حجتالاسلام شهاب مرادی، مدلی برای کار فرهنگی امروز ما

مراد ما، برجسته کردن این دو عنصر در کار فرهنگی ایشان بود تا به دیگرانی که میخواهند به چنین جایگاهی برسند بگوییم که اگر دانش خودتان را بالا ببرید و روش حرف زدن با مردم و روش کشف نیازهای آنها را درک کنید، خیلی از مشکلات فرهنگیتان حل میشود.
به گزارش پارس ، به نقل ازبولتن نیوز، اشتباه نکنید. قرار نیست در این نوشته برای کسی هورا بکشیم و بی خودی، کسی را بزرگ کنیم. اصلاً نقل شخص و اسطوره کردن آن شخص نیست. حرف بر سر روش و درک درست آن شخص از شرایط فرهنگی امروز ماست. روش و درک درستی که باعث می شود صدها هزار بیننده (اگر نگوییم میلیون ها) پای برنامه های تلویزیونی ش بنشینند و صدها دانشجو، به برنامه ی مشاوره ای وی در دانشگاه تهران بروند.
حجت الاسلام شهاب مرادی چه دارد که می تواند این همه آدم را جذب خودش کند، همراه داشته باشد و هر روز بر میل آنها به این همراهی بیافزاید؟ و مگر غیر از این است که از نهادهای فرهنگی رنگ و وارنگ ما با هزاران کارمند و کارشناس و میلیاردها تومان بودجه گرفته تا فعالان فرهنگی ما که کمترین بزاعت را دارند، دوست دارند که این اتفاق برای آنها بیافتد و مخاطب همیشگی علاقه مند داشته باشند؟
بگذارید همین جا به یک نکته اشاره کنم و آن اینکه روی بودن یا نبودن این حقیقت نمی توان ان قلت آورد. اینکه حالا دلیل کسب چنین جایگاهی چیست؟ سر جای خودش، اما باید بپذیریم که حجت الاسلام شهاب مرادی، به یک قله ی تأثیرگذاری فرهنگی رسیده و این مقام را مرهون یکسری داشته ها، روش ها و محتوای سالم است. حال اینکه این داشته ها و روش ها چیست؟ شاید اتفاق نظر نباشد که اصلاً مهم نیست. مهم این است که بپذیریم این روحانی عزیز، یک شبه و بدون قاعده به اینجا نرسیده.
و اما برسیم به چگونگی فتح این قله توسط حجت الاسلام شهاب مرادی. استادی داشتیم که می گفت: « در بررسی مسائل سیاسی-اجتماعی و فرهنگی، مسائل را پیچیده ببینید، اما ساده بیان کنید. » به نظر می رسد یکی از مهمترین ویژگی هایی که این روحانی دوست داشتنی را تبدیل به اینی کرده که می بینیم، داشتن علم و دانش و محتوای قوی برای بررسی مسائل و پیدا کردن برون رفت از آنها و رعایت اصل ساده گویی و کاربردی گویی در بیان حرف هایش است.
حجت الاسلام شهاب مرادی هیچ وقت به دام ساده پنداری و بی مغز گویی نیفتاده و انشالله نخواهد افتاد، چون دانش مورد احتیاج کارش را دارد. خوب هم دارد. در سطح بالایی هم دارد. در نتیجه شما از ایشان گفته ی غیرتخصصی، اشتباه، دارای انحراف و بی ربط نمی شنوید. از طرف دیگر، وی هیچ گاه به دام کلی گویی و مبهم گویی و قلمبه سلمبه حرف زدن نیفتاده و انشالله نخواهد افتاد. چون می داند که عموم مردم به دنبال مسائل انتزاعی و حل فلسفی مشکلات شان نیستند. آنها نسخه ای کاربردی می خواهند که بعد از شنیدن حرف ها، بلند شوند و به آن عمل کنند و نتیجه اش را هم ببینند.
در نتیجه، داشتن تخصص بالا در حرفه ی کاری و کشف روش درست انتقال محتوا به مخاطب، از عواملی ست که به حجت الاسلام شهاب مرادی کمک کرده تا به قله ی تأثیرگذاری فرهنگی برسد. و مگر غیر از این است که خیلی از فعالان فرهنگی ما – از دولتی گرفته تا غیر دولتی – دچار ضعف محتوایند؟ نمونه اش خیلی از این فیلم ها و سریال هایی که می بینیم. که خالق آنها به عنوان یک فعال فرهنگی، چون تخصص لازم از نظر محتوای ساخته شده را ندارد، گاهی چیزهایی را به خورد مخاطب می دهد که هیچ پشتوانه ی دینی و عقلی ندارد.
و مگر غیر از این است که خیلی از علما و دانشمندان علوم اجتماعی و انسانی ما، در دایره ی محدود خود یا شاگردان شان گیر کرده اند و حرف شان، حتی روی زن و بچه ی شان تأثیر ندارد؟ چون بلد نیستند که چگونه با عموم جامعه ارتباط برقرار کنند. چون دائماً به دام انتزاعی گویی و نظریه پردازی مطلق می افتند. و بلد نیستند کاربردی و خودمانی خرف بزنند.
البته در اینکه عواملی دیگری در شکوفایی و ارتقای حجت الاسلام شهاب مرادی دخیل بوده و هست، شکی نیست. اما مراد ما، برجسته کردن این دو عنصر در کار فرهنگی ایشان بود تا به دیگرانی که می خواهند به چنین جایگاهی برسند بگوییم که اگر دانش خودتان را بالا ببرید و روش حرف زدن با مردم و روش کشف نیازهای آنها را درک کنید، خیلی از مشکلات فرهنگی تان حل می شود. مشکل اصلی فرهنگ امروز ما، بودجه نیست. بلکه مشکل آن در نبوده ایده ی خلاقانه و فقدان روش فرهنگی ست.
ارسال نظر