ایران تهران نیست
زندگی روی گور بهداشت!/ لاشه های رها شده در معابر
در کنار دیوار مرکز بهداشت این شهرک، تلی از زباله و داروهای انباشته شده وجود داشت و طی بازدید از محل، درهای این مرکز راس ساعت 13 بسته شده بود!
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهدیه دهشیبی- 25 سال از ورودشان به زاهدان و اسکانشان در شهرک گاوداران می گذرد اما هنوز اینجا نه خبری از بهداشت است و نه آب شیرین؛ نه معابرشان چراغ دارد و نه خیابان هایشان آسفالت. مسئولان شهرداری می گویند: این شهرک جزو محدوده شهری محسوب نمی شود بنابراین رسیدگی و خدمت رسانی به آنها در حیطه وظایف ما نیست؛ جهاد کشاورزی هم که خود متولی اسکان آنها در این شهرک بوده پاسخگوی نیازهای اولیه مردم اینجا نیست.با خشک شدن دریاچه هامون، منبع تغذیه هزاران رأس دام در منطقه سیستان از بین رفت و صدها خانواری که در حاشیه این دریاچه زندگی می کردند، مهاجرت کردند آنها به ناچار به سوی مرکز استان رهسپار و در حوالی زاهدان در محله های شیرآباد، بابائیان، غریب آباد و... ساکن شدند.
نگهداری از دام ها در این منطقه مشکلات بهداشتی حادی را برای زاهدان به وجود آورده بود از این رو در اوایل سال 70 استاندار وقت سیستان و بلوچستان اقدام به ساخت شهرک گاوداران برای اسکان دامداران حاشیه شهر زاهدان کرد و به اداره جهاد سازندگی وقت طی حکمی ابلاغ کرد، متولی این کار باشد. طبق دستور وی قرار شد از این شهرک فقط برای نگهداری دام استفاده شود و محل سکونت دامداران همان حواشی شهر باشد اما به دلیل سخت بودن رفت و آمد برای دامداران، اهالی ترجیح دادند در همان جا در کنار دام هایشان زندگی کنند.
طولی نکشید که صدها خانوار دامدار، خانه های خود را به محل مذکور انتقال دادند و کم کم این مکان به شهرکی برای زندگی تبدیل شد. دولت نیز به ناچار دستور ساخت مدرسه، مرکز بهداشت و اداره دامپزشکی را صادر کرد.شهرک گاوداران در فاصله 5 کیلومتری مرکز شهر زاهدان قرار دارد. محلی که به قول مسئولان نه جزو شهر است و نه روستا.
مشاهدات عینی خبرنگار ما حاکی است معابر شهرک گاوداران انباشته از کود، فاضلاب حیوانات و زباله است. زباله هایی که به قول خودشان بیش از 20 سال است که کسی برای جمع آوری آنها اقدام نکرده است، کودهای انباشته شده دیوار به دیوار خانه ها هم محل سرسره بازی کودکان شده و فاضلاب روان و جاری در کوچه پس کوچه های این شهرک امکان راه رفتن را از تازه واردها می گیرد.
