واکنش به مرگ پاشایی؛ یک واکنش خودجوش یا یک حرکت مدیریت شده!؟
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»، علی نادری در صفحه اجتماعي خود نوشت:
«شبکه مویرگی انتقال پیام» را جدی بگیریم
1- ماجرای واکنشها به مرگ مرتضا پاشایی که در نهایت به برگزاری یک تشییع پر جمعیت برای این خواننده معمولی پاپ شد، به عنوان یک پدیده اجتماعی، خیلی از ذهنها را به خود مشغول کرده است. اینکه این پدیده چگونه تبیین میشود و علل شکل گرفتن آن چگونه تحلیل میشود، این روزها موضوع گفتگو خیلی از افراد جامعه از نخبه و دانشگاهی تا مردم کوچه و بازار است. اما به نظر می رسد اینکه اعتقاد داشته باشیم این واکنشها «خود جوش» بوده و یا اینکه به صورتی «مدیریت شده» به یک موج اجتماعی مبدل شده ، قطعا در تبیین این پدیده و البته استخراج برخی قواعد برای امواج مشابهی که احتمالا در سالهای پیش رو بصورت گسترده با آن روبرو خواهیم بود، کمک بزرگی میکند.
2- معتقد نیستم که واکنشها به مرگ مرتضا پاشایی، یک «پدیده خودجوش اجتماعی» بوده است. این را ناظر به ویژگیهای شخصی مرتضا پاشایی میگویم. پاشایی یک خواننده معمولی پاپ است، خوانندهای مثل علیزاده، لهراسبی، صفوی و ... او قطعا مثل شادمهرعقیلی و یا محسن چاووشی، یک ستاره محبوب و اصطلاحا پاپیولار نبود و استقبال از کارهایش در حد کارهای معمولی پاپی بوده که در این سالها و با موج دوم موسیقی پاپ در کشور رواج پیدا کرده و به کمک رسانه ملی، شنیده شده و به شهرت رسیده است.
پس ویژگیهای خاص موسیقی پاشایی نمیتواند او را به محبوبیتی در این حد رسانده باشد. شاید نحوه مرگ او و مظلومیتی که در مبارزه با سرطان برای او ایجاد شد هم در احساس ترحم و همدردی موثر بوده باشد، اما نمونههای مشابه زیادی بوده است که این سالها در مظلومیت جدال با سرطان جان باختهاند و این چنین احساسی را برنیانگیختهاند. پس ماجرا چیست!؟
3- شاید همین دو سه دلیل کافی باشد تا واکنشها به مرگ مرتضا پاشایی را یک «حرکت مدیریت شده» بدانیم که موفق به موج سازی اجتماعی شده و بخشی از مردم را نیز با خود همراه کرده است.
سالهاست که نظریهپردازان حوزه «مد» به دنبال تبیین چرایی و چگونگی فراگیر شدن یک مد در جامعه هستند. اینکه اولا چگونه یک مد در جامعه « نشر» پیدا میکند و ثانیا چرا جامعه به آن اقبال نشان میدهد، چه برای آنهایی که میخواستند محصولی را در قالب مد روز به جامعه تحمیل کنند، چه آنها که می خواستهاند با این تحمیل مقابله کنند و جامعه را در مقابل مد واکسینه کنند، پاسخ به این دو سوال بسیار مهم بوده است و البته برخی هم برای پاسخ به پرسش اول یعنی چگونگی نشر یک مد، به نظریههای بازاریابی و نحوه رسیدن یک کالا به دست جزئیترین مشتری متوسل شدهاند. حالا اگر در همین نظریه «نشر مد»، بجای اینکه به چگونگی فراگیر شدن یک نوع پوشش بپردازیم، به دنبال آن باشیم که بدانیم «یک پیام و یا مفهوم» چگونه به پایینترین لایههای اجتماع میرسد، ماجرا جذابتر میشود.
