پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- ولی اله نعمتی(کارشناس ارشد مشاوره خانواده)- بسیاری از زن و شوهرها از چند روز پیش خودشان را آماده کرده اند تا نهایت استفاده را از این فرصت چند روزه تعطیلات بعد از ماه مبارک رمضان ببرند. تعطیلاتی که می تواند فرصتی باشد برای تغییر روحیه تان و بودن در کنار همسری که در روزهای عادی سال به دلیل مشغله های کاری کمتر وقت می کنید با او باشید. با این حال شاید شما هم جزو آن زوج هایی باشید که بیشتر وقت تان در طول تعطیلات به جای لذت بردن از آن، به مشاجره با همسرتان می گذرد. اگر این گونه هستید، این مطلب می تواند خاطرات تعطیلات این دفعه تان را به ماندگارترین خاطرات زندگی مشترک تان تبدیل کند.

بدون برنامه وارد تعطیلات نشوید

برخی زوج ها به جای استفاده از تعطیلات به عنوان فرصتی برای کنار هم بودن و افزایش پیوندهای عاطفی با هم درگیر می شوند و روزهای شان در مجاورت هم به تلخی می گذرد. علت این است که آن ها برنامه ریزی ضعیفی برای استفاده از اوقات فراغت شان در خانواده دارند. اگر زن و مرد نظرهای مختلفی داشته باشند و نخواهند اختلافات بین خود را با گذشت و به شکل منطقی حل کنند، درگیر چالش و تنش می شوند. به طور کلی علت چنین درگیری هایی نداشتن مشارکت برابر در زندگی است. در تعطیلات این مشکل بیشتر می شود چون خانواده باید برای چگونگی گذراندن فراغت تصمیم گیری کنند پس اگر ما بلد باشیم برای تعطیلات مان، خوب برنامه ریزی کنیم مانع درگیری و چالش می شویم و از فرصت چند روزه برای رسیدن به شادکامی و ساختن خاطره های خوش در کنار اعضای خانواده استفاده می کنیم.

3 ویژگی موفق ترین برنامه ریزی خانوادگی برای تعطیلات

احتمالا سوالی که در این جا برای تان مطرح شده است، این است که ویژگی های یک برنامه خانوادگی موفق برای تعطیلات چیست؟ در یک برنامه ریزی موفق خانوادگی، باید شرایط مالی و اجتماعی خانواده در نظر گرفته شود و علاوه بر این، اعضا باید این مراحل را بگذرانند:

اول، باید اهداف مختلف شان را روی کاغذ بیاورند؛ به طور مثال خانم خانه می نویسد که دلش می خواهد در تعطیلات به سفر شمال بروند و آرامش فکری داشته باشند. شوهرش می نویسد که دلش یک مسافرت به جنوب می خواهد.

دوم، زوج بررسی می کنند که برای رسیدن به اهدافشان چه راه هایی وجود دارد. خانم خانه معتقد است که بهترین راه این است که از همین حالا ملزومات سفر شمال را فراهم کنند اما شوهرش فکر می کند باید برای سفر به جنوب آماده شوند. در اینجا زوج باید هزینه و فایده رسیدن به اهداف شان را در هر مرحله بسنجند. به عنوان مثال خانم حساب و کتاب می کند که چقدر هزینه برای سفر شمال لازم است و شوهرش هم فرصت لازم را برای سفر به جنوب بررسی می کند.

سوم، آن ها نتایج فکری شان را با هم در میان می گذارند. بر سر ایده های مشترک توافق می کنند. نقطه مشترک ایده های این خانم و آقا، سفر رفتن است اما بخش هایی از خواسته های آن ها با هم متفاوت است مانند مقصد سفرشان که فقط با همفکری و گفت و گوی اصولی حل شدنی است. در تصمیم گیری نهایی زن یا شوهر نباید خودخواهی و تک روی کنند چون این رفتارها به گارد گرفتن طرف مقابل یا دفاع بی دلیل از هدفش منجر می شود. بنابراین هر 2 طرف باید به نظر هم احترام بگذارند و عاقلانه تصمیم بگیرند و برای رسیدن به اهداف شان با یکدیگر همفکری و همکاری کنند.

