سرطان های شایع بانوان ایرانی
سرطان پستان و سرطان دهانه رحم از شایعترین سرطانهای زنان ایران در سنین باروری هستند که در صورت تشخیص دیررس، آمار مرگ و میر بالایی را به دنبال خواهند داشت.
سرطان پستان و سرطان دهانه رحم از شایعترین سرطانهای زنان ایران در سنین باروری هستند که در صورت تشخیص دیررس، آمار مرگ و میر بالایی را به دنبال خواهند داشت. اگر این دو بیماری بهموقع تحت درمان قرار نگیرند با خطر متاستاز دوردست (گسترش سلولهای سرطانی به بافتهای دیگر) همراه هستند. راه نجات از متاستاز باوجود شیمیدرمانی و پرتودرمانی بسیار دشوار است، اما اگر زنان از لحاظ سلامت، پیگیر بررسیها و معاینات دورهای رحم و پستان خود باشند، هرگز با موارد ناشناخته سرطان و متاستاز و پخش دوردست آن در بدن مواجه نخواهند شد.
آیا سرطان پستان فقط در افراد با سابقه ژنتیکی و خانوادگی اتفاق میافتد؟
نه، برخلاف تصور عموم که فکر میکنند فقط در صورت وجود سابقه ژنتیکی سرطان پستان باید دنبال رد پای این بیماری باشیم، امروزه نمونههایی از سرطان پستان در خانمهایی دیده میشود که اصلا سابقه فامیلی سرطان را در پیشینه خانوادگی خود ذکر نمیکنند. این موضوع زنگ خطر برای تمام خانمها و نشاندهنده اهمیت معاینات دورهای پستان توسط متخصص زنان یا جراح عمومی است.
معاینه پستان از چه سنی باید آغاز شود و تا چه سنی ادامه پیدا کند؟
این معاینات باید بعد از بلوغ با تکمیل رشد طبیعی پستان توسط خود فرد آغاز شوند، اما زمانی که پستان به تازگی جوانه زده و خیلی کوچک است، نیازی به معاینه وجود ندارد. در صورت برخورد به برجستگی یا مورد مشکوک در معاینه خانگی، فرد باید صرفنظر از سن خود حتما برای انجام سونوگرافی به پزشک مراجعه کند.
معاینه خانگی پستان چگونه و چه زمانی باید انجام شود؟
خانمها بهتر است بلافاصله بعد از اتمام عادت ماهانه، پستانهای خود را در حمام معاینه کنند. برای این منظور باید یک دست را پشت سر به حالت کشیده قرار داد و با دست دیگر، پستان سمت مخالف را بهصورت دوایر متحدالمرکز از نوک پستان به سمت خارج پستانها لمس کرد. در این معاینه باید از فشردن بافت پستان بین دو انگشت خودداری کرد زیرا پستان در حالت طبیعی دارای مجاری شیری، حفرهها و مجراهای چربی است.
در چه صورتی فرد برای معاینه پستان به سونوگرافی و ماموگرافی نیاز پیدا میکند؟
بهترین روش برای بررسی تودهها و کیستهای پستان قبل از 40 سالگی، سونوگرافی است. همه خانمها باید حداقل سالی 1 بار پستانها و بافتهای زیر بغل خود را با سونوگرافی بررسی کنند. در صورت وجود موارد مشکوک، فواصل بررسی با سونوگرافی تحتنظر پزشک معالج کوتاهتر خواهد شد. ماموگرافی سالیانه نیز از 40 سالگی به بالا کنار سونوگرافی، ابزار تشخیصی دقیقی برای رد سرطان پستان است.
سرطان پستان از بیماریهای خوشاقبال در رشته زنان است چراکه با بررسیهای مرتب سونوگرافی، نمونهبرداری و پاتولوژی میتوان به محض تشخیص کوچکترین توده یا مورد غیرطبیعی، از تبدیل شدن آن به سرطان پیشگیری کرد.
