به گزارش پارس ، علی محمد شاعری در گفت وگو با فارس اظهار داشت: مهمترین دستاورد محیط زیست طی سال های اخیر، مدیریت پسماند بوده است بر همین اساس تجربیات و دانش فنی که در اختیار سازمان محیط زیست کشور بوده، هم اکنون مورد توجه سازمان ها و مجامع بین المللی و همچنین کنوانسیون های جهانی قرار گرفته است.

قائم مقام سازمان محیط زیست افزود: دبیرخانه کنوانسیون بازل که مسئولیت هدایت و راهبری پسماندهای ویژه را دارد، ایران را به عنوان مسئول و هماهنگ کننده منطقه ای کنوانسیون بازل انتخاب کرده است.

وی بیان داشت: هم اکنون ۸ کشور آسیایی عضو این کنوانسیون هستند که ایران در زمینه آموزش، توانمند سازی کشورهای عضو، انتقال دانش و تکنولوژی، مدیریت پسماند و همچنین دفع و دفن غیربهداشتی پسماندهای ویژه، همکاری گسترده ای با کشورهای عضو داشته است.

وی ادامه داد: سازمان محیط زیست کشور هم اکنون با همکاری های وزارتخانه های ذیربط، بخش خصوصی، شهرداری ها و همچنین مردم توانسته است ۹۰ درصد از پسماندهای خانگی را جمع آوری و به صورت بهداشتی عملیات دفع را در خصوص آن ها انجام دهد.

شاعری اضافه کرد: همچنین این سازمان توانسته طی سال های اخیر ۸۵ درصد از پسماندها و زباله های بیمارستانی، حدود ۸۰ درصد از پسماندهای صنعتی و ۱۰۰ درصد زباله های خطرناک بخش کشاورزی که شامل سموم از تاریخ گذشته و پردوام می شود و همچنین روغن های آسکارل را مدیریت کند.

این مقام مسئول افزود: هم اکنون فناوری های روز دنیا در زمینه مدیریت پسماند از قبیل نیروگاه های زباله سوز، فناوری تولید کمپوست، ورمی کمپوست، سلول های دفن بهداشتی و فناوری جمع آوری پسماند، حمل بهداشتی و همچنین تفکیک و پردازش زباله ها و فناوری مورد نیاز برای مدیریت پسماندهای الکتریکی را در داخل کشور بومی سازی شده است.

وی بیان داشت: در صدد هستیم در سال جاری در راستای تحقق اهداف این چنینی گام های بلندتری را برداریم بر همین اساس در برنامه ۵ ساله پنجم توسعه برنامه ریزی شده که ۱۰۰ درصد پسماندهای بیمارستانی، ویژه و صنعتی مدیریت شود (این امر به عنوان اولویت اول سازمان محیط زیست در برنامه پنج ساله پنجم توسعه است) .

شاعری اولویت دوم برنامه ها را افزایش میزان تصفیه فاضلاب های شاعری و صنعتی به میزان ۷۰ درصد عنوان کرد.

قائم مقام سازمان محیط زیست همچنین اولویت سوم را استانداردسازی تصفیه پساب های صنعتی، شهری و دستورالعمل دفع و دفن بهداشتی منطبق با استانداردهای روز دنیا در مدیریت پسماند اعلام کرد و افزود: بازیافت و بازچرخانی پساب های کشاورزی، صنعتی و مصارف شرب و بهداشتی دیگر برنامه این سازمان در برنامه پنجم توسعه است.

شاعری بیان داشت: هم اکنون بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب حجم پساب های کشاورزی، صنعتی و خانگی است که در طبیعت رهاسازی می شود و با توجه به کمبود منابع آب در کشور لازم است وزارت نیرو، وزارت صنایع و معادن و همچنین وزارت جهاد کشاورزی در این باره سرمایه گذاری ها لازم را داشته باشند.

این مقام مسئول اضافه کرد: سازمان محیط زیست در سند چشم انداز ۱۴۰۴ در صدد است پساب های صنعتی را مورد بازیافت قرار دهد و مجددا آن ها را در چرخه تولید و مصرف قرار دهد.

شاعری یادآور شد: با استانداردسازی، آموزش و تدوین دستورالعمل ها و همچنین ابلاغ آن به تمامی وزارتخانه ها تلاش کرده ایم در طی سال های اخیر تولید پسماند را به حداقل میزان برسانیم و پسماندها طوری مدیریت شود که موجب آلودگی زمین نشود.

وی ابراز کرد: خوشبختانه سرانه پسماند در کشور در مقایسه با سایر کشورها بالا نیست و تقریبا متناسب با نرم های متوسط جهانی است این مهم به دلیل فرهنگسازی مناسب در این زمینه محقق شده است.

شاعری با تأکید بر اصلاح الگوی مصرف در کشور، خاطرنشان کرد: به دنبال اصلاح الگوی مصرف علاوه بر اینکه می توان از آلودگی طبیعت و زمین جلوگیری کرد، می توان مانع از اتلاف منابع طبیعی شد.