به گزارش پارس به نقل از ایسنا، نشست نقد و بررسی سریال « پروانه» عصر روز یکشنبه، ۲۲ اردیبهشت ماه با حضور تعدادی از بازیگران و عوامل این سریال در فرهنگسرای فردوس برگزار شد.

*** بچه ها برای ساخت پروانه خیلی خون دل خوردند

سهراب پور در این نشست گفت: آقای جلیل سامان که اولین بار پیشنهاد همکاری در ساخت سریال « پروانه» را به من دادند و من قصه را خواندم، عاشق این مجموعه شدم، اما چون شرایط جاری تولید در تلویزیون را می دانستم احساس کردم نباید این کار را انجام دهم به همین دلیل از آقای سامان و شبکه سه عذرخواهی کردم.

این تهیه کننده ادامه داد: اما ارائه این پیشنهاد و رد آن از سوی من دو سه بار اتفاق افتاد تا این که بالاخره پذیرفتم ساخت این کار را برعهده بگیرم.

او همچنین بیان کرد: تولید فیلم و سریال یکی از سخت ترین شغل های روی کره ی زمین است، همه بچه ها در این سریال خیلی خون دل خوردند و سختی های زیادی کشیدند.

سهراب پور در بخش دیگری از صحبت های خود در این نشست گفت: کار کردن در پروژه های تلویزیونی سخت است، ولی سخت ترین کار در سینما و تلویزیون، تولید پروژه های مربوط به قبل از انقلاب است.

تهیه کننده « پروانه» ادامه داد: برای ساخت « پروانه» به خاطر ساخت و سازی که در شهر تهران انجام گرفته، مجبور می شدیم بعضی روزها از ۱۰ موتوری کمک بگیریم تا فضاهای مناسب را برای تصویربرداری پیدا کنند.

*** صداوسیما پایان دیگری برای « پروانه» می خواست

به گزارش خبرنگار ایسنا، جلیل سامان، کارگردان مجموعه تلویزیونی پروانه نیز که در این نشست حضور داشت، عنوان کرد: در یک مجموعه اصل قصه و نیازهای قصه است. وقتی نیازهای قصه را در نظر می گیریم همه چیز خودش حرکت می کند، در پرداختن به یک مقطع تاریخی افرادی که در آن بازی می کنند به اندازه چارچوب قصه مهم هستند، در پروانه قرار نبود بگوییم که قبل از انقلاب چطور بوده یا سازمان مجاهدین را نقد کنیم.

او افزود: زمانی که کار ما داشت پخش می شد، یکی از مدیران تولید، داستانی را درباره ی مجاهدین خلق برای ما تعریف کرد که این داستان آنقدر زیبا بود که تصمیم گرفتم بقیه قصه را بر اساس آن بنویسم.

سامان در بخش دیگری از صحبت های خود عنوان کرد: تصمیم گرفتم عناصر شعاری را بردارم، وقتی از قصه به تاریخ می رسیم، راحت تر می توان شعار نداد.

این کارگردان همچنین بیان کرد: برای پایان « پروانه» صدا و سیما می خواست پایان دیگری را الصاق کند اما من گفتم که لزومی ندارد این پایان تغییر کند.

*** امیدارم قسمت آخر پروانه درست پخش شود وگرنه از تلویزیون مأیوس می شوم

این کارگردان همچنین در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: بازی گرفتن اصطلاح غلطی است و به آن اعتقاد ندارم اما راهنمایی کردن بازیگران توسط کارگردان به خصوص اگر نویسنده هم باشد، مهم است تا اینکه بازیگرها به نقششان نزدیک شوند و اگر اشکالی هم وجود داشته باشد آن را از بازیگر نمی دانم بلکه از خودم می دانم.

او درباره ی منابع و مستندات سریال « پروانه» نیز عنوان کرد: نزدیک به ۴۰ کتاب تاریخی را مطالعه کردم، هرچیزی که در این سریال می بینید مستند تاریخی دارد، مثلا نقش عاطفه را از فاطمه فرتوک زاده گرفتیم که حتی نحوه خودکشی اش هم به همین شکل است.