بافت پستان حاوی حجرات، حفرات و مجاری شیری است که در طول چرخههای ماهانه به واسطه تغییرات دورهای هورمونی دستخوش تغییرات طبیعی و فیزیولوژیک میشود. این تغییرات معمولا چند روز مانده به عادت ماهانه شروع میشوند و باعث ایجاد حس سنگینی در سینهها و حتی افزایش اندازه و مقداری درد در پستان خواهند شد اما نیاز به مداخله درمانی خاصی ندارند.
شیوه زندگی چه نقشی در پیشگیری از سرطان، کیستها و تودههای پستانی ایفا میکند؟
مصرف مایعات زیاد و سبزیجات خام، رژیم غذایی سالم، ورزش و تحرک روزانه، استفاده از هوای پاک و خودداری از استعمال دخانیات در پیشگیری از سرطان پستان نقش مهمی ایفا میکند. کاهش مصرف مواد غذایی محرک مثل نوشیدنیهای حاوی کافئین زیاد، چای پررنگ، چربیها، مواد غذایی شور و پرنمک یا خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده نیز میتواند در پیشگیری از کیستها و مشکلات پستان موثر باشد.
سرطان دهانه رحم چگونه ایجاد میشود؟
امروزه یکی از شایعترین دلایل سرطان دهانه رحم در تمام جهان، ویروس ایجادکننده زگیل تناسلی است که تحت عنوان اچپیوی (HPV) شناخته میشود. این ویروس در انواع مختلفی وجود دارد که همه آنها منجر به سرطان دهانه رحم نمیشوند اما بعضی از انواع آن خطرناک هستند. در صورت ابتلا به نوع پرخطر این ویروسها فرد باید برای رد سرطان دهانه رحم، تحت ارزیابیهای دقیق و منظم قرار بگیرد. برای این منظور باید معاینه دورهای متخصص زنان و تست پاپاسمیر بهصورت سالیانه انجام شود. این تست با بررسی پاتولوژیک سلولهای دهانه رحم میتواند بدخیمی را در مراحل اولیه تشخیص دهد. سرطان دهانه رحم با توجه به میزان نفوذ و پخش شدن در بافت، درجات مختلف و شیوههای درمانی متفاوتی دارد.
بررسی و معاینه از لحاظ سلامت دهانه رحم باید از چه سنی آغاز شود؟
همه خانمها در سنین باروری با آغاز ارتباط زناشویی باید از لحاظ شکل ظاهری دهانه رحم مورد معاینه و بررسی با تست پاپاسمیر قرار بگیرند. بعد از 20 سالگی نیز توصیه میشود هر سال این معاینه را تکرار کنند. در صورت لزوم، تستهای غربالگری سرطان دهانه رحم هم باید هر 3 سال یکبار برای فرد انجام شود. باتوجه به پاسخ این تستها و وضعیت فرد ممکن است فواصل تستهای بعدی به صلاحدید پزشک کوتاهتر شود یا بررسیهای تشخیصی دیگر مانند سونوگرافی و آزمایشهای بیوشیمیایی برای بیمار درخواست شود.
پاپاسمیر چگونه انجام میشود؟
در پاپاسمیر وسیلهای به نام «اسپکولوم» برای کنار زدن بافتها و فراهم آوردن دید بهتر از دهانه رحم، داخل واژن قرار میگیرد. سپس یک برس مخصوص دور تا دور سوراخ خارجی دهانه رحم کشیده میشود. درواقع، با این کار سلولهای دهانه رحم روی برس منتقل میشوند. برای انتقال این سلولها به آزمایشگاه و بررسی آنها دو روش وجود دارد؛ در یکی از این روشها متخصص زنان پس از گرفتن نمونه سلولهای رحم، آنها را روی شیشه مخصوصی به نام لام قرار میدهد و با اسپری مخصوص ثابت میکند.
آیا برای پیشگیری از ابتلا به ویروس عامل سرطان دهانه رحم، واکسنی هم وجود دارد؟
سرطان دهانه رحم در بیش از 90 درصد از موارد بر اثر ویروسهای پرخطر زگیل تناسلی ایجاد میشود. خوشبختانه برای پیشگیری از ابتلا به بعضی از انواع پرخطر و شایع این ویروسها واکسن ساخته شده است. تزریق این واکسن با کاهش خطر ابتلا به ویروس زگیل تناسلی، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را نیز کاهش میدهد. در بعضی از کشورها واکسن زگیل تناسلی برای دختران و پسران از سنین 10 سالگی در 3 نوبت تزریق میشود. این واکسن در ایران نیز موجود است، اما هنوز جزو واکسیناسیون کشوری نیست. با این حال تزریق آن به همه افراد ترجیحا بین 13 تا 26 ساله توصیه میشود.
