کلاف پیچیده ثبتنام و تکرار سرگردانی اولیا و دانشآموزان
این روزها از رادیو و تلویزیون گزارشها و اخبار فراوانی را میشنویم و میبینیم و در مطبوعات نیز اخبار و گزارشهایی منتشر میشود که برایمان آشنا و تکراری است مثل یک سریال تکراری خستهکننده که واکنشی جز آه و افسوس و عصبانیت ناشی از این تکرار را به دنبال ندارد.
به گزارش پارس به نقل از اعتماداین سریال تکراری دوباره با پایان سال تحصیلی و آغاز ثبتنام دانشآموزان در مدارس این روزها ذهن بسیاری از پدران و مادران را به خود مشغول ساخته است؛ پرسشهای فراوانی که پاسخ به آنها یافتن یک مدرسه مناسب برای ثبتنام است. حالا این مساله که در روستاها و شهرهای کوچک موضوعیت ندارد در شهرهای بزرگ به ویژه تهران موضوع روز بسیاری از خانوادههاست به ویژه آنها که برای نخستینبار میخواهند فرزندشان را به مدرسه بفرستند یعنی کلاس اولیها.بر حسب عادت غلط فرهنگی نخستین گزینهای که برای یافتن یک مدرسه خوب به ذهن پدران و مادران میرسد پیدا کردن یک پارتی صاحب نفوذ است که با یک تلفن کار ثبتنام فرزندشان را انجام دهد و اگر نشد آن وقت از راهکار دوم یعنی پول به جای پارتی بهره خواهند برد!
نمیدانیم چرا قبل از پول و پارتی سراغ ضوابط و مقررات و قانون نمیروند. شاید نیازی به پول و پارتی نباشد و قانونا هم بتوانند در مدرسهای که دلخواه آنهاست ثبتنام کنند و از طرف دیگر مگر نمیدانند که مقررات تلاش کرده با محوریت حقوق دانشآموزان برای ثبتنام اولویتگذاری کند؟! و نکته دیگر اینکه مگر چقدر تفاوت میان مدارس وجود دارد که والدین تن میدهند به پول و پارتی و تخلف و دور زدن قانون و مقررات؟!خلاصه اینکه اما و اگرهای فراوانی در رابطه با ثبتنام دانشآموزان وجود دارد. ما نیز در این فصل ثبتنام موضوع صفحه مدرسه این هفته را به این مهم اختصاص دادیم تا ابعاد موضوع را مورد بررسی قرار دهیم تا شاید گامی باشد برای گشودن این گره و پیدا کردن سرنخ این کلاف پیچیده و جلوگیری کند از تکرار این سریال تلخ سرگردانی اولیا و دانشآموزان.
ثبتنام در مدارس و تاکیدهای وزیر
وزیر آموزش و پرورش طی بخشنامهای به مدیران کل آموزش و پرورش استانهای کشور بر ضرورت اجرای ضوابط و مقررات ثبتنام تاکید کرده است. در این بخشنامه، تاریخ شروع ثبتنام برای تمام دانشآموزان بهجز دانشآموزان پایه اول ابتدایی، اول تیرماه 1390 اعلام شده است.
وزیر آموزش و پرورش در بخشنامه ثبتنام دانشآموزان عنوان کرده است که ثبتنام تمام دانشآموزان مدارس دولتی و غیردولتی صرفا از طریق سامانه اینترنتی انجام و زمینههای لازم برای تحقق این موضوع مهیا شود.
همچنین در بخشنامه وزیر آموزش و پرورش آمده است: ثبتنام تمام دانشآموزان مدارس دولتی و غیردولتی صرفا از طریق سامانه اینترنتی انجام میشود و دریافت هرگونه وجه برای کلاسهای فوقبرنامه، مجلات رشد یا امتحانات احتمالی تا پایان شهریورماه ممنوع است.
این بخشنامه میافزاید: ستاد نظارت بر ثبتنام دانشآموزان در سطوح استان، شهرستان، منطقه و ناحیه تشکیل شود و با بررسی مشکلات عمومی و مشترک، شیوههای مناسب برای سهولت انجام کار به ویژه در شهرهای بزرگ به کار گرفته شود.
ثبتنام تمام دانشآموزان از طریق اینترنت
در این بخشنامه آمده است: وضعیت واحدهای آموزشی از نظر جنسیت، نوع مدرسه، دوره تحصیلی و یک یا دونوبته بودن قبل از شروع ثبتنام مشخص و ساماندهی شود؛ تمام هنرستانهای دولتی ملزم هستند در حد ظرفیت خود حداقل دو کلاس از دانشآموزان سال اول متوسطه را ثبتنام کنند. ثبتنام تمام دانشآموزان مدارس دولتی و غیردولتی صرفا از طریق سامانه اینترنتی انجام و زمینههای لازم برای تحقق این موضوع مهیا شود.
