملی کشور داشته باشد. در اعتراضات مردمی دی ماه که توسط عده ای آشوبگر به حاشیه رفت، مسئله اصلی، شرایط بد اقتصادی کشور و بیکاری درصد زیادی از مردم بود که اگر فکری به حال این مسئله نشود، این تعداد اخراج کارکنان از شهرداری نیز می تواند دردسر ساز شود. تعدیل و اخراج نیرویی که می تواند طعم شیرین سال نو را برای عده ای تلخ کند و با حال بد بر سر سفره هفت سین بنشینند، البته اگر توان تهیه سفره هفت سین داشته باشند.