تولید 1742 فرآورده دارویی گیاهی دارای مجوز/ فروش داروهای گیاهی خارج از داروخانه ممنوع است
مدیرکل داروهای طبیعی و سنتی سازمان غذا و دارو با اشاره به تولید 1742 فرآورده دارویی گیاهی با مجوز در کشور گفت: این فرآوردهها و داروهای گیاهی تنها در داروخانهها عرضه میشود.
~~به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری فارس امیرحسین جمشیدی در نشست خبری چهارمین همایش طلای سبز با بیان اینکه براساس قوانین جاری و طبق ماده 34 برنامه پنجم توسعه، وزارت بهداشت مکلف است زمینههای لازم برای توسعه فرآوردههای طبیعی و طب سنتی را فراهم کند، گفت: علاوه بر آن، بند 12 سیاستهای کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری نیز مربوط به فرآوردههای طبیعی و طب سنتی است. همچنین شرایط فرهنگی کشور و پیشینه قوی قدما در ارتباط با این فرآوردهها و درمانهای طبیعی باعث میشود که به سمت گسترش این طب و فرآوردههای سنتی برویم.
وی افزود: سالهاست که این مباحث پیش روی وزارت بهداشت بوده و سعی کرده میزان این فرآوردهها را افزایش دهد؛ به طوری که در اکثر بیماریها حداقل یک فرآورده سنتی و طبیعی داشته باشیم و شرایط تولید این فرآوردهها در داخل را نیز تسهیل کند.
مدیرکل داروهای طبیعی و سنتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در سالهای اخیر رشد خوبی در زمینه تولید دانش فنی این فرآوردهها داشتیم، گفت: به دنبال این تلاشها فرآوردههای طب سنتی شناسنامهدار شدند و توانستند مجوز بگیرند؛ به طوری که در حال حاضر 350 فرآورده طبیعی مجوز وزارت بهداشت را دارند، اتفاقی که در گذشته بسیار غریب بود اما در حال حاضر فرآوردههای طبیعی و سنتی نیز مانند داروهای دیگر مستندات خود را ارائه داده و مجوز میگیرند.
جمشیدی ادامه داد: بنابراین در حال حاضر به نحوی حرکت میکنیم که بعد دارویی و درمانی فرآوردههای طبیعی و سنتی رشد کند و همه سازمانها نیز این کار را تسهیل کردند چراکه در تولید این فرآوردهها ارگانها و سازمانهای مختلفی درگیر هستند. مثلا تهیه گیاهان دارویی در حیطه وظایف وزارت کشاورزی است و آنها نیز در این زمینه درگیر هستند.
وی بر لزوم افزایش مصرف فرآوردههای طبیعی تاکید کرد و گفت: سعی میکنیم مصرف داروهای شیمیایی را کاهش دهیم، این در حالی است که تلاش ما در حوزه فرآوردههای طبیعی و سنتی افزایش مصرف آنهاست.
جمشیدی با تاکید بر اینکه بحث استفاده از فرآوردههای طبیعی و طب سنتی بحث بازگشت به گذشته نیست، گفت: اینطور نیست که بگوییم هر دارو یا فرآوردهای که در گذشته وجود داشته مورد قبول ما و سیستم داروسازی است، بلکه بحث ما مصرف منطقی این فرآوردههاست.
وی افزود: فرآوردههای طبیعی و طب سنتی دو بعد دارد که یک بعد آن عوامانه است؛ به طوری که عدهای میگویند مصرف این فرآوردهها بسیار مفید بوده و میتوان در هر زمانی از آن استفاده کرد، اما باید بگوییم که این فرآوردهها بجا و در زمان مشخص مصرف شود. بنابراین تجویز منطقی فرآوردههای طبیعی جزو وظایف اصلی و افق دید ما است.
مدیرکل داروهای طبیعی و سنتی سازمان غذا و دارو از ارسال 368 مقاله به دبیرخانه همایش طلای سبز خبر داد و گفت: از این تعداد 85 مقاله پذیرفته شده که 5 مقاله به صورت شفاهی ارائه میشود و 80 مقاله نیز در کتاب همایش چاپ خواهد شد. همچنین امتیاز بازآموزی این همایش تا سقف 20 امتیاز برای 21 گروه علوم پزشکی است.
