برخی کارشناسان معتقدند یکی از عوامل تن ندادن بسیاری از جوانان به ازدواج،معطوف به هزینه های سرسام آور آن می شود،البته ازدواج آسان خود حدیث و مقوله ای مفصل است که می توان با تکیه بر آن بسیاری از هزینه های ذائد و غیر ضرور را که عمدتا تجملاتی و تشریفاتی به نظر می رسد نادیده گرفت و با هزینه های بسیار کمتر، این سنت حسنه رسول اکرم(ص)را حفظ کرد.

با یک بررسی میدانی در برخی از مراکز و واحدهای صنفی مرتبط با برگزاری مراسم ازدواج،به روشنی عمق ماجرا یا بهتر بگوییم فاجعه محرز می شود.

هزینه های نجومی و سنگینی که هر کدام به نوبه خود می تواند بستر و زمینه ازدواج بسیاری از جوانان این مرز و بوم را فراهم کند،اما در سایه چشم و هم چشمی های بی مورد و کاذب،بعضا مخارجی را تحمیل می کند که محاسبه آن سر به فلک می کشد.

در این گزارش تلاش می شود با یک بررسی میدانی برخی از هزینه ها اعم از تالار،سرویس طلا،آرایشگاه،ماشین عروس،خرید برای عروس و داماد و...مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

شاخص و ملاک و معیار برآورد هزینه ها از لحاظ منطقه ای شهر تهران است که البته این میزان می تواند بنابر موقعیت و محدوده ارائه خدمات در پایتخت یا دیگر شهرهای ایران متفاوت باشد،اما می توان آن را مشتی نمونه خروار نامید از هزینه هایی که در سایه مَنَم مَنَم های فامیلی ،چشم و هم چشمی و یا به عبارتی وزن کشی و زورآزمایی های خویشاوندی ایجاد می شود.

*تالارهای عروسی

هزینه تالارهای عروسی در تهران بر  اساس نوع خدماتی که ارائه می کنند و همچنین جانمایی تالار متفاوت است،به عنوان مثال یکی از تالارهای منطقه دو تهران برای پذیرایی از هر نفر 140 هزار تومان تا 165 هزار تومان هزینه دریافت می کند،این پذیرایی شامل 5 مدل غذا،4مدل سالاد و میوه و شیرینی های متعدد و متنوع تَر و خُشک است.

البته این میزان بدون احتساب هزینه هایی است که باید از بابت گل آرایی،اتاق عقد،نورپردازی،آتش بازی در محدوده ورودی،آتش بازی هنگام برش کیک و هزینه خوانندگان سنتی و دی جی ها پرداخت شود.

 هزینه تالارها در روزهای هفته متفاوت است و به واقع ایام تعطیل،اواخر هفته و روزهای ابتدایی یا اواسط هفته هر یک هزینه جداگانه ای را می طلبد.

* فیلم های عروسی

فیلم های عروسی نیز از هزینه ای جداگانه و مختص به خود برخوردار است که در برخی عروسی به تنهایی میزان مبلغ و پولی که برای آن پرداخت می شود،زندگی چندین زوج را سامان می دهد،آن هم تا پایان عمر!

فیلم هایی با هزینه های نجومی که برخی از آنها گویی کم از یک فیلم بلند سینمایی ندارد!

مسئول یکی از آتلیه های تهران در خصوص هزینه فیلمبرداری و عکسبرداری از یک مراسم عروسی عنوان کرد:نمی توان به رقم مشخصی اشاره کرد و این میزان بستگی به نوع خدمات و فیلمبرداری و عکس هایی است که از زوجین ثبت می شود.

اما پایه آن از 20 تومان شروع می شود و بعضا تا 100 تومان نیز افزایش پیدا می کند،بله تعجب نکنید،منظور میلیون تومان است.

مسئول و متصدی آتلیه برای اینکه دود و آتش بر افروخته از سر و کله نگارنده این گزارش را مهار و کنترل کند،گفت: فیلمبردرای در چندین شهر و با چندین دوربین اجرایی می شود و هزینه 100 میلیون تومانی به لوکیشن های فیلمبرداری در مناطقی از مسکو و استانبول اختصاص دارد.

