موانع جذب آهن در بدن کدام است؟
آهن یک ویتامین ضروری برای بدن بوده که مسئول حمل اکسیژن در سرتاسر بدن است. کمبود آهن زمانی اتفاق می افتد که سلول های قرمز خون حاوی مقدار کافی آهن نباشد.
از عوامل موثر در کم خونی می توان به بارداری، از دست دادن آهن، سطح پایین این ماده معدنی در رژیم غذایی و جذب ضعیف آهن در بدن اشاره کرد. همچنین شناخت موادغذایی موثر در عدم جذب آهن می تواند به حفظ عملکرد درست بدن کمک کند.
تخم مرغ
یکی از منابع غذایی متداول که مانع از جذب آهن می شود، تخم مرغ است. تخم مرغ حاوی ترکیب پروتئینی به نام فسفیتین بوده که با مولکول های آهن پیوند تشکیل داده و مانع از جذب آهن موجود در غذا توسط بدن می شود. براساس موسسه اختلالات آهن در امریکا، یک تخم مرغ آب پز می تواند جذب آهن را تا 28 درصد کاهش دهد.
موادغذایی غنی از کلسیم
شیر می تواند مانع از جذب آهن توسط بدن شود. شیر حاوی ماده معدنی کلسیم بوده و از جذب هر نوع آهن هِم و غیرهِم جلوگیری می کند. یک فنجان شیر تقریبا حاوی 300 میلی گرم کلسیم است. مصرف 50 میلی گرم کلسیم تاثیر کمی بر جذب آهن داشته و یا به عبارتی بی تاثیر است، اما مصرف 300 تا 600 میلی گرم کلسیم مانع از جذب آهن هِم و غیرهِم خواهد شد. همچنین منابع سرشار از کلسیم شامل ماست، پنیر، ماهی ساردین، سالمون کنسرو شده، توفو، بروکلی، بادام، انجیر، شلغم و ریواس است.
موادغذایی سرشار از اگزالات
مصرف مقدار زیادی از چای با وعده ی غذایی موجب می شود بدن توانایی جذب میزان کافی از آهن موجود در غذا را نداشته باشد. چای حاوی اگزالات بوده، این ترکیب آنیون اسید اگزالیک است که مانع از جذب آهن غیرهِم می شود. اگزالات همچنین در موادی مانند اسفناج، کلم کِیل، چغندر، آجیل، شکلات، سبوس گندم، ریواس، توت فرنگی و گیاهانی مانند پونه کوهی، ریحان و جعفری وجود دارد.
موادغذایی سرشار از پلی فنول
کاکائو و قهوه از جذب آهن در بدن جلوگیری می کنند. این موادغذایی حاوی ترکیبات پلی فنول و فنولیک (آنتی اکسیدان هایی با خاصیت مهارکنندگی رادیکال های آزاد) هستند. براساس موسسه اختلالات آهن امریکا، کاکائو تا 90 درصد می تواند مانع از جذب آهن در بدن شود، درحالیکه قهوه تا 60 درصد از جذب آهن جلوگیری می کند. فنولیک اسید در سیب، رازبری، تمشک، بلوبری (زغال اخته آبی )، قرص نعناع، گردو، ادویه جات و بسیاری از انواع چای گیاهی وجود دارد. توصیه می شود از 2 ساعت قبل وعده غذایی حاوی آهن تا 2 ساعت بعد غذا، از مصرف این مواد غذایی اجتناب کنید.
موادغذایی حاوی فیتات
مصرف گردو می تواند میزان آهن موجود در موادغذایی سرشار از این ماده معدنی را کاهش دهد. گردو حاوی فیتات است، ترکیبی که در پروتئین سویا و فیبر وجود دارد. حتی میزان کمی از فیتات نیز می تواند اثر مهارکنندگی قوی در جذب آهن موجود در غذا داشته باشد. براساس موسسه اختلالات آهن، فیتات توانایی کاهش جذب آهن موجود در موادغذایی را تقریبا از 50 تا 65 درصد دارد. همچنین منابع فیتات شامل بادام، کنجد، لوبیاهای خشک شده، عدس ها، نخودفرنگی، غلات و غلات کامل است.
ارسال نظر