ثبتنام در تمام پایهها، عادی و بدون آزمون ورودی
بنابر بخشنامه آموزش و پرورش، تاریخ شروع ثبتنام تمامی دانشآموزان به استثنای پایه اول ابتدایی، اول تیرماه بوده است. ثبتنام دانشآموزان تمام پایههای تحصیلی در مدارس دولتی، عادی و بدون برگزاری آزمون ورودی، مصاحبه، شرط معدل، نمره و غیره و صرفا براساس محدوده جغرافیایی مدارس صورت گیرد. در این بخشنامه آمده است: دریافت شهریه و اخذ تعهد هنگام ثبتنام در مدارس هیات امنایی که با رعایت آییننامه مصوب شورای عالی آموزش و پرورش فعالیت میکنند، ممنوع است.
لزوم فعالیت ستاد نظارت بر ثبت نام
این بخشنامه میافزاید: در راستای طرح تکریم اربابرجوع و لزوم اطلاع اولیا از وضعیت آموزشی و پرورشی مدارس، ضرورت دارد ستاد مرکزی نظارت بر ثبتنام ادارات در ایام هفته برای معرفی مدارس و پاسخگویی به سوالات دانشآموزان و والدین تا پایان ثبتنام فعالیت کند.
ثبتنام و معضلی به نام دریافت وجه
نمیدانیم نامش را چه بگذاریم حق ثبتنام، شهریه، رشوه، یا چیز دیگری که به ذهن ما نمیرسد اسمش را هرچه بگذاریم مهم نیست بلکه این مهم است که چرا این ماجرای تکراری تمامشدنی نیست مگر ضوابط و مقررات مشخص نیست؟ مگر آموزش و پرورش راهکار اجرایی و نظارت برای آن ندارد؟ مگر به اندازه کافی تجربه در این امر وجود ندارد؟ مگر ما تنها کشوری هستیم که کار ثبتنام مدارس را انجام میدهیم؟!
پس چرا این موضوع دریافت وجه هرساله آغاز ارتباط خانه و مدرسه را تلخ کرده و چالشبرانگیز شده است تاحدی که یکی از روسای آموزش وپرورش اینگونه تهدیدآمیز گفته: کنترل دریافت وجه در هنگام ثبتنام را با بازرسی نامحسوس و با استفاده از 20 بازرس در دستور کار قرار دادهایم!
انگار ماجرای مبارزه با گروهای مافیایی است و چنان بیان میشود که تصور میگردد موفق شدن در یک ثبتنام عبور از یک مانع بزرگ است!در اینکه دریافت وجه در زمان ثبتنام به هر عنوان از اولیای دانشآموزان برخلاف مقررات است نه تردید وجود دارد و نه اختلافنظر و ضوابط و مقررات هم روشن است اما چرا این ماجرا هر سال تکرار میشود؟ یک پاسخ مشترک از سوی مدیران مدارس داده میشود و آن پاسخ این است که با بودجه دولت ما نمیتوانیم مدارس را اداره کنیم.
این پاسخ یک وجه قابل تایید دارد که بله بودجه دولت پاسخگوی هزینههای مدارس نیست اما وجه دیگر آنکه مورد تایید نیست که از این واقعیت چنین نتیجهگیری شود که پس مدارس حق دارند از مردم هنگام ثبتنام و با اجبار پول دریافت کنند. این در حالی است که برای جلب مشارکت اولیا بهصورت اختیاری راهکار وجود دارد یکی از مسوولان آموزش و پرورش در همین راستا میگوید: برخی از مبالغ طی سال تحصیلی از طریق انجمن اولیا تصویب خواهد شد که این مبلغ نیز به صورت کاملا اختیاری خواهد بود و اولیا با پرداخت این مبلغ جزء خیرین مدارس قرار میگیرند.
تشکیل ستاد ثبتنام در مدارس!
