کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد فرآیند درمان فرد را مختل میکنند
رئیس سازمان بهزیستی کشور هشدار داد که تنها مراکز ترک اعتیادی که از سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت مجوز اخذ کرده باشند قادر به فعالیت بوده و در غیر این صورت نسبت به تعطیلی مراکز غیرقانونی فورا اقدام خواهد شد.
~~به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری فارس انوشیروان محسنیبندپی ادامه داد: کمپهای غیرمجاز ترک اعتیاد آثار بسیار سوء بر روند بهبودی معتادان داشته و معتقدیم اتفاقاتی در این مراکز رخ میدهد که به طور کلی فرایند درمان فرد را مختل کرده و باعث میشود فرد معتاد دیگر به هیچ مرکزی برای ترک اعتیاد مراجعه نکند.
وی در خصوص آمار این مراکز نیز اظهار کرد: در حال حاضر آماری از تعداد این مراکز غیرقانونی نداریم اما در صورت اطلاع با قاطعیت با آنها برخورد خواهیم کرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن اشاره به آنکه در حال حاضر اعتیاد پس از بیماریهای قلبی عروقی و تصادفات به عنوان سومین عامل مرگ و میر در ایران شناخته شده است اظهار کرد: اعتیاد یک معضل اجتماعی است و پیامدهای منفی بسیاری را برای سلامت اجتماعی و بهداشتی آحاد جامعه به همراه دارد.
بندپی ادامه داد: یک فرد معتاد نمیتواند در جامعه برای ایفای نقشهای متعدد مفید عمل کند به همین دلیل هم اکنون در تمام دنیا تلاش بر این است که اقدامات پیشگیرانه را در کنترل و مهار این معضل جدی به انجام برساند. گمان میکنم در این بین مراکز ترک اعتیاد گزینههای آخری هستند که فرد مبتلا باید از آنها استفاده کند.
همچنین رضازاده، معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور نیز در گفتوگو با ایسنا، ضمن بیان آنکه کمپهای ترک اعتیاد همان مراکز اقامتی میان مدت هستند، اظهار کرد: فعالیت مراکز اقامتی میان مدت به صورت" پرهیز مدار" است به طوری که فرد مبتلا به مدت یک ماه در آنجا اقامت داشته و علاوه بر فراگیری مهارتهای اجتماعی باید با وسوسه و عود مصرف خود نیز مقابله کند.
رضازاده ادامه داد: در حال حاضر حدود 1037 مرکز اقامتی میان مدت طبق مجوز سازمان بهزیستی کشور در حال فعالیتند اما پیش از آنکه سازمان بهزیستی فعالیتهای خود را در راستای مجوز دهی به این مراکز آغاز کند حدود هشت سال پیش شاهد آن بودیم که افراد مختلفی اقدام به راه اندازی کمپهای ترک اعتیاد میکردند که عمده آنها نیز خود از افراد بهبود یافته بودند.
وی ادامه داد: پس از اقدامات بهزیستی در راستای ارائه مجوز به این مراکز، آن دسته از مراکزی که دارای استانداردهای لازم بودند توسط سازمان مجوز دریافت کرده و سایر آنها پلمپ شدند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن تاکید بر آنکه طی سالیان گذشته چندین بار دستور العمل این مراکز اصلاح شده است عنوان کرد: پس از اصلاح دستور العملها برخی از مراکز فاقد صلاحیتها و استانداردهای لازم شناسایی شدند اما متاسفانه گروهی از آنها همچنان به فعالیتهای غیرقانونی خود ادامه میدهند که در حال حاضر گزارشی از تعداد دقیق آنها نداریم.
رضازاده در ادامه تاکید کرد: وظیفه سازمان بهزیستی جستجو و شناسایی مراکز ترک اعتیاد غیرقانونی نیست بلکه این وظیفه به عهده اماکن نیروی انتظامی است. وظیفهای که بهزیستی در قبال این مراکز اقامتی میان مدت دارد، اصلاح و ارزشیابی دستور العملهای آنهاست به طوری که طی ارزشیابیهای اخیری که از این مراکز شد، در راستای تغییر دستور العملهای آنان اقدامات لازم انجام شد.
وی تصریح کرد: برای مثال مجوزهای جدید تنها با معرفی پزشک صادر خواهد شد. همچنین کمپهایی که دارای مشکلاتی مانند فقدان وجود پزشک و غیره هستند نیز باید برای تمدید اعتبار اصلاحات لازم را انجام دهند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن اشاره به آنکه عمده مردم گمان میکنند که مراکز اقامتی میان مدت گزینه مناسبی برای ترک اعتیاد است، اظهار کرد: این مسئله درست نیست زیرا ممکن است افراد در مراکز سرپایی خیلی بهتر از مراکز اقامتی میان مدت درمان شوند و حتی اگر نیاز به حضور فرد معتاد در مراکز اقامتی باشد نیز پیشنهاد ما مراکز اقامتی بلند مدت یعنی TCها هستند.
وی در خصوص TCها نیز تصریح کرد: TCها در دنیا تجربه شده و تمامی مراحل درمانی آنها شناخته شده است به طوری که مهارت آموزی و اقدامات درمانی در این مراکز بسیار تاثیر گذارتر ارائه میشوند زیرا در این مراکز یک تیم آکادمیک به همراه چند نفر از افراد بهبود یافته در حال ارائه خدمات هستند در حالی که در مراکز اقامتی میان مدت عمده کار به دست همتایان که همان معتادان بهبود یافتهاند، است.
ارسال نظر