صندلی داغ" نظامپزشکی" از آن چه کسی میشود؟
سازمان نظام پزشکی دهم در حالی روزهای پایانی خود را طی میکند که در مقام سندیکای پزشکان و البته طبق اساسنامهاش، مرجع دفاع از حقوق بیماران و جامعه پزشکی است و ضمن حمایت از اعضای صنف خود، میبایست در برقراری مقام واقعی آنها در جامعه نیز بکوشد، وظایفی که به اذعان غالب جامعه پزشکی و حتی برخی مسوولان نظام سلامت تاکنون چندان رنگ و بوی عملی به خود ندیدهاند.
این گونه است که اکنون نگاه جامعه بزرگ پزشکی کشور به نتیجه آرای منتخبان خود در مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی برای انتخاب رییس کل و اعضای جدید شورای عالی این سازمان خیره مانده تا بلکه روز جمعه دریچه جدیدی برای تحقق خواسته ها و مطالبات شان گشوده شود.
به گزارش پارس به نقل از (ایسنا) ، عمر دوره فعلی فعالیت نظام پزشکی هم با وجود همه تلاش ها و اقدامات مثبت و سازنده در حالی رو به پایان است که به زعم کارشناسان و جامعه پزشکی کشور کارهای نشده بسیاری هنوز وجود دارد که شاید مسوولان قبلی فرصت و یا اشتیاقی برای ورود به آنها نداشتند و به این ترتیب است که جامعه پزشکی کشور تحقق خواسته های خود را در پناه تشکیل تشکل صنفی و منسجم تر خواستارند و بارها نیز از تریبون های مختلف بر این خواسته خود تاکید کرده اند.
در هر حال ششمین دوره انتخابات نظام پزشکی با همه حاشیه هایش در اواخر سال گذشته برگزار شد و پس از مشخص شدن ترکیب هیات مدیره های نظام پزشکی شهرستان ها، اکنون نوبت انتخاب رییس کل و ترکیب شورای عالی این سازمان رسیده تا مشخص شود منتخبان پزشکان در شهرستان های مختلف در جلسه روز جمعه خود، سکان هدایت سندیکای پزشکان را به دست چه کسانی خواهند سپرد و در راس آنها ناخدای این کشتی سوار بر امواج پرتلاطم نظام سلامت چه کسی خواهد بود؟
ایسنا در سلسله گفت وگوهایی به بررسی انتظارات جامعه پزشکی از اعضای جدید سازمان نظامپزشکی پرداخته است که در پی می آید:
رییس کمیسیون بهداشت مجلس: اعضای جدید سازمان نظام پزشکی قداست از دست رفته جامعه پزشکی را به آنها بازگردانند
دکتر حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ابتدای صحبت های خود" دفاع از حقوق بیماران" را به عنوان مهم ترین وظیفه سازمان نظام پزشکی یادآور می شود و می گوید: سازمان نظام پزشکی یک سازمان کاملا صنفی نیست؛ چرا که در اساسنامه آن که قانون مصوب مجلس است در درجه اول دفاع از حقوق بیماران مطرح شده و پس از آن مسایل صنفی عنوان شده است.
وی ابراز امیدواری می کند در دوره جدید افرادی که وارد این سازمان می شوند به مسایل جامعه اشراف کامل داشته باشند، با مشکلات جامعه پزشکی به خوبی آشنا بوده و از نظر تعهد اخلاقی، سیاسی و دینی در حدی باشند که بتوانند مسایل را خوب تجزیه و تحلیل کنند.
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس می گوید: افرادی که وارد سازمان نظام پزشکی می شوند همچنین باید بتوانند قداست از دست رفته جامعه پزشکی را به آنها بازگردانند؛ چرا که اکثریت جامعه پزشکی را پزشکان عمومی و گروه های پیراپزشکی تشکیل می دهند و باید جایگاه و حق و حقوق این گروه های پزشکی حفظ شود.
وی می افزاید: در مجموع در نظام پزشکی جدید باید طوری عمل شود که بیماران، پزشکان، دولتمردان و مجلس رضایتمندی داشته باشند. این درحالیست که اکنون همه ناراضی هستند و این نشان می دهد که به خوبی عمل نشده است.
شهریاری می گوید: همچنین نظام پزشکی باید بتواند با توجه به واقعیت های کشور تصمیم گیری کند و فکر نکند تافته جدابافته است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس: رییس نظام پزشکی باید از سابقه و تجربه کاری خوبی برخوردار باشد
دکتر عبدالرحمان رستمیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز به جامعه بیش از ۲۰۰ هزار نفری عضو سازمان نظام پزشکی اشاره می کند و می گوید: این تعداد عضو ظرفیت خوبی است که می تواند به نظام سلامت کمک کرده و در جهت خدمت رسانی خوب، به عنوان بازوی نظام سلامت عمل کند. بر این اساس نظام پزشکی هر چه بهتر کار کند می تواند سلامت آفرین باشد و بالعکس در صورت خطا، می تواند خطرآفرین باشد. در مجموع نظام پزشکی نقش موثری در سلامتی جامعه دارد.
