در حالی که تکذیب خبرهای رسانه ها و انتقادات فعالان زیست محیطی، کارشناسان و متخصصان غیر وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست، توسط مسئولان این سازمان به رویکرد عادی این سازمان در مواجهه با بحران ها تبدیل شده، موج این تکذیب ها سرانجام دامن اظهارات معاون این سازمان را هم گرفت.

فیلم منتشر شده از اظهارات سعید متصدی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست در خبر هفته گذشته سیما مبنی بر اینکه آلودگی هوا یک پدیده طبیعی است که سازمان حفاظت محیط زیست در جهت رفع آن نه تنها کوتاه نیامده بلکه بلند هم آمده و مردم همانگونه که مرگ و میر ناشی از برف و سرما را می پذیرند باید مرگ میر ناشی از آلودگی هوا را هم قبول کنند، پس از آنکه با اعتراضات گسترده ای در سطح جامعه رو به رو شد واکنشی عجیب را از سوی وی به همراه داشت.  متصدی با انتقاد از اینکه فیلم منتشر شده از نشست خبری وی، گزینشی و قطعه قطعه شده است گفت: "گفتم پدیده «اینورژن» طبیعی است، نه پدیده «آلودگی هوا»، خوشبینانه اینکه سازندگان این فیلم مخدوش و گزینشی در خبر سیما، فرق اینورژن و آلودگی هوا را نمی دانند و واقع بینانه اینکه اهدافی غیر از حل مشکل آلاینده ها و مشارکت همه جانبه دولت و مردم دنبال می شود. گروهی کارشان دامن زدن به بی اعتمادی و عدم اطمینان به فعالیت ها و تلاش های صورت گرفته است، ولی این گونه برخوردها  ذره ای وقفه در تلاش های تخصصی سازمان حفاظت محیط زیست برای کاهش آلاینده ها ایجاد نمی کند."

این در حالی است که با بازنگری کلیپ مورد نظر که سازمان حفاظت محیط زیست بخش های دیگری از آن را برای استفاده مخاطب در شبکه مجازی قرار داده است، متصدی به وضوح هم آلودگی هوا را یک پدیده طبیعی عنوان می کند و هم گرد و غبار را.

 

اکنون آنچه بیش از معضلات بغرنج زیست محیطی خودنمایی می کند، عدم صداقت و عملکرد غیرشفاف مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست است. مسئولانی که امروز حتی گفته های خود را هم به وضوح در برابر مردم تکذیب می کنند، رسانه ها را متهم به دروغ گویی و سیاسی کاری می کنند و کارشناسان و فعالان زیست محیطی منتقد را به جریانات سیاسی نسبت می دهند.

 

اما چه مشکلی کار را بدانجا رسانده که در جایی که آلودگی هوا هموطنان را با خطر مرگ رو به رو ساخته و با تعطیلی های مکرر، آموزش و اقتصاد و فعالیت های اجتماعی را در سطح کشور فلج کرده، "معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست" گستاخی را به حد کمال برساند، پدیده آلودگی هوا را طبیعی عنوان کند و سپس برای فرار از تبعات اجتماعی این اظهارات، رسانه ملی کشور را متهم به جعل فیلم اظهارات خود کند؟

این اولین بار نیست که مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست در برخوردی ناموجه و غیراخلاقی، تنها به منظور شانه خالی کردن از زیر بار پذیرفتن عملکرد ضعیف خود، تهمت هایی ناروا را نثار رسانه های غیردولتی کرده و خبرها، گفت و گوها و تحلیل ها را تکذیب می کنند اما اینکه گفت و گوی تصویری خود را هم مورد تکذیب قرار داده اند بدون شک، زنگ خطری است که به صدا در آمده تا لزوم رسیدگی هرچه سریع تر به عملکرد سازمانی عریض و طویل را که هر از گاه، خبر دستگیری یکی از مدیرانش به گوش می رسد را به نمایش بگذارد. سازمانی که به پشتوانه حمایت رئیس جمهور، خود را از پاسخگویی به کلیه نهاد ها و حتی رسانه ها مصون می داند، آنچه را نمی پسندد تکذیب می کنند و در سایه ریاست سیاسی ترین زن تاریخ ایران، کلیه منتقدان خود را به غرض ورزی سیاسی متهم می کند.

شاید به گفته سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس  اینکه حضور سیاسی رئیس محیط زیست خیلی پررنگ‌تر از حضور محیط زیستی او است را باید یکی از علل حل نشدن مشکلات زیست محیطی دانست. مشکلی که تا حل نشود نمی توان به بهبود وضعیت محیط زیست کشور امیدوار بود.

در حالی که با پایان یافتن وزش باد و بارش های نجات بخش هفته گذشته، هوای تهران و بسیاری از کلانشهرها به زودی در آستانه آلودگی شدید قرار خواهد گرفت، تنها مرهمی که مردم برای تحمل آلودگی هوا به همراه خواهند داشت اظهارات سعید متصدی، معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر طبیعی بودن پدیده آلودگی هوا خواهد بود، اظهاراتی که هرچند توسط وی تکذیب شد اما رویکرد اصلی سازمان متبوعش را در مواجهه با آلودگی هوا و گلایه های مردم به نمایش گذاشت.