نبایدهای هیئت در بیان رهبر انقلاب
رهبر انقلاب در دیدار با مداحان، علاوه بر تحلیل تحولات منطقه توصیههای مهمی درباره هیأت بیان کردند. ایشان فرمودند: «هیأت نباید به جایی که یک عده جوان لخت بشوند، بپرند هوا، بپرند پایین و ندانند چه میگویند، تبدیل شود.»
به گزارش پارس به نقل از مشرق، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز پنجشنبه 20 فروردین در دیدار سالانه با جمعی از بانوان، شاعران و ذاکران اهل بیت علیهم السلام به مناسبت سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا(س)، توصیههای مهمی را به مداحان بیان کردند و نکاتی را متذکر شدند که شاید این بخش از بیانات ایشان به دلیل تقارن با تحلیل قدرتمند ایشان درباره مهمترین مسائل مربوط به تحولات منطقه و مسائل هستهای که همه منتظر مواضع و بیانات ایشان بودند در رسانهها خیلی منعکس نشد. ایشان در این دیدار توصیهها و تذکرات بسیار مهمی هم برای جامعه مداحان و شعرای آئینی داشتند و خط و مشی نظام جمهوری اسلامی ایران در این مساله را ترسیم کرند.
بازخوانی مطالب رهبر معظم انقلاب در جمع مادحین و ذاکرین اهلبیت(ع) همواره ابعاد تازهای از رسالت بزرگ آنها که قشر عظیمی از جامعه و به ویژه نسل جوان را در اختیار دارند و همچنین شناخت آسیبها و آفتهایی که در این عرصه به چشم میخورد را برای همه تبیین میکند. ایشان در دیدار جمع عظیمی از مداحان سراسر کشور توصیههایی همچون «قدر دانستن فرصت حضور جمعیت انبوه بهویژه جوانان در مجالس اهل بیت(ع)» و «لزوم ترویج معارف دین و سبک زندگی اسلامی و سوق دادن مخاطبان برای عمل به مسئولیتهای بزرگ این دوران» را بیان کردند.
«پرهیز از انحراف و خرافه گرایی و ایجاد گره در اعتقادات جوانان» نیز از دیگر نکاتی بود که رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار به آن اشاره کردند.
ایشان در بخش پایانی مطالب و بیانات خود به شأن و جایگاه والای مجالس اهلبیت(ع) تاکید کردند و فرمودند:«اینکه ما مجلس عزاداری و مدح سیّدالشهدا را تبدیل کنیم به یک نقطهی سبک، به یک جایی که یک تعدادی جوان لخت بشوند، بپرند هوا، بپرند پایین و ندانند چه میگویند، درست است؟ این شکر این نعمت است که خدا به شما داده؟ این صدای خوش نعمت است؛ این توانایی ادارهی مجلس نعمت است؛ اینها چیزهایی است که خدا به همه نداده است، به شما داده؛ باید این نعمتها را شکر بگزارید.»
در ادامه مشروح بیانات مهم رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با جامعه مداحان سراسر کشور را در چند بخش مرور میکنیم:
[نبایدهای هیئت در بیان رهبر انقلاب]
شما کتاب مدح فضیلت خاندان پیغمبر را در دست دارید؛ این شرافت بزرگی است
نکته اوّل؛
حرفهی مدّاحی حرفهی بسیار باشرافتی است؛ چرا؟ چون در طول تاریخ کسانی بودند که ستمگران را، ظالمان را، زورگویان را مدح میگفتند و مدح میکردند؛ امروز هم هستند. امروز هم در دنیا کسانی هستند که زبان میگشایند به مدح پلیدترین انسانهای عالم، یا قلمهایشان را با مزد ــ با مزدی کثیف و پلید ــ در این راه بهکار میاندازند؛ شما بهعکس، زبانتان، نفَستان، حنجرهتان، قدرت هنریتان در خدمت مدح فضیلت است. خاندان پیغمبر خاندان فضیلتند؛ سرتاپا فضیلت. مادح خورشید مدّاح خود است؛ (3) شما در واقع با مدح فضیلت خاندان پیغمبر(ص)، مدح خودتان را هم میکنید و در واقع شرافت این شغل را نشان میدهید. من چند سال قبل از این، در همین مجلس مربوط به فاطمهی زهرا (سلامالله علیها) این شعر را از مرحوم صغیر اصفهانی خواندم(4):
در حدیث آمد که اندر لیلةالاسراء پیمبر
اشترانی دید، من خود اشتری زان کاروانم
گر نداری باور و حجّت همی خواهی نظر کن
بر کتاب مدح او در دست من کاین هست بارم(5)
رحمت خدا بر صغیر اصفهانی.
بنابراین شما کتاب مدح فضیلت را در دست دارید؛ این شرافت بزرگی است؛ خوش به حال شما؛ قدر بدانید این حرفه را، این خصوصیّات را و این فرصت را مغتنم بشمارید. این، نکتهی اوّل دربارهی مدّاحی.
این همه نفوس آمادهی تربیت شدن در اختیار شماست، غنیمت بشمارید
نکتهی دوّم؛
امروز جامعهی مدّاح کشور، فرصت بسیار بزرگی را در اختیار دارد؛ شما مجالسی تشکیل میدهید؛ جمعیّتهای بزرگ، گاهی جمعیّتهای هزاران نفری و غالباً هم جوان جمع میشوند پای منبر شما و پای خواندن شما و مدیحهسرایی و مرثیهخوانی شما؛ از این فرصت بهتر؟ اینهمه مخاطب، اینهمه دل آمادهی شنیدن و نوشیدن، این همه نفوس آمادهی تربیت شدن در اختیار شما هستند؛ این فرصت است؛ اِغتَنِمُوا الفُرَص فَاِنَّها تَمُرُّ مَرَّ السَّحاب(6). این فرصت را مغتنم بشمرید؛ از این فرصت بهترین استفاده را بکنید.