سامان در پایان صحبت هایش گفت: اگر ما به آدم های اطرافمان درست نگاه کنیم متوجه می شویم که به راحتی تغییر نمی کنند و این به نگاه سازندگان یک اثر بر می گردد امیدوارم قسمت آخر پروانه درست پخش شود وگرنه از تلویزیون مأیوس می شوم.

*** حامد کمیلی: ضعف فیلمنامه های تلویزیونی مرا به سینما کشاند

حامد کمیلی، بازیگر نقش امیر در سریال « پروانه» نیز در این نشست حضور داشت و بیان کرد: بعد از سریال « اغماء» ، تصمیم گرفتم تمرکزم را بر روی سینما بگذارم و سعی کردم بعد از آن هم این تمرکز را بر روی سینما حفظ کنم.

وی با اشاره به خبرهایی که درباره ی خداحافظی حامد کمیلی از تلویزیون مطرح شده بود، گفت: به خاطر ضعف فیلمنامه ها در تلویزیون تصمیم گرفتم مدتی بر سینما متمرکز شوم چرا که معیار و انتخاب های من درگیر تغییراتی شد که خودم اسمش را بلوغ می گذارم.

کمیلی ادامه داد: آمدن من به سریال پروانه همزمان با درگیری من در یک کار سینمایی بود اما وقتی فیلمنامه را خواندم درگیر آن شدم و دیدم از آن کارهایی است که نمی شود به آن نه گفت؛ به عنوان بازیگر از نظر شخصیت پردازی جای بازی داشت و می شد در آن حرفی برای گفتن زد.

او همچنین بیان کرد: اساس هر کاری فیلمنامه است که در واقع بازگوی هویت آن است و این فیلمنامه در ذاتش چنین چیزی وجود داشت و وقتی آن را می خواندی درگیرش می شدی؛ جلیل سامان از آن کارگردان هایی است که بازی را خوب می شناسد و در « ارمغان تاریکی» (به کارگردانی جلیل سامان) ، بازیگران بهترین بازی را از خودشان ارائه دادند.

*** برای انتخاب شدن در نقش « پروانه» تست سختی دادم

سارا بهرامی، بازیگر نقش پروانه در این نشست بین تئاتر و آثار تلویزیون تفاوت قائل شد و گفت: وقتی وارد این سریال شدم به عنوان بازیگر تئاتری آمدم که دوربین را نمی شناخت و خیلی کم تجربه بود و اگر حضور آقای افسری به عنوان مدیر تصویربرداری و آقای سامان به عنوان کارگردان نبود کار برای من سخت می شد.

او خاطرنشان کرد: یک بازیگر در جلوی دوربین باید نور را بشناسد و این موضوعی است که باید به بازیگر آموزش بدهند، از طرف دیگر فرق یک کاراکتر توسط بازیگر اهمیت دارد که من این را از تئاتر یاد گرفتم.

بازیگر نقش « پروانه» اظهار کرد: خدا را به خاطر بازی در این سریال شاکرم. در بازیگری هیچ وقت دچار تردید نشدم بازی در « پروانه» کار سختی بود و حاصل، تلاش افرادی است که در جایگاه خودشان افراد درستی هستند.

وی تاکید کرد: در بازی دچار تردید نشدم و به کارگردان و بقیه گروه اعتماد کردم. چون به من اعتماد شده بود و تصمیم گرفتم درست جواب این اعتماد را بدهم.

بهرامی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: برای انتخاب شدن در نقش پروانه تست سختی دادم، فیلمنامه را خواندم و راجع به سکانس های آن با آقای سامان صحبت کردم من حتی وقتی که تست می دادم و تمرین می کردم با لباس های « پروانه» حاضر می شدم.

او در پایان صحبت های خود خاطرنشان کرد: برای شناخت « پروانه» نقشه خاصی نکشیدم و فقط در بستر موجود قرار گرفتم.