4- به نظرم یک شبکه انتقال پیام در کشور در حال شکلگیری است که در نظریههای بازاریابی و نظریههای انتشار مد، به آن «شیوه انتقال مویرگی» اطلاق میشود و ما در این بحث اسم آنرا «شبکه مویرگی انتقال پیام» میگذاریم. از یکسال و نیم پیش به وضوح تلاش برای شکل دادن به این «شبکه مویرگی انتقال پیام» را شاهد هستیم که البته با تکیه بر زیرساخت جدید اپلیکیشنهای ارتباطی گوشیهای همراه به دنبال گسترش خود در لایههای زیرین جامعه است.
در یک سال و نیم اخیر همه تلاش طراحان این «شبکه مویرگی انتقال پیام» هم این بوده است که فارغ از نوع و متحوای پیام، تنها با ارسال پیام از طریق این شبکه به هر موضوع و بهانه با ربط و بیربطی، شبکه را تکمیل کرده، گسترش داده و به لایههای زیرین جامعه برسانند.
این پیام میتواند موضوع یوزپلنگ ایرانی باشد، یا آزادسازی سربازان ایرانی، موضوع دریاچه ارومیه یا آلودگی هوا، جوکهای «پ نه پ» باشد یا تکیه کلامهای شریعتی، مهم این است که این پیام در فیس بوک و توئیتر و اینستاگرام تولید و وارد این شبکه شده، و از طریق واتس اپ و وایبر توزیع شود تا به لایههای زیرین برسد.
5- این «شبکه مویرگی انتقال پیام» در ماههای اخیر دو عملیات مهم انجام داده است که دومی یک عملیات میدانی قابل توجه و تامل است. اولین عملیات مهم و جدی این شبکه انتقال پیام، اسیدپاشی و تبدیل آن به یک بحران اجتماعی در کشور و خصوصا شهر اصفهان بوده و بنظرم دومین عملیات مهم و جدی این شبکه که البته تفاوتش با موارد مشابه دیگر در حضور میدانی اعضای این شبکه بوده، ماجرای واکنش به مرگ مرتضا پاشایی است. این شبکه موج تبلیغاتی را ایجاد کرده و البته بخشی از مردم را نیز با خود همراه کرده است.
ویژگی مهم این «شبکه مویرگی انتقال پیام» نیز آن است که قرار نیست در آن پیامهای سیاسی و یا فرهنگی منتقل شود، تنها پیامهای اجتماعی در این شبکه توزیع خواهد شد تا هم بعد فراگیری موضوع تضمین شده باشد، هم رسانههای رسمی مجبور به همراهی با آن بوده باشند و هم بهانهای برای برخورد با آن وجود نداشته باشد.
6- در عکسهای منتشر شده از تشییع مرتضا پاشایی، این تصویر را گویاترین تصویر در تبیین معنا و ماهیت این پدیده اجتماعی دانست. نقش گوشیهای در دست حاضرین در این تجمع از نقش خود آنها در شکلگیری این تجمع مهمتر بوده است. در واقع این مردم از دورن همین گوشیهایی که به دست گرفتهاند به این اجتماع آمدهاند و باید آنها را لشکر این «شبکه مویرگی انتقال پیام» در حال شکلگیری بدانیم.
سلام - گزارشگر محترم نگفته حالا اين شبكه مويرگي.... خوبه ياد بده؟ شما داريد اونو تبليغ ميكنيد يا تكذيب؟ در جهت نظام جمهوري اسلامي است يا نه؟ طرفدار استكبار جهاني است يا نه؟ قربونت برم يه نتيجه گيري هم بفرماييد كه بايد با اين پديده مقابله كنند يا نه؟
کار اسرائیلو و موسا و بقیست... اره عزیزم! :/
این اقا نظر خودشو را داده و گرنه کی گفته شادمهر عقیلی معروفتر از پاشایی و لهراسبیه
جناب آقای علی نادری اگر کمی در خصوص سابقه کاری و یا حرفه ای خود اطلاع رسانی می کردید،مردم راحت تر در خصوص اظهار نظر شما قضاوت می کردند،ولی گذشته این ملت ثابت نموده که اکثر آنان در این گونه مباحث و موضوعات مشابه ملعبه دست دیگران نیستند حال این واکنش به اصطلاح شما مدیریت شده از هر طریقی بوده باشد.وقتی شما یک خواننده بی حاشیه و مردمی را خواننده معمولی می خوانید،توقعی از شما نمی توان داشت.مردم ما مردمی احساسی هستند و در قبال افرادی که دوستشان دارند واکنش های متفاوتی نشان می دهند یعنی به نظر شما این همه آدمی که اظهار همدردی کردند از افراد معمولی تا هنری و ورزشی و سیاسی همه با یک حرکت مدیریت شده به مرگ این عزیز واکنش نشان دادند؟!!!
