پشت پرده گرانی های دارو فاش شد
بالاخره مشخص شد ارز مرجع دارویی صرف خرید چه چیزی شده است؟ سوالی که همواره از سوی افکارعمومی پرسیده میشود و نه وزیر بهداشت از محل هزینه آن خبر داشت و نه نمایندگان مجلس.
به گزارش پارس به نقل از تهران امروز، اما بالاخره « محمود بهمنی» رئیس کل بانک مرکزی تکلیف همه را مشخص کرد: « ارز مرجع برای واردات دارو اختصاص نیافته است. » این درحالی است که پیش از این محمود احمدی نژاد در یک گفت و گوی تلویزیونی از پرداخت کامل ارز مرجع خرید دارو خبر داده بود اما یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بهارستان می گوید: « در جلسه غیر علنی بهارستان، بهمنی از عدم اختصاص ارز مرجع برای واردات دارو خبر داده است. »
به گفته این نماینده که نمی خواهد نامی از او برده شود: « رئیس کل بانک مرکزی در جواب به اعتراض نمایندگان در این خصوص گفته لا یکلف الله نفس الا وسعها. » حال این سوال مطرح می شود که چه کسی پاسخگوی بی اعتمادی جامعه به دولت و مسئولان بانک مرکزی است؟ همچنین این سوال از سوی اذهان عمومی مطرح می شود که مجلس چه برنامه ای برای بی توجهی بانک مرکزی به سلامت بیماران دارد؟ آیا کسی می داند درزمانی که بسیاری از مسئولان دولتی مدعی پرداخت ارز دارویی بودند، چه تعداد از بیماران به دلیل کمبود و گرانی دارو جان خود را از دست دادند؟
هیچ یک از این سوالات تاکنون پاسخی در بر نداشته است. به جای آن « محمد حسن طریقت منفرد وزیر بهداشت، درمان وآموزش پزشکی می گوید: « اولین شاکی از افزایش قیمت دارو، خودم هستم. » حال مردم می خواهند بدانند، با توجه به اینکه عدم اختصاص ارز مرجع یکی از مهم ترین دلایل گرانی دارو است حال باید دید که وزیر بهداشت از مسئولان بانک مرکزی شکایت خواهد کرد یا خیر؟ او راهکار خطرناکی هم برای حل معضل کمبود دارو به پزشکان می دهد که به واکنش تند نظام پزشکی منجر شده است. طریقت از پزشکان خواسته است که داروهای کمیاب را در نسخه های بیماران ننویسند. این درحالی است که داریوش طاهرخانی، عضو شورای عالی نظام پزشکی می گوید: « داروهای کمیاب معمولا جایگزین ندارند. »
از ابتدا ارزی وجود نداشت
تا پیش از اینکه بهمنی زمزمه وار و در گوشی، گره ارز دارویی را باز کند، هیچ کس نمی دانست ارزی که دولت مدعی پرداخت آن به طور کامل برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی بود، صرف چه چیزی شده است. ارزهایی که در ابتدای ماجرا، بهارستانی ها از جمله محمدحسن شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی احتمال می دادند، خرج خرید خودروهای لوکس شده باشد. آن هم در زمانی که بسیاری از بیماران سرطانی به دلیل گرانی دارو و کمبود آن دست از جان شسته بودند و آنطور که یکی از پرستاران بیمارستان امام به تهران امروز می گوید پزشکان بیمارستان های مختلف را به این نتیجه رسانده بود که تلاشی برای نجات جان بیماران نکنند. به گفته این پرستار، برخی از پزشکان با توجه به وضعیت داروها به این نتیجه رسیده اند که بیماران سرطانی را رها کنند چون آنها خیلی زود با این وضعیت دارو، جان خود را از دست می دهند!
در این زمان هرچه مرضیه وحید دستجردی وزیر اخراجی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تلاش می کرد تا بتواند ارز دارویی را از بانک مرکزی بگیرد، به جایی نرسید. منابع نزدیک به وزارت بهداشت می گویند که وزیر بهداشت برای دریافت ارز دارویی، اشک های فراوانی را خرج کرد و ساعت ها در بانک مرکزی منتظر ماند تا کسی پاسخ او را بدهد اما هر دفعه دست خالی به شهرک غرب برمی گشت. همان زمان بود که خبر رسید که ارز دارویی برای خرید غذای سگ، زین اسب و دسته بیل هزینه شده است. خبر را احمد شیبانی رئیس معزول سازمان غذا و دارو به رسانه ها داد و مرضیه دستجردی هم آن را تاکید کرد. این درحالی است که همواره « صمد کریمی» سخنگوی مرکز مبادلات ارزی مدعی پرداخت ارز دارویی می شده است. در نهایت هم وزیر بهداشت برکنار شد اما محل هزینه کرد، ارز مرجع خرید دارو وتجهیزات را پیدا نکرد.
