، با وجود آنکه سازمان هواشناسی چندین روز قبل از وقوع برف اخیر پایتخت، هشدارهای لازم را اعلام کرده بود، اما بارش برفی نه چندان سنگین، حمل و نقل کشور را به خصوص در دو مدل جاده‌ای و هوایی مختل کرد، مسافران زیادی ساعت‌‌ها در جاده‌ها در برف و کولاک ماندند و دو فرودگاه بزرگ و اصلی کشور بسته شد.

از بعد از ظهر روز هفتم بهمن‌ماه بارش برف در پایتخت شدت گرفت و همزمان با شدت گرفتن بارش برف‌،‌ مشکلات انواع مدل‌های حمل و نقلی ما هم شدت گرفت‌.

بارش برف‌ موجب تعطیلی دو فرودگاه بزرگ و بین‌المللی کشور شد، مسافران داخلی و خارجی سرگردان شدند و هیچ پیش‌بینی از وقوع این اتفاق و مدیریت آن در بین دست‌اندرکاران صنعت حمل و نقل هوایی کشور حس نشد؛ با وجود اطلاع‌رسانی‌های قبلی، چندان تمهیداتی بابت مدیریت بحران ‌از سوی مسئولان اندیشیده نشد.

تردیدی در توجه به ایمنی پروازها نیست و قطعاً نباید در شرایط غیرایمن پرواز انجام داد، اما می‌شد با بررسی اطلاعات هواشناسی از قبل به مسافران اعلام کرد که پروازها با تأخیر انجام و یا ابطال می‌شود تا به فرودگاه نیایند و پس از ساعت‌ها معطلی با ابطال بلیت و بازگشت مواجه نشوند و همچنین می‌شد پیش‌بینی هواپیمای جایگزین داشت.

مسافرانی که روز گذشته به فرودگاه آمدند حتی از دریافت یک توضیح ساده و پاسخگویی هم محروم بودند، ‌پذیرایی از آنها نشد و برخی شب را هم بدون هیچ تجهیزاتی در فرودگاه سپری کردند.

پس از حدود 40 ساعت بالاخره اعلام شد پروازهای دو فرودگاه مهرآباد و امام خمینی (ره) برقرار و باند هر دو فرودگاه باز است.

در فرودگاه مهرآباد پاکسازی سطوح پروازی و باند انجام و یکی دو پرواز هم برقرار شد اما درصد بالایی از پروازهای روز گذشته مهرآباد، در بی‌برنامه‌گی شرکت‌هایی هواپیمایی و نبود نظارت سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان حاکمیت صنعت حمل و نقل هوایی، باطل اعلام می‌شد.

البته اطلاعات بسیاری از پرواز‌ها در تابلو اطلاعات پرواز در ابتدا «طبق برنامه» یا «با تأخیر» یا «تأخیر عملیاتی» اعلام می‌شد اما پس از گذشت ساعت‌ها، اغلب آنها باطل اعلام می‌شد و مسافران پس از ساعت‌ها سرگردانی‌ به خانه خود بازمی‌گشتند و عده‌ای هم به ناچار در فرودگاه می‌ماندند شاید روز بعد پروازی برای سفر آنها فراهم شود.

مهر ابطال بر حقوق مسافر/ سردرگمی مردم در ‌بی‌برنامه‌گی ایرلاین‌ها و سکوت سازمان هواپیمایی

بنابراین گزارش پیگیری خبرنگار فارس از دفتر ترافیک اغلب شرکت‌های هواپیمایی در مهرآباد که پرواز آنها با تأخیر انجام یا ابطال می‌شد حاکی از آن بود که هواپیمایی برای برقراری پروازها موجود نیست.

بنا به اظهارات اغلب مسئولان شرکت‌های هواپیمایی، هواپیماهایی که قرار بود از شهرهای دیگر به مهرآباد بیایند تا پروازهای بعدی را از مهرآباد انجام دهند، به تهران نیامده بودند؛ در واقع پس از 40 ساعت تعطیلی فرودگاه و به هم ریختن برنامه‌ریزی شرکت‌ها، بارش برفی نه چندان سنگین، ایرلاین‌ها و حاکمیت صنعت حمل و نقل هوایی را غافلگیر کرده‌ و برنامه‌های پروازی شرکت‌ها را هم به هم ریخته بود.

قطعاً چینش پروازها در شرایط ‌بارش برف بسته به نوع و تایپ هواپیما و طبق ساعات مشخص، نباید چندان مشکل باشد اما اغلب شرکت‌‌های هواپیمایی نتوانستند‌ پروازهای خود را مدیریت کنند و تاوان این بی‌نظمی و ناتوانی ایرلاین‌ها را مسافران پس دادند.

نکته تأمل‌برانگیز این بود که اغلب مسئولان شرکت‌های هواپیمایی اذعان می‌کردند که بعید می‌دانند تا شب هم هواپیماهایشان که درگیر انجام پروازهای ابطال شده روز قبل بودند، به تهران برسد اما نمی‌خواستند پروازهای خود را در ابتدا باطل کنند و اغلب پروازها پس از ساعت‌ها تأخیر، ابطال می‌شد در واقع وقتی مسئولان شرکت‌ها با افزایش اعتراض مسافران بابت تأخیر مواجه می‌شدند به اجبار پرواز‌ها را تعطیل اعلام می‌کردند.

بنابراین گزارش حقوق مسافر کماکان اصل فراموش شده پروازها است، شرکت‌های هواپیمایی ظاهراً هیچ واهمه‌ای از عدم رعایت حقوق مسافر ندارند چون می‌دانند سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان نهاد بالاسری بیش از آنکه به فکر مسافر باشد، همراهی و همسویی با شرکت‌ها را در دستور کار قرار داده است.

مهر ابطال بر حقوق مسافر/ سردرگمی مردم در ‌بی‌برنامه‌گی ایرلاین‌ها و سکوت سازمان هواپیمایی

قطعاً هماهنگی کامل و همکاری همه‌جانبه با شرکت‌ها از سوی سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان حاکمیت صنعت حمل و نقل هوایی ضروری هست اما این همکاری در حال تبدیل به «مراعات همه‌جانبه و گذشت‌های نامتعارف» می‌شود و البته بیش از اندازه؛ البته سازمان هواپیمایی در راستای آنکه نشان دهد به حقوق مسافر هم حداقل در حرف توجهی دارد نسبت به تهیه و تنظیم آیین‌نامه حقوق مسافر اقدام کرد ولی در عمل هیچ‌گونه نظارتی بر اجرای آن از سوی سازمان حس نمی‌شود و نماد کامل آن هم در پروازهای روز گذشته مهرآباد (9 بهمن‌ماه) مشهود است.

‌روز گذشته با نگاهی بی‌طرفانه به وضعیت مسافران مهرآباد که اغلب سرگردان بودند و ساعت‌ها روی زمین و صندلی‌ها دراز کشیده بودند، کاملاً می‌شد تشخیص داد که حقوق مسافر اصل فراموش شده صنعت حمل و نقل هوایی است. ‌