پایگاه خبری تحلیلی «پارس»-  مرتضی روحانی- این چندمین بار است که  سخنان جناب آقای علم الهدی نسبت به بد حجابی و بدتر بودن آن نسبت به اختلاس و مال مردم خوری رسانه ای می‌شود. سایت رسمی ایشان اینطور مطلب را آغاز کرده است :« انسانی که مالِ مردم را می خورد یا حرف حرامی می زند یا نگه حرامی می کند، مرتکب گناهانی شده است که فقط خود او را منحرف می کند. در حالی که بدحجابی گناهی است که انسان را ابزار می کند تا شیطان دیگران را منحرف سازد.»

من الان نمی دانم دقیقا منظور ایشان از جملات بالا چیست؟ یعنی چون بدگناهی باعث می‌شود که دیگران به گناه بیافتند از گناهان دیگر بدتر است؟ خب اینکه حرف تازه ای نیست. هر کس معاونت در گناهی بکند و کاری کند که مقدمه گناه برای دیگران نیز فراهم شود در گناه آنان شریک است. برای این مضمون روایت و حدیث نیز بسیار است. اما من فکر می‌کنم مشکل حرف جای دیگری نهفته است که بازتاب آن در شبکه های اجتماعی هم به همان خاطر است . و آن هم به خاطر مثالهایی است که ایشان زده است. یعنی انسانی که مال حرامی می خورد یا اختلاسی می کند و امثالهم آیا واقعاً کم گناهتر از یک دخترک بی حجاب است؟

برای اینکه ببینیم یک گناه از گناه دیگر بدتر است چه ملاکهایی وجود دارد؟ به نظرم بهترین منبعی که برای این بحث وجود دارد و خیلی هم شسته و رفته است و به همگان پیشنهاد می‌کنم که آن را بخوانند مقالۀ خانم مهناز قدرتی به همراه استادآقای مهریزی با عنوان  شاخص های دینداری است(در عین همه نقدهای فنی و محتوایی که به این مقاله می توان داشت ولی واقعاً متن قابل توجه و قابل استفاده ای است که در شماره 57 مجله علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث متشر شده است) . در این مقاله نویسنده سعی کرده است که با ملاک قراردادن برخی آیتم ها نشان دهد که رعایت کردن چه چیزهایی در نگاه دین مهمتر است:

ملاکها و مولفه هایی که برای نشان دادن اهمیت یک فعل در نظام ایمانی در نظر گرفته اند از این قراراند:

1- تکرار

2- حصر

3- ثواب و عقاب

4- مقدمه و ذی المقدمه

5- تفضیل

6- استفاده از واژگان کلیدی مانند ایمان و اسلام و...

 حالا اگر ما می خواهیم بگوییم که بدحجابی از اختلاس بدتر است یا باید نشان دهیم که مثلا تکرار بر رعایت حجاب در متون دینی بیتشر از تکرار برای مراقبت از مال مردم خوری و بدترین نوع آن یعنی مراقبت بیت المال است، یا به صورت حصر نشان دهیم که تنها این گناه است که موجب خروج از ایمان می‌شود، یا نشان دهیم که عقابی که برای بی حجابی در متون دینی ذکر شده است از عقابی که برای اختلاس ذکر شده است سنگین‌تر و جدی تر است یا اینکه نشان دهیم بی حجابی مقدمه ای برای اختلاس و یا مال مردم خوری است و از این جهت کسی که بی حجابی را رعایت نمی کند در گناه شخصی که اختلاس می کند هم شریک است. یا اینکه نشان دهیم که شخص بی حجاب از ایمان و اسلام خارج است ولی شخصی که اختلاس می کند گناه کوچکی دارد که موجب خروج از ایمان و اسلام نمی‌شود.

من نمی‌دانم آقای علم الهدی در بی‌حجابی چه دیده‌اند که آن را موجب گناه دیگران دانسته‌اند (که البته این حرف درست است ولی مقایسه‌اش خطاست) ولی عیناً همان چیز را در اختلاس و مال مردم خوری و... ندیده‌اند؟ اگر بی‌حجابی منجر به گناهی در فرد دیگر می‌شود چه‌بسا اختلاسی که موجب بی‌دین شدن مردم بشود! حال کدامین سنگین‌تر است؟ و شما به‌عنوان والیان حکومت دینی موظفید اول به کدام مورد تذکر دهید؟ اگر عالمی کاخ‌نشین شد خطرش برای بی‌دین شدن مردم بیشتر است یا اگر دخترکی زلفش را بیرون گذاشت؟ اگر والی حکومتی خودش و خانواده‌اش از امکانات درجه‌یک تحصیلی و بهداشتی و ... بهره بردند درحالی‌که مردم همان شهر دخترانشان از فقر به فحشا می‌روند و پسرانشان از بیکاری مجبور به کارهای ناخواسته و ناشایسته می‌شوند، برای دین‌داری خطرناک‌تر است یا اینکه دختری باعث گناه دیگران شود؟ گویی حضرتشان از وضع جامعه و نگاه مردم به طبقه حاکم بی‌خبر اند و یا اینکه واقعاً طبقه حاکم جمهوری اسلامی را از این‌چنین اتهاماتی مبرّا می‌دانند! هر چه که هست این مقایسه غلط است.

آری، من تصریح می‌کنم که حجاب حکم خداست و عدم رعایت آن حرام قطعی است و در این هیچ شک و شبهه‌ای نیست و رعایت نکردن آن در برخی موارد موجب به گناه افتادن دیگران هم می‌شود. اما این مقایسه که بگوییم حجاب دیگران را به گناه می‌اندازد پس از اختلاس و مال مردم خوری گناهش بیشتر است قطعاً غلط است.

در آخر خاطره‌ای از استادمان آیت‌الله مجتهدی تهرانی بگویم. ایشان همیشه به بچه‌ها و طلبه‌هایشان می‌گفتند که کاری نکنید که گناه کفر مردم در دفتر اعمال شما محاسبه شود. بعد هم می‌گفتند آقایان ماشین مدل‌بالا سوار نشوید، دم مغازه که می‌روید کسی چه می‌داند پدر شما متمکن است یا مثلاً مهمان دارید پس چند کیلو چند کیلو گوشت نخرید ، عروسی بچه‌هایتان را در فلان سالن و هتل نگیرید، تند تند منزل عوض نکنید و به سمت شمران نروید. این‌طوری حرف شما در مردم اثر می‌کند.

و تو خود ببین که تفاوت ره از کجاست تا به کجا !!!