کمبود دارو، پیوند در ایران را شکست می دهد
حالا وضعیت سلامت کشور هر روز در شرایط سخت تری قرار می گیرد. به طوری که ایران که در زمینه پیوند، به ویژه کلیه حرف های زیادی برای گفتن دارد، امروز از پس مریض های پیوندی خود برنمی آید. دکتر محمد حسین ماندگار رئیس بخش پیوند قلب بیمارستان شریعتی خبر بدی می دهد. به گفته او کمبود داروهای بیماران پیوند به ویژه داروهای ضدویروس، روند پیوند در کشور را با شکست مواجه خواهد کرد.
کمبود دارویی، پنهان از مردم
در این میان وزیر بهداشت، مسیری را برای حل معضل کمبود دارو پیش پای پزشکان می گذارد که به اعتراض تند نظام پزشکی منجر شده است. او از پزشکان می خواهد که مدیریت تجویز دارو را به عهده بگیرند: « به عنوان مثال دلیل ندارد یک پزشک همان دارویی که در یک شهرستان وجود ندارد یا کمیاب است را برای بیمار تجویز کند. » مساله برای وزیر بهداشت خیلی هم جدی است تا آنجا که از معاونان درمان و غذا و داروی دانشگاه ها خواست با توجه به شرایط موجود کشور در این خصوص برنامه اجرایی ارائه کنند. تا این سوال از سوی افکارعمومی مطرح شود که آیا همه داروهای کمیاب، جایگزین د ارند و داروهای جایگزین به سلامت بیمار منجر می شوند؟ پاسخ این سوال را عضو شورای عالی نظامی پزشکی می دهد و می گوید: « عمده داروهایی که از آنها به عنوان داروهای کمیاب یاد می شود، داروهایی هستند که جایگزین ندارند و مطابق اخلاق پزشکی، پزشک مجاز به این کار نیست که صرف آنکه متولیان نظام سلامت در تامین داروهای مورد نیاز مردم توفیقی نداشته اند، این حقیقت را از بیمار پنهان کرده و داروی مورد نیاز او را تجویز نکند. »
حال با سیاست جدید وزیر بهداشت این سوال پیش می آید که آیا پاک کردن صورت مساله به مرگ هزاران بیمار در کشور منجر نخواهد شد؟ حرف های وزیر به واکنش تند دکتر داریوش طاهرخانی، عضو شورای عالی نظام پزشکی می گوید: « هیچ یک از متولیان امر سلامت، صلاحیت آن را ندارند که در امور درمان بیماران مداخله ای مبنی بر حذف داروهای مورد نیاز از نسخ شان را داشته باشند. پزشک نیز مانند قضات استقلال دارد. یعنی همان طور که بالاترین مقام قضایی کشور نمی تواند رای یک پرونده را به مسیر خاصی هدایت کند، در حوزه سلامت کشور نیز پزشکان مطابق سوگندی که یاد کرده اند، باید تمام آنچه را که مورد نیاز بیماران است، برای آنها تجویز کنند. » به اعتقاد او اینکه عنوان می شود در برخی شهرستان ها برخی داروها وجود ندارد یا کمیاب است حاکی از آن است که سازمان غذا و دارو نتوانسته توزیع مناسبی برای دارو در کل کشور داشته باشد. اینکه برخی داروها در شهرهای بزرگ و پایتخت در دسترس مردم باشد اما در اقصی نقاط کشور افرادی باشند که امکان تهیه این داروها را نداشته باشند، بیانگر ناکارآمدی سازمان غذا و داروست.
وزیر دلایل قانع کننده برای گرانی دارو می خواهد
اما حرف های تنش زای وزیر بهداشت به همین مساله ختم نمی شود. او می گوید: « کمیسیون تعیین قمیت ها برای افزایش قیمت داروها دلیل قانع کننده داشته باشد. » حال این مسئله از سوی بیماران مطرح می شود که با توجه به اینکه ارز مرجع به دارو داده نمی شود و مبادله ای شدن ارز دارو به گفته طاهرخانی فرصت سودآوری برای مافیای داروی کشور را به وجود آورده است، آیا بازهم درست است که دنبال دلیل قانع کننده ای برای گران شدن قیمت دارو ها باشیم؟ اما طریقت در نهایت می گوید: « ما اصل را بر برائت می گذاریم و امیدواریم که برخی افزایش قیمت ها متناسب با روند موجود باشد و مواردی نظیر افزایش قیمت ارز باعث آن شده باشد وگرنه اگر چنین نباشد من خود اولین شاکی این افزایش ها هستم. »
این در حالی است که محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی پرداخت ارز مرجع به دارو را تکذیب می کند تا در نهایت قادر مرزی عضو مجمع نمایندگان مردم کردستان آب پاکی را روی دست همگان بریزد و بگوید: « بسیاری از داروهای اساسی مورد نیاز بیماران از دریافت ارز مرجع حذف شده اند. » به گفته او سیاست گذاران، کالاهای اساسی ما را، کالای اساسی نمی دانند تا در نهایت این سوال پیش بیاید که اگر دارو کالای اساسی نیست پس از نگاه تصمیم گیران و دولتمردان، کالای اساسی چیست؟
ارسال نظر