به گزارش پارس به نقل از جوان، حدود ۲۰ سال پیش بود که با نهضت توسعه و پیشرفت شهر تهران، طرح احداث بزرگراهی شمالی -جنوبی در شرق شهر که پیش از این در دهه ۵۰ مطرح شده بود جدی شد و ساخت ۹ کیلومتر از این طرح حدفاصل دارآباد تا مسیل باختر به واقعیت پیوست اما به دلیل عبور بزرگراه از بافت شهری و مشکلات تملک، مجدداً طرح به حالت تعلیق درآمد. عبور بزرگراه امام علی (ع) از درون بافت مسکونی متراکم و فرسوده مناطق ۷،۸، ۱۳،۱۴ و ۱۵ جسارت تکمیل این بزرگراه را از مدیران شهری گرفت تا اینکه در مرداد سال ۹۰ ساخت ۲۲ کیلومتر باقی مانده و طرح حرم تا حرم (به طول سه کیلومتر) در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفت و هم اکنون با تلاش مهندسان ایرانی با سرعت مناسبی به پیش می رود تا رؤیای تکمیل شریان های اصلی شهر تحقق یابد. مازیار حسینی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران درباره آخرین وضعیت بزرگراه امام علی (ع) می گوید: عملیات سیویل بزرگراه امام علی (ع) نیز از مرز ۹۷ درصد گذشته و هم اکنون عملیات تکمیل یکی دو پل در این پروژه باقی مانده است. وی اضافه می کند: هم اکنون مباحث مربوط به عملیات آسفالت، خط کشی، روشنایی و کارهای تکمیلی بزرگراه در حال انجام است و امیدواریم که این پروژه همزمان با روز میلاد امام علی (ع) به بهره برداری برسد.

۲۵ تقاطع در مسیر یک بزرگراه

بزرگراه امام علی (ع) ۱۰ تقاطع اصلی داشت که یک تقاطع اصلی دیگر نیز در بزرگراه صالح آباد به آن اضافه شده و تعداد این تقاطعات به ۱۱ رسید. همچنین این بزرگراه ۱۴ تقاطع فرعی دارد که مسیر های شرقی- غربی بزرگراه را تأمین می کنند. اولویت اول مدیریت شهری در ساخت بزرگراه، ایجاد دسترسی های محلی است که در بحث تقاطعات مطرح می شود. ساخت پل های عرضی شرقی - غربی یکی از ابتکاراتی است که در پروژه امام علی (ع) انجام شد، با انجام این ابتکار، پیش از خاکبرداری و با وجود بودن خانه های مسکونی در طرح، کار احداث پل های عرضی آغاز شده است. بزرگراه امام علی (ع) به گونه ای طراحی شده است که مسیر تندرو ها در تراز منفی یک اجرایی شده به عبارتی این مسیر ۶ متر پایین تر از سطح معابر و مسیر کندروهاست به همین دلیل اجرای پل ها باید روی سطح باشد. ساخت هرکدام از پل های عرضی در بزرگراه امام علی (ع) ۴۵ روز تا دو ماه زمان می برد اما با این روش این پل ها ظرف ۲۰ تا ۲۵ روز ساخته شد. با توجه به این نوع طراحی، از هزینه ای که برای قالب بندی، زدن داربست، آرماتور بندی و. . . تحمیل می شد کاسته شد. همچنین اجرای این طرح موجب شد که ارتباط شهروندان در حین ساخت و ساز قطع نشود و آنها به راحتی در مسیر تردد داشتند.

بزرگراه امام علی (ع) ۱۴ لاین تندرو و کندرو دارد

پروژه بزرگراه امام علی (ع) را از حیث تعداد لاین های ترافیکی می توان یکی از پروژه های شاخص و کم نظیر شهر تهران توصیف کرد. این مسیر بزرگراهی شامل هشت لاین تندرو و شش لاین کندرو است که لاین های تندرو همگی در تراز منفی یک احداث خواهندشد. برای احداث این تعداد خطوط تردد خودروها، پوسته طرح بین ۵۶ تا ۷۸ متر به صورت متغیر در نظر گرفته شده است. در واقع هر سمت بزرگراه دارای چهار لاین تندرو و سه لاین کندرو بوده و به همین دلیل انتظار می رود هیچ گونه ترافیکی در طول مسیر ایجاد نشود؛ البته رعایت فرهنگ صحیح رانندگی، لازمه اصلی تحقق این مهم است. دو لاین از بزرگراه امام علی (ع) مسیر ویژه BRT است که عملیات عمرانی ایجاد ایستگاه ها در حال انجام است.

پروژه امام علی (ع) رکورددار در تملک

بزرگراه امام علی (ع) بزرگ ترین بزرگراه شمالی - جنوبی پایتخت است که در مسیر خود ۴ هزار پلاک قرار داشت که باید رفع می شد به همین دلیل این پروژه عنوان بزرگ ترین پروژه در بحث تملکات را نیز از آن خود کرده است. تملک معارضان ملکی، محور اول ساخت بزرگراه امام علی (ع) بود به طوری که در این محور معاونت امور مناطق، سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران و شهرداران مناطق ذی ربط برای تملک در مسیر بزرگراه فعال شدند. در این پروژه بیش از ۴ هزار پلاک که شامل ۷ هزار واحد مسکونی است باید تملک می شد که روندی سخت و زمانبر بود اما با تشکیل یک کمیته ویژه برای تملک معارضان، در خردادماه سال جاری تمامی توافقات انجام شده و تملک معارضان این پروژه جلوتر از برنامه زمانبندی پیش رفت.

