حواشی حراج اخیر کریستی
ماجرا با یک ایمیل و برای برخی با یک اس ام اس و یا تلفن آغاز شد. «اثر ارائه شده از فرامرز پیل آرام جعلی است! » این تمام چیزی بود که گفته شد و خبری از ارائه مدارک و مستندات نبود.
به گزارش پارس ، به نقل از ایسنا، چند روز بعد فرزند زنده یاد پیل آرام در گفت وگویی اعلام کرد، تابلوی ارائه شده به نام پدرم در حراجی کریستی جعلی است.
وی درباره دلایلش در این خصوص گفت: « من از طریق یکی از دوستان پدرم که هنرمند است متوجه این موضوع شدم. یکی از مهم ترین دلایل تقلبی بودن این تابلو، امضای خالق اثر است. در حالی که پدر من همیشه امضای خود را در پایین تابلو و در جای مناسبی قرار می داد، امضای این نقاشی در قسمت بالایی کار قرار دارد.
چیزی نمانده بود تا چهاردهمین دوره حراجی کریستی آغاز و با خاطره خوش فروش یک میلیون دلاری اثر فرهاد مشیری هنرمند ایرانی در ذهن ها باقی بماند اما این حواشی سبب شد تا هنر ایرانی و به خصوص بازار فروش آثار مرحوم پیل آرام لطمه ای جدی ببیند.
بسیاری از علاقه مندان و خریداران بزرگ انتظار زیادی کشیدند تا اثری دیگر از فرامرز پیل آرام پس از شش دوره در حراج کریستیز ارائه شد، اما این انتظار با طرح اصل نبودن این اثر، به انتظاری شاید همیشگی تبدیل شد.
وقتی اثر زنده یاد پیل آرام از مجموعه آثار معروف سقاخانه با برآورد قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار دلار به کریستیز معرفی شد، تقریبا بسیاری از کار شناسان مطمئن بودند که این اثر بالا تر از آنچه قیمت گذاری شده به فروش خواهد رسید.
کسانی که با ساز و کار حراجی چون کریستی آشنا باشند می دانند که این مجموعه هیچ گاه دست به ریسک و خطر کردن نمی زند و حتی مطرح شدن مطالبی از اصلی نبودن اثر سبب می شود تا این موسسه اثر را از حراجی به راحتی کنار گذارد.
آیدین آغداشلو از هنرمندان بنام ایرانی در این باره به ایسنا گفت: مطمئنا نمی توان از روی عکس به اصالت یک تابلو پی برد اما به هر حال نه تنها بازار آثار این هنرمند فقید، بلکه بازار آثار هنری ایران قطعا آسیب خواهد دید.
وی تاکید کرده بود: مساله ای که در کنار جنجال های مطرح شده در چند روز اخیر مهم است، بیان خود حقیقت از روی مدارک و کار شناسان است
این هنرمند همچنین تصریح داشت که رسیدن به حقیقت، کار پیچیده ای نیست و با حضور کار شناسان و امکانات فنی و انجام برخی از آزمایش ها، اصالت یک اثر را می توان تایید کرد.
فریال سلحشور کار شناس آثار هنری نیز در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در شرایطی که نگاه های مغرضانه در غرب به دنبال پیدا کردن نکات منفی از هنر ایران است، مطرح کردن مسائلی چون عدم اصالت اثر فرامرز پیل آرام سبب لطمه زدن به هنر ایران می شود.
این کار شناس تصریح کرده است: چطور ممکن است در مارکتینگی نظیر حراجی کریستی با حضور کارشناسانی خبره و حرفه ای، چنین اشتباهی رخ دهد.
سلحشور همچنین تصریح کرد: مطمئنا چنین افرادی فقط برای خراب کردن دیگران چنین اتهاماتی را وارد می کنند و این کار نه تنها خیانت به هنر، بلکه خیانت به شخص زنده یاد پیل آرام است.
با پیش آمدن چنین مشکلی و طرح چنین ادعایی، دیگر آثار فرامرز پیل آرام هم برای فروش به مشکل جدی خواهند خورد و کسانی که این مسائل را مطرح می کنند از روی قصد و غرض این اتهامات را بیان می کنند.
سیدمحمد بهشتی نیز در گفت و گو با ایسنا، مطرح شدن مساله عدم اصالت اثر فرامرز پیل آرام در حراج کریستی را زمینه ساز لطمه خوردن به هنر ایران دانست.
وی تاکید کرده است: یک عده با تلاش زیاد فرصت هایی نظیر این حراجی ها را به وجود می آورند که در آن هنر ایرانی به جهان معرفی شود، آن وقت یک سری با بیان چنین حرف هایی سبب صدمه زدن به هنر ایران و هنرمندان می شوند. عده ای با منفعت طلبی، تنگ نظری و حسادت، باعث لطمه خوردن به چنین فرصت هایی می شوند، فرصت هایی که در آن هنرمندان می توانند آثار خود را ارائه کنند.
ارسال نظر