شیطان سفید در کمین جوانان
اعتیاد جامعه را به سوی بزهکاری سوق میدهد و خانوادههای زیادی بخاطر همین مشکلات و آسیبهای اجتماعی متلاشی شدهاند اما برای مقابله با این پدیده شوم باید انواع و اثرات مخرب آن را بهتر بشناسیم.
به گزارش پارس به نقل از فارس، طبق آخرین نظرسنجی انجام شده توسط معاونت اجتماعی ناجا مهمترین مطالبه مردم از نیروی انتظامی برخورد با مسئله مواد مخدر و معتادین در سطح جامعه است.
مواد مخدر و مصرف آن معضلی اجتماعی است که جامعه را به سوی بزهکاری سوق می دهد و خانواده های زیادی به خاطر همین مشکلات و آسیب های اجتماعی متلاشی شده اند.
اعتیاد یک غده سرطانی است که اگر به موقع شناسایی شود می توان آن را ریشه کن کرد به همین سبب سرهنگ علی بیات تجربیات خود در زمینه موادمخدر و مصرف کنندگان آن که در طول ۲۵ سال خدمت در حوزه مواد مخدر برای پیشگیری از این آسیب جدی طی را در مصاحبه ای در اختیار ما گذاشت.
فارس: موادمخدر از کجا به وجود آمده است؟
سرهنگ بیات: بوته خشخاش قبل از قرن پنجم میلادی توسط سومری ها مورد شناسایی و به واسطه کشورهای سلطه گر در جنگ ها بین سربازان خسته از جنگ به عنوان داروی آرام بخش و سپس به درون کاخ درباریان و پادشاهان و با حیله و نیرنگ به کانون گرم خانواده ها تحت عنوان داروی مسکن و درمان امراض رواج پیدا کرد و امروزه با تغییر دادن نوع آن به اصطلاح تنوع دادن به مواد مخدرهای سنتی به صنعتی روز به روز رواج بیشتری پیدا کرده است.
هم اکنون پس از چندین قرن اعتیاد چنان آرام و بی صدا بر جسم و جان افراد و مصرف کننده آن مستولی گشته که هیچ فرد معتادی شروع و آغاز اعتیاد خودش را به یاد نمی آورد و نمی داند چگونه معتاد شده است.
برای مثال با یک رفت و آمد خیلی ساده با دوستان ناباب، شرکت در یک شب نشینی، شرکت در یک جلسه مهمانی و یک شب نشینی عادی و ساده فرد در این منجلاب غرق می شود.
از آنجائی که اعتیاد موجب تباهی میلیون ها مغز فعال و متفکر شده است و این افراد سرمایه های آینده جامعه بشری به شمار می روند توچه به مقابله با مصرف آن اهمیت بیشتری پیدا می کند.
فارس: مهمترین اثر اعتیاد بر جامعه چیست؟
سرهنگ بیات: اعتیاد جامعه را به سوی بزهکاری سوق می دهد و خانواده های زیادی بخاطر همین مشکلات و آسیب های اجتماعی متلاشی شدند.
در حال حاضر نیز بزرگترین دغدغه جامعه محسوب می شود و بنا به قرائن موجود و وقوعات جرائم این معضل یعنی اعتیاد به ام الجرائم معروف شده است و اکثر جرائم از این بلای خانمان سوز نشأت گرفته و ریشه آن بر اثر مصارف انواع مواد مخدر بوده و هست.
آمار کنونی که کاملاً دقیق نیست و بصورت تخمینی اعلام گردیده نشانگر وجود بیش از دو میلیون معتاد رسمی در کشور است که جامعه را روز به روز تهدید می کند.
لذا می طلبد مسئولین امر چاره اندیشی و در این راستا با تمام توان و تعاملات تمامی دستگاه های مسئول به مبارزه جدی همت کنند.
فارس: علائم و نشانه های مصرف انواع مواد مخدر چیست؟
سرهنگ بیات: نشانه های مصرف انواع مواد مخدر در سه مرحله بروز می کند، مرحله اول که فرد تازه مبتلا می گردد بسیار مهربان و خوش اخلاق است و به صورت پی در پی در جلوی آینه ظاهر می گردد و قیافه خود را برانداز می کند دوست دارد به خاطر اینکه مبادا کسی از اعضاء خانواده از قیافه ظاهری او چیزی متوجه و مشکوک شوند سعی در استحمام پی در پی می کند.
