وقتی تمام ایران به تماشای قجر صف می کشد
قلب پهنه ی مینودری این روزها در تب و تاب آغاز سال جدید با شور و حال خاصی می تپد، چرا که نوروز عرصه ای برای خودنمایی دو چندان بناهای تاریخی شهر در مقابل چشمان گردشگران شده است
به گزارش پارس به نقل از مهر، از هریک از ورودی های شهر که قصد دخول به قزوین را داشته باشیم" مرکز شهر" را نباید فراموش کرد، محدوده ای که اغلب آثارگردشگری کهن شهرمان را در خود جای داده و عطر تمدن چند صد ساله در فضای متبوعش مشام آدمی را نوازش می دهد.
در میان این همه جذابیت و تنوع گردشگری از امامزاده حسین (ع) گرفته تا عمارت کلاه فرنگی و دروازه های کاشی کاری شده، وارد خیابان امام خمینی (ره) که می شویم درست در مقابل یکی از ورودی های مجموعه تاریخی سعد السلطنه خیابان معروفی بنام عبید زاکان قرار دارد محله ای با مغازه های قدیمی که معروفیت محصولاتش همانند آش حلیم زبانزد خاص و عام است و این نقطه قوت دیگری است در بین اینهمه اصالت و ارزشمندی.
با طی مسیر در پیاده رو باریک و با آسفالت رنگ و رو رفته عبید زاکان، به نیمه خیابان و یک پنج راه قدیمی می رسیم، درست در سمت چپ مسیر و کنار مسجد فاطمه زهرا (س) کوچه ای وجود دارد که در ابتدای آن موزه ی مردم شناسی قجر خودنمایی می کند، مکانی که در سال۱۰۵۷ هجری قمری به دستور شاه عباس صفوی و توسط امیر گونه خان قاجار یکی از سرداران دربار ایران ساخته شد و از آن پس، یعنی بیش از ۳۰۰ سال به عنوان یکی از بزرگترین گرمابه های قزوین به فعالیت پرداخته و امروزه در جهت اهداف گردشگری شهر چهار انبیاء روزگار می گذراند.
درب چوبی مکانی که روزگاری گرمابه تمیده می شده برای ورود مشتاقان بازدید از موزه باز است و گذر از یک پله بلند، انسان را به ورودی گرمابه رهنمون می کند، بعد از ورودی و پایین رفتن از چند پله دیگر به هشتی ساده می رسیم و پس از آن سربینه نظرمان را به خود جلب می کند، سربینه بزرگ گرمابه، نقشه هشت ضلعی دارد و هر ضلع آن بهره مند از شاه نشین
و طاق نما است.
حوض بسیار زیبای فیروزه ای رنگ، نیز در وسط سربینه قرار دارد و درست در بالای حوض، پنچره زیبایی در سقف گنبدی شکل جای گرفته، انگار که آسمان هم به میهمانی موزه دعوت شده است، درست دورتا دور حوض را حجره های کوچکی محصور کرده که پیکرهای انسان گونه در آن از آداب ورسوم اقوام قزوینی، کرد، ترک، مراغی و تات برای بینندگان، حرف های ناگفته می زنند.
گرمخانه دارای یک فضای مرکزی محدود و تعدادی فضای جانبی بوده و تزیینات آن شامل کاشیکاری و طاق های رسمی بندی شده است، فضاهایی از گرمخانه که روزی مکان شست وشو، چال حوض" استخر آب سرد" ، خزینه، اعیانی و غیره بوده است حال سبک زندگی و یا آداب و رسومی نظیر آهنگری، دعانویسی و دستفروشی با چرخ های تافی را بازگو می کند و حتی شهر فرنگ و لباسها و ابزارهای مربوط به دوره های مختلف تاریخی در آن به چشم می آید.
پیکره قجر را خشت هایی از جنس تاریخ شکل داده، روزگار سپری شده ای که حال در مقابل چشمان مردمان این سرزمین خودنمایی می کند و بازبان بی زبان خود می گوید: گذشته خود را هیچ گاه فراموش نکنید
موزه مردم شناسی قجر طی نوروز دو سال گذشته رتبه اول را در بین دیگر آثار تاریخی قزوین از حیث بازدید گردشگران بدست آورده و این مهم با حضور مردمان آریایی در موزه قجر تحقق پذیرفته است.
محمد مؤذن ۴۰ ساله از تربت حیدریه به همراه همسر و فرزندش برای اولین بار است که به قجر آمده و این موزه مردم شناسی را در بین دیگر موزه های مردم شناسی موجود در کشور زیباتر
و جالب تر می داند و قزوین را شهری تاریخی با مردمانی مهمان نواز توصیف می کند.