برنامه اوقات فراغت الزاما پر خرج نیست

متاسفانه وقتی به خانواده ها پیشنهاد می کنیم برای اوقات فراغت شان برنامه ریزی کنند آن ها می گویند لازمه برنامه ریزی برای اوقات فراغت، داشتن پول فراوان است و آن ها نمی توانند در تعطیلات چنین هزینه ای را صرف تفریح کنند. باید توجه داشت که این ایده درست نیست. دلیلش هم این است که تعریف ما از فراغت اشکال دارد. بیشتر مردم خیال می کنند برای آن که تمام و کمال تفریح کنند باید هزینه زیادی بپردازند به طور مثال برای سفر باید با بهترین هواپیما به مقصد برسند، در هتلی ۵ ستاره اقامت کنند، بهترین غذاها را بخورند و خلاصه حسابی بریز و بپاش کنند. آن ها خیال می کنند نمی توانند از یک مسافرت کوتاه، نقل و انتقال با وسیله نقلیه ای ارزان مثل اتوبوس، اقامت در چادر مسافرتی و خوردن غذاهای عادی هم لذت ببرند. همین پیش شرط های کلیشه ای است که کار را خراب می کند و فشار روانی زیادی را به خانواده تحمیل می کند و تنش زا می شود. اما برخلاف عقیده آن ها، فراغت را می شود ارزان و زیبا هم گذراند. جالب است بدانید که من و همسرم هم از روش هایی مشابه برای فراغت گذرانی آسان و ارزان استفاده کرده ایم و از اوقات با هم بودن مان لذت برده ایم. چند سال پیش در تعطیلاتی به همراه همسرم به سفری 3 روزه رفتیم. روز اول و روز آخر سفر، همه وقت مان در جاده گذشت و آن طور که انتظار داشتیم از سفر لذت نبردیم. این شد که سال بعد برنامه دیگری ریختیم. هدف ما کنار هم بودن و لذت بردن از طبیعت بود پس تصمیم گرفتیم به مشهدگردی های یک روزه برویم و از جاذبه های گردشگری داخل شهر دیدن کردیم. یک روش دیگر برای فراغت گذرانی ارزان قیمت هم، حضور در جمع است. زمانی که کوچک بودیم منزل مان نزدیک منزل پدربزرگ و مادربزرگم بود. خیلی از شب ها به خانه آن ها می رفتیم و ما، نوه ها با هم بازی می کردیم و بزرگ ترها با یکدیگر گپ می زدند. راه دیگر فراغت گذرانی این است که خانواده وعده های غذایی شان را در پارک بخورند. حضور در طبیعت، به اعضا آرامش می دهد و احساسات منفی شان را می کاهد ضمن این که با این روش تحرک دارند، پیاده روی کرده اند و اوقات شان را در کنار هم گذرانده اند.

کنار هم بودن را فدای تجمل نکنید

ذکر این نکته هم ضروری به نظر می رسد که بخشی از دعواهای خانوادگی در ایام تعطیلات در جریان رفت و آمد ها و چشم و هم چشمی های فامیلی اتفاق می افتد. متاسفانه برخی مردم می خواهند از دیگران، اشرافی و خاص پذیرایی کنند و انتظار دارند آن ها هم به همین شیوه پاسخ میهمان نوازی شان را بدهند و اگر غیر از این باشد گمان می کنند به آن ها توهین شده است. در واقع به نظر می آید شماری از مردم صفای کنار هم بودن را فدای رقابت بر سر تجمل گرایی حتی در پذیرایی از میهمان ها کرده اند و شک نکنید که به مرور زمان آن قدر فشار روانی این رفتار بر آن ها زیاد می شود که لذت دید و بازدید در نظرشان محو می شود و این کار به یک رفع تکلیف اجباری در زندگی شان تبدیل می شود.

این زوج ها با تنش بیگانه اند

وقتی زوجی با هم در پذیرایی از میهمان ها و برنامه ریزی برای گذران اوقات فراغت شریک باشند هرقدر هم که کارهای شان زیاد و مسئولیت های شان سنگین باشد، احساس خستگی و فرسودگی نمی کنند و تنشی بین شان پیش نمی آید بلکه از انجام فعالیت های مشترک، لذت می برند و راضی اند. در واقع آن چه برای هر یک از زوجین خستگی ایجاد می کند احساس نبود همراهی و مشارکت طرف دیگر در کارها و برنامه ریزی های خانوادگی است.