جمشیدی تاکید کرد که اگر مصرف منطقی فرآوردههای طبیعی را سرلوحه کار قرار دهیم، میتوانیم فرهنگسازی مناسبی را ایجاد کنیم.
وی فروش داروهای طبیعی را در جایی به جز داروخانه ممنوع عنوان کرد و گفت: داروهای طبیعی مانند هر داروی دیگر باید فقط و فقط در داروخانه به فروش رسند و عرضه آنها خارج از این مسیر ممنوع است و توصیه میکنیم که کسی این فرآوردهها را خارج از سیستم داروخانه تهیه نکند.
مدیرکل داروهای طبیعی و سنتی سازمان غذا و دارو درباره فروش دمنوشها و عصارههای طبیعی نیز گفت: این دمنوشها و عصارهها چند نوع هستند. یکسری از آنها به عنوان فرآورده طبیعی دارویی مجوز گرفتهاند که آنها از قوانین دارو طبیعت میکنند، اما برخی از آنها فرآورده غذایی هستند. بنابراین فرآوردههای طبیعی که ادعای درمانی و دارویی دارند باید به عنوان دارو مجوز بگیرند.
جمشیدی در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه خاص سازمان غذا و دارو برای افزایش مصرف فرآوردههای طبیعی گفت: اولین کاری که باید انجام دهیم این است که تنوع فرآوردههای طبیعی را بالا ببریم؛ به طوری که برای انواع بیماریها حداقل یک فرآورده داشته باشیم. در حال حاضر اگر بیماریها را به 96 دسته تقسیم کنیم، ما برای 51 دسته از آنها فرآورده طبیعی داریم. در سال 85 برای 25 بیماری فرآورده طبیعی داشتیم، اما این عدد اکنون به 51 رسیده است، بنابراین رویکرد وزارت بهداشت به سوی بیماریهایی است که فرآورده طبیعی ندارند.
وی با تاکید بر اهمیت مسئله توزیع و عرضه فرآوردههای طبیعی گفت: در ماه گذشته تعداد زیادی از فروشگاههایی که مبادرت به فروش این فرآوردهها کرده بودند پلمپ شدند، چراکه سازمان غذا و دارو روی این قضیه بسیار حساس است و فروش این فرآوردهها در هر مکانی به جز داروخانه، غیرمجاز است، با آن برخورد شده و پلمپ میشوند.
مدیرکل داروهای طبیعی و سنتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه بسیاری از فرآوردههایی که در مبادی غیرمجاز به فروش میرسند، اصلا مجوز ندارند، گفت: این موارد بسیار مشکلساز هستند، اما اگر بتوانیم کاری کنیم که برای هر بیماری یک فرآورده طبیعی داشته باشیم، مردم به سراغ این فرآوردههای غیرمجاز نخواهند رفت. در همین راستا سازمان غذا و دارو روند صدور مجوز فرآوردهها را تسهیل کرده است تا این فرآوردهها زودتر به نتیجه رسیده و وارد بازار شوند.
به گفته جمشیدی فرآوردههای طبیعی باید دارای سه ویژگی اثربخشی، بی خطر بودن و دارای شرایط لازم برای دارو شدن را داشته باشند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: اکنون 1742 پروانه برای داروهای گیاهی و 400 پروانه نیز برای اسانسها و عصارهها صادر شده است.
همچنین جعفر میرفخرایی، دبیر اتحادیه واردکنندگان مکملهای غذایی، رژیمی، ویتامینی و گیاهی نیز یادآور شد: زمانی که کار را در تهیه داروهای گیاهی آغاز کردیم 0.03 بازار دارویی در اختیار گیاهان دارویی بود اما امروز این سهم به 5 درصد رسیده و گردش مالی آن سالانه 500 میلیارد تومان میشود.
وی تأکید کرد: کشور ایران 11 اقلیم از 13 اقلیمی که گیاهان دارویی در آن رشد میکنند را داراست.
ارسال نظر