به گزارش پارس به نقل از فارس، بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب در حالی چهارمین روز برپایی خود را طی می کند که طبق روزهای گذشته از تعداد بازدیدکنندگان کمتری برخوردار بوده و به گفته برخی از ناشران نیز میزان فروش کتاب در این نمایشگاه نسبت به سال های گذشته هم کاهش بسیار داشته است.

به همین منظور با برخی از بازدیدکنندگان درباره وضعیت نشر کشور و بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به گفت وگو نشستیم.

× یعقوبی: تعداد کتاب های چاپ اول در نمایشگاه کتاب تهران اندک است

الهام یعقوبی دانشجوی سال اول رشته پزشکی، بیان می کند: برای چهارمین بار است که در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور می یابم اما هنوز با توجه به گذشت بیش از ۲۰ و اندی از برگزاری آن، تهویه نمایشگاه کتاب درست نشده و همچنان برای تهیه و خرید کتاب باید هر از گاهی به بیرون از شبستان رفته و هوایی تازه کنیم.

وی اضافه می کند: متاسفانه اکثر ناشران با کتاب های تجدید چاپ و یا مربوط به چاپ های گذشته در این نمایشگاه حضور یافته اند چراکه تعداد کتاب های چاپ اولی در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران اندک است.

یعقوبی ادامه می دهد: کتاب هایی که در نشر دانشگاهی به دانشجویان ارائه شده است از کیفیت نسبتاً خوبی برخوردار هستند اما قیمت آنها برای دانشجویانی که اکثراً از وضعیت مالی خوبی برخوردار نیستند، بسیار مشکل است.

بر اساس این گزارش، به دلیل گرانی کاغذ متإسفانه برخی از ناشران به ویژه ناشران خصوصی نتوانستند در سال گذشته آثار جدید خود را چاپ و روانه بازار نشر کنند که امسال نیز این مهم در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران مورد نقد بازدیدکنندگان و دوستداران کتاب قرار گرفت.

با توجه به اینکه کاهش قیمت کاغذ بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت است اما متإسفانه تاکنون اقدام موثری در این حوزه صورت نگرفته و همچنان ناشران با این موضوع دسته و پنجه نرم می کنند.

* خاکیان: کتاب های دسته دوم انقلاب از آثار تجدید چاپ نمایشگاه ارزان تر است

مریم خاکیان، یکی از بازدیدکنندگان نمایشگاه بین المللی کتاب تهران معتقد است، قیمت پشت جلد کتاب های بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آنقدر بالا است که اگر فردی به میدان انقلاب مراجعه کند و چاپ های قدیم این آثار را خریداری کند، به نفع اش خواهد بود.

وی با بیان اینکه متاسفانه در کشور به مقوله کاغذ بی توجهی شده است، بیان می کند: گرانی کاغذ نه تنها در افزایش قیمت کتاب بلکه بر افزایش لوازم التحریر نیز تاثیرگذار بوده است که باید مسئولان فرهنگی و اقتصادی کشور با توجه به تورم های به وجود آمده به موضوعات این چنینی توجه بسیار داشته باشند.

* بی توجهی مسئولان به کاهش قدرت خرید کتاب توسط مردم و جوانان

به گفته خاکیان، بارها مقام معظم رهبری بر مطالعه کتاب تاکید داشته اند اما هر زمان وقتی رهبر انقلاب به موضوعی اشاره و یا آن را مهم تلقی می کنند، مسئولان اقدامات مفیدی را انجام نمی دهند که موارد تاکید شده همانند افزایش سرانه مطالعه کتاب نتیجه خوبی داشته باشد به طور مثال ۳ فرزند دختر دارم که هر یک از آنها در دانشگاه تحصیل می کنند و به مطالعه کتاب هم علاقه مند هستند خودم نیز استاد یکی از دانشگاه های تهران هستم برای اینکه بخواهم برای فرزندانم کتاب تهیه کنم طبق برآورد اولیه به بیش از ۳۰۰ هزار تومان نیازمندم که شاید برای من و همسرم که هر دو نفرمان استاد دانشگاه هستیم خرید و یا پرداخت این مقدار مشکل نباشد اما برای سایر مردم شاید بسیار سخت و غیرممکن باشد اما مسئولان با بی توجهی به قیمت کاغذ، توان خرید کتاب را برای مردم به ویژه جوانان غیرممکن و یا دشوار کرده اند.