*** کرور کرور بازیگر در خانه شان بیکار مانده اند

شهرام عبدلی از بازیگرانی که نقش اعضای گروهک مجاهدین را بر عهده داشت، در نشست نقد « پروانه» گفت: بعد از مدتی که آدم کار می کند، دیگر به این فکر نمی کند که کاری که قرار است در آن بازی کند باید خوب باشد یا بد. فقط دعا می کند که کار اول بد نشود پولت را به موقع بگیری و با پخش سریال چیزی از تو کم نشود و بعد از همه اینها وقتی می بینی که فیلمنامه هم خوب است خوشحال می شوی.

او اظهار کرد: خدا کند تلویزیون کار زیادی داشته باشد و ما هم در این کارها بازی کنیم.

عبدلی ادامه داد: از اینکه انتظار داشته باشیم هر سال مثل سریال « پروانه» سه، چهار کار ساخته شود، نشدنی و محال است.

او انتقاد کرد: خیلی وقت است که کارهای خوب در تلویزیون کم شده است، کارها اکیپی شده اند و یک کارگردان و تهیه کننده با تعداد مشخصی بازیگر همکاری می کنند و کرور کرور بازیگر و عوامل در خانه شان بیکار مانده اند.

او در ادامه درباره چگونگی حضور خود در سریال پروانه بیان کرد: از طرف امیر سلیمانی به این کار دعوت شدم؛ آقای سامان ابتدا به دلیل اینکه من در تلویزیون زیاد بازی کرده بودم با این قضیه مشکل داشتند چون آقای سامان معمولا خیلی بازیگرانی را که دیده شدند دوست ندارد اما من گفتم من کارم بازیگری است و هر طور که شما بخواهید بازی می کنم.

*** نیما رییسی: قرار نیست به جنگ رسانه دیگری برویم

نیما رییسی بازیگر نقش طالبی (رییس اداره ای از ساواک در دهه ۵۰) درباره تفاوت بین مجموعه های پرمخاطب سال هایی که خیابان ها را خلوت می کردند با مجموعه های پرمخاطب دو سه سال اخیر، گفت: اکنون در سیستم رسانه یی تلویزیون شرایطی وجود دارد که در حق مجموعه سریال سازی در ایران اجحاف می شود، قرار نیست به جنگ رسانه دیگری برویم.

او ادامه داد: نمی توان تماشاگر الان را با آن سال ها مقایسه کرد چرا که آن زمان ها ما فقط پنج شبکه تلویزیونی داشتیم ولی الان تعداد شبکه ها بیشتر شده است.

رییسی درباره بازی در سریال « پروانه» نیز عنوان کرد: به عنوان یک بازیگر وقتی پلان اول بازی در این سریال شروع شد، احساس می کردم در یک کار حرفه یی دارم بازی می کنم، یکی از معدود دفعاتی بود که نور و دکوپاژ در این سریال بسیار مناسب بود و اصلا حس نمی کردم قرار است این صحنه را بازی کنم یعنی برایم واقعی جلوه می کرد.

این بازیگر در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار کرد: معمولا در سریال ها من همیشه نقش آدم های خوب ماجرا را بازی کردم و به همین دلیل این گونه نقش ها برایم تکراری بود اما در سریال « پروانه» نقش فردی با لایه های منفی به من پیشنهاد شد، . به خاطر سابقه ی خوب همکاری که با آقای سهراب پور داشتم و می دانستم که از من و شکل کار من شناخت دارند، در این سریال بازی کردم.

بازیگر نقش طالبی سریال پروانه افزود: وقتی فیلمنامه را خواندم مشخص بود که درون فیلمنامه تفاوت هایی از نظر درام، دیالوگ و… وجود دارد و به گونه ای بود که می دانستیم داریم می رویم تا یک کار متفاوت را انجام دهیم. حتی با اینکه طالبی نقش کمرنگی در سریال داشت اما از حضور در این سریال خوشحال بودیم و با خیال راحت خودمان را در اختیار آقای سامان و هدایتشان قرار دادیم.

او در بخش پایانی صحبت خود در این نشست عنوان کرد که « پروانه» جزو معدود کارهایی است که شروع عمیقی پشت سر آن بوده است.