اقدام به بلوف زدن و پر حرفی می کند و اجازه صحبت به دیگران را نمی دهد، دوست دارد همیشه او سخنگوی مجلس باشد و به گونه ای عادی خود را جلوه می دهد که در نظر دیگران کسی متوجه اعتیاد او نشود.
فرد سعی دارد پی در پی صورت خود را اصلاح کند و به گونه ای خودش را همیشه شاداب جلوه دهد، از خطاهای خانواده خود و دیگران گذشت و صرف نظر می کند و در اوقات نامنظم از منزل خارج می گردد.
در نوشیدنی چای غلیظ تمایل زیادی دارد، اکثر اوقات خواب آلود و کبودی لبها بروز می کند و به مرور زمان مردمک چشم وی تنگ می گردد.
در مرحله دوم که اعتیاد فرد در نیمه ابتدایی و نسبتاً پیشرفته است فرد از نظر جثه روز به روز لاغرتر و ضعیف تر می گردد و اطراف چشم وی دچار کبودی و تیره می شود.
در رنگ پوست و صورت وی تغییراتی ایجاد می گردد و همانطور که در مرحله اول اشاره شد معتاد خوش اخلاق و مهربان است در این مرحله فردی عصبانی و بدخلق می گردد و زمانیکه اقدام به راه رفتن می کند تقریباً حالت خمیدگی به خود می گیرد.
رفت و آمدهای وی مکرر و در روی لب ها و دست های وی علائم سوختگی نمایان است و مثل مرحله اول که پی در پی نظافت و استحمام می کرد در این مرحله تمایلی به استحمام ندارد و دوست دارد از خانواده اش فاصله بگیرد.
گاهاً اگر به پول دسترسی نداشته باشد عمل ارتکاب به جرم و خلاف از او سر می زند و نسبت به مسائل مادی و معنوی بی علاقه می گردد و صرفاً به فکر برطرف کردن نیاز همیشگی خود یعنی تأمین مواد مصرفی است.
در مرحله پایانی که همان مرحله سوم است و اعتیاد فرد کاملاً پیشرفته می شود معتاد قد و قامت خمیده ای پیدا می کند و از نظر خانواده کاملاً طرد می گردد و کارتن خوابی را آغاز میکند و زمانی که از کارتن خوابی خسته می گردد بخاطر اینکه رفع خستگی کند با تملق گویی و چاپلوسی سعی دارد رضایت خانواده خود را جلب کند و اعتیاد خود را به بهانه جوئی به دیگران نسبت دهد و به بیماری تمارض کند.
با اینکه معتاد دیگر آن هوش و حواس قبلی را ندارد فردی دروغگو می شود. از نظر بهداشت دهان، دندان و لثه ها کاملاً دچار بیماری و پلک ها و دست های او لرزش پیدا می کند، دچار اختلالات روحی، روانی و به انواع بیماریهای مسری (ایدز، هپاتیت و سرطان) و مثانه و غیره مبتلا می گردد.
نسبت به مصرف غذا بی اشتها و کاملاً فردی بی اعتبار نسبت به جامعه، خانواده می گردد، دوستی خوبی برای همنوع خود می شود و کاملاً کارتن خواب که قابلیت برگشت وی بسیار ضعیف و غیر ممکن است.
سرهنگ بیات در ادامه صحبت های خود عوارض و روش های مصرف انواع مواد مخدر را به تفکیک بیان کرد
عوارض و روش های مصرف ماده مخدر تریاک
اولاً تریاک ماده مخدر مایل به سیاه که بصورت شیره از گرز خشخاش گرفته می شود و معتادان آن را به وسیله وافور، سیخ و سنگ، لوله های کاغذی یا پلاستیکی و حل کردن در چای مصرف می کنند و سوخته های تریاک را با جوشاندن و صاف کردن مجدداً به صورت شیره در می آورند و آن را با نگاری مخصوص و یا خوردن مصرف می کنند.