وی ادامه می دهد: اگر کتاب مورد توجه مردم و به ویژه جوانان قرار نگیرد، قطعاً در آینده جوانان بی سوادی خواهیم داشت چراکه شاید در دانشگاه افراد درس ها و فن هایی را بیاموزند اما به دلیل اینکه دانشجویان بیشتر علاقه مند به اتمام دوره تحصیلی هستند و تنها کتاب های درسی را مطالعه می کنند، اگر کتاب سایر حوزه ها را مورد مطالعه قرار ندهند، آینده روشنی نخواهیم داشت.

این استاد دانشگاه در پایان بیان می کند: بنده دارای ظاهری نسبتاً موجه هستم یعنی نه حجاب چادر دارم نه مقنعه، اما معتقدم باید به بیانات مقام معظم رهبری توجه شود به خصوص در بحث کتاب و کتابخوانی، اگر این موارد مورد توجه قرار نگیرند جوانان ما قطعاً به سراغ مدل ها و الگوهای غربی خواهد رفت.

این گزارش حاکی از آن است که برخی از کتاب های تجدید چاپی که در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به مخاطبان ارائه شده است، به دلیل اینکه ناشران کاغذ مورد نیاز خود را در زمان گرانی کاغذ تهیه کرده اند، قیمت آنها بسیار بالا بوده و با کاهش توان خرید مردم، خرید کتاب نیز کاهش یافته است.

با قدری تامل خواهیم فهمید که گرانی کاغذ نه تنها در افزایش قیمت کتاب بلکه در کاهش مطالعه آن نیز تاثیرگذار بوده است چراکه مردم در همه نقاط کشور از کتابخانه و یا کتاب فروشی برخوردار نبوده و مجبور هستند سالیانه با حضور در نمایشگاه کتاب، اثر مورد نیاز خود را خریداری و طی یکسال کاری مورد مطالعه قرار دهند که متاسفانه امسال اکثر ناشران از کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی کتاب گله مند هستند.

* در نمایشگاه کتاب امسال کتاب درباره « عرفان های کاذب» بسیار اندک بود

زهرا بیهقی، دانشجوی سطح سوم حوزه معتقد است؛ امسال تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب تهران آنقدر کم بود که به سهولت توانستم کتاب های مورد نیاز خود را مشاهده و خریداری کنم که برایم بسیار تعجب آور بود.

وی اضافه می کند: در نمایشگاه کتاب امسال کتاب درباره « عرفان های کاذب» بسیار اندک بود و یا اگر هم بود به دلیل عدم اطلاع رسانی دقیق ناشران، آنها مشخص و معرفی نشده بودند که اگر سال آینده نسبت به این موضوع هم توجه شود، نمایشگاه مطلوبی خواهیم داشت.

بیهقی ادامه می دهد: یکی از ویژگی های بد بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عدم حضور نویسندگان مطرح کشور در غرفه ها بود یعنی برخی از نویسندگان علی رغم علاقه مخاطبان به آثارشان اما در نمایشگاه حضور نمی یابند که این مهم جای تامل دارد.

بنابر این گزارش، اکثر مردم تنها در نمایشگاه بین الملی کتاب تهران خواهند توانست با نویسندگان مورد علاقه خود ارتباط برقرار کنند که متاسفانه برخی از نویسندگان و شاعران به این موضوع کم توچه بوده و در نمایشگاه کتاب تهران حضور نمی یابند البته نباید همه تقصیرها را تنها بر دوش نویسندگان گذاشت بلکه ناشران نیز نسبت به این مقوله بی توجه و یا کم توجه هستند.