و در این میان هم شما به عنوان یک روشنفکر! به این نتیجه رسیدی؟متاسفانه هنوز یک اخلاق بد در بین ما مردم رواج دارد و آن حس حسادت است .حسادت به موقعیت اجتماعی یک فرد یا حسادت به تمول مالی ویا اسطوره شدن یک هنرمند حتی با مرگش حرفهای شما و امثال شما نه تنها چیزی از بزرگی مرتضی پاشایی و امثال او کم نمی کند بلکه رسیدن به این محبوبیت و شهرت را بیشتر می کند
بهتر است کمی منصفانه قضاوت کنیم
فقط بس کنید !!!!!!!
حسودی هم حدی داره.واقعا شرم اوره.اینقد حساسیت واسه چیه
تحليل بسيار قابل توجه و تأملي مطرح كرديد ممنون.
معلوم ميشه كه دست امپرياليزم جهاني و صهيونيست بين الملل، اينبار از استين هواداران ان مرحوم بيرون زده و چمدانهاي پر از دلارهايشان هم كمك بزرگي بوده است !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
خجالت بکشید بسه دیگه روتون ازسنگ پای قزوین بیشتره
اول برو 2 تا كتاب جامعهشناسي و تاريخ تحليلي و بررسي مسائل بخون بعد ابراز نظر كن لطفاً، هميشه سعي داريد واقعيت رو نبينيد و هرطور دوست داريد رفتار مردمي را تفسير كنيد، آه از شما آه....
سایت متقلب هستید! دزد و.... با زدن نظر منفی جالبه یکی هم به مثت اضافه میشه...
مطلبتون بسيار مفيد بود و من با اون موافقم
اي كاش كه مردممون بيشتر دقت كنند و چشم عقلشون رو باز كنن
خیلی خری
خسته نباشی با این تحلیلت
باسلام واحترام به همه نظرات كليه عزيزان تحليل ارائه شده قابل تأمل وبررسى است ونبايد شتاب زده آن را ردكرد وبراساس احساس وعواطف نظرداد امروز دنياى سياست كه بازار هم پايه ثابت آن است بسيارپيچده وحساب شده است وانتقال فرهنگ وياانحراف ازموضوعات مختلف جامعه ازجمله آورده هاى آن است اگردوستان چندروزى تحمل كنند آثارآن بزودى نمايان خواهدشد ازجمله انواع مدل لباسها وكلاه وتكيه كلامها و... ماايرانى ومسلمان وداراى فرهنگ غنى وباپشتوانه محكم وقوى هستيم...
مردم ما اگر عقل داشتند... اسید پاشی رو موج کردند و استرس و ناراحتیش رو زدند بر سر این ملت و تقصیر رو انداختند گردن دین و مذهب ولی مردم با با درک و شعور بالایی که داشتند هنوز نفهمیدند که این ها همش هدایت شدنست. مرتضی پاشایی هم یک خواننده معمولی بود که خدا بیامرزتش ولی بهانه ای شد برای موج بعدی رسانه ای که هدفش نظام اسران بود. مردم بیدار شید تا کی در خواب؟ هنوز نمیدونید سی و اندی سال دارند مبارزه رسانه ای می کنند با ایران؟ این همه شبکه فارسی زبان خارجی شایعه پخش کن که پولش یا معلوم نیست از کجا میاد یا رسما از دولت های امریکا و انگلیس، اینا سندی نیستند از این دشمنی ؟ تا کی فریبشون رو میخورید؟
البته خلایق هر چه لایق، بلکم در آینده به اون چیزی که لایقش هستیم برسیم.
مرتضی عزیز خواننده محبوب دل جوونا بود و طبیعیه که از رفتنش دلمون به درد بیاد.