ابتدا فردی که تریاک مصرف می کند دچار شعف و خوشبختی شده و حرکاتش آهسته و نرم می شود و در این مرحله فرد معتاد میل زیادی به فعالیت جسمانی دارد و کمتر احساس خستگی می کنند.
پس از مدتی عوارض ناشی از آن ظاهر می گردد مثلاً احساس نگرانی، بیم و ترس بی خوابی و ناتوانی جسمی و بی اشتهایی در فرد معتاد ایجاد می گردد و متعاقب آن یبوست، لاغری، ضعف، ناراحتی گوارشی و پوستی نظیر خارش پوست، تنزل فشار خون، شکنندگی عروق، زردی صورت و پوست، لرزیدن دست ها و پاها، ناراحتی عصبی، آب ریزش بینی، بی قراری، احساس سردی، اسهال و استفراغ، سردرد و خمیازه به دنبال آن بوجود می آید.
این گونه معتادان که سال های متمادی مصرف تریاک دارند چنانچه خودش بخواهد و اراده کند می تواند مجدداً به درون اجتماع و خانواده برگردد و زندگی و تولد تازه ای را شروع و خطاهای گذشته را جبران کند.
عوارض و روش های مصرف ماده مخدر هروئین
هروئین یکی از مشتقات تریاک است که از ۸ کیلوگرم تریاک یک کیلوگرم هروئین با تجزیه و تحلیل موادهای شیمیایی به صورت گرد سفید رنگ در لابراتوارهای گسترده در نقاط مرزی کشورهای افغانستان و پاکستان تولید و عرضه می شود.
این ماده مخدر به نام شیطان سفید معروف است که قاچاقچیان به منظور ۱- بالا بودن قیمت ۲- حمل و جابجایی راحت تر ۳- نداشتن بو در فصول سال خصوصاً گرما ۴- به اصطلاح ایجاد تنوع در نوع مواد مخدر ۵- جاسازی راحت تر و غیره، آن را به بازار مصرف عرضه میکنند که معتادان آن را به روش های لوله کاغذی، زرورق سیگار، زدن دماغی، تزریق بوسیله آمپول به اعضای بدن (رگهای دست، گردن) مصرف می کنند.
اعتیاد به آن عوارضی همانند مرفین دارد و ماده ای است مرگ آور و غیر قابل برگشت که باعث وابستگی مغزی، افسردگی، تغییرات شخصیتی، کاهش علایق و انگیزه ها، کاهش احساس مسئولیت، بی خوابی، کاهش وزن، خواب آلودگی، پرخاش گری، عفونت مغزی، بیماری مزمن مثل (ایدز، هپاتیت و… ) ، تهوع، ناتوانی در تخلیه ادرار، خارش پوست و بیماریهای قلبی عروقی می شود که افراد معتاد به این ماده مخدر بندرت قادر به ترک آن می باشند و به مرور زمان بر اثر مصرف زیاد رگ های بدن فرد معتاد خشک شده و دچار مرگ می گردند.
عوارض و روشهای مصرف ماده مخدر مرفین
مرفین یکی دیگر از مشتقات تریاک بوده و آلکالوئیدی است که مخدر و ضد درد است و معمولاً شبیه به پودر سفید و نخودی رنگ است که مورد استعمال معتادان کمتر قرار می گیرد و بیشتر مصارف دارویی دارد و در بیمارستانها با نظارت کامل پس از تجزیه و تحلیل به صورت محلول در آمده و بصورت آمپول برای تسکین دردها مورد استفاده قرار می گیرد. مصارف آن بسیار خطرناک و پس از مدتی منجر به مسمومیت مزمن فرد می شود.
این مسمومیت به صورت اختلالات جسمی و روانی ظاهر می شود، نظیر لاغری، رنگ پریدگی چهره، بی اشتهایی، لرزش انگشتان، تپش قلب، کم خوابی، کاهش تمایلات جنسی و غیره می گردد و معتادان اگر چنانچه دسترسی به این آمپولها داشته باشند تمایل مصرف دارند و مثل هروئین در آنها اثر خواهد داشت و داروخانه ها و بیمارستان ها به هیچ وجه مجاز به فروش آن نبوده و کاملاً با نظارت و کنترل ریاست بیمارستان و حراست آن و دیگر مسئولین مربوط انجام می شود.
