به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری فارس محمدابراهیم محمدی مدیرکل سابق فرهنگی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش همزمان با هجدهمین دوره انتخابات شوراهای دانش‌آموزی، یادداشتی به خبرگزاری فارس ارسال کرده است:

مدرسه ظرفیت‌های بی‌رقیب زیادی دارد که می‌تواند افزون بر محیط داخلی خود در حوزه‌های دیگری چون خانواده و جامعه نیز تأثیرگذار باشد اما آنچه مهم‌ترین و در عین حال مؤثرترین است، نهاد درون مدرسه‌ای شورای دانش‌آموزی است.

شرکت بیش از 10 میلیون دانش‌آموز، نامزد شدن نزدیک به یک میلیون نفر و انتخاب بیش از 70 هزار عضو شورای مدرسه و تشکیل گروه مشاوران مدیر مدرسه، منطقه، استان و کشور و فعالیت مجلس شورای دانش‌آموزی با 150 عضو از رویدادهای ملی مهم در حوزه دانش‌آموزی است که هر ساله در دهه نخست آبان ماه انجام می‌گیرد.

استفاده از این موقعیت استثنایی و فرصت بی‌رقیب این تشکل قانونی درون مدرسه‌ای می‌طلبد نسبت به شورای دانش‌آموزی تأملی اساسی و برنامه‌ریزی کیفی‌تر نمود.

در این مجال و به بهانه هجدهمین رویداد مهم حوزه دانش‌آموزی؛ مناسب دیدم به عنوان ادای دین به ساحت این دانش‌آموزان عزیز عضو شورا نکاتی چند را یاد‌آور شوم:

یکم: نخبه، نخبه است؛ در ساحت هنر باشد یا علوم پایه و یا حوزه‌های اجتماعی؛ نامزد شدن عده‌ای معدود از میان جمع چند صد نفره و تبلیغات میدانی و اطلاع‌رسانی محیطی و... آیا نشانه اعتماد به نفس و ظرفیت مسئولیت پذیری و حضور اجتماعی ایشان نیست؟ آیا این جسارت و شهامت حضور برای آینده جامعه، یک فرصت نیست؟ آیا نباید این پیشتازان عرصه مسئولیت پذیری را در شمار نخبگان اجتماعی تعریف و برای رشد استعدادهای خدادادی ایشان برنامه‌ریزی کرد؟

آیا کادرسازی و تربیت عناصر مسئولیت‌پذیر اجتماعی که حلقه مفقوده ما در تربیت نیروی مدیر در مشاغل اجتماعی است جز از روش شناسایی، برنامه‌ریزی و حمایت است؟

دوم: شورای دانش‌آموزی که با فرایندی طولانی و پیچیده و با حساسیت‌های حاشیه‌ای همراه است با انتظارات بیرونی و مطالبات درونی به‌ویژه از ناحیه بازیگران اصلی خود مواجه است.

شورا با این همه حساسیت و نیز شور و استقبال، به ویژه در عالم نوجوانی و جوانی با جامعه هدف سرشار از هیجان نباید در قالب تشریفاتی خود بماند و یا پرونده آن در موسم چند روزه نخست آبان ماه گشوده شود!

به دیگر سخن انتظار این است اعضای شورا به فراخی دامنه قانون انتخابات شورای دانش‌‌آموزی به بازی گرفته شوند و طبق آیین‌نامه وظایف و مسئولیت‌ها به شایستگی در بستر قانون شورا فعالیت نمایند.

سوم: در یک بررسی گذرا می‌شود گفت که ۹۰ درصد امور مدرسه قابل واگذاری به شورا و کمیته‌های موضوعی آن است.از کتاب‌یاری و مدرسه‌آرایی گرفته تا دستیار مربی بهداشت، ورزش و امور پرورشی، مسابقات، اردو و حتی معلم یاری و....

