پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- محمد مجد- اوایل که هنوز دسترسی به دنیای اینترنت عمومی نشده بود، وقتی صحبت از قابلیت‌های مرموز وب به میان می‌آمد یک مثال معروف زده می‌شد که می‌گفت: «شما در خانه‌تان نشسته‌اید اما می‌توانید به موزه لوور پاریس سفر کنید.

فقط کافی است یک کامپیوتر داشته باشید» این قابلیت حالا دیگر به اندازه سابق شگفت‌انگیز و عجیب نیست. حالا دسترسی به اخبار و اطلاعات هم به همان اندازه تماشای موزه لوور از طریق اینترنت راحت شده است. پایگاه‌های خبری و اطلاع‌رسانی تکثیر شده‌اند و روزبه‌روز هم به تعداد آنها افزوده می‌شود. شما هم به‌عنوان یک فرد عادی می‌توانید در یک حوزه دلخواه خود سایت خبری راه‌اندازی کنید. برای داشتن چنین سایتی شما ۲ کار باید انجام دهید؛ یکی طراحی سایت و خرید‌هاست و دامین و تهیه محتواست و دیگری ثبت فعالیت رسمی این سایت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. اگر با ما در این صفحه همراه شوید به شما خواهیم گفت که چطور می‌توانید یک سایت را به‌طور رسمی ثبت کنید.

گام اول

شما به یک دامنه نیاز دارید

شما که می‌خواهید یک پایگاه خبری اطلاع‌رسانی ثبت کنید باید نسبت به خرید دامنه آن رسانه اقدام کرده و البته به نکته‌هایی در خرید دامنه توجه کنید؛

۱- نام پیشنهادی رسانه شما باید شبیه نام دامنه باشد.

۲- دامنه رسانه به نام صاحب امتیاز (متقاضی حقیقی یا حقوقی) باشد.

۳- فقط دامنه با پسوند ir مورد پذیرش است.

۴- اعتبار دامنه پیشنهادی بیش از یک‌سال باشد.

۵- چنانچه دامنه‌های دیگری قرار است با دامنه اصلی، قابل ارجاع به یکدیگر باشند نشانی آن دامنه‌ها نیز در بخش مربوطه ذکر شود تا از حقوق دامنه اصلی برخوردار شوند.

گام دوم

مراجعه الکترونیکی و ثبت‌نام

قرار نیست برای ثبت سایت خبری و اطلاع‌رسانی‌تان به جایی مراجعه کنید. زمان بالا و پایین رفتن از پله‌های اداره‌ها و سازمان‌ها تمام‌شده است. شما باید در خانه و محل کارتان بنشینید و به نشانی اینترنتی www.e-rasaneh.ir مراجعه و در این سامانه ثبت‌نام کنید. در ثبت‌نام، یکسری اطلاعات اولیه مثل کد ملی، نام و نام‌خانوادگی و نشانی الکترونیک‌تان از شما پرسیده خواهد شد. در ضمن یک نام کاربری و یک کد ورود هم باید اعلام کنید تا از این به بعد با این دو وارد سامانه شوید. دقت کنید که اطلاعات شناسنامه‌ای شما با هم تطابق داشته باشد، وگر نه سایت به‌طور هوشمند ثبت‌نام شما را نخواهد پذیرفت. نشانی ای‌میل‌تان هم درست باشد چون راه ارتباطی بعدی شما با سامانه است.

گام سوم

پر کردن فرم اطلاعات فردی

حالا شما با نام کاربری و کد ورود خود وارد سامانه می‌شوید. همان ابتدا فرم اطلاعات فردی و اطلاعات تماس را تکمیل و ذخیره کنید. بعد از ثبت اطلاعات فردی، یکسری پیغام برای تلفن همراه شما پیامک می‌شود اما به یک شرط؛ «شماره تلفن همراه شما در سامانه برای اطلاع‌رسانی‌های پیامکی مورد استفاده قرار خواهد گرفت»، بنابراین دقت کنید که پیامک‌های تبلیغاتی روی تلفن شما غیرفعال نشده باشد. اگر اینطور است یا دریافت پیامک‌های تبلیغاتی را فعال کنید یا یک خط همراه دیگر را برای ارتباط با سامانه معرفی کنید. هنگام پر کردن فرم اطلاعات فردی هم توضیحاتی به شما داده می‌شود که حتما به آنها توجه کنید تا فرم شما به‌طور صحیح و بدون نقص پر شود. فرم اطلاعات افراد حقوقی هم متمایز است.

