امضای تفاهمنامه بین وزارت نفت و میراث فرهنگی
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی درباره اقدامات ۱۰۰ روزه سازمان میراث فرهنگی، ثبت نشدن میراث ناملموس ایران در فهرست جهانی، استفاده نامناسب از کاخ موزه های تهران و بناهای تاریخی و فعالیتش در ایکوموس به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.
به گزارش پارس به نقل از مهر، مهدی حجت روز دوشنبه در نخستین نشست خبری در ساختمان ارگ آزادی به تشریح اقدامات صد روزه سازمان میراث فرهنگی پرداخت و گفت: اصلی ترین نکته ای که در ۱۰۰ روز اخیر گرفتارش بودیم بازگرداندن جایگاه نقش میراث فرهنگی در جامعه بود.
وی گفت: مجموع نیروهای ما در سازمان ۸ هزار نفر است که ۳ هزار نفر نیز نیروی حفاظتی داریم. متاسفانه بیش از ۵۰ درصد از این افراد دیپلمه و یا زیر دیپلم هستند. با اجازه ای که گرفتیم قرار شده صد نفر در مقاطع فوق لیسانس و دکترا را با برگزاری آزمون جذب این سازمان کنیم.
حجت ادامه داد: اعتبار و بودجه سازمان برای رسیدگی به مسئولیتهای ما کفایت نمی کند. آثار تاریخی رها شده اند و تعداد زیادی از آنها به صورت فله ای در فهرست میراث ملی قرار گرفته اند که تعداد آنها به ۳۳ هزار اثر رسیده اما شاید از این تعداد ۱۰ درصد هم حریم نداشته باشند.
وی گفت: اعتبارات سازمان شاید به صورت مستقیم از راه بودجه وارد نمی شد و در جای مناسب هزینه نمی کردند. ما امسال برای بودجه ۹۳ توضیح داده و صحبت کردیم تا بودجه اختصاص داده شده عملیاتی شود. امیدواریم این بودجه بتواند به ما کمک کند.
حجت درباره انتقال معاونت صنایع دستی به استان اصفهان نیز گفت: معاون صنایع دستی یک بار به اصفهان رفت و برگشت در این میان ساختمان خود را در میان ولیعصر از دست داد. وقتی به تهران برگشت بخش اسناد تخلیه شد تا کارمندان در آنجا قرار گیرند این روند قابل قبول نبود. همچنین تکه دیگری از سازمان میراث فرهنگی در بخش دیگری از شهر است که ما بابت آن ماهی ۶۰ میلیون تومان به ارشاد اجاره می دهیم.
بازگرداندن آزمایشگاه مرمت به داخل ساختمان میراث فرهنگی
وی ادامه داد: به همین منظور راهکارهایی را در نظر گرفتهایم که یکی از آن ها احداث ساختمانی در پارکینگ جنوبی ستاد مرکزی سازمان میراث است که به یک مرکز اداری فرهنگی تبدیل شود. ممکن است پژوهشگاه و آزمایشگاه مرمت آثار که در گذشته بزرگترین آزمایشگاه خاورمیانه بود به این ساختمان برگردد. شاید تا سال آینده بتوان این ساختمان را کامل کرد.
حجت ادامه داد: ساختمان پژوهشگاه میراث فرهنگی در خیابان لارستان نیز به مجموعه ساختمان های سازمان میراث فرهنگی در خیابان ۳۰ تیر منتقل می شود.
وی اطمینان خاطر داد که مجموعه اسناد و کتابخانه سازمان میراث فرهنگی در حال احیا شدن است اما درباره ضایعات به عمل آمده از جابجایی اسناد گفت: تا تمامی اسناد از داخل کارتن باز نشود و با لیست قدیمی آن مقایسه نشود امکان برآورد میزان خسارت وارد آمده به آن مشخص نخواهد شد. مسلما در این جابجایی ها به صورت فیزیکی به آن ها آسیب هایی وارد شده چون برخی از اسناد بالای صد سال عمر دارند.
ارگ آزادی زندان اوین نیست
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی درباره تغییر و تحولات در ساختمان ارگ آزادی گفت: این ساختمان احتیاج به این همه نرده ندارد. این ساختمان پیشتر شبیه به زندان اوین بود تا یک مرکز فرهنگی اکنون نرده ها برداشته شده و آب نماها احیا شده تا مردم بتوانند از آمفی تئاتر، کتابخانه، مرکز اسناد، دو بازارچه بزرگ، یک گنبدخانه، پژوهشکده صنایع دستی و نمایشگاه ها و کارگاه های آن استفاده کنند. این یک تصویر از مرکز فرهنگی می تواند باشد.
جلب حمایت وزارت نفت در پشتیبانی از مسائل فرهنگی
حجت از مذاکره با مسئولان وزارت نفت درباره پشتیبانی از فعالیت های فرهنگی سازمان میراث فرهنگی خبر داد و گفت: تمامی دستگاه های فنی دنیا و آن هایی که درحوزه سدسازی و نفت موظف به فعالیت هستند باید در حوزه های فرهنگی نیز سرمایه گذاری کنند چرا که فعالیت اولیه آن ها جامعه اشراف را در زمینه مسائل فرهنگی و محیط زیستی تحت تاثیر قرار می دهد به همین منظور