مردان باید مراقب چه بیماری هایی باشند؟
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مردان باید مراقب چه بیماری هایی باشند؟ آزمایشهای غربالگری معمول بخشی از پیشگیری پایهای از بیماریها هستند. این آزمایشها بدون اینکه فرد علامتی داشته باشد، بهصورت روتین برای تشخیص زودرس بیماریها انجام میشود. مردان نیز باید در طول زندگی برای حفظ سلامت خود این آزمایشها را انجام دهند.
از جمله بیماریهایی که مردان باید در طول عمر برای آن مورد آزمایش قرار گیرند تا سلامتشان را حفظ کنند، اینها هستند:
1-فشارخون بالا:
در اندازهگیریهای فشارخون، فشارخون ماگزیمم بالای 140 و یا فشارخون مینیمم بالای 90 میلیمتر جیوه فشارخون بالا محسوب میشود. و فشارخون بالای حد مرزی، فشارخون ماکزیمم 130 تا 140 و/ یا فشار خون مینیمم 85 تا 90میلیمتر جیوه است. تعداد موارد چک کردن فشارخون بسته بهشدت بالا بودن فشارخون دارد، و همچنین بسته بهوجود تعداد سایر عوامل خطرساز برای حمله قلبی و سکته مغزی در فرد دارد. بزرگسالانی که در آخرین اندازهگیری فشارخون طبیعی، یعنی فشارخون ماگزیمم زیر 130 و فشارخون مینیمم زیر 85 میلیمتر جیوه دارند، باید دستکم هر دو سال یکبار فشار خونشان اندازهگیری شود. بزرگسالانی که فشارخون حد بالای حد مرزی دارند، (فشارخون ماکزیمم 130 تا 140 و فشارخون مینیمم 85 تا 90 میلیمتر جیوه) باید هر سه تا شش ماه یک بار فشارخونشان را چک کنند.
2-چربی خون:
بالا بودن کلسترول بد (LDL) و تریگلیسریدها، پایین بودن کلسترول خوب (HDL) خطر ایجاد تصلب شرایین را میافزاید. آزمایشهایی که برای چربی خون باید انجام شود شامل اندازهگیری کلسترول تام، کلسترول بد یا LDL و نسبت کلسترول کل به کلسترول LDL ، تری گلیسریدها. همه بزرگسالان بالای 20 سال اگر کلسترول LDL شان کمتر از 130 باشد، باید هر 5 سال یکبار و اگر کلسترول LDL شان زیر بین 130 تا 160 (حد مرزی) باشد، باید هر یک تا سه سال یکبار آزمایش چربیخون انجام دهند. در صورتی که فرد عوامل خطرسازی برای بیماری قلبی یا عروقی داشته باشد یا علت پزشکی دیگری وجود داشته باشد، ممکن است این آزمایش با فواصل کمتری انجام شود.
3-سرطان روده بزرگ و راست روده:
سرطان روده بزرگ و راست روده دومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان است، و سرطان روده بزرگ در میان مردان پس از سرطان ریه و سرطان پروستات در رده سوم قرار میگیرد. دانشمندان معتقدند که سرطان روده بزرگ در اکثریت موارد از پولیپهای روده بزرگ منشا میگیرند. اگر پولیپها بهزودی شناسایی شوند، و برداشته شوند، از ایجاد سرطان روده بزرگ جلوگیری میشود. برای تشخیص زودرس پولیپها و سرطان روده بزرگ، ممکن است آزمایش مخفی خون آزمایش خون منفی مدفوع: آزمایش خون منفی مدفوع یک آزمایش شیمیایی است تا مقادیر اندک خون در مدفوع را شناسایی کند. این آزمایش آسان و ارزان است، گرچه همیشه دقیق نیست. برخی از سرطانها با این آزمایش شناسایی میشوند؛ و بسیاری از موارد مثبت به خاطر عوارضی غیر از سرطان هستند. به غیر از این سیگموئیدوسکوپی انعطافپذیر، کولونوسکوپی مستقیم نوری یا کولونوسکوپی مجازی ممکن است انجام شود. تمام افراد سالم باید در 50 سالگی آزمایش خون مخفی انجام دهند و مورد سیگموئیدوسکوپی قابل انعطاف قرار گیرند. و بهدنبال آن ازمایش خون مخفی هر سال یکبار و سیگموئیدوسکوپی هر 5 سال یکبار انجام شود. یک روش دیگر انجام کولونوسکوپی در 50 سالگی و بعد انجام هر 10 سال یکبار آن است، در صورتی که سابقه پولیپ یا سرطان وجود نداشته باشد.