نصیری و باقری دو پیرمرد همدانی قبل از حضور در موزه قجر از مدرسه صالحیه، آب انبارهای شهر و حسینیه امینی ها بازدید کرده بودند؛ آنها با اشاره به جذابیتهای قجر و اینکه به شکل هنرمندانه و خیلی طبیعی سنت های ایرانی در این مکان به تصویر کشیده شده تاکید کردند: مسئولان و مردم قزوین وظیفه مهمی در حفظ آثار تاریخی این شهر برعهده دارند و باید آنها را برای معرفی بیشتر به دیگر مردم ایران و جهان بازسازی و مرمت کنند.
باقری بیان می کند: قزوین با داشتن ۱۳درصد کل آثار باستانی ایران به لحاظ تعداد آثار باستانی در کشور حرف اول را می زند و این نشان از ریشه دار بودن تمدن در این شهر است.
علی پور امیری ۱۵ ساله و اهل لاهیجان از دیگر میهمانان قجر بود، اوپس از اجرای برنامه عروسکی خان بابا که در محوطه داخلی موزه انجام شد ضمن ابراز خرسندی از اینکه به قزوین سفر کرده از مسئولانی که تلاش کرده بودند و برنامه های جانبی در این مکان تاریخی به خصوص برای کودکان و نوجوانان تدارک دیده بودند تشکر کرد.
خانواده پنج نفره ای از شهر مقدس مشهد برای سومین بار بود که به قجر آمده بودند در حالی که برای دومین بار بود که به قزوین سفر می کردند، به گفته آنان نمونه ای از این موزه در جای دیگری از ایران یافت نمی شود.
عبدالله بگلو ۲۸ ساله از زنجان فرزند شش ساله اش را که مشتاق دیدن بخشهای مختلف موزه بود صبورانه همراهی می کرد.
وی، با بیان اینکه سنت های کهن به خوبی در موزه قجر تبلور یافته و معماری آن نیز بسیار جالب است می گوید: برای اولین بار است که به قزوین سفر می کنم، به نظر من فراهم آوردن شرایط برای حضور مردم در چنین مکانهای تاریخی بسیار خوب است و قزوین دارای آثار متعدد تاریخی زیبایی است.
بگلو با اشاره به جذابیت های موزه قجر می گوید: برای مردم شهرم حتما از موزه قجر خواهم گفت و آنها را برای سفر به قزوین دعوت خواهم کرد.
مهشید قاسمی از شهرستان آبیک نیز که برای اولین بار بود از موزه قجر دیدن می کرد فراهم آوردن شرایط برای حضور گردشگران در قزوین و بازدید از آثار باستانی را در کنار معرفی آثار و بناهای تاریخی از طریق رسانه های سراسری در جهت جذب گردشگر مؤثر دانست.
سید زهرا موسوی ۲۳ ساله و دانشجو عنوان می کند: علاوه بر تدارک برنامه های جانبی برای کودکان و نوجوانان در ایام فعالیت موزه بهتر است برنامه هایی به فراخور سن بزرگسالان و جوانان به اجرا درآید.
بازدید ۲۲۸۳۸ نفر گردشگر از موزه تاریخی قجر
گرمابه تاریخی قجر در بیشتر از پنج سال گذشته، از سوی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین با صرف اعتباری معادل یک میلیاردو۲۵۰ میلیون ریال طی یکسال مرمت و بازسازی
شد و از این پس از سوی سازمان فرهنگی ورزشی تجهیز و تاکنون اداره شده است.
مناسبت های مختلفی در سال همچون نوروز فرصت مناسبی برای باز نگاه داشتن درب این موزه درراستای توجه به اهداف گردشگری کهن شهر قزوین است.
صادق آریان معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی با اشاره به اقداماتی که سازمان متبوع خود در قبل از آغاز سال جدید برای معرفی موزه قجر در بین دیگر مردم ایران به انجام رسانده
اظهارداشت: ارسال پیامک به مردم استانهای همجوار، تبلیغات مختلف شهری و چاپ هفت هزارو ۵۰۰ قطعه بلیط نیم بهاء و رایگان و پخش آنها در ستادهای نوروزی استان و دیگر
مکانهای تاریخی و مذهبی و هتلهای شهر در راستای معرفی موزه مردم شناسی قجر صورت پذیرفته است.
آریان با بیان اینکه فعالیت موزه از ۲۷ اسفند ۹۱ آغاز شده و تا ۱۲ فروردین ماه امسال ادامه خواهد داشت می افزاید: از این زمان تا هفتم فروردین ماه ۲۲ هزارو۸۳۸ نفر از موزه بازدید داشته اند و این درحالی رخ داده که با گذشت هر روز از فعالیت موزه به تعداد بازدید کنندگان آن افزوده می شود.