بعضی از خانمها تا پیش از ازدواج یا برخورد با علائم عفونت و بیماری به متخصص زنان مراجعه نمیکنند. بسیاری از خانمها نیز با رسیدن به دوران یائسگی ویزیتهای متخصص زنان را کنار میگذارند. این کار با چه عواقبی همراه است؟
خانمها به هیچ وجه نباید به بهانه مجرد بودن، یائسگی و بیعلامت بودن، ویزیت دورهای متخصص زنان را پشت گوش بیندازند. تمام خانمها به محض شروع روابط زناشویی، صرفنظر از سن خود باید برای معاینه دهانه رحم به متخصص زنان مراجعه کنند؛ حتی اگر مشکل یا علامتی نداشته باشند. برخلاف تصور عموم، بسیاری از بیماریهای زنان کاملا بیعلامت هستند. خیلی از عفونتها و زخمهای دهانه رحم فقط با ترشحات بسیار معمولی خود را نشان میدهند و اصلا درد، بو، سوزش و خارش ایجاد نمیکنند.
ویژگیهای سرطان پستان قبل از40 سالگی
سرطان پستان در سنین جوانی (زیر 40 سال) نادر است، اما زنان جوانی که دچار سرطان پستان میشوند با چالشهای منحصربهفردی روبرو هستند و نیاز به نوع متفاوتی از حمایت نسبت به زنان مسنتر دارند، ازجمله مساله تاثیر درمان سرطان روی توانایی بچهدار شدن.
عوامل خطرساز خاص برای ابتلا به سرطان پستان در سنین پایین شامل سابقه قبلی شخصی ابتلا به سرطان پستان یا بیماریهای غیرسرطانی پستان، سابقه خانوادگی سرطان پستان، بهخصوص در مادر، دختر یا خواهر، سابقه پرتودرمانی پیش از 40 سالگی، داشتن جهشهای ژنتیکی وراثتی اغلب در ژنهای BRCA1 یا BRCA2، شروع عادت ماهانه پیش از 12 سالگی، در برخی از زنان سن بالاتر (بالای ۳۵) هنگام تولد نخستین بچه.
تشخیص سرطان پستان زیر 40 سال مشکلتر است چراکه بافت پستان در این زمان عموما متراکمتر است، بنابراین هنگامیکه زن جوان تودهای در پستانش لمس میکند، سرطان ممکن است پیشرفته باشد.
بهعلاوه، سرطان پستان در زنان جوان ممکن است مهاجمتر باشد و با احتمال کمتری به درمان پاسخ دهد.
شناسایی زودرس هر سرطانی اهمیت دارد. ازآنجاییکه در سن جوانی انتظار ابتلا به سرطان پستان وجود ندارد، ممکن است نادیده گرفته شود. زنان جوان ممکن است وجود توده در پستانشان و ترشح غیرمعمول از نوک پستان را نادیده بگیرند یا حتی پزشک ممکن است این توده را بهاشتباه یک کیست بیخطر تشخیص دهد.
ماموگرافی بهطور عمومی برای زنان زیر 40 سال توصیه نمیشود، تا حدی بهعلت اینکه متراکم بودن بافت پستان باعث میشود تصاویر ماموگرافی چندان کمککننده نباشد. اغلب کارشناسان میگویند با توجه خطر کم سرطان پستان در سنین پایین انجام ماموگرافی با توجه به قرار گرفتن در معرض اشعه و هزینه آن قابلتوجیه نیست، اما در زنان جوانی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارند، ممکن است استثنائا انجام ماموگرافی توصیه شود.
توجه شخصی به بدن ازجمله پستانها بهترین راه برای تشخیص زودرس سرطان پستان است.
ارسال نظر