20 آفت خطرناک با میوه قاچاق وارد کشور شد
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه مرزبانی در زمینه مقابله با قاچاق میوه همکاری کمی با ما دارد، گفت: حدود ۱۵ تا ۲۰ آفت قرنطینه ای از طریق واردات، وارد کشور شده است.
محمدعلی باغستانی میبدی در نشستی خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شده بود، در پاسخ به این پرسش مهر که تاکنون چند آفت قرنطینه ای از طریق واردات میوه وارد کشور شده است، اظهارداشت: تاکنون حدود ۱۵ تا ۲۰ آفت قرنطینه ای خیلی مهم از این طریق وارد کشور شده است.
وی یکی از این آفات خانمان سوز را جاروک جادوگر عنوان کرد که خسارت زیادی را به باغات لیموترش کشور وارد کرده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اضافه کرد: در برابر آفت جاروک تنها ابزاری که ما در دست داریم، این است که رقم تولید را تغییر دهیم و بجز این کار دیگری از دست ما بر نمی آید.
باغستانی همچنین با بیان اینکه محموله قاچاق محموله ای است که شناسنامه نداشته باشد، افزود: طبق قانون حفظ نباتات چنین محموله هایی باید در مدت یک هفته تعیین تکلیف شود. ضمن اینکه قانون درباره سرنوشت این محموله ها می گوید آنها یا باید مرجوع شوند یا اینکه امحاء گردد و هیچ راه سومی در این زمینه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه مرجوع کردن میوه های قاچاق امکان پذیر نیست، چرا که نمی دانیم مبداء آنها کجا است، تصریح کرد: بنابراین تمامی این محموله ها باید در کشور امحاء شود.
به گفته این مقام مسئول: هفته گذشته حدود ۱۰۱ تن محموله کشاورزی در آذربایجان غربی که به صورت قاچاق وارد شده بود، معدوم گشت.
باغستانی محموله فوق را شامل ۷۱ تن گوجه فرهنگی، ۲۳ تن لیموترش و مقداری گردو، پرتغال، آناناس، سیب، گلابی، آلو، هلو، شلیل و ازگیل عنوان کرد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: همچنین ما هفته گذشته ۱۵ تن لیموترش قاچاق را در بندرعباس امحاء کردیم.
وی با بیان اینکه از مرزبانی جمهوری اسلامی ایران خواهشمند هستیم در این زمینه با ما همکاری کند، گفت: بر اساس برخی گزارشاتی که به ما می رسد، نشان می دهد علی رغم همکاری دستگاه های مربوطه، مرزداری همکاری خیلی کمی در این زمینه دارد.
وی ادامه داد ما از مرزداری می خواهیم وارداتی را که به صورت پیله وری و یا غیره که به صورت غیر رسمی وارد کشور می شود را اطلاع رسانی کند تا ما بتوانیم به این قضیه ورود کنیم.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه آفت مگس میوه زیتون طی سالیان اخیر خسارت زیادی به باغات کشور وارد کرده است، گفت: این آفت از سال ۸۲ وارد کشور شده و پیش از آن در ایران وجود نداشته است.
باغستانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه محموله ای که سال ۸۲ این آفت را وارد کشور کرد به صورت قاچاق آمده بود، اظهارداشت: به هر حال در آن ماجرا سازمان حفظ نباتات کشور توسط عده ای دور زده شد.
وی همچنین یکی از آفاتی که از طریق واردات وارد کشور شده است را کرم ساقه خوار برنج عنوان کرد که در دهه ۵۰ وارد ایران شد.
بودجه طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی تامین نشد
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در پاسخ به پرسش دیگر مهر، مبنی بر اینکه سرانجام طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی که قرار بود با همکاری دو وزارتخانه جهاد و بهداشت عملیاتی شود، به کجا رسید؟ اظهارداشت: با وجود اینکه همواره شعار سلامت محصول از مزرعه تا سفره مطرح است، در کشور ما عکس این مسئله عمل می شود.
وی اظهارداشت: وزارت جهاد کشاورزی در بحث سلامت غذا به عنوان یکی از کلیدی ترین دستگاه ها نقش دارد. با وجود این، هیچ یارانه ای در اختیار این وزارتخانه برای این منظور قرار نمی گیرد.
باغستانی با بیان اینکه طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی تدوین و آماده شده است، افزود: قرار بود اجرای این طرح به صورت پایلوت از محصول گوجه فرنگی آغاز شود.