***

  الهام چرخنده، بازیگر نقش عاطفه نیز بیان کرد: بعد از سال ها فیلمنامه ای به من پیشنهاد شده بود که یک بانوی ایرانی از فضای آشپزخانه و بچه داری دور شده و علاوه بر آن یک حرکت انقلابی هم دارد و در قصه پروانه عاطفه چنین شخصیتی داشت.

سپیده خداوردی بازیگر نقش نرگس نیز در این نشست حضور داشت و عنوان کرد: هیچ وقت فکر نمی کردم نقش به این کوچکی را در یک پروژه به این عظیمی کار کنم با اینکه همیشه آثاری را داشتم که بار احساسی آنها زیاد بوده ولی نرگسی که شما دیدید نرگسی نبود که من باشم نرگس آقای سامان بود و لحظه به لحظه اش را ایشان خودشان کنار هم چیدند.

او ادامه داد: متاسفانه نتوانستم سریال را خوب ببینم اما انرژی های خوبی دریافت کردم و بهترین اتفاق برای من بودن در کنار این گروه بود.

*** از اینکه یک پلان را بد بگیرم حالم بد می شود

محمد افسری، مدیر تصویربرداری سریال پروانه نیز خاطرنشان کرد: ما کلا آدم هایی هستیم که وقتی دور هم جمع می شویم برای کاری که می خواهیم انجام بدهیم ارزش قائل نیستیم.

او ادامه داد: قبل از کلید خوردن سریال، فیلمنامه برای من ایمیل شد و آن را خواندم، همکاری در سریال پروانه تجربه شیرینی بود، ما در این سریال به یک تعادل رسیدیم و به این نتیجه رسیدیم که فرمی از نورپردازی را انتخاب کنیم که دست بر قضا موثر بود.

افسری در پایان صحبت هایش اظهار کرد: از اینکه یک پلان را بد بگیرم حالم بد می شود و ممکن است سال ها مرا آزار دهد.

***

فرشید نوابی، همسر الهام چرخنده و بازیگر این سریال بیان کرد: معتقدم وقتی یک بازیگر نقشی را بازی می کند بازی او متعلق به همان فیلم است و حق ندارد در فیلم دیگری از نوع بازی خود که در سریال های دیگر داشته است استفاده کند. مثلا وقتی که من در سریال ششمین نفر بازی کردم نباید از آن بازی برای پروژه دیگری وام بگیرم، وقتی ارمغان تاریکی را دیدم تصمیم گرفتم از بشرزاد آن قصه فاصله بگیرم.

او در بخش دیگری از صحبت های خود درباره ی نقش منفی عنوان کرد: ما نقش منفی نداریم عملکرد منفی داریم چون آدم بد وجود ندارد.

*** حاشیه های نشست

- در این نشست علاوه بر مطبوعاتی ها تعدادی از مردم هم حضور داشتند.

- جلیل سامان، کارگردان « پروانه» در نیمه های مراسم وارد سالن شد.

- قرار بود آخرین قسمت سریال برای حاضران به نمایش دربیاید که به دلیل مشکل فنی این اتفاق نیفتاد.

- منصور سهراب پور از تعامل و همکاری صدا و سیما با گروه برای پخش سریال گفت.

- منصور سهراب پور در پاسخ به یکی از حاضران در سالن درباره ادامه تولید « ساخت ایران» گفت: چون بیچاره شدیم دیگر نمی سازیم.

- فرشید نوابی در ابتدای برنامه خاطرنشان کرد که تولید کار زمان زیادی برد و نزدیک به دو ماه اضافه زمان تولید داشتند که هزینه های زیادی به تهیه کننده وارد کرد و اگر مردانگی های سهراب پور نبود و جانانه کار نمی کرد این پروژه به پایان نمی رسید.

- جوایز و لوح تقدیری به عنوان یادبود به بازیگران و تعدادی از عوامل این مجموعه اهدا شد.

- در انتهای مراسم مردم حاضر در مراسم حامد کمیلی را دوره کرده و از او امضاء و با او عکس یادگاری گرفتند.