عوارض و روشهای مصرف ماده مخدر حشیش
یکی دیگر از انواع مواد مخدر حشیش است که از بوته شاه دانه مؤنث بدست می آید. ماده ای است حنایی رنگ مایل به سبز که شیره آن را از بوته های شاهدانه می گیرند و بصورت فشرده و تخته ای بسته بندی و به بازار مصرف عرضه می کنند.
معتادانی که از این مواد استفاده می کنند افرادی هستند تقریباً افسرده که به جهت خروج از افسردگی و قرار گرفتن در حالات خوش اما زودگذر به مصرف این ماده خطرناک گرایش پیدا می کنند و کسانی که سیگاری هستند بیشتر مصرف حشیش دارند زیرا یکی از ابزار استعمال حشیش و خرد کردن و ریختن آن در داخل توتون سیگار است.
عوارضی که می تواند بواسطه مصرف حشیش در افراد بوجود آید اختلال حافظه است که فرد مبتلا به آن بسیار کم حافظه می شود.
دیگر عوارض آن بی توجهی به اطرافیان، تغییر رنگ در لب ها و تغییر در صدا، تند شدن ضربان قلب، افزایش اشتهای کاذب، بهم خوردن تعادل حرکتی، قرمزی چشم، از بین رفتن سلولهای مغزی، بلند پروازی، بیماری تنفسی، اختلال روانی شدید، انسداد مجاری تنفسی، زیاد را کم دیدن و کم را زیاد دیدن، چرت گویی و صحبت های بی محتوا ضمناً افراد باسواد و دانشجویان بدون اطلاع از عوارض و عواقب مصرف آن در راستای مصرف حشیش گرایش دارند که باید اطلاع رسانی و آموزش های پیشگیرانه ارائه شود.
عوارض و روش های مصرف ماده مخدر کوکائین
دیگر ماده مخدر و خطرناک کوکائین است که این مواد هم جزء مشتقات تریاک نیست و در کشور کلمبیا از برگ درخت کوک گرفته می شود.
برخلاف مرفین قشر مغز را تحریک کرده و سبب هیجان و حتی بی خوابی می شود، اثر گذاری آن بین ۴ تا ۶ ساعت است و در این حال فرد احساس سعادت و رضایت خاطر می کند.
معمولاً توهمات جانبی سمعی و بصری در فرد بوجود می آید و بیشتر از قشر مرفه جامعه مصرف دارد طریقه استعمال آن به صورت مالش در پوست صورت، بینی، استنشاق از طریق بینی و یا استعمال بوسیله لوله است و خطرناکترین ماده مخدر است.
مصرف کوکائین مسحور کننده ترین، فریبنده ترین، مخرب ترین و خطرناک ترین ماده مخدر است در بازار سیاه شرق اشباع شده و از آمریکا در آمده است، ایجاد کابوس می کند که این امر غم و اندوهی فراوان عارض خانواده های آمریکایی کرده است.
در حال حاضر کوکائین را در تنقلات، آدامس ها و سایر خوردنی ها به مصرف می رسانند و در مدارس کشورهای اروپایی رواج بسیاری دارد بصورتی که برای مدارس پلیس مدارس گزینش کرده اند و اتفاقاتی که اخیراً در کشور آمریکا از قبیل حمله به مدارس و قتل و عام دانش آموزان اتفاق می افتد بیشتر بر اثر مصرف این ماده خطرناک است.
کوکائین در کشورهای اروپایی به کراک معروف است ولی در ایران کراک از هروئین فشرده است و مصرف بیش از حد کوکائین جنون ایجاد می کند و خودکشی در پی خواهد داشت مثلاً مارادونا که در زمره بهترین ورزشکاران بود به علت مصرف کوکائین برای او محافظ گذاشته اند و در جمع ورزشکاران رواج زیادی دارد.
یکی از تست هایی که روی ورزشکاران انجام می دهند دوپینگ است که در مراحل اولیه مصرف انرژیزا و سپس به مرور زمان تخریب آن آغاز می گردد.