پایان اتصال تونل امیرکبیر به بزرگراه امام علی (ع)

با آغاز بهره برداری از پروژه بزرگراه امام علی (ع) ، حجم زیادی از ترافیک مناطق شمال، شمال شرق و مرکزی تهران به این معبر شریانی انتقال یافته و ارتباط آن با منطقه بازار و مناطق مرکزی پایتخت از طریق تونل امیرکبیر، نقش بسزایی در انتقال و توزیع متناسب بار ترافیکی وجود خواهد داشت. در واقع ارتباط بزرگراه امام علی (ع) با تونل امیرکبیر نفع متقابلی برای هر دو پروژه دارد. با این اتفاق معابر مرتبط با منطقه بازار نیز فرصتی برای نفس کشیدن خواهند یافت. هم اکنون عملیات اتصال تونل امیرکبیر به بزرگراه امام علی (ع) به اتمام رسیده و این تونل در مرحله نصب سیستم های هوشمند است. معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در این خصوص می گوید: عملیات سازه ای تونل امیرکبیر در اسفند سال گذشته به پایان رسید و عملیات اتصال آن به بزرگراه امام علی (ع) نیز به اتمام رسیده است. وی با بیان اینکه خروجی تونل امیرکبیر باید در تراز زیر تراز بزرگراه امام علی (ع) اجرا می شد، افزود: این خروجی در تراز منفی ۲ اجرا شده و به تراز منفی یک که به تندروهای بزرگراه امام علی (ع) وصل می شود رسیده است. حسینی با اشاره به اینکه هم اکنون در حال راه اندازی سیستم های هوشمند تونل هستیم، اظهار کرد: امیدواریم طبق وعده شهردار تهران هیچ پروژه ناتمامی تا پایان این دوره از مدیریت شهری باقی نماند. به گفته کارشناسان بزرگراه امام علی (ع) ، نقشی کلیدی و حیاتی برای بازار تهران خواهد داشت و شهروندان با توجه به اینکه تونل امیرکبیر نیز همزمان با آن افتتاح می شود از این بزرگراه و تونل برای رسیدن به منطقه بازار بهره خواهند برد. تونل امیرکبیر مکمل پروژه بزرگراهی امام علی (ع) است و انتظار می رود که اتصال این دوشبکه تأثیر زیادی بر ترافیک محدوده بازار تهران بگذارد. همچنین با پیاده راهسازی خیابان ۱۷شهریور، بخش عمده ای از ترافیک این محدوده از تهران به بزرگراه امام علی (ع) منتقل می شود.

بزرگراهی که فرسودگی محلات را می پوشاند

طراحان طرح جامع شهر تهران عبور بزرگراه امام علی (ع) را به این دلیل از داخل بافت فرسوده انتخاب کردند که با احداث آن مشکلات بافت فرسوده در مناطق شرقی شهر به خصوص مناطق۷،۸ و ۱۵ حل شود؛در واقع ایده کلی اینگونه بود که با ساخت بزرگراه امام علی (ع) بتوان فرایند نوسازی بافت فرسوده در آن مناطق سرعت یابد. از جمله محلات فرسوده ای که در مسیر بزرگراه امام علی (ع) قرار دارد می توان به محله اتابک در منطقه ۱۵ و محله نظام آباد در منطقه ۷ اشاره کرد که با تکمیل بزرگراه این محلات نیز احیا می شوند. در راستای اجرای سیاست نوسازی بافت فرسوده و بر اساس مصوبه کمیسیون ماده ۵، بزرگراه امام علی (ع) از تقاطع خیابان خاوران تا تقاطع خیابان شهید رضایی جایگزین مسیر قبلی شد که این اقدام کارشناسانه و افزایش تملک ها و همچنین تصویب طرح منظر، محرکی برای بافت های حاشیه بزرگراه شده است. همچنین پیش از این، طراحی ها به گونه ای بود که بزرگراه امام علی (ع) از خیابان شهید مدنی می گذشت اما با تغییر ۳۰۰ متری آن قرار شد که بزرگراه از وسط بافت فرسوده منطقه بگذرد که این امر موجب نوسازی بافت فرسوده و احیای آن می شود. انتقال محور بزرگراه به شرق خیابان و متن محله نظام آباد به قدری حائز اهمیت بود که مسئولان پروژه نیز بحث انتقال بزرگراه به متن محله قدیمی نظام آباد را پذیرفتند و به تصویب رسید.

طرح حرم تا حرم

طرح حرم تا حرم در حقیقت امتداد بزرگراه امام علی (ع) از مسیر حدفاصل شهر ری تا حرم مطهر امام خمینی (ره) را شامل می شود. با تکمیل این قطعه که حدود سه کیلومتر طول دارد، شهروندان می توانند پس از پیمودن مسیر ۳۵ کیلومتری، خود را از شمالی ترین نقطه پایتخت در محدوده دارآباد، به جنوبی ترین نقطه یعنی مرقد مطهر امام خمینی (ره) و بهشت زهرا (س) برسانند که طبق پیش بینی ها این مسیر نیم ساعته طی خواهد شد.