پارس؛
شاخص تعیین کننده «عدالتطلبی» و «ارزشهای اخلاقی و انسانی»/ جشنواره جهانی فجر و جایگاه آن در جبهه فرهنگی
هدف اصلی از برگزاری این جشنواره، سوق دادن هنرمندان به سمت اهداف مد نظر فرهنگ ایرانی اسلامی و ماموریت آن جشنواره است یا صرف برگزاری یک گردهمایی هنری و اهدای جایزه به هنرمندان؟
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- هفته گذشته، جشنواره جهانی فجر با اعلام نتایج برندگان جایزه سیمرغ به کار خود پایان داد. این جشنواره با بخش های گوناگون خود شامل سینمای سعادت (مسابقه بینالملل)، جلوهگاه شرق (پانورامای سینمای کشورهای آسیایی و اسلامی)، دارالفنون (اردوی استعدادیابی با حضور فیلمسازان جوان ایران، منطقه و جهان)، سمینارها و کارگاههای آموزشی و... یک از مهمترین جشنواره ی بین المللی ایرانی در عرصه ی سینما محسوب می شود.
این جشنواره در ماده ی اول قوانین و مقررات خود بیان نموده به آثاری که در گسترش پیام «عدالتطلبی» و «صلح جهانی» و «ارزشهای اخلاقی و انسانی» تاکید داشته باشند و با الهام از آموزههای راستین پیامبران الهی، پیام رسان صلح و دوستی ساخته باشند، تمرکز دارد.
1- می توان گفت مهمترین نقش جشنواره های جهانی، «برجسته سازی» یا به اصطلاح «انداختن نور سن روی سوژه» است. در حالی که در کشورهای گوناگون و حتی در سینمای غرب بعضاً فیلم های مغایر با تمدن غرب ساخته می شود اما عملاً این جشنواره ها هستند که تمرکز مخاطبان را به سمت فیلم های مدنظر خود جلب می کنند و باقی فیلم ها را به حاشیه می فرستند. لذا از این منظر، نقشی حیاتی در ترویج فرهنگ مد نظر خود یا تحدید آن دارند.
2- در کنار 5 داور ایرانی، 14 داور غیر ایرانی در این جشنواره حضور دارند که عمدتاً مفتخر به حضور در جشنواره های معروف جهان همچون اسکار، ونیز، کن و... هستند. طبیعتاً این افراد، از نظر دیدگاه بیشتر به گفتمان جشنواره های مذکور نزدیک هستند تا گفتمان فرهنگ ایرانی اسلامی. بعید به نظر می رسد که این داوران بتوانند شاخص تعیین کننده «عدالتطلبی»، «صلح جهانی» و «ارزشهای اخلاقی و انسانی» با قرائت مد نظر ما از فرهنگ باشند. برای این مقصود، بیشتر به افراد اندیشه ورز و متفکر جهان اسلام نیاز است تا تکنسین های هنری خارجی.
3- سوال اصلی در خصوص تحلیل جشنواره ی جهانی فجر که با حضور بیش از ۳۵۰ میهمان خارجی از هنرمندان درجه دو و درجه سه ی ۶۶ کشور جهان و هزینه ی زیاد برگزار شد این است که هدف اصلی از برگزاری این جشنواره، سوق دادن هنرمندان به سمت اهداف مد نظر فرهنگ ایرانی اسلامی و ماموریت آن جشنواره است یا صرف برگزاری یک گردهمایی هنری و اهدای جایزه به هنرمندان؟
4- دبیر جشنواره در مراسم اختتامیه که با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه برگزار شد گفت: «مدت زمانی را در فضای آرمانی که همه ی ما دوست داریم، با هم گذراندیم؛ فضایی که کسی با اندیشه ی دیگری کار نداشت و لبخندهایمان را با هم به اشتراک گذاشتیم.»گفتنی است که بی بی سی فارسی در مقاله ی خود، رویکرد کلی این جشنواره را مثبت و در مسیر استانداردهای جهانی توصیف کرد.
4- به نظر می رسد جشنواره ی جهانی فجر، آگاهانه یا ناخودآگاه در پی تشبّه به جشنواره های معروف جهانی و کسب مقبولیت از این طریق است که این امر تا حد زیادی، مانع از تحقق نقش اصلی این جشنواره و انجام ماموریت آن شده است.
ارسال نظر