آنقدر ثبتنام مشکل و پیچیده است که آموزش و پرورش دستورالعملی صادر کرده که در مدارس ستادی تحت عنوان ستاد ثبتنام تشکیل شود. نام یک ستاد برای امری مانند ثبتنام دانشآموز در مدرسه آدم را به یاد تشکیل ستاد بحران در شرایط ویژه میاندازد. این در حالی است که ساختار موجود اداری در مدارس و مناطق و ادارات کل و وزارتخانه عریض و طویل میتواند و باید بتواند کاری مانند ثبتنام که همه ساله انجام میشود را نهادینه کند واین بسیار زشت و ناپسند است که هر سال این ماجرا شکل بحران به خود بگیرد و یک امر ساده که در بسیاری از کشورها بهطور خودکار انجام میشود وهیچ نگرانی برای والدین و دردسر برای مدارس ندارد، به یک بحران تبدیل شود و نیازمند تشکیل ستاد باشد!
مدارس غیردولتی و سرفصلهای
هفت گانه برای تعیین شهریه وثبتنام
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش گفته بود: ساعات آموزش، تعداد کلاس، پرداختی به دبیر، تعداد ماههای پرداختی به دبیر، عوامل اجرایی، تعداد عوامل، نیروهای آزاد بیمهشده، تعداد دانشآموزان، وضعیت اجارهبهای مدارس و کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی از ویژگیهای الگوی دریافت شهریه است.
مجتبی زینیوند در تکمیل این اظهارات میگوید: براساس ماده 15 قانون تاسیس مدارس غیردولتی، آموزش و پرورش موظف به تدوین الگوی شهریه متناسب با هفت سرفصل است که به اطلاع خانوادهها رسیده است.
سالهای گذشته در بحث الگوی تعیین شهریه، این مشکل وجود داشت که شهریه به صورت درصدی افزایش مییافت و مدارسی که شهریه بالایی داشتند با درصدی که اعلام میشد، شهریه بیشتری دریافت میکردند.
اما امسال در الگوی تعیین شهریه مبنای محاسبه، هزینه تمام شده هر مدرسه است و ممکن است در یک مدرسه هزینه متناسب با فعالیتهای پرورشی، آموزشی و فوق برنامه با سایر مدارس متفاوت باشد.
زینیوند در مورد ثبتنام در مدارس غیردولتی هم گفته: تمام اولیا باید هنگام ثبتنام در جریان فعالیتهای فوق برنامه قرار بگیرند و هیچ گونه شهریه دیگری در طول سال به غیر از شهریه ثابت و فوق برنامه نباید گرفته شود مگر شهریهای که مورد توافق اولیا و مدرسه قرار گرفته باشد، مانند اردو و کلاسهای فوق برنامهای که بعدها در طول سال تصمیم گرفته میشود. زینیوند با اشاره به بازرسیهای آموزش و پرورش از مدارس غیردولتی افزود: در ایامی که دانشآموزان در حال ثبتنام در مدارس غیردولتی هستند از طریق بازرسیهای انجام شده با مدارسی که الگوی شهریه را رعایت نکردند، برخورد کردیم و امکان ندارد گزارشی به ما ارایه شود و آن را پیگیری نکنیم. در طول سال تحصیلی نیز از طریق تدوین دستورالعمل نظارت جامع بر مدارس غیردولتی بازرسیها را ادامه خواهیم داد.
انواع مدارس انتفاعی وضوابط ثبتنام
مدارس نمونه دولتی: طبق مصوبه شورا و دستورالعملی که دارند از طریق آزمون ورودی پذیرش دانشآموز دارند، علاوه بر قبولی در آزمون شرط معدل نیز از ضوابط ثبتنام در این مدارس است.
مدارس استعدادهای درخشان: دارای دستورالعمل ویژهای هستند و طبق مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش با شرایط خاص و همچنین برگزاری آزمون نسبت به جذب دانشآموزان اقدام میکنند.
مدارس استثنایی: از جمله مدارس خاص آموزش و پرورش محسوب میشوند که دارای دستورالعمل ویژهای هستند.
مدارس شاهد: این مدارس علاوه بر دستورالعمل عمومی دارای ضوابط و دستورالعمل ویژهای هستند و طبق اولویتبندی که انجام میدهند خانوادههای شاهد و ایثارگران در اولویت ثبتنام این مدارس قرار دارند و چنانچه ظرفیت خالی داشته باشند این ظرفیت به سایر اقشار جامعه طبق ضوابط تعلق میگیرد.
مدارس هیات امنایی: مدارس هیات امنایی براساس مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش موظف هستند در محدوده جغرافیایی که اداره آموزش و پرورش برای آنها تعیین میکند نسبت به ثبتنام اقدام کنند و با توجه به اینکه محدوده جغرافیایی را آموزش و پرورش تعیین میکند ممکن است با تقاضای بیش از حد یا خالی بودن ظرفیت مواجه شوند که در این صورت با هماهنگی آموزش و پرورش نسبت به ثبتنام دانشآموزان در مدرسه هیات امنایی دیگر یا تکمیل ظرفیت از طریق ثبتنام دانشآموزان از مناطق مجاور ثبتنامها انجام میشود.