* به مسئولان اعلام کنید که قیمت کتاب ها بسیار بالا و توان خرید نیز بسیار اندک است

حسین پور که به همراه یکسری از دانش آموزان به نمایشگاه کتاب آمده و خود را یکی از مربیان امور تربیتی مدارس شهر تهران معرفی می کند، معتقد است، به مسئولان اعلام کنید که قیمت کتاب ها بسیار بالا و توان خرید نیز بسیار اندک است.

وی می افزاید: به نظر شما آیا با این قیمت های سرسام آور می شود کتاب خرید؟ کتاب آموزش مسائل دینی برای نوجوان زیر قیمت ۷ الی ۸ هزار تومان نیست که واقعاً با توجه به اینکه یکسری از دانش آموزان را از مناطق محروم به بازدید از نمایشگاه می آوریم برخی از آنها با افسوس تنها به نگاه کردن کتاب می پردازند و شاید خیرینی از مدرسه بن ها و یا وجهی را در اختیار ما قرار دهند تا برای آنها مقداری کتاب خریداری کنیم و الا خودشان تنها توان خرید یک کتاب را خواهند داشت نه بیشتر.

* مناطق جنوب کشور از دسترسی به کتاب، کتابخانه و کتاب فروشی محروم هستند

حسین پور ادامه می دهد: از مسئولان خواهشمندیم که به مناطق جنوب کشور نیز توجه کنند به ویژه به افزایش فرهنگ و مطالعه کتاب در میان این افراد؛ در جنوب کشور دانش آموز و یا جوانانی وجود هستند که به مطالعه کتاب و افزایش دانش و علم شان علاقه بسیار دارند اما در برخی از خیابان های جنوب کشور نه تنها کتابخانه ای نیست بلکه کتاب فروشی هم وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد کتاب آنقدر گران شده است که توانایی خریدی نیست.

این گزارش حاکی از آن است؛ مناطق محروم کشور همچنان مورد غفلت مسئولان به ویژه مسئولان فرهنگی کشور قرار گرفته اند به نوعی مسئولان به سهولت می توانند هر از چند گاهی کتاب هایی را به صورت رایگان در مدارس محروم کشور پخش و اهداء کنند اما تنها اهدایی کتاب در نمایشگاه « یاد یار مهربان» صورت می گیرد که آن نیز به مدارس شهر تهران اختصاص دارد.

*اسماعیلی نسب: آثار عرضه شده نمایشگاه کتاب تهران موضوع بندی نشده اند

حسین و علی اسماعیلی نسب، دو برادر شیرازی که از شهر شیراز برای خرید کتاب به نمایشگاه کتاب آمده اند، درباره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بیان می کنند: کتاب هایی که در این نمایشگاه به مخاطبان ارائه شده است، موضوع بندی نشده اند.

آنها معتقدند: نمایشگاه کتاب امسال نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نکرده است بلکه فقط تعداد کتاب های چاپ اول و به روز آن نسبت به سال گذشته کمتر شده است.

بر اساس این گزارش؛ عدم موضوع بندی کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران باعث سرگردانی تعدادی از بازدیدکنندگان شده است چراکه تنها مخاطبان از این موضوع مطلع هستند که کتاب ها در بخش هایی نظیر بین الملل، کودک و نوجوان و دانشگاهی تقسیم و به بازدیدکنندگان ارائه می شوند اما موضوعات آثار هر ناشری با ناشر دیگری متفاوت است که این مهم مورد غفلت قرار گرفته است.

به طور مثال برخی از ناشران علاوه بر فروش کتاب های آشپزی به فروش کتاب هایی نظیر تربیتی و قرآنی نیز اهتمام دارند اما به دلیل عدم موضوع بندی غرفه ها، بازدیدکنندگان برای خرید کتاب در حوزه های مختلف مجبور به مشاهده اکثر غرفه های نمایشگاه هستند که خرید کتاب مورد نیاز به خوبی صورت نخواهد گرفت که در این راستا بهتر است مسئولان نمایشگاه در سال های آتی تدابیری برای بهبود این امر بیاندیشند.