حالا بعد از اینکه تالار و فیلمبرداری و عکسبرداری از عروسی تعیین تکلیف شد،نوبت به انتخاب خودروی عروسی می رسد،قیمت خودروهای کرایه ای به عروس و داماد بسته به نوع خودرو متفاوت است،اما در مجموع از ساعتی 30 هزار تومان شروع می شود و در برخی موارد به ساعتی 200 هزار تومان نیز می رسد،این میزان هزینه به این امر بستگی دارد که آقا داماد ماکسیما انتخاب کند یا مازراتی،پرادو یا تویوتا.

برخی از موسسات هم از 7 صبح تا 12 شب خودرو را در اختیار عروس و داماد قرار می دهند و به ازای آن 850 هزار تومان دریافت می کنند.

این روزها استفاده از اسکورت نیز در میان برخی از بچه پولدارها رایج شده که هزینه این موتورسیکلت هایی که در بین خودروی عروس و داماد قرار می‌گیرند 600 تا 800 هزار تومان ناقابل برآورد می شود.

گل آرایی 2 میلیون تومانی و سرویس طلای 70 میلیون تومانی و ساعت 40 تا 150 میلیون تومانی برای آقا داماد نیز از دیگر هزینه های سرسام آوری است که قرار است برای شروع یک زندگی پرداخت شود.

البته در این میان هستند تالارهای آبرومندانه و موجهی که هزینه پذیرایی از هر میهمان را 15 هزار تومان برآورد می کنند و به تعبیر رئیس تالار،تهیه میوه نیز با داماد است،حال دوست دارد از میوه فروشی لوکس در ولنجک خریداری کنید یا از بازار میوه و تره بار ،این دیگر به جیب داماد و البته نوع و نگرش او به زندگی بستگی دارد.

این امر در خصوص تهیه ماشین عروس،فیلمبرداری عروسی،گل آرایی و... دیگر موارد و الزامات یک مراسم عروسی آبرومند مصداق دارد و به عبارتی باید گفت با کمی دقت نظر می توان از پرداخت چنین هزینه هایی پرهیز و اجتناب کرد و البته مراسمی درخور و آبرومندانه ای را نیز برگزار کرد که البته تنها کسانی توانایی برگزاری چنین مراسمی را دارند که به دنبال چشم و هم چشمی های فامیلی و دوستان و خویشاوندان خود نیستند.

*  هزینه هایی که به سقوط زندگی منتهی می شود

کیومرث شرافتی،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان در تشریح تبعات چنین هزینه هایی در برخی از ازدواج های فعلی و امروزیِ جامعه اظهار داشت:یکی از عوارض این هزینه های سرسام آور به ایجاد درگیری فکری و ذهنی در برخی از زوجین که ازشرایط مالی مطلوبی برخوردار نیستند باز می گردد.

وی افزود:کم نبوده اند مواردی که از روی چشم و هم چشمی زیر بار قرض های سنگین و خیره کننده ای رفته اند و همین مقروض شدن،تمامی زندگی آنها را تحت الشعاع قرار داده و بعضا آن پیوند به نقطع آغازین بسیاری از درگیری ها،تنش ها و اضمحلال زندگی زوجین مبدل شده است.

این جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی گفت:این هزینه های سنگین صرفا به شب عروسی خلاصه نمی شود بلکه تبعات و عوارض آن تا سالها و حتی بعضا تا دهه های بعد از زندگی نیز استمرار دارد و متضررین اصلی این ماجرا کسی نیستند جز زوجین و خانواده های آنها و حتی بعضا این مراسم سنگین بر روی زندگی فرزندان آنها نیز در آینده تاثیر می گذارد.

و سخن آخر اینکه می توان جور دیگر دید و برای یک مراسم چند ساعته از بسیاری از هزینه های سنگین و سر سام آور چشم پوشید و با اختصاص مبالغ چندصد میلیونی غیر ضروری به زوجین نیازمند آنها را به خانه بخت فرستاد و مانع ظهور و بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی شد،تنها لازمه تحقق چنین امری بینشی عمیق و پرهیز از سطحی نگری است.