هیییییییچ نیازی هم به تحلیل نداره. مردم به خاطر احساس و احترامی که واسش قائل بودن تجلیلش کردن. همیییییییییین. لطفا نظرمو چاپ کنید
واااااااااااااااای از مردم حسودی که به عزت خدادادی اون مرحوم حسادت میکنند.
همش بدبینی بدخیالی،،،،، تا کی؟
یعنی مردم ما دل ندارن؟ احساس ندارن؟ تو کلاس من دانش اموزانم عزاگرفته بودندجز من همه پاشایی مرحومو میشناختند، آفرین به این مردم با احساس، نگران نباش نقشه ای در کار نبود خود جوش بوده،
باسلام واحترام به همه نظرات كليه عزيزان تحليل ارائه شده قابل تأمل وبررسى است ونبايد شتاب زده آن را ردكرد وبراساس احساس وعواطف نظرداد امروز دنياى سياست كه بازار هم پايه ثابت آن است بسيارپيچده وحساب شده است وانتقال فرهنگ وياانحراف ازموضوعات مختلف جامعه ازجمله آورده هاى آن است اگردوستان چندروزى تحمل كنند آثارآن بزودى نمايان خواهدشد ازجمله انواع مدل لباسها وكلاه وتكيه كلامها و... ماايرانى ومسلمان وداراى فرهنگ غنى وباپشتوانه محكم وقوى هستيم...
کاش خودش بود و این همه اهانت به خودش وهواداراش رو بی جواب نمذاشت
ای کاااااااااااااااااش
با سلام.
نویسنده گرامی، از ناخوش احوال بودن و گماشته بودن شما شکی نیست.در محبوبیت بی اندازه زنده یاد مرتضی پاشایی هم شکی نیست.با این حرفا مردم را بیشتر از نظام دلزده میکنید...
باسلام واحترام به همه نظرات كليه عزيزان تحليل ارائه شده قابل تأمل وبررسى است ونبايد شتاب زده آن را ردكرد وبراساس احساس وعواطف نظرداد امروز دنياى سياست كه بازار هم پايه ثابت آن است بسيارپيچده وحساب شده است وانتقال فرهنگ وياانحراف ازموضوعات مختلف جامعه ازجمله آورده هاى آن است اگردوستان چندروزى تحمل كنند آثارآن بزودى نمايان خواهدشد ازجمله انواع مدل لباسها وكلاه وتكيه كلامها و... ماايرانى ومسلمان وداراى فرهنگ غنى وباپشتوانه محكم وقوى هستيم...
این مسئله کاملا حساب شده بوده ، حتی این تقابل کاربران هم فکر شده بوده.عوض کردن ارزش ها یعنی همین. ، الآن همه می ریزند سر من و به من توهین می کنند ، چون تحمل شنیدن نظر مخالف و تفکر در اون رو ندارند و فقط احساسی عمل می کنند.
خیلی اشغالی
اشغالید
همه رو از نظام با این اراجیف دلسرد و دلزده کردید
تا کی انکار واقعیتها،بابا از خواب خود خواسته بیدار شید.
تاموقعی که اقای پاشایی نمرده بودمیگفتین مرده حالاکه مرده دست ازسرش ورنمیدارین اقای تحلیل گردیگه حیاکنین حسودی هم حدی داره
عزیز دلم اینها همش الکی بود، به نظر اون آقا یه خواننده سطح پایین بودش و اصلا در حد و اندازه های خوانندگی و... نبود که الان هرکی از جاش پاشده و بیدار شده شده خواننده؟؟؟؟؟ این گزارش یا حالا هرچی به نظر من درسته، مردم هم مردم عادی نبودند که ...
بله مردم ابرازعلاقه كردن وهمدردي باخانواده محترم پاشايي ولي متاسفانه افرادمنافق وفرصت طلب دراين اجتماعات هستندكه دنبال موج سواري هستندپس ماهوشيارباشيم فرصت ندهيم
faghat khejalat bekeshin morteza ostore bod va hast baraye to ke madahi gosh mikoni ye khanandeye pape mamoli bod