وی با اشاره به اینکه اجرای طرح مذکور درباره گوجه فرنگی نیاز به ۶ میلیارد تومان اعتبار داشت، گفت: حتی یک ریال از این مبلغ در اختیار ما قرار نگرفت.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه طرح جامع ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی نیز برای ۲۰ محصول تدوین و آماده شده است، گفت: متاسفانه تاکنون هیچ مبلغی برای اجرای این طرح در اختیار ما قرار داده نشده و بودجه ای برای این کار نداریم.
آخرین وضعیت ساماندهی فروشگاه های غیر مجاز سموم
باغستانی با بیان اینکه سازمان حفظ نباتات کشور با همکاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین نیروی انتظامی طرح ساماندهی به وضعیت توزیع سموم در کشور را طی سال گذشته آغاز کرد، افزود: آن زمان حدود ۳ هزار و ۵۰۰ فروشگاه غیر مجاز در کشور شناسایی شد، ضمن اینکه شخص وزیر جهاد نسبت به این مسئله بسیار حساس بود و هر ۱۵ روز یکبار درخواست گزارش عملکرد در این زمینه می کرد.
وی گفت: در حال حاضر با اجرای طرح ساماندهی، حدود ۱۳۰۰ فروشگاه غیرمجاز در کشور وجود دارد که امیدواریم طی ۵ تا ۶ ماه آینده این فروشگاه ها نیز جمع آوری شود.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه سال گذشته ۱۹ نوع سم مسئله دار از لیست سموم مصرفی کشور حذف شده است، افزود: برخی از سموم را که نیز به دلایلی فعلاً نمی توانیم به طور کاملاً حذف کنیم، در مواردی که امکان آن وجود دارد حذف کرده ایم.
باغستانی اضافه کرد: از دیگر اقدامات مهم ما ثبت سموم با نام تجاری آنها است که این اقدام را نیز از سال گذشته آغاز کرده ایم به طوری که هر سمی که در کشور مصرف می شود، باید شناسنامه داشته باشد.
وی ادامه داد: از ابتدای سال ۹۶ روند مصرف سموم در کشور بر اساس نام تجارتی آنها خواهد بود.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور واردات گیاهان زینتی از چین به کشور را مورد اشاره قرار داد و اظهارداشت: محموله هایی که از چین وارد کشور می شد، تحت نظارت قرار می گرفت و ما پس از مدتی متوجه شدیم که حدوداً از هر ۴ محموله، یکی از آنها درگیر آلودگی است که مجبور به مرجوع کردن و یا امحاء آن می شدیم.
باغستانی تصریح کرد: در پی این مسئله ما واردات گیاهان زینتی از چین را ممنوع کردیم.
به گفته وی: پس از این ماجرا واردات گیاهان زینتی به ایران از کشورهای همسایه چین شدت گرفت به گونه ای که سازمان حفظ نباتات کشور مجبور شد واردات این گیاهان را از ۱۱ کشور همسایه چین نیز ممنوع کند و در حال حاضر نیز واردات گیاهان زینتی از چین و ۱۱ کشور همسایه آن به ایران همچنان ممنوع است.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور همچنین اقدامات این سازمان در زمینه مقابله با آفات طی سال زراعی جدید را مورد اشاره قرار داد و گفت: در سال زراعی جاری عملیات مدیریت آفات در بیش از ۱۲ میلیون هکتار انجام شده که از این سطح ۹ میلیون و ۳۸۰ هزار هکتار آن در اراضی زراعی و ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار آن در اراضی باغی بوده است.
به گفته باغستانی: امسال سطح مبارزه با سن غلات ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار بوده که نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد افزایش داشته است.
وی پیش بینی کرد: میانگین سیل زدگی غلات کشور در سال جاری به زیر ۰.۵ درصد برسد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور ادامه داد: سال گذشته با اقدام به موقع شبکه پیش آگاهی سازمان حفظ نباتات در زمینه مبارزه با مگس زیتون در سه استان قزوین، زنجان و گیلان از ایجاد ۶۰ میلیارد تومان خسارت این آفت جلوگیری شد.
باغستانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا در زمینه واردات غیر مجاز محصولات کشاورزی بحث بیوتروریسم مطرح است؟ تصریح کرد: به هر حال این یک واقعیت و یکی از نگرانی هایی است که ما در این زمینه داریم. چرا که در حال حاضر در دنیا جنگ با اسلحه چندان مطرح نیست و روش های جدیدی مورد استفاده قرار می گیرد.
ارسال نظر