عوارض و روشهای مصرف کراک
یکی دیگر از مواد مخدرهای بسیار خطرناک که به نام کراک یا هروئین فشرده در میان مصرف کنندگان و معتادان رواج دارد ماده ای است شیمیایی و دارای مرفین که برخلاف هروئین که پودر است این ماده مخدر فشرده و بصورت خرده های کشک است و تأثیر مستقیم آن بر سیستم مغزی بسیار زیاد می شود و کسانی که به این ماده مخدر مبتلا می گردند برگشت آن به درون جامعه و بهبودی بسیار کم است.
قاچاقچیان بخاطر داشتن سود بالا، سادگی در حمل و نقل آن، نداشتن بوی زیاد و سهولت در مصرف آن مبادرت به عرضه این ماده بسیار خطرناک می کنند و حتی در داخل کشور هم توسط سوداگران مرگ درست می کنند و در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهند و عوارض ناشی از آن عبارتند از زخم های زیاد، ایدز، هپاتیت، کاهش وزن و لاغری، تغییر در چهره و رفتار، بی غیرتی و بی ارادگی و در نهایت خودکشی و مرگ.
در حال حاضر مصرف کراک بیشتر در جوانان کم سن و سال به روز کرده به خاطر سادگی در مصرف آن و عدم بوی خاص که بوسیله فندک و لوله و سنجاق مورد استفاده قرار می گیرد.
ضمناً معتادان به خاطر اینکه مصرف کراک نیاز به جا و مکان ندارد و خیلی سریع از نظر خماری ارضاء می گردند بیشتر گرایش به مصرف آن دارند.
عوارض و روش های مصرف آمپول و قرص های روانگردان
معتادانی که مصرف قرص ها و آمپول های روانگردان دارند در مجالس و پارتی شرکت می کنند و چراغها را خاموش می کنند نورهای چشمکی در تاریکی ایجاد می کنند و در حالتی قرار می گیرند که در اثر هیجان و شادی مفرط حالت تشنج و پرتاب کردن خود از بلندی و جاهای خطرناک مثل خودرو دست می زنند.
این افراد با اعمال خطرناک مثل قتل زن و بچه و بستگان و دوستان خود که پس از از خارج شدن از حالت هیجان و شادی مفرط متوجه می شوند که مرتکب جنایت شده اند.
مصرف آمپول های نورجیزک باعث تورم بیش از حد و ترکیدگی پوست بدن و نهایتا زخم های شدید و بد خیم و خوب نشدنی و نهایتاً دچار مرگ میشود.
ضمنا تهیه و توزیع این آمپول ها و قرص ها به شکل های مختلف امکان پذیر بوده و سپس در دسترس جوانان با بهانه های ترک اعتیاد قرار می گیرد.
عوارض و روش های مصرف شیشه
شیشه ماده ای است کلاً شیمیایی فاقد مرفین که در چند مرحله بوسیله قرص های آنتی هیستامین یا افدرین، ید، آب مقطر، متانول یا اتانول، فسفر رنگی و سایر مواد شیمیایی تهیه و بصورت ریزه های شکر و نبات و خرده شیشه های ظروف بلوری ساخته می شود.
به علت سهولت در مصرف متاسفانه امروز جایگزین مواد مخدر سنتی شده است و بیشتر در قشر جوان و دختران کم سن و سال و دانشجویان رواج پیدا کرده است.
این ماده مخدر به وسیله فندک اتمی و پایپ های شیشه ای خیلی ساده مورد استفاده معتادان قرار می گیرد و عوارضی از قبیل کم خوابی طولانی، کم اشتهایی، از دست دادن حافظه، اختلالات فکری روحی روانی و عصبی، نداشتن اراده، غیرت، شرف، پر حرفی، چرت گویی، بزرگ بینی و کوچک بینی دارد.
همچنین تحمل شرکت در مهمانی های طولانی، تب و لرز، توهم و شک و تردید در تمام زمینه ها مثلاً خیانت همسر و سایر افراد نسبت به وی ایجاد احساس در درون وی مبنی بر تهدید و تعقیب او توسط دشمنان، جنون و دیوانگی و سایر توهماتی دیگر به عنوان مثال ارتباط با ائمه و امام زمان و در نهایت خود کشی است.
خو پسرا خرن