4-دیابت نوع 2:
آزمایشهای برای دیابت نوع 2 شامل اندازهگیری قند پس از دستکم هشت ساعت ناشتا و میزان طبیعی کمتر از 110 میلیگرم در دسیلیتر و میزان قندخون دو ساعت پس از صرف غذا کمتر از 140 است. افراد سالم بزرگسال بالای 45 سال باید هر سه سال یکبار قندخونشان را اندازه بگیرند.
افرادی که در معرض خطر بیشتر ابتلا به دیابت باشند،باید با فواصل کمتر از هر سه سال یکبار قندخونشان را اندازه بگیرند، از جمله افراد دارای اضافه وزن، افرادی که بستگان مبتلا به دیابت نوع 2 دارند و برخی از گروههای نژادی.
5-سرطان پروستات:
سرطان پروستات شایعترین نوع سرطان در مردان (غیر از سرطانهای پوست) به حساب میآید و با آزمایشهای مختلفی سعی شده است، بیماریابی زودرس در این مورد انجام شود.
آزمایشها و اعمالی برای تشخیص زودرس سرطان پروستات شامل معاینه انگشتی راستروده (توش رکتال) و اندازهگیری آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) میشود.
اما در مورد منافع این آزمایشها برای تشخیص سرطان پروستات اختلافنظر وجود داشته است. کار گروه سرویسهای پیشگیری آمریکا میگوید، شواهد فعلی برای ارزیابی منافع و مضار این آزمایشهای غربالگری در مردان زیر 75 سال کافی نیست و در مردان 75 سال و بالاتر انجام این آزمایشها ضرورت ندارد. در مردان کمتر از 75 سال هم فرد در این مورد انجام آنها باید دکتر خود مشورت کند.
6-گلوکوم (آب سیاه):
گلوگوم عارضهای است که در آن فشار داخل چشم بهطور غیرطبیعی بالا میرود. برای تشخیص این عارضه از تونومتری (اندازهگیری فشار داخل چشم) بهوسیله متخصص چشم استفاده میشود و این آزمایش باید بخش استاندارد از هر معاینه کامل چشمی باشد.
آکادمی متخصصان چشم آمریکا توصیه میکند، در این فواصل سنی معاینه چشم از جمله اندازهگیری فشار داخل چشم انجام گیرد:
سن 20 تا 29:
افراد با سابقه گلوکوم باید هر سه تا 5 سال یکبار باید معاینه چشم انجام دهند.
سن 30 تا 39:
افراد با سابقه خانوادگی گلوکوم باید هر دو تا چهار سال یک بار مورد معاینه چشمی قرار گیرند. سایرین باید دستکم دوبار در طول این مدت معاینه چشمی انجام دهند.
40 تا 64 سالگی:
هر دو تا چهار سال یکبار معاینه چشمی.
65 سالگی و بیشتر:
هر یک یا دو سال یکبار.
7-ملانوم و سرطانهای پوست:
ملانوم وخیمترین سرطان پوست است. برای تشخیص سرطانهای پوستی، معاینه کامل پوستی بدن لازم است.
جامعه سرطان آمریکا توصیه میکند هر سه سال یکبار بین سن 20 تا 40 سالگی و هر سال پس از 40 سالگی معاینه پوست انجام شود.
8-سرطان مثانه:
آزمایش ادرار از لحاظ سلولهای خونی میتواند به تشخیص زودرس سرطان مثانه کمک کند. سرطان مثانه میتواند یا باعث خونیشدن واضح ادرار یا خونیشدن میکروسکوپی ادرار شود. البته باید توجه داشت که سرطان مثانه، تنها یکی از علل بسیار وجود خون در ادرار است.
هر فردی که سیگاری است یا قبلا سیگار میکشیده است یا سابقه قرارگیری شغلی به برخی مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع رنگ، چرم، تایر و لاستیک را دارد، باید پس از 60 سال بهطور دورهای مورد آزمایش وجود خون ادرار قرار گیرند./
ارسال نظر