موتور حرکت دنیای اسلام، زیر کلید شما است
[نبایدهای هیئت در بیان رهبر انقلاب]
نکتهی سوّم؛
بهترین استفادهی از این فرصت چیست؟ تبلیغ معارف دین؛ تبلیغ همان چیزی که این بزرگواران، این نشانههای عظمت و فضیلت برای خاطر آن، جانشان را کف دست گرفتند؛ اینهمه رنج بردند؛ اینهمه مصیبت کشیدند؛ حادثهی عاشورا بهوجود آمد؛ حوادث گریهآور صدر اسلام بهوجود آمد. [اینها] برای چه بود؟ برای ترویج معارف دین بود. از این فرصت برای ترویج معارف دین، برای سوق دادن نسل جوان به عمل به دین، به عمل به شریعت، به عمل به مسئولیّتهای بزرگ این دوران استفاده کنید. امروز کشور ما، ملّت ما و دنیای اسلام محتاج درست فهمیدن، درست عمل کردن و ایستادگی کردن است. ملّت ایران الگو است؛ در میان ملّت، جوانان موتور حرکتند. این جوانها در اختیار شما هستند؛ یعنی شما با یک نگاه ملاحظه خواهید کرد که به یک معنا موتور حرکت دنیای اسلام، زیر کلید شما است. معارف دین را تبلیغ کنید.
آنچه جوانان برای مسلمان شدن بهمعنای واقعی کلمه احتیاج دارند، یاد بدهید
آنچه را مردم احتیاج دارند و آنچه را این جوانها احتیاج دارند برای پاک بودن، برای پاک زیستن، برای سبک زندگی اسلامی، برای مسلمان شدن بهمعنای واقعی کلمه، برای عاقبت به خیری، به اینها یاد بدهید؛ این در اختیار شما است. کِی ما در طول تاریخ اینهمه مجلس داشتیم که در آنها اینهمه جوان جمع بشوند و دلهایشان را در اختیار شما بگذارند. در زمان ما و در دورهی جوانی ما در مشهد اگر همهی مدّاحها را میشمردند، از پنج شش نفر بیشتر نمیشدند، در تهران هم یکخرده بیشتر از این. اینهمه مجلس، اینهمه گوینده، اینهمه خواننده، اینهمه هنر، اینهمه صدای خوش، شعرا هم بهکار میافتند و آنها هم شعر میگویند؛ از این فرصت استفاده کنید؛ این هم نکتهی بعدی.
پرهیز از انحراف و خرافه گرایی و ایجاد گره در اعتقادات جوانان/ این شکر نعمت نیست که مجالس اهلبیت(ع) با برخی کارها "سبک" شود
[نبایدهای هیئت در بیان رهبر انقلاب]
و نکتهی آخر؛
پرهیز از انحراف، پرهیز از خرافهگرایی، پرهیز از مشکلتراشی در عقاید جوانها؛ گاهی ما یک کلمهای میگوییم که یک گرهای در ذهن جوانِ مخاطب ما بهوجود میآید؛ این گره را چه کسی میخواهد باز کند؟ این گرهی را که ما با بیان ناقص خودمان یا بیان غلط خودمان یا بیتوجّهی و بیمسئولیّتی خودمان در ذهن این جوان بهوجود میآوریم و عقیدهی او را دچار مشکل میکنیم، این گره چگونه باز خواهد شد؟ اینها مسئولیّت است. اینکه ما مجلس عزاداری و مدح سیّدالشهدا را ــ که عظمت او بهخاطر شهادت است، عظمت او بهخاطر فداکاری در راه خدا است، عظمت او بهخاطر گذشت است؛ گذشت از همه چیز، از همهی خواستهها، از همهی مطلوبها ــ تبدیل کنیم به یک نقطهی سبک، به یک جایی که یک تعدادی جوان لخت بشوند، بپرند هوا، بپرند پایین و ندانند چه میگویند، درست است؟ این شکر این نعمت است که خدا به شما داده؟ این صدای خوش نعمت است؛ این توانایی ادارهی مجلس نعمت است؛ اینها چیزهایی است که خدا به همه نداده است، به شما داده؛ باید این نعمتها را شکر بگزارید.
من جامعهی مدّاح را از ته دل دوست میدارم؛ برایتان دعا میکنم
بنابراین من جامعهی مدّاح را از ته دل دوست میدارم؛ برایتان دعا میکنم؛ خداوند انشاءالله به شماها توفیق بدهد، به شماها کمک کند؛ امّا این را هم عرض میکنم که انتظارات از جامعهی مدّاح، امروز در جامعهی ایرانی و در کلّ نگاه منطقهای، انتظار بالایی است.
امید است در سال جدید با این رهنمودهای حکیمانه و داهیانه رهبر معظم انقلاب جامعه بزرگ مادحین و ذاکرین اهلبیت(ع) از ظرفیت بسیار عظیم و موثر خود در تبلیغ و ترویج معارف اهلبیت و دینمان استفاده کرده و با سرلوحه قرار دادن این رهنمودها جلوی آسیبها و آفتهایی که در این عرصه وارد میشود و آب به آسیاب دشمن و معاندین و مغرضین مکتب اسلام ناب محمدی و اهلبیتی میریزد را بگیرند و در راستای تحقق اهداف و آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را که در راس آنها وحدت و انسجام امت اسلامی برای هموار کردن مسیر و فراهم کردن مقدمه ظهور حضرت صاحبالزمان(عج) است، گام بردارند.
ارسال نظر