مدارس دولتی: هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و هرساله براساس محدوده جغرافیایی مدارس، طبق روال سنوات گذشته اقدام به ثبتنام دانشآموزان در تمام پایههای تحصیلی میکنند.
رایگان بودن مدارس شاهد، نمونه دولتی و هیات امنایی برای فرزندان فرهنگیان
دریافت شهریه ثابت از فرزندان فرهنگیان در مدارس شاهد، نمونه دولتی، هیات امنایی و استعدادهای درخشان ممنوع است، بدیهی است هزینه کمک سرانه در مدارس شاهد یا کلاسهای فوق برنامه در سایر مدارس در طول سال تحصیلی بر عهده اولیاست. مدیران مدارس میتوانند از فرزندان فرهنگیان و سایر کارکنان دولت در آموزشگاههای نزدیک محل کار والدین آنها متناسب با ظرفیت مدرسه ثبت نام به عمل آورند.
مسعود ثقفی، رییس مرکزاطلاعرسانی وروابط عمومی آموزش وپرورش تهران در گفتوگو با «اعتماد»
درثبتنام دانشآموزان بهدنبال توزیع متوازن، معقول و عادلانه دانشآموزان هستیم
بحث دریافت شهریه ومحدودهبندی دوموضوع مهم وتکراری هرسال است که درشهرهای بزرگ به ویژه تهران ما با آن درگیر هستیم که در بحث شهریه ضوابط ومقررات مشخص است ودر موضوع محدوده ثبتنام نیز اولویت با افرادی است که در محدوده مدارس قراردارند.
مسعود ثقفی، رییس مرکزاطلاعرسانی وروابط عمومی آموزش وپرورش تهران در گفتوگو با «اعتماد» ضمن بیان این مطلب گفت: برای استفاده بهینه از فضاهای آموزشی و رعایت حقوق دانشآموزان و اولیا با رویکرد تسهیل رابطه مدرسه و خانه، ضوابط و مقررات بهگونهای تدوین شده است که توزیع متوازن، معقول و عادلانه دانشآموزان صورت پذیرد.
این مقام مسوول درآموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش «اعتماد» که دلیل تکرار این داستان ثبتنام چیست و چرا چارهای برای آن اندیشیده نمیشود، گفت: من تحلیلگر نیستم و در جایگاه پاسخ به این پرسش نیز قرار ندارم؛ بنده شرایط و مقرارت را میگویم شما بروید ببینید چرا این داستان هر سال تکرار میشود. وی افزود: ما در کل دودسته مدرسه داریم؛ یک سری مدارس که غیردولتی هستند و ضوابط و مقررات خاص خودشان را دارند و باید آن را رعایت کنند و پایبند به آن ضوابط در همه مراحل و موارد باشند؛ از جمله ثبتنام و دریافت شهریه و یک سری هم مدارس دولتی هستند که شامل مدارس عادی، هیات امنایی، نمونه دولتی، سمپاد و شاهد است. ثقفی در ادامه این گفتوگو افزود: درمدارس شاهد که با ضوابط خاص ثبتنام صورت میگیرد و شهریه هم دریافت میشود در مدارس نمونه دولتی به دلیل تلفیق برنامههای مدرسه با برنامههای آموزشی شهریه ویژهای دریافت میشود و ثبتنام نیز با آزمون صورت میگیرد و مدارس تیزهوشان نیز آزمون و شهریه مخصوص دارد اما در دو نوع عادی و هیات امنایی هیچ شهریهای دریافت نمیشود و برای ورود و ثبتنام نیز آزمون یا شرایط خاصی وجود ندارد، با همان شرایط عمومی دانشآموزان پذیرش میشوند. لازم به تاکید است که مدارس هیات امنایی میبایست با کمک سایر نهادها و دستگاهها نسبت به ارتقای کمی وکیفی امکانات وخدمات مدرسه اقدام کنند و حق دریافت شهریه را ندارند البته کمکهای داوطلبانه مردم در همه مدارس وجود دارد واین مختص ایران واین زمان نیست بلکه از وقتی مدارس به وجود آمدهاند همواره کمکهای مردمی هم بوده در ابتدا که دولت نقشی نداشته مدارس توسط خیرین احداث و اداره میشده است.