وی می گوید: نظام پزشکی به شرط آن که بتواند ارتباط خوبی با دولت برقرار کند می تواند به عنوان نهادی مردمی و در قالب مشارکت صنفی، بازوی کارشناسی دولت باشد. بر این اساس فردی که در راس سازمان نظام پزشکی قرار می گیرد باید از سابقه و تجربه کاری خوبی برخوردار باشد و بتواند این ارتباطات را برقرار کند.
رستمیان جایگاه طب و طبیب در کشور اشاره می کند و می افزاید: فردی که به سازمان نظام پزشکی می آید باید بتواند اقداماتی انجام دهد که از قداست این حرفه دفاع کند. از طرف دیگر هر چند نظام پزشکی سازمانی صنفی است اما از آنجا که نتیجه کار آن با سلامت مردم در ارتباط است، باید بتواند از سلامت مردم دفاع کند و همچنین در جهت به روز کردن علم پزشکان فعالیت کند که البته اکنون هم برنامه های آموزشی در این زمینه برگزار می شود.
وی به ظرفیت های نظام پزشکی برای ارایه خدمات در حوادث اشاره می کند و می گوید: این سازمان همچنین می تواند در کارشناسی تعرفه ها، مالیات و ارایه خدمات مختلف به پزشکان از جمله خدمات شهری، فعالیت کند و فردی که وارد این سازمان می شود باید بتواند رهبری تمام این کارها را بر دست گیرد.
رستمیان همچنین بر لزوم نظارت دقیق و کارشناسی نظام پزشکی بر خطاهای پزشکی تاکید می کند و می گوید: سازمان نظام پزشکی باید بتواند در این موارد نیز نظرات کارشناسی صحیح دهد.
وی تاکید می کند: نظام پزشکی باید بتواند در جایگاه دفاع از حق و حقوق متقابل مردم و جامعه پزشکی کار کند.
رییس کل نظام پزشکی باید مستقل باشد نه وابسته به سازمان یا جریانی
دکتر عباس صداقت، عضو هیات مدیره انجمن رادیولوژی نیز با بیان این که در حال حاضر خلاء های زیادی را در حوزه های مدیریتی نظام پزشکی چه در سطح سازمان و چه در سطح شورای عالی شاهد هستیم به ایسنا می گوید: طبیعتا انتخابات روز جمعه (ششم اردیبهشت ماه) می تواند بسیاری از این خلاء ها را پر کند.
وی همچنین با انتقاد از آنچه که" شورای عالی فعلی، نظارت قانونی خود بر رییس کل را اعمال نکرد" ، می افزاید: این درحالیست که تمام مراحل مدیریتی رییس کل باید زیر نظر شورای عالی باشد و حتی شورای عالی این اختیار را دارد در هر مرحله ای که لازم دید رییس کل را استیضاح و حتی وی را از ریاست کل برکنار کند و از طریق مجمع عمومی، رییس کل دیگری را انتخاب کند.
صداقت در این باره ادامه می دهد: از طرف دیگر ارکان سازمان نظام پزشکی به ویژه ریاست و اعضای شورای عالی آن طور که باید و شاید در مقابل هجمه ای که طی سال های گذشته به خصوص در چند ماه گذشته به جامعه پزشکی شده است، هیچ واکنش و عکس العملی نشان ندادند.
وی در ادامه می گوید: معتقدم کسی که به عنوان رییس کل این سازمان انتخاب می شود باید فردی مستقل باشد نه وابسته به سازمان ها، نهادها یا جریان های مختلف. وقتی برخی ها در ماه های گذشته کوچک ترین کلامی در پاسخ به توهین ها به زبان نیاورده و کوچک ترین دفاعی هم از جامعه پزشکی در برابر تحقق مطالبات بیمه ای شان نداشته اند اما اکنون که قضیه انتخابات شورای عالی نظام پزشکی مطرح است، یک مرتبه تغییر رویه دهند و حرف های زیبا بزنند، دردی از جامعه پزشکی دوا نمی کند.