گام چهارم

بارگذاری اسناد درخواستی

قبل از ورود به بخش «مجوزها» و انتخاب گزینه «درخواست مجوز» به این نکته توجه داشته باشید که اگر صاحب امتیاز (متقاضی مجوز رسانه) فردی حقیقی است باید با مراجعه به بخش «اطلاعات تکمیلی» که در گام قبلی توضیح داده شد، با دقت به تمام پرسش‌های مطرح شده در این بخش پاسخ دهد و در پایان اطلاعات ثبت شده را ذخیره کنید. دقت کنید که پاسخ‌ها باید کامل و دقیق باشد. همچنین با ورود به بخش «اسناد» نسبت به بارگذاری تصاویر اسناد درخواستی اقدام کنید. تصاویر مدارک خواسته شده تصویر روی کارت ملی، تصویر تمام صفحات شناسنامه، تصویر آخرین مدرک تحصیلی (حداقل کارشناسی) و تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت (برای آقایان) است. افراد حقوقی در بخش «اسناد» باید مدارک دیگری را ارسال کنند.

گام پنجم

درخواست مجوز مورد نظر

حالا وقت آن رسیده که درخواست ثبت پایگاه خبری‌تان را اعلام کنید. با ورود به بخش «مجوزها» گزینه «درخواست مجوز» را انتخاب کنید. درصورتی که اطلاعات خواسته شده قبلی کاملا بارگذاری شده باشد شما می‌توانید ثبت درخواست را انجام دهید و در غیراین‌صورت پیغام خطا دریافت خواهید کرد. در این بخش ابتدا نوع رسانه را باید انتخاب کنید. ۲ گزینه رسانه چاپی و رسانه الکترونیک وجود دارد که مسلما انتخاب شما گزینه دوم است. حالا ۳ گزینه پیش روی شما قرار می‌گیرد؛ خبرگزاری، پایگاه خبری و لوح فشرده. مسلما راه‌انداختن هر‌یک از این رسانه‌های الکترونیک، شرایط و بودجه‌ای می‌خواهد که از قبل باید به آن فکر می‌کردید. از بین این ۳ گزینه، تقریبا پایگاه خبری، امکانات و بودجه کمتری می‌خواهد.

گام ششم

مدیرمسئول را معرفی کنید

در این مرحله باید مدیر مسئول سایت را انتخاب کنید. شما به‌عنوان یک صاحب امتیاز حقیقی، خودتان می‌توانید مدیرمسئول هم باشید اما اگر صاحب امتیاز یک شخصیت حقوقی باشد باید یک فرد حقیقی را به‌عنوان مدیرمسئول معرفی کند. یادتان باشد که مدیر مسئول باید اطلاعات تکمیلی و بخش بارگذاری اسناد را تکمیل کرده باشد تا بتوان نام او را برای مدیرمسئولی رسانه مورد تقاضا در سیستم ثبت کرد. درصورتی که صاحب امتیاز شخصیت حقوقی باشد یا مدیر مسئول و صاحب امتیاز ۲ شخصیت حقیقی متفاوت باشند، مدیر مسئول باید تعلق این نشریه به مدیر مسئولی خودش را در سامانه تأیید کند تا ثبت درخواست کامل شود؛ در غیراین‌صورت درخواست در وضعیت «منتظر تأیید مدیر‌مسئول» باقی می‌ماند.

گام هفتم

نوبت انتخاب نام رسانه است

شما به بخش «نام رسانه»رسیده‌اید. باید۲ عنوان پیشنهادی خود را اعلام کنید. قابل توجه اینکه نرم افزار به‌صورت هوشمند اجازه انتخاب نام تکراری رسانه‌ای که قبلا مجوز گرفته است را به متقاضی نمی‌دهد. در این‌صورت نام دیگری را انتخاب کنید. همچنین اگر این نام رزرو شده باشد به متقاضی این هشدار را می‌دهد که درصورت مجوز گرفتن نام رزرو شده، انتخاب این نام توسط ایشان مقدور نیست و باید نام پیشنهادی خود را اصلاح کنید. نام رزرو شده عنوانی است که متقاضی دیگری آن را انتخاب کرده و هنوز درخواست ایشان در هیأت نظارت بر مطبوعات مورد بررسی و رأی قرار نگرفته است. درصورتی که نام رزرو شده ایشان برگزیده شود آن نام قطعی شده و فرد متقاضی بعدی باید نسبت به تغییر آن اقدام کند.

