دربارهی زیارتگاه تخریبشده توسط تروریستها چه میدانید؟
مقام حضرت ابراهیم (ع) در شمال شرق سوریه دومین مکان مذهبی است که پس از تهدیدهای گروه تروریستی «جبهه النصره» تخریب شد، جایی که محل زیارت و نذورات بیشتر مسلمانان سوری بود.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، گروه تروریستی « جبهه النصره» پیش تر اعلام کرده بود، اماکن مذهبی و مقدس سوریه را نابود خواهد کرد. آن ها چندی پیش به بارگاه متبرک « حجر بن عدی» از صحابه ی پیامبر (ص) هتک حرمت کردند و حالا مقام حضرت ابراهیم (ع) را تخریب کرده اند.
احمد خامه یار - کارشناس مذهبی - در یادداشتی که در اختیار خبرنگار ایسنا قرار داد، به توضیح موقعیت و جایگاه مذهبی و تاریخی مقام ابراهیم (ع) پرداخت.
او در این یادداشت گفته است: زیارتگاه مقام حضرت ابراهیم (ع) در « عین العروس» ، روستایی در سه کیلومتری جنوب شهر « تل اَبیَض» در استان « رقّه» در شمال کشور سوریه قرار دارد. شهر « تل ابیض» در ۱۰۰ کیلومتری شمال مرکز استان، شهر رقّه، در نقطه ای نزدیک مرز ترکیه و بر سر جاده ی منتهی به شهر « شانلی اورفا» (Şanlıurfa) و ویرانه های شهر تاریخی « حَرّان» در داخل خاک ترکیه واقع است.
وجه تسمیه ی روستای « عین العروس» وجود چشمه ی آبی به همین نام در آنجا است که منبع رود « بلیخ» به شمار می آید. این رود به سمت جنوب جریان دارد و در نقطه ای در شرق شهر « رقّه» به رود فرات می ریزد. در منابع تاریخی از این روستا به نام « ذَهبانه» (یا ذهبانیه) یاد شده و از توابع شهر « حرّان» به شمار می آمده است.
در این روستا، در فاصله ی چند متری چشمه ی « عین العروس» زیارتگاه کوچکی منتسب به حضرت ابراهیم (ع) وجود دارد که براساس اقوال تاریخی و باورهای مسلمانان، با مسأله ی مهاجرت حضرت ابراهیم خلیل (ع) از منطقه ی بابِل (در عراق) به « حرّان» و سکونت در این منطقه ارتباط دارد.
در واقع، این زیارتگاه یکی از مقام های متعدد منسوب به حضرت ابراهیم (ع) است که تا امروز در کشورهای عراق، سوریه و فلسطین باقی مانده و به نوعی، بیانگر مسیر و روند مهاجرت های این پیامبر بزرگ اولو العزم است. (به عنوان مثال، در سوریه زیارتگاه های دیگری منسوب به حضرت ابراهیم (ع) در قلعه ی حلب، محله ی صالحین شهر حلب و محله ی « برزه» در شمال شرقی دمشق وجود دارد. )
علی بن ابی بکر هروی (م ۶۱۱ ق) جهانگرد مسلمانی که در نیمه ی دوم قرن ششم هجری قمری می زیست، در کتاب خود « الاشارات الی معرفة الزیارات» (ص ۶۲) به وجود « مقام ابراهیم» در این روستا اشاره کرده است. یاقوت حموی (م ۶۲۱ ق) جغرافی دان بزرگ مسلمان نیز در کتاب خود « معجم البلدان» (ج ۳، ص ۹) ضمن اشاره به این زیارتگاه، نوشته است که مردم آنجا را زیارت و برای آن نذر می کنند و اوقافی نیز دارد. این اقوال نشان دهنده ی قدمت بالا و اهمیت تاریخی آن است که اهالی منطقه تا امروز از وجود آن محافظت کرده اند.
بنای زیارتگاه امروزه شامل اتاق مستطیل شکل نسبتا کوچکی بود که از سنگ و گچ ساخته شده بود. در داخل بنا صورت قبری به عنوان نمادی برای محل حضور و اقامت حضرت ابراهیم (ع) وجود داشت که با پارچه های سبز رنگ پوشیده شده بود.
ارسال نظر