این مسئول یادآور شد: برنامه های تبلیغاتی امسال موجب شد میزان بازدید کنندگان از موزه در سه روز اول نوروز در مقایسه با سال گذشته ۵۰ درصد افزایش پیدا کند.
آریان در ادامه با اشاره به جذابیت هایی که سعی شده در سال جاری به توانمندی های موزه افزوده شود، بیان کرد: علاوه بر اینکه فضای داخلی موزه گویای تاریخ و تمدن ایرانیان و به ویژه قزوینی ها است در بام موزه ۱۲ غرفه در بخشهای مختلفی شامل صنایع دستی، سلامت، کودک و خانواده، گردشگری برای مخاطبین برپا شده است.
معاون سازمان فرهنگی ورزشی ادامه می دهد: غرفه های کودک و سلامت از ابتکارات سال جدید است که در قالب آنها برنامه های خوبی برای کودکان خانواده های بازدید کننده از موزه تدارک دیده شده و یا در غرفه سلامت چکاب اولیه شامل آزمایش قند و فشار خون به انجام می رسد.
وی می افزاید: چیدمان ویترین های جدید برای به نمایش درآوردن ابزارها، اشیاء و لباسهای مربوط به دوره ی قاجاریه در کنار تغییرات انجام شده در کالبد موزه از دیگر تغییرات تحقق یافته است.
وی، اجرای برنامه هایی در زمینه ارتقاء فرهنگ شهروندی با موضوعات مختلف با استفاده از کارکترهای عروسکی خان بابا و نوید را از برنامه های جانبی به اجرا درآمده در موزه قجر در کنار تن پوش های خرگوش برای استقبال از خانواده ها و کودکان اعلام می کند.
آریان ادامه می دهد: به تصویر کشیدن هویت کهن قزوین بازبان خودمانی و محلی برای گردشگران از رسالت های مسئولان اجرایی این برنامه ی عروسکی پرطرفدار بود.
معاون سازمان فرهنگی ورزشی یادآورمی شود: یکی از جذابیت های خاص و منحصر به فرد کاراکتر عروسکی خان بابا صحبت کردن آن با لهجه شیرین قزوینی است و با توجه به اینکه اغلب قزوینی ها در سالهای اخیر نسبت به لهجه خود بی تفاوت بودند این شخصیت دوست داشتنی به خوبی توانسته با لهجه شیرین خود با مخاطبین و به ویژه کودکان و نوجوانان ارتباط برقرار کند.
این مسئول در پایان تاکید می کند: تمامی دست اندرکاران اجرای برنامه های موزه مردم شناسی قجر سعی کردند شرایط خوبی را به خصوص در بخش پارک خودروهای بازدید کنندگان و اختصاص پارکینگ مجزا به این موضوع و مهمتر از آن برخورد مناسب با گردشگران و میهمانان موزه را در دستور کار خود قرار دهند تا لحظات بازدید از موزه برای مخاطبین بسیار دلچسب و ایده آل باشد.
فریده افشار مسئول موزه مردم شناسی قجر با اشاره به بخشهای مختلف موزه اظهار می کند: گرمابه تاریخی قجر در سال ۸۶ به موزه تبدیل واز سه بخش اصلی تشکیل شده است.
وی می افزاید: فضای اول سربینه است که اقوام و طایفه های مختلف استان قزوین را به همراه ویژگی خاص هر قوم نشان داده است، بخش دوم" میان در" نام دارد که از آداب و رسوم شهر قزوین صحبت می کند و تابلوی ۵۰ به در، مراسم ۱۲ محرم و ویترین های اشیاء مردم شناسی در این بخش قرار گرفته است.
افشار تصریح می کند: فضای سوم نسبت به معرفی شغلهایی که از قدیم بوده و در حال حاضر نیز هست اختصاص یافته است و در بخشی از خزینه حمام نیز توسط مجسمه های سفالی نحوه شست و شودر حمام به نمایش درآمده است.
وی تاکید می کند: تابلوها و مجسمه های موزه توسط رضامحمدی و محمد بهرامی دوهنرمند قزوینی ساخته شده اند.
نوروز ۹۱ بیش از ۳۰ هزار ایرانی اهل تهران، مشهد، اصفهان، تبریز، زنجان، شیراز، گیلان، اهواز و دیگر شهرهای ایران از موزه مردم شناسی قجر بازدید کردند که با توجه با استقبال گسترده تر گردشگران از این مکان تاریخی در نوروز امسال پیش بینی می شود تعداد میهمانان قجری به بیش از ۴۰هزار نفر افزایش یابد.
ارسال نظر