از هر کوچه و معبری که می گذری در کنار جاده اصلی و کنار منازل، لاشه حیواناتی مانند گاو و گوسفند و سگ را می بینی که بوی تعفن آن همراه با بوی فاضلاب روان در کوچه ها، شرایط بسیار ناخوشایند و غیربهداشتی را برای ساکنانش به وجود آورده است. جالب این که ساکنان این شهرک نیز گویی تلاشی برای پاکیزگی محل زندگی شان، از خود نشان نمی دهند.حتی یکی از مسئولان این شهرک هم می گفت: ساکنان حتماً از زندگی کردن در این وضعیت راضی هستند که بعد از گذشت 25 سال کسی حاضر نشده است شکایت کند.انباشت کودهای حیوانی دیوارهای خانه ها را پنهان کرده است به طوری که بسیاری از بچه ها وقتی از مدرسه برمی گردند به جای تردد از در منازل، از روی دیواری که سطح آن به علت انباشت کود با دیوار خانه همسطح شده است می گذرند.خانه هایی که در آن چندین گاو دارد و از کود و آذوقه دام انباشته است چطور می تواند از لحاظ بهداشتی مکان مناسبی برای زندگی باشد؟
یکی از شهروندانی که به ستون حرف های شما و پاسخ مسئولان روزنامه سیستان و بلوچستان درباره وضعیت نابسامان بهداشت و بی توجهی مسئولان پیام داده بود، می گفت: به دلیل وجود لاشه حیوانات در کوچه پس کوچه های این شهرک، اینجا محل تجمع سگ های ولگرد شده است. طی این سه ماه بیش از ۵۰ مورد گازگرفتگی در این شهرک رخ داده که از این تعداد، 3 مورد منجر به فوت شده است.به علت وجود زباله ها و فاضلاب رها شده در اینجا، پشه های ناقل مالاریا و سالک به وفور پیدا می شود و متاسفانه کسی هم نیست به داد ما برسد.
لاشه های رها شده در معابر
از هر چیز بگذریم از معضل لاشه های رها شده گاو، گوسفند و سگ های مرده در گوشه و کنار خیابان و کوچه ها نمی توان گذشت. مردم اینجا با آنکه اداره دامپزشکی برایشان دو گودال بزرگ خارج از منطقه مسکونی حفر کرده است تا لاشه دام های خود را در آنجا دفن کنند، اما گویی رغبتی به انجام این کار ندارند.
توفان هایی از جنس خاک، زباله و بوی تعفن
بادهای 120 روزه استان، که متاسفانه در اینجا 365 روزه است زمانی که روی سطح و معابر خاکی خیابان ها، زباله های انباشته شده روبه رو و جلوی در منازل مسکونی، روی لاشه های در حال پوسیدن حیوانات و آب فاضلاب روان می خورد، مشکلات بسیاری را برای ساکنان این منطقه و مناطق حاشیه شهرک گاوداران به ویژه چند واحد تولیدی شیر و مواد غذایی از جمله نان، کلوچه و آبنبات که در حدود 500 متری شهرک گاوداران فعالیت می کند، به وجود می آورد.در بعضی روزها که شدت توفان زیاد است، گرد و خاک به همراه ذرات کود فضا را می پوشاند و ذرات معلق در هوا به سر و صورت رهگذران و ساکنان این شهرک می خورد به طوری که بعضاً گاوداران قادر به دوشیدن شیر گاوها نیستند.به گفته برخی، متأسفانه هیچ کدام از مسئولان بهداشتی به شهرک گاوداران سرکشی نکرده اند تا در جریان مشکلات بهداشتی آنها و طرز زندگی شان در میان کوهی از کودهای دام و لجن ها و لاشه های متعفن اطراف خانه ها قرار گیرند.در این میان باید به حشرات موذی که در این روزهای گرم سال روی کودها و لاشه ها تجمع می کند هم اشاره ای کنیم و خطرات و پیامدهای این امر را به اطلاع مسئولان برسانیم.
نکته قابل تأمل اینجاست که حتی رانندگان تاکسی هم از انتقال مسافر به این شهرک امتناع می کنند.
تپه کود و سرسره بچه ها
در این میان جای تأسف است که بسیاری از کودکان در این منطقه تنها بازی و تفریحشان بالا رفتن و سرخوردن از کود دام ها و موشکافی و پاره پاره کردن لاشه های گاو، گوسفند و بازی با لوله های آزمایش آلوده باشد. کودکان اینجا دلشان می خواهد حداقل یک تاب داشته باشند تا خود را با اشیایی که بوی تعفن می دهد، سرگرم نکنند.
در پایان گفتن این نکته به مسئولان مرکز بهداشت استان ضروری است که در کنار دیوار مرکز بهداشت این شهرک، تلی از زباله و داروهای انباشته شده وجود داشت و طی بازدید از محل، درهای این مرکز راس ساعت 13 بسته شده بود!
مشکل رفت و آمد اهالی دهکده دامداران حل می شود؟
رییس سازمان تاکسیرانی زاهدان گفت:ساکنان شهرک گاوداران از تاکسی و سرویس های آژانس استقبال نمی کنند.روابط عمومی سازمان اتوبوسرانی شهرداری زاهدان گفت: راه اندازی دائمی یک خط اتوبوس برای این شهرک، مستلزم چندگزینه است که یکی از مهمترین آنها درخواست ساکنان و کسبه محل می باشد که پس از آن با بررسی و انطباق آیتم های موردنظر اگر مقدور باشد، سرویس برای آن منطقه تعیین می کنیم.
مدیرعامل توزیع برق: تعرفه های برق شهرک گاوداران مسکونی نیست
تعرفه های برق شهرک گاوداران زاهدان مسکونی نیست و براین اساس شرکت برق به هیچ مشترکی برق خانگی واگذار نمی کند.مدیرعامل شرکت توزیع برق سیستان و بلوچستان، با اعلام این مطلب گفت: اشتراک برق براساس نوع کاربری به مشترکان واگذار می شود که در این رابطه کاربری شهرک گاوداران مسکونی نیست و مشترکان برق با تعرفه خانگی دریافت نمی کنند. «غلامعلی رخشانی مهر»، افزود: در صورتی که مشترکان شهرک گاوداران پروانه بهره برداری از سازمان جهادکشاورزی استان را ارائه دهند، برق مشترک با تعرفه کشاورزی محاسبه می شود که ارزان ترین نرخ تعرفه را دارد.وی تصریح کرد: در صورت ارائه نکردن پروانه بهره برداری سازمان جهادکشاورزی، برق مشترک با تعرفه آزاد محاسبه می شود. وی اظهار کرد: این شرکت هیچ مشکلی برای واگذاری انشعاب برق به مردم ندارد و براساس کاربری های تعیین شده برق را واگذار می کند.وی درباره تاریکی معابر این شهرک نیز گفت: براساس قانون، داخل شهرها و محل تردد مردم باید از روشنایی کافی برخوردار باشد و چون شهرک گاوداران دامداری است معابر آن به روشنایی نیاز ندارد.
خانه بهداشت المهدی شهرک گاوداران
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: در حال حاضر سه سطح تعریف شده ارائه خدمات بهداشتی درمانی در نظام شبکه سلامت وجود دارد. سطح اول شامل مراکز بهداشتی درمانی، روستایی وشهری، خانههای بهداشت و پایگاه های بهداشت روستایی زیرمجموعه مراکز بهداشتی درمانی روستایی و خانههای بهداشت و... از اولین واحدهای ارائه دهنده خدمت به مردم به مراکز بهداشتی درمانی محسوب میشوند.سطح دوم شامل مرکز سلامت شهرستان و بیمارستانها و سطح سوم شامل مرکز سلامت استان و بیمارستان تخصصی میباشد.«محبوبه فیروز»، ادامه داد: پزشکان خانههای بهداشت موظفند هر یک روز در میان یا حداقل دوبار در هفته به جمعیت تحت پوشش خود در روستاهای اصلی خانه های بهداشت تابعه براساس جمعیت، سرکشی و نظارت کنند.
دهکده دامداران محدوده شهری است یا روستایی
ما تولیدکنندگان سنتی شیر و دام در زاهدان هستیم و انتظار داریم دولت از ما حمایت کند. یکی از دامداران که در حال رسیدگی به دامهایش بود از اینکه برای اولین بار کسی حاضر شده به این شهرک بیاید و از مشکلات و درد دل آنها باخبر شود بسیار خوشحال بود و میگفت: در منطقه بلوک 4 قطعه اول این شهرک زندگی می کند اما با گذشت 20-18 سال از سکونت آنها در این شهرک هنوز سند زمین به این افراد نمیدهند. حتی خود مسئولین نمی دانند بالاخره اهالی این شهرک عضو محدوده شهری محسوب میشوند یا روستایی! و تنها زمانی که به محدوده شهری مربوط میشویم زمان انتخابات است و بعد آن سرگردانند و اهالی را هم دچار سرگردانی کرده اند.دادخدا همانگونه که مشغول رسیدگی به دامهایش است، میگوید: اوضاع این شهرک را از نزدیک دیدید و نیازی نیست برایتان بیشتر توضیح دهم که تا چه حدی در رنج و عذاب زندگی می کنیم، شهرداری حتی اقدام به آسفالت خیابانها و کوچه ها نمی کند و سالی یک بار هم برای نظافت نمی آید.دادخدا ادامه می دهد: وضعیت بهداشتی شهرک گاوداران به حدی خراب است که هیچ کس از مسئولین سازمانهای دولتی حتی کارکنان سازمان دامپزشکی که موظف هستند مرتباً به گاوداری ها سرکشی کنند، حاضر نیستند از نزدیک به این شهرک بیایند و با مشکلات ما مواجه شوند. یکی دیگر از دامداران میگوید: 20 سال است که به اینجا آمده ایم اما نه کوچه ها و خیابانها آسفالتی دارد و نه روشنایی مناسبی، آب را باید خریداری کنیم و از همه مهمتر نبود پاسگاه در این شهرک مشکلات امنیتی برایمان به وجود آورده است.این دامدار از مشکلات دامداری هم میگوید که چرا مسئولین برنامه دقیقی تدارک نمیبینند؟ چرا هرماه سهمیه سبوس دامها را کم میکنند و ما فقط برای 15 روز اول ماه سبوس دام داریم و برای مابقی روزهای ماه باید به صورت آزاد از کارخانههایی که حق فروش ندارند سبوس خریداری کنیم چرا به دامداران صنعتی هرچه قدر بخواهند سبوس میدهند ولی ما که دامداران سنتی هستیم در ماه برای هرگاو فقط 50 کیلو سهمیه داشته باشیم .
فرماندار زاهدان: دو سوم زمین های شهرک گاوداران فاقد سند است
دو سوم زمین های شهرک گاوداران زاهدان به علت نبود تعیین کاربری سند ندارد.
فرماندار زاهدان در جلسه بررسی و رسیدگی به مسائل و مشکلات شهرک گاوداران زاهدان که با حضور مسئولان دستگاه های اجرایی مربوطه در محل فرمانداری برگزار شد، گفت: شهرک گاوداران، یکی از نقاط ویژه شهرستان زاهدان است که به تازگی با دریافت خدمات شهری وارد حوزه شهری این شهرستان شده اما به علت نبود تعیین دقیق کاربری زمین های این شهرک، حدود دو سوم این زمین ها فاقد سند است.
«عباسعلی ارجمندی»، افزود: به علت فاقد سند بودن دو سوم زمین های شهرک گاوداران، امکان ارائه دادن خدمات شهری مناسب از جمله انشعابات برق، آب و... برای دستگاه های اجرایی شهرستان زاهدان وجود ندارد اما مردم ساکن در این منطقه پس از تعیین کاربری زمین های خود و تهیه سند می توانند از این خدمات استفاده کنند.
وی بیان کرد: برنامه تکمیل سیستم آبرسانی و فاضلاب و جمع آوری اشتراک های غیرقانونی آب در این منطقه در دستور کار شرکت آب و فاضلاب زاهدان قرار گرفته و به زودی تمامی مشکلات در منطقه شهرک گاوداران حل خواهد شد.وی بیان کرد: تمامی اشخاصی که در شهرک گاوداران زاهدان دارای زمین سنددار می باشند و تقاضا برای تغییر تعرفه برق خود از مسکونی به کشاورزی دارند، می توانند به اداره برق این شهرستان مراجعه و نسبت به تغییر تعرفه برق خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: با پیگیری های انجام شده توسط فرمانداری زاهدان به زودی تمامی معابر این شهرک با همکاری شرکت برق این شهرستان دارای روشنایی برق می شوند.
ارسال نظر