شناسایی امور قابل واگذاری و تنظیم و ترتیب اولویت سهم‌دهی و مشارکت؛ ضمن فرصت‌سازی برای تمرین مسئولیت‌پذیری و.... در کاهش هزینه‌های مدرسه نیز به نحو چشم‌گیری موثر خواهد بود.

چهارم: آموزش و ارتقای دانش تحلیلی حتی در قالب انتشار نشریه ویژه دانش‌آموزان عضو شورا و فراهم‌سازی زمینه اردوهای علمی، آموزشی، توجیهی و به ویژه در قالب ملاقات و گفت‌وگوی نخبگان علمی، مذهبی اقتصادی و کارافرینی می‌تواند در تعمیق و ترویج هویت ملی و مذهبی موثر و خودباوری و اعتماد به نفس و بازگشت به ظرفیت و دارایی‌های داخلی را افزایش دهد.

این فرصت و زمینه‌های میدانی و اجتماعی موجب خواهد شد تا مدرسه به اهداف خود در سند تحول بسان یک مجموعه فرهنگی و اجتماعی فعال؛ و به کانون جوشان فعالیت‌های خود انگیخته تبدیل شود.

پنجم: به یقین مدیر مدرسه نمی‌تواند برای ارتقای شاخص‌های آموزشی و پرورشی و حتی امورات حاشیه‌ای برون مدرسه بهتر از اعضای شورای دانش‌آموزی بیابد.

شورا می‌تواند بازوان خوبی برای مدیریت مدرسه در پیوسته‌سازی ارتباط با بدنه دانش‌آموزی، آشنایی بهتر و بیشتر با مطالبات و انتظارات و نیز ارزیابی نظام آموزشی و فعالیت‌های پرورشی باشد.

ناگفته پیداست وقتی که کفه لجستیکی و تدارکاتی و سخت‌افزاری مدیریت بر نرم‌افزاری غالب است، این شورا می‌تواند بخش‌های فرهنگی و آموزشی و حتی امور ارتباطات بیرونی را پوشش دهد.

ششم: انتظارات به حق ریاست محترم جمهوری در بستر ظرفیت شورای دانش‌آموزی قابل انجام است. مهارت نقد مدرسه، روش‌های تدریس، کتاب‌های درسی، فعالیت‌های تربیتی و اخلاقی و در یک عبارت گویا پرسشگری از مدیر، معلم، کتاب، کلاس، مدرسه و... در صلاحیت ذاتی همین نهاد قانونی درون مدرسه است.

بی شک اگر مطالبات ریاست جمهوری در سبد شورا دیده و حمایت شود، چراغ شورای دانش‌آموزی پر فروغ‌ترخواهد شد.

بی شک کارهای نکرده در حوزه دانش‌آموزی زیاد است ان‌شاءالله دست اندرکاران به تمام یا بخشی از آن جامه تحقق خواهند پوشاند که از این جمله است: «شبکه سازی ارتباطی بین رؤسای مؤثر شورای مدارس، مناطق، استان‌ها در فضای مجازی پاک»؛ «برنامه‌ریزی هوشمندانه برای استفاده از ظرفیت شورا در قالب جنبش دانش‌آموزی»؛ «تعریف جایگاه و دادن موقعیت برای حضور اجتماعی مؤثر»؛ «تسهیل ارتباطات اعضا با مدیران محلی، منطقه‌ای و استانی»؛ «مدیریت، هدایت و حمایت‌های آموزشی و پرورشی در قالب‌هایی چون طرح تمدن آیه‌ها با هدف کادرسازی»؛ «تأسیس انجمن اعضای شورای ادواری در قالب باشگاه اعضای شورای مدرسه و منطقه»؛ «تولید محتوای مکتوب و چند رسانه‌ای برای ارتقای دانش عمومی و مهارتی اعضا»؛ «زمینه‌سازی برای حضور اعضا در رسانه‌های محلی، دیداری و شنیداری و مکتوب».