وی می گوید: جامعه پزشکی چه در زمینه رییس کل و چه در زمینه شورای عالی نمایندگانی می خواهند که شجاع، کارشناس و کاربلد باشند، جامعه پزشکی و درد سلامت را بشناسند و در فیلدهای مختلف حوزه سلامت از دانشگاه گرفته تا خود نظام پزشکی فعالیت کرده باشند و به ویژه در شرایط فعلی شناخت جامع و کاملی از پزشک خانواده داشته باشند. اگر بتوان چنین افرادی را در شورای عالی و همچنین چنین فردی را در راس سازمان قرار داد و در عین حال شورای عالی را نیز بدون هیچ گونه رعایت حزبی، گروهی و دوستی به پایش عملکرد رییس کل موظف کنیم، می توانیم انتظار داشته باشیم که حتی در چنین شرایطی مجلس شورای اسلامی هم قانون از دست رفته نظام پزشکی در زمینه حق تعیین تعرفه نظام پزشکی را بازگرداند؛ چرا که بنا به گفته مسوولان و اعضای کمیسیون بهداشت و درمان و برخی نمایندگان مجلس در سال هایی که نظام پزشکی متولی تعرفه گذاری بخش خصوصی بود از یک سو بیشتر از آنچه که دولت اکنون تعرفه ها را افزایش می دهد، تعرفه ها را افزایش نداده و از طرف دیگر در بحث تعرفه ها آرامشی وجود داشت که متاسفانه دو سال است این آرامش بر هم خورده است.
رییس هیات مدیره جامعه پزشکان داخلی: رییس کل نظام پزشکی سیاسی نباشد
دکتر ایرج خسرونیا، رییس هیات مدیره جامعه پزشکان داخلی نیز تاکید می کند که رییس کل نظام پزشکی در دوره آتی نباید سیاسی باشد. همچنین وی باید فردی صنفی نگر و باتجربه باشد.
خسرونیا همچنین می گوید: رییس کل نظام پزشکی باید به مسایل روز جامعه و سلامت آشنایی داشته باشد و در جامعه پزشکی از مقبولیت کافی برخوردار باشد.
رییس انجمن صنفی داروسازان: رییس کل نظام پزشکی باید آشنا به مسایل و مشکلات پزشکان و مردم باشد
دکتر رهبر مژدهی آذر، رییس انجمن صنفی داروسازان نیز در این باره به ایسنا می گوید: در شورای عالی و در راس آن ریاست کل سازمان نظام پزشکی باید افرادی قرار گیرند که با مشکلات جامعه پزشکی کاملا آشنا بوده و این آشنایی وی مورد تایید همگان باشد.
وی می گوید: رییس کل نظام پزشکی و همچنین اعضای شورای عالی این سازمان باید افرادی باشند که پیش از این هم فعالیت ها و تلاش هایی در جهت رفع مشکلات جامعه پزشکی داشته اند و همگان به دانش و بینش شان واقف هستند.
به گفته مژدهی آذر، رییس کل دوره آینده نظام پزشکی باید شخصیتی شناخته شده، با تجربه و آشنا به مسایل و مشکلات جامعه پزشکی و همچنین آشنا به مسایل و مشکلات مردم باشد.
وی تاکید می کند: رییس کل نظام پزشکی باید فردی باشد که از ابعاد مختلف توانایی کاری داشته باشد. از طرف دیگر هر چه وابستگی وی به سیستم های دولتی کمتر باشد، بهتر است. بنابراین نه تنها وابستگی به سیستم های دولتی نداشته باشد بلکه خود نیز باید فردی باشد که بی نیاز از کمک این و آن برای مسایل شخصی خود باشد.
و کلام آخر…
از تمام این صحبت ها شاید بتوان این گونه برداشت کرد که جامعه پزشکی و مسوولان مختلف سلامتی کشور ضمن اذعان به تمام اقدامات مثبت و ارزنده مسوولان نظام پزشکی در دهه های گذشته، از سال ۱۳۴۷ که اولین انتخابات نظام پزشکی برگزار شد تا سال گذشته که ششمین انتخابات این سازمان در سال های پس از انقلاب به رای گذاشته شد، در عین حال انتقاداتی دارند و معتقدند که برخی نابسامانی ها همچنان باقیست و برآیند حرکت نظام پزشکی در رفع آسیب های مهم حرفه ای چندان چشمگیر نبوده است و از این جهت است که باید در بدنه نظام پزشکی، افکاری به کمک پزشکان آیند که مطالبات و مشکلات جامعه پزشکی را عمیقا درک کرده باشند و البته مسوولیت کمک به رفع دغدغه هایشان را نیز بپذیرند.
در چنین شرایطی گزارش ها حاکی از آن است که علاوه بر رقابت منتخبان پزشکان در انتخابات ششم برای کسب کرسی های شورای عالی، نام دو تن از این منتخبان یکی از مجلس و دیگری از اعضای فعلی سازمان نظام پزشکی برای تکیه بر صندلی داغ ریاست پررنگ تر از سایرین است و جامعه بزرگ پزشکی کشور چشم انتظار نتیجه آرایی است که روز جمعه از صندوق مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی بیرون خواهد آمد.
گذشته از اینکه رییس کل و اعضای شورای عالی نظام پزشکی با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر نظام سلامت، برای دوره آتی باید از چه شاخصه هایی برخوردار باشند، این پرسش همچنان مطرح است:
* آیا سازمان نظام پزشکی به عنوان سندیکای جامعه پزشکان در دوره جدید به عنوان یک نهادی صنفی تخصصی فعالیت خواهد کرد یا… ؟ !
ارسال نظر