ابراز نگرانی از روند فعالیت ناشر - مؤلفان
در حالیکه قرار بوده روند فعالیت ناشر - مؤلفان محدود و متوقف شود، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بار دیگر از این روند ابراز نگرانی کرده است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، حدود یک سال و نیم پیش بود که با توصیه و نامه نگاری اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران به وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، قرار شد روند فعالیت ناشر - مؤلفان محدود و متوقف شود و تنها در مواردی خاص مؤلفان بتوانند آثار خود را بدون نیاز به ناشر به چاپ برسانند.
اما اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران باز هم درباره ادامه روند چاپ کتاب از سوی ناشر - مؤلفان احساس نگرانی کرده و نادر قدیانی - رییس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران - نامه ای را خطاب به محمداللهیاری - مدیر اداره کتاب وزارت ارشاد - نوشته است که متن این نامه به نقل از شماره ۵۹ نشریه « صنعت نشر» در ادامه می آید:
« … عطف به نامه مورخ ۹۱/۷/۳۰ آن معاونت در خصوص محدودسازی فعالیت ناشر مؤلف به استحضار می رساند نشر حرفه یی کاملا تخصصی است و چاپ آثار اصولا باید با رعایت ضوابط و اعمال چارچوب ها و رعایت مشخصات فنی صورت پذیرد. به علاوه با توجه به این که صدور مجوز چاپ کتاب به نام مؤلفان و شکل گیری گروهی تحت عنوان ناشر - مؤلف منجر به ایجاد برخی سوءاستفاده ها توسط افراد فاقد شرایط از یک سو و چاپ اثرات فاقد ارزش از سوی دیگر می شود و موجبات آسیب رسانی اقتصادی فراوان به اقشار آسیب پذیر می شود، لذا اصلح است سازوکاری فراهم و تمهیداتی اندیشیده شود که مسائل و مشکلات فوق مرتفع شود و صرفا مؤلفانی که در حوزه ی ادبیات دارای مجموعه هایی ماندگار هستند و ناشران از پذیرش نشر این مجموعه ها خودداری می کنند، توسط مؤلف رأساً انتشار یابد. پیشاپیش از مساعدت و همکاری آن معاونت و جناب عالی تشکر و قدردانی می کند. » .
محمود آموزگار - دبیر اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران – نیز در گفت وگویی با خبرنگار ایسنا در توضیح علت ارسال این نامه از سوی رییس اتحادیه به مدیر اداره کتاب می گوید: امکان فعالیت برای ناشر - مؤلفان رویه ای در وزارت ارشاد بود که به مؤلفینی که نمی توانستند برای آثارشان ناشر پیدا کنند، امکان چاپ آثارشان را می داد. اما به نظر می رسید این به صورت قاعده درآمده است؛ در حالی که در یک سیستم نشر حرفه یی نباید این طور باشد. بنابراین حدود یک سال و نیم پیش این موضوع با وزارت ارشاد در میان گذاشته شد و در آن زمان قرار شد که این رویه از سوی وزارت ارشاد محدود شود. اما ما مجددا احساس کردیم که این اتفاق دارد تکرار می شود؛ بنابراین این نامه به آقای اللهیاری نوشته شد.
او در ادامه می افزاید: ناشر - مؤلف تعریف مشخصی دارد. اگر مؤلفی بخواهد کاری را منتشر کند، اصول این است که به ناشر مراجعه کند. اما اگر ناشر پیدا نکرد، این امکان هست که او اثرش را چاپ کند، زیرا وزارت ارشاد این امکان را به وجود آورده که اگر اثری خلق شد و مؤلفش فکر کرد که باید منتشر شود، نبود ناشر سبب نشود که این کار به چاپ نرسد. این روندی خلاف قاعده و استثناست. نشر کار حرفه یی و تخصصی است و از نظر اقتصادی هم ضرورت دارد بر جنبه تخصصی کار تأکید شود. کتاب باید زیر نظر ناشر و بر اساس ضوابط و قواعد خاصی منتشر شود. نمی شود هر کسی به عنوان ناشر - مؤلف بدون مراجعه به اهل فن اثرش را منتشر کند. این برخلاف اصول حرفه یی است و به نفع نشر ما نیست. نویسنده باید کتاب بنویسد و ناشر کتاب چاپ کند؛ جای آن ها نباید تغییر کند.
آموزگار همچنین درباره این که چه تخلفی در این زمینه مشاهده شده است، می گوید: این موضوع خصوصا در کلاس های آموزشی و کنکور مشاهده شده است که استادان جزوه کلاس های خودشان را چاپ می کنند و برای آن پروانه نشر می گیرند و به دانش آموزان و دانشجویان می فروشند و در این میان سود بیش تری می برند؛ بنابراین ما از وزارت ارشاد خواستیم با توجه دوباره به این موضوع، این دست فعالیت ها را محدود کند.
ارسال نظر