کاهش قیمت ۱۰۰ قلم داروی جدید
رئیس سازمان غذا دارو از تحت پوشش قرار گرفتن ۱۰۰ قلم داروی جدید بیماران صعبالعلاج برای کاهش قیمت و حمایتهای بیشتر بیمهای تا پایان تیرماه امسال خبر داد.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، رسول دیناروند در حاشیه برنامه تجهیزات پزشکی در موسسه انستیتوپاستور درباره حمایتهای دارویی برای بیماران اظهار داشت: انشاءالله تا پایان تیرماه برای کاهش پرداختی بیماران صعبالعلاج در مقوله دارویی بالغ بر ۱۰۰ قلم داروی جدید تحت پوشش حمایتی بیمهها قرار خواهد گرفت.
وی درباره وضعیت پوششهای بیمهای لیست قبلی داروها نیز عنوان کرد: تقریبا بیشتر داروهای لیست قبلی تحت پوشش حمایتی بیمه قرار گرفت و فقط در چند قلم اشکالاتی وجود دارد که سعی بر آن است تا ۲،۳ هفته دیگر برطرف شود.
دیناروند درباره برخی مشکلات بیماران صعبالعلاج به خصوص در زمینه تهیه داروهای گرانقیمت آنان عنوان کرد: خط قرمز ما داروهایی است که در لیست فهرست رسمی کشور نباشد. بنابراین برخی مواقع مشاهده میکنیم پزشکان برای بیماران داروهایی را تجویز میکنند که در لیست و فهرست رسمی داروهای کشور نیست و باید به صورت تک نسخهای و با هزینههای بالا وارد کشور شود. بنابراین با توجه به کمبود اعتبارات دولت نمیتوان این داروها را تحت حمایت قرار داد.
رئیس سازمان غذا دارو درباره چگونگی برخورد با پزشکانی که داروهای خارجی و گرانقیمت برای بیماران تجویز میکنند بیان داشت: این مسئله مستلزم همکاری نظام پزشکی و بخشهای مختلف حوزه سلامت است تا داروهایی که خارج از فهرست رسمی کشور است تجویز نشود بر این اساس در برنامه توسعه سوم صراحتا تجویز این داروها را منع کرده بود ولی توجیهاتی وجود دارد مبنی بر اینکه همانطور که علم پیشرفت کرده است داروهای جدید نیز وارد بازار میشود و برخیها عنوان میکنند تا یک دارو مورد بررسی قرار بگیرد یک تا دو سال طول میکشد بنابراین بیمار نباید از چنین داروهایی محروم بماند.
وی ادامه داد: بر این اساس از ۲۰ سال قبل فرآیند ورود برخی داروها به صورت تکنسخهای رسمیت پیدا کرد که از قبل از آن نیز هلال احمر این داروها را وارد میکرد. البته این کار و تصمیمها و مجوزها خارج از وزارت بهداشت صورت پذیرفت تا این کار جنبه قانونی پیدا کند که در طول سالهای اخیر نیز فراز و نشیبهای زیادی داشته است به طوری که حدود ۵۰۰ قلم دارو به صورت تک نسخهای وارد کشور شد که در طول زمان برخی از آنها وارد فهرست رسمی دارویی شد و برخی از آنان نیز مصرفش از تب و تاب خارج شد ولی هر از گاهی برخی از این داروهای تک نسخهای برای بیماران صعبالعلاج و مبتلا به سرطان که گران نیز است سر و صدا میکنند.
دیناروند تصریح کرد: بنابراین با شرایط کنونی بیماری که توانایی ندارد چنین داروهای گرانقیمتی که خارج از فهرست دارویی است را تهیه کند ما (وزارت بهداشت) و بیمهها هیچ تعهدی نسبت به آنان نداریم. زیرا این مقوله در تمام کشورهای دنیا و حتی منطقه نیز رعایت میشود مبنی بر اینکه بیماران باید داروهایی را تهیه کنند که در لیست و فهرست رسمی آن کشور وجود داشته باشد. بنابراین بیماری که بخواهد از چنین داروهایی استفاده کند باید هزینه آن را خود متقبل شود.
رئیس سازمان غذا و دارو در تشریح راه حلی برای برطرف کردن معضل داروهای گرانقیمت بیماران صعبالعلاج و مبتلا به سرطان گفت: در این مقوله سه راه بیشتر نداریم یا اینکه به طور کامل ورود داروهای تک نسخهای و خارج از فهرست دارویی منع کنیم که این مسئله در اختیار سازمان غذا دارو نیست، راه دوم این است که واردات چنین داروهایی را منع نکنیم ولی هزینه آن را بیمار متقبل شود و راه سوم این است که تمام هزینههای این داروها را دولت پرداخت کند که این مسئله به دلیل کمبود اعتبارات دولتی قابل اجرا نیست.
وی در ادامه با اشاره به پوشش حمایتی ۲۷۶ قلم دارو که در لیست نخست حمایت برای کاهش قیمت مورد اجرا قرار گرفت، عنوان کرد: در لیست اول این داروها اشکالات اجرایی برطرف شد و امیدواریم مشکلات انگشتشمار آن نیز در مدت یکی دو هفته دیگر برطرف شود.
دیناروند در ادامه در تشریح معضلات مصرف بالای آنتی بیوتیک در ایران عنوان کرد: آخرین مطالعهای که مربوط به ۵ سال پیش در کشور وجود دارد نشان میدهد که مصرف آنتی بیوتیک در ۱۰ گروه عمده داروهای پرمصرف است و این مصرف نیز در ایران بسیار بالا و غیرمنطقی است به طوری که مقاومتهای میکروبی بسیاری بوجود میآورند.
رئیس سازمان غذا دارو تصریح کرد: این معضل به سمتی پیش رفته است که برخی داروها در بیمارستان که باید به راحتی تجویز نشود نیز باعث گرفتاریهایی شده است و مقاومتی میکروبی را ایجاد کرده است. بنابراین هر داروی جدیدی که اضافه میکنیم بعد از مدتی دچار مقاومت میکروبی میشود به طوریکه ۴۰ تا ۵۰ درصد آنتی بیوتیکها در کشور مقاومت میکروبی در آنان بوجود آمده است.
وی بر این اساس بر تخلف بودن فروش آنتیبیوتیک بدون نسخه در داروخانهها تاکید کرد و گفت: البته پزشکان در این مقوله رعایت میکنند ولی باید مراقبتهای بیشتری توسط بیماران و داروخانهها صورت پذیرد و این مسئله که عنوان میشود داروخانهها به جای پول خرد آنتیبیوتیک به افراد میدهند صحیح نیست بلکه آنها در چنین مواقعی مسکن به افراد میدهند زیرا عرضه آنتیبیوتیک بدون نسخه تخلف است و در مورد بیماران اوتیستی نیز عرضه آنتیبیوتیک از نظر ما اشکالی ندارد.
ارسال نظر