دلایل کمبود خون و فرآورده های خونی
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، یکی از دلایل کمبود خون و فرآورده های خونی در برخی از مقاطع زمانی را ناشی از نقص در چرخه انتقال خون بیمارستانی دانست.
به گزارش پارس به نقل از مهر، دکتر علی اکبر پورفتح اله اصلاح چرخه انتقال خون بیمارستانی را یکی از اولویتهای سازمان انتقال خون عنوان کرد و افزود: متاسفانه بخشی از طب انتقال خون در ایران که مرتبط با تهیه و آماده سازی خون است، شاخصهای قابل رقابت بین المللی داریم، در حالی که در بخش مصرف خون و انتقال خون بیمارستانی به شدت ضعیف و شاخصهای قابل قبولی نداریم.
وی گفت: در کشوری که شاخص اهدای خون آن ۲۷ در هزار است، نباید کمبود خون وجود داشته باشد در حالی که به دلیل نقص در چرخه انتقال خون بیمارستانی و مدیریت نادرست مصرف خون، هر چند وقت یک بار با کمبود خون و فرآورده های خونی مواجه هستیم.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران همچنین بحث مدیریت مصرف خون، طب بدون انتقال خون، مصرف به جا و به موقع خون و نظام مصرف بهینه خون را از برنامه های راهبردی دانست که پیگیری و اجرای آن هم به نفع مراکز درمانی و هم به نفع انتقال خون است.
وی رایگان بودن خون و فرآورده های خونی در کشورمان را چالش بزرگی دانست و گفت: برخلاف دنیا که بیمه ها در این موضوع ورود کرده اند، در ایران محصولات و فرآورده های خونی تحت پوشش بیمه ها نیستند.
پورفتح اله افزود: برای جدا سازی گلبولهای سفید از خون اهدایی پیش از ذخیره آن حداقل ۱۵ تا ۲۰ دلار هزینه نیاز است و بیمه ها در کشورهای اروپایی این هزینه را پذیرفته اند، زیرا در ازای این فرایند، در هر روز ۱.۲ تخت روز بستری در بیمارستانها کاهش می یابد و برای بیمه ها مقرون به صرفه و اقتصادی است که هزینه فرآورده های گرانتر را بپردازند و در عوض تخت روز بستری کاهش یابد.
وی همچنین با اشاره به جای خالی دستورالعملها و خطوط راهنمای مصرف خون (گایدلاین ها) در ایران گفت: در این زمینه در ایران کار خاصی صورت نگرفته است.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران افزود: انتقال خون نیز با همکاری موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، قصد دارد بخش انتقال خون بالینی را در حوزه طب انتقال خون در کشور راه اندازی کند.
وی ادامه داد: باید در بیمارستانها سرویس انتقال خون بیمارستانی دایر شود تا امکان مواردی چون مصرف خون خود فرد برای او (اتو ترنسفیوژن) ، اصلاح کم خونی قبل از عمل و مدیریت خون بیمار در حین عمل با تدوین دستور العملی ملی در باره مصرف و مدیریت مصرف خون صورت گیرد تا امکان نظارت خون از رگ اهدا کننده تا گیرنده به وجود آید.
ارسال نظر