گام هشتم

اطلاعات دیگر و کد رهگیری

بخش اصلی کار انجام شده و حالا باید یکسری اطلاعات دیگر را درخصوص پایگاه خبری خود اعلام کنید. اول باید زبان رسانه خود را انتخاب کنید. علاوه بر زبان فارسی، در صورت لزوم درخواست انتشار رسانه به زبان‌های دیگر را نیز حتما اعلام کنید. «گرایش رسانه» عنوان بعدی مورد انتخاب شماست. عناوین موجود در بخش گرایش رسانه شامل عمومی، تخصصی و اختصاصی است. گرایش عمومی برای پایگاه خبری است که مخاطبان آن عموم جامعه یا قشرهای سنی، جنسیتی، جغرافیایی، شغلی و... هستند و در زمینه‌های موضوعی متعدد منتشر می‌شوند. شما با انتخاب این گرایش می‌توانید حداکثر تا ۲ زمینه از زمینه‌های «اجتماعی»، «سیاسی»، «اقتصادی»، «فرهنگی»، «هنری» و «ورزشی» را انتخاب کند. در نهایت کد رهگیری را دریافت خواهید کرد.

گام نهم

مدارک شما نقص دارد

کارشناسان دبیرخانه هیأت نظارت معمولا تا ۳ روز کاری پس از ثبت درخواست، آن را بررسی می‌کنند و نتیجه را ازطریق سامانه به اطلاع شما می‌رسانند. پس حتما هر چند روز یک‌بار سامانه را بررسی کنید و پیغام‌های خود را بخوانید. درخواست‌هایی که به‌دلیل کامل‌نبودن مدارک درخواستی، در وضعیت «نقص درخواست» قرار می‌گیرند، چنانچه تا یک‌ماه نسبت به تکمیل مدارک اقدام نکنند، مختومه می‌شوند. درصورت اعلام نقص مدارک، پس از مطالعه موارد اعلام شده و رفع نواقص، دوباره درخواست خود را ذخیره کنید تا از وضعیت «نقص مدارک» به وضعیت «بررسی نشده» درآید. درضمن درصورتی که درخواستی بیش از ۳مرتبه اعلام نقص شود، رد شده و متقاضی تا 6‌ ماه امکان ثبت درخواست جدید نخواهید داشت.

گام دهم

انتظار برای ثبت رسمی شما

خب! از اینجا به بعد باید منتظر بمانید تا درخواست شما درهیأت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها مطرح شود. زمان مشخصی برای این موضوع از سوی سامانه اعلام نشده است اما به این زودی‌ها منتظر اعلام نظر هیأت نباشید. شما می‌توانید هریک از اطلاعات رسانه درخواستی را تا قبل از طرح درهیأت نظارت برمطبوعات تغییر دهید اما دقت کنید که برخی تغییرات نظیر تغییر صاحب امتیاز یا مدیرمسئول ممکن است نوبت طرح پرونده شما را حداقل ۳‌ماه به تعویق بیندازد. باز هم اگر درخواست شما در هیأت نظارت بر مطبوعات مورد مخالفت قرار گیرد تا 6‌ماه امکان ثبت درخواست مجدد نخواهید داشت. اگر هم موافقت شد که پروانه انتشار رسانه شما حداکثر ۳ روز کاری بعد از اعلام موافقت آماده تحویل است.

ادبیات رسانه‌ای

کسی که یک سایت رسمی راه‌اندازی می‌کند باید با اصطلاحاتی هم آشنایی داشته باشد. این اصطلاحات، یکسری کلمات رسانه‌ای هستند که در طول ثبت سایت هم دائما به چشم شما می‌خورند. اینجا با این اصطلاحات آشنا شوید.

صاحب امتیاز: 

شخصیت حقیقی یا حقوقی است که پروانه انتشار رسانه به نام او صادر می‌شود. صاحب امتیاز خط‌مشی کلی رسانه را تعیین کرده و مدیر مسئول رسانه را معرفی می‌کند. درصورتی که صاحب امتیاز شخصیت حقیقی باشد می‌تواند خودش مدیرمسئولی رسانه را نیز به‌عهده بگیرد و چنانچه شخصیت حقوقی باشد، باید مدیر مسئول معرفی کند.

مدیرمسئول: 

همواره یک شخصیت حقیقی است که باید عهده‌دار مدیرمسئولی رسانه باشد. مسئولیت یکایک مطالبی که در رسانه منتشر می‌شود به‌عهده مدیرمسئول است.

رسانه الکترونیکی: 

رسانه‌ای است که در محیط دیجیتال طی فرایند فعالیت مرسوم روزنامه‌نگاری تولید و در بستر اینترنت یا لوح فشرده منتشر می‌شود. پایگاه خبری شما هم در حقیقت یک نوع رسانه الکترونیک است.

گرایش رسانه: 

موضوعاتی که رسانه درخصوص آن منتشر می‌شود، گرایش رسانه است. گرایش رسانه ممکن است شامل موضوعات غیرتخصصی(عمومی)، اختصاصی یا تخصصی باشد.