او همچنین گفت: نباید فراموش کرد که دریافت وجه از اولیا درقبال ارایه کارنامه یا ثبتنام تخلف است وبا افراد متخلف نیز برخورد میشود، ما برای بررسی شکایتها سه راه را پیشبینی کردیم؛ نخست افراد میتوانند به واحد ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایتها در مناطق مراجعه کنند و دوم اینکه با استفاده از سایت آموزش وپرورش در بخش پاسخگویی به شکایت، موارد خود را مطرح کنند به نشانیwww.tehranedu.ir
و راه سوم نیز تلفن شماره 88964006 است که در شهر تهران خانوادهها ودانشآموزان از این طریق هم شکایتهای خود را میتوانند اعلام کنند.
مسعود ثقفی در پاسخ به این پرسش «اعتماد» که بیشتر تخلفات ثبتنامی از چه نوع است، اینگونه پاسخ داد: دریافت وجه درقبال ثبتنام ورعایت نکردن محدوده ثبتنام در بین تخلفات بیشترین سهم را دارد. متاسفانه هرسال هم شاهد تکرار آن هستیم، به ویژه در شهرهای بزرگ وبه خصوص درتهران این مشکل ثبتنام داستان فراگیر وتکراری شده است. رییس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی آموزش وپرورش تهران افزود: یک سری تخلف مشترک ودوجانبه از طرف مسوولان و مدیران صورت میگیرد که حول دو محور پول و پارتی است متاسفانه برخی با پیشنهاد رشوه به دنبال ثبتنام فرزندان خود هستند و اینگونه حق دیگران را ضایع میکنند وبرخی هم با سفارش و واسطه افراد خارج از ضوابط ثبتنام میکنند که این هم روش دیگری است که به ناحق یک دانشآموز را جای دانشآموز دیگری مینشاند واین تخلف متقابل از سوی اولیا و مدیران و مسوولان مدارس نیز نارضایتیهایی به وجود آورده است. وی در ادامه به این نکته اشاره کردند که: ثبتنام در ورودی به سیستم آموزش و پرورش یعنی اول ابتدایی وآغازهر دوره صورت میگیرد و انتقال از یک پایه به پایه دیگر نیازی به ثبتنام ندارد چراکه بهصورت خودکار این انتقال صورت میگیرد مگر اینکه تغییر مدرسه باشد. در هر صورت ثبتنام آغاز ارتباط اولیا و دانشآموزان با یک واحد آموزشی است که باید تلاش شود این آغاز خوشآیند و همراه با رضایت خانه و مدرسه صورت گیرد تا ادامه ارتباط مفید و موثر را هم تضمین کند. در پایان از آقای ثقفی پرسیدیم با توجه به اینکه انتظار میرود متولیان مدارس قوانین ودستورالعملهای مربوطه در امر ثبتنام را رعایت کنند، از سوی آموزش و پرورش چه انتظاری از اولیا وجود دارد؟ ایشان با اشاره به اینکه یک آغاز خوب وارتباط مثبت با یک ثبت نام قانونی با رعایت حقوق دانشآموز میسر میشود، پاسخ داد: متاسفانه همانگونه که اشاره شد یک طرف ماجرای تخلفات ثبتنام اولیا هستند که با پول، پارتی وارایه اسناد تقلبی تلاش میکنند خارج از ضوابط فرزند خود را ثبتنام کنند، در حالی که من تعجب میکنم چرا اینقدر حساسیت وجود دارد که مثلا در فلان مدرسه ثبتنام صورت گیرد در حالی که بنده به عنوان ولی دو دانشآموز با جرات میگویم تفاوت معنادار وقابل توجهی بین مدارس وجود ندارد واز نظر من بهترین مدرسه برای فرزندان من نزدیکترین مدرسه عادی دولتی به محل سکونت ما است که همین کار را هم انجام دادم و هر دو فرزندم را در مدارس دولتی عادی نزدیک منزلمان ثبتنام کردم. بنا بر این از خانوادهها انتظار میرود با عنایت به اینکه توزیع مناسبی از انواع مدارس در مناظق مختلف وجود دارد، حساسیت به خرج ندهند و فرزندان خود را در نزدیکترین مدرسه محل سکونت خود ثبتنام کنند؛ در عوض با مدارس همکاری کنند و مشارکت فعال در زمینههای مختلف داشته باشند و سطح امکانات و کیفیت برنامههای آموزشی مدرسه را ارتقا دهند؛ بهعبارتی به جای جستوجو برای یافتن مدرسه خوب برای خوب کردن مدرسه محله خودمان تلاش کنیم.
ارسال نظر