به گزارش پارس به نقل از ایسنا علی فیضی افزود: مرد و زن حتی اگر با شدیدترین احساسات عاشقانه هم با هم ازدواج کنند، دیر یا زود می‌فهمند که نه تنها طرف مقابل همسر کاملی نیست، بلکه خیلی از رفتارهایش هم خوشایند نیست و این آغاز دعواست.

وی در ادامه گفت‌:‌ پژوهشگران ازدواج به این نتیجه رسیده‌اند که انتقاد، سرزنش و جبهه‌گیری رفتارهایی هستند که زمینه نارضایتی زناشویی و طلاق را فراهم می‌کنند. آنان برای پیشگیری یا جلوگیری از این رفتارهای رابطه‌شکن، تکنیک‌های خوبی را توصیه می‌کنند. یکی از موثرترین این تکنیک‌ها «توجه آگاهی» است.

فیضی با بیان اینکه «توجه آگاهی» یک مفهوم باستانی است، اظهارکرد: از این مفهوم در بسیاری از دین‌های الهی مثل اسلام، مسیحیت و ... و سنت‌های مذهبی و معنوی باستانی مثل بودیسم و تائوئیسم می‌توان رد پایی پیدا کرد. روان‌شناسی علمی به تازگی شروع به شناخت فواید زیاد اکتساب و تقویت مهارت‌های "توجه آگاهی" کرده است. تعاریف متنوعی درباره "توجه آگاهی" وجود دارد، اما همه آن‌ها را می‌توان در این تعریف خلاصه کرد: «"توجه آگاهی" به معنای توجه همراه با انعطاف‌پذیری، پذیرش و کنجکاوی است.»

وی اضافه کرد:‌ این تعریف ساده حاوی سه نکته مهم است؛ اول اینکه توجه آگاهی نوعی فرآیند آگاهی است نه فرآیند تفکر. توجه آگاهی شامل آگاهی یا توجه به تجربه‌ای است که در لحظه از سرتان بگذرد، نه اینکه در دام افکارتان گیر بیفتید. دوم اینکه توجه آگاهی شامل پذیرش و کنجاوی است. حتی اگر تجربه شما دشوار، دردناک یا ناخوشایند باشد می‌توانید به جای فرار یا جنگیدن، نسبت به آن پذیرش داشته باشید. سوم اینکه توجه آگاهی شامل انعطاف‌پذیری توجه است، یعنی بتوانید که به طور آگاهانه توجه خود را نسبت به جنبه‌های مختلف تجربه‌تان هدایت یا متمرکز کنید.

"توجه آگاهی" هنگام عصبانیت از همسر

این روانشناس درباره چگونگی استفاده از این تکنیک برای بهتر کردن رابطه زناشویی گفت: تصور کنید همسر شما کاری انجام داده که شما را ناراحت کرده است و افکار و هیجان‌های ناراحت‌کننده‌ای به شما هجوم آورده است و آماده هستید تا رفتاری حاکی از عصبانیت انجام دهید. وقتی از رفتار همسر خودمان عصبانی می‌شویم آن قدر در افکارمان غرق می‌شویم که یادمان می‌رود طرف مقابل همان کسی است که دوستش داریم و او را به عنوان شریک زندگی خودمان انتخاب کرده‌ایم.

وی افزود: این افکار محکم به ذهن شما می‌چسبند و آن را پر از تحقیر، اتهام و سرزنش می‌کنند. خوشبختانه ما در مقابل این افکار بی‌دفاع نیستیم. تمرین "توجه آگاهی"، دوای این درد است و تمرین آن می‌تواند به ما کمک کند نه بر اساس تحقیر و اتهام و سرزنش بلکه بر اساس عشق و احترام رفتار کنیم.

وی درباره تمرین "توجه آگاهی" گفت: چهره همسرتان را تصور کنید که کاری انجام داده که به نظر شما ناخوشایند است. در ذهن خودتان روی کار او متمرکز شوید و به افکار قضاوت‌گرانه‌ای توجه کنید که به ذهن‌تان خطور می‌کند. حالا یکی از افکار قضاوت‌گرانه را به صورت یک جمله درآورید؛ مثلا چه کار زشتی انجام داد. حالا این عبارت را به اول آن جمله اضافه کنید: من این فکر را دارم که همسرم چه کار زشتی انجام داده است. سه بار این جمله‌ای را که ساختید تکرار کنید حالا یک جمله دیگر به جمله قبلی اضافه کنید و با خودتان بگویید من متوجه شدم این فکر را دارم که همسرم چه کار زشتی انجام داده است این فکر را هم سه بار با خودتان تکرار کنید.

تمرین دم و بازدم

این روانشناس افزود: موقعیتی ناراحت‌کننده را تصور کنید که همسرتان با رفتارش برای شما به وجود آورده است. افکار قضاوت‌گرانه خودتان را مشاهده کنید. حالا به تنفس خودتان توجه کنید. ببینید که چند ثانیه طول می‌کشد تا هوا را از راه بینی به درون بدن‌تان ببرید. به حسی که در بینی، دهان و گلوی خودتان دارید توجه کنید. حالا دو ثانیه هوایی را که تنفس می‌کنید درون سینه نگه دارید، حالا هوا را به بیرون بدهید و توجه کنید که این بازدم چند ثانیه طول می‌کشد.

وی در ادامه گفت: دوباره به موقعیت ناراحت‌کننده قبلی و فرد مسبب آن وضعیت فکر کنید. افکار قضاوت‌گرانه خود را مشاهده کنید. دوباره به تنفس‌تان توجه کنید. دقت کنید که فرو بردن هوا به درون ریه، چند ثانیه طول می‌کشد. به قفسه سینه و شکم خودتان توجه کنید که موقع فرو بردن هوا حرکت می‌کند. دو ثانیه هوایی را که تنفس می‌کنید درون سینه نگه دارید. حالا هوا را به آرامی به بیرون هدایت کنید. به حرکات و حس‌هایی که در قفسه سینه و شکم خود دارید توجه کنید.

فیضی در پایان مطلب خود در مجله سپیده دانایی اظهارکرد:‌ توجه داشته باشید که می‌توانید این تمرین را بدون تصور موقعیتی ناراحت‌کننده هم انجام دهید. برای مهارت در "توجه آگاهی" می‌توانید این تمرین را هر روز 15 تا 20 دقیقه انجام دهید. وقتی به خوبی در انجام این تمرین ماهر شدید آن وقت می‌توانید در مواقع عصبانیت هم به خوبی از آن استفاده کنید. هدف شما از انجام این تمرین سرکوب خشم و عصبانیت یا خلاص شدن از دست آن نیست، بلکه می‌خواهید حتی در موقع حمله افکار نادرست، به یاد رابطه ارزشمند ازدواج خودتان باشید و بر اساس ارزش‌های عشق و احترام عمل کنید.