به گزارش پارس به نقل از فارس، غلامحسین اسماعلیی با حضور در محل خبرگزاری فارس از بخش های مختلف این خبرگزاری بازدید کرد و در جریان فعالیت بخش های مختلف این رسانه قرار گرفت.

وی در حاشیه بازدید از خبرگزاری فارس با حضور در جمع خبرنگاران این رسانه به سوالات آن ها پاسخ داد.

متن مصاحبه رئیس سازمان زندان ها، اقدامات تأمینی و تربیتی را در دو بخش می خوانید.

مهم ترین تفاوت ساختاری در نظام زندان بانی ایران جدا شدن آن از مجموعه پلیسی و قضایی است

اسماعیلی در خصوص تفاوت نظام زندان بانی ایران با سایر کشورها اظهار داشت: انقلاب اسلامی دستاوردهای فراوانی در عرصه های مختلف داشته است و در حوزه زندان بانی بر مبنای الهام گرفتن از الگوهای اسلامی تحول مثبتی را در نظام زندان بانی ایجاد کرده که بخشی از آن ناشی از ساختار و بخشی دیگر مربوط به ماهیت است.

وی مهم ترین تفاوت ساختاری در نظام زندان بانی ایران را جدا شدن آن از مجموعه پلیسی و قضایی دانست و افزود: در تمام دنیا زندان ها تحت نظر پلیس یا دادسرا فعالیت می کنند اما در ایران و پس از پیروزی انقلاب سازمان زندان ها به سازمانی مستقل تبدیل شد و دلیل آن هم این بود که حوزه زندان بانی را از حوزه کشف جرم جدا کنیم.

رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و امنیتی کشور در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر کشف جرم در نیروی انتظامی و در رأس آن دادسراها صورت می گیرد و اشخاص بازداشتی از رفتار حین کشف جرم گلایه دارند.

وی افزود: امروز سازمان زندان ها به عنوان یک سازمان مستقل تنها وظیفه نگهداری از زندانی را بر عهده دارد و چون در کار کشف جرم نیست دیگر نیازی به برخورد با زندانی ندارد.

اسماعیلی با تأکید بر ساختار مثبت زندان های کشور گفت: افرادی که با عناوین مختلف بازداشت می شوند اطمینان دارند که در ایام حضور در زندان با آن ها رفتاری انسانی صورت می گیرد.

قضات و مسئولان دستگاه قضایی نقشی در تولید زندانی ندارند

معاون قوه قضائیه با اشاره به تفاوت ماهیتی زندان های کشور با سایر زندان ها در دنیا گفت: نظام جمهوری اسلامی زندان را تنها مجازات و کیفر نمی داند بلکه بنای نظام بر این است که اعمال مجازات در آراء قضایی تبدیل به فرصتی برای بازسازی شخصیت زندانی شود و زندانی پس از تحمل کیفر به عنوان فردی مفید به جامعه بازگردد.

وی تأکید کرد: معمولا سازمان زندان ها را با زندانی و جمعیت کیفری می شناسند اما سازمان ما هیچ نقشی در تولید زندانی ندارد و زندانی معلول مسائل حوزه اجتماعی همچون فقر فرهنگی و اقتصادی، بیکاری و نبود تفریح سالم در جامعه است.

اسماعیلی در خصوص نقش دستگاه قضایی در تولید زندانی گفت: قضات و مسئولان دستگاه قضایی هم نقشی در این زمینه ندارند و فرد باید در سطح جامعه اقدامی ناهنجار انجام دهد تا دستگیر شود، قاضی هم بنا بر جرم صورت گرفته دستور به حبس یا مجازات غیر حبس می دهد، به همین جهت ریشه این موضوع را باید در خارج از مجموعه سازمان زندان ها و دستگاه قضایی دنبال کرد.

سازمان های مختلف فرد زندانی را شهروند نمی دانند

رئیس سازمان زندان ها انجام فعالیت های ۱۰۰ درصدی سازمان زندان ها را یکی از ویژگی های مثبت این سازمان دانست و افزود: هر سازمانی معمولا به دلیل کمبود بودجه و امکانات از انجام فعالیت های خود به طور ۱۰۰ درصدی امتناع می کند.

وی افزود: اما سازمان زندان ها تنها سازمانی است که با وجود کمبود بودجه و امکانات هم مجبور به انجام وظیفه است، ما حتی اگر بودجه، امکانات و پرسنل هم نداشته باشیم مجبوریم متهمان را پذیرش کنیم.

وی ادامه داد: حتی وظایف سازمان ها، ادارات و نهادهای مختلف در ارتباط با جامعه زندانیان بر عهده سازمان زندان ها است، البته ما معتقدیم که همه بخش ها باید مشارکت کنند اما متأسفانه همکاری ها جدی نیست و انگار وقتی فردی زندانی شد دیگر او را شهروند هم نمی دانند.

اسماعیلی اذعان داشت: ما علاوه بر زندان بانی موظف به آموزش، درمان، تأمین غذا و حرفه آموزی هم هستیم در صورتی که سازمان های متولی که برای آحاد جامعه کار می کنند در مورد زندانیان وظیفه ذاتی خود را انجام نمی دهند.

صدور ۸۰ هزار گواهی مهارت در درون سازمان زندان ها طی سال ۹۱

معاون قوه قضائیه در ادامه خاطرنشان کرد: ما در کنار زندان بانی تلاش کردیم تا علل و زمینه ارتکاب جرم در زندانیان را شناسایی کنیم و متناسب با آن در زندان برایشان برنامه ریزی داشته باشیم، به عنوان مثال اگر فردی به دلیل عدم سواد به سمت جرم کشیده شده ما از مقطع نهضت تا مقاطع عالی امکان تحصیل را فراهم می کنیم و اکنون با اطمینان می گویم که فعال ترین کلاس های نهضت سوادآموزی ایران در داخل زندان ها است.

اسماعیلی افزود: همچنین آموزش های دینی و عقیدتی و مهارت آموزی را در برنامه های خود گنجاتده ایم، ضمن اینکه مهارت های اساسی زندگی را برای زندانیان نیاز می دانیم و در همین راستا تلاش کرده ایم تا از طریق مشاوره و آموزش شخصیت فرد را بازسازی کنیم.

وی با اشاره به صدور ۸۰ هزار گواهی مهارت در درون سازمان زندان ها طی سال ۹۱ گفت: ما تلاش داریم تا فرد پس از آزادی بتواند در جامعه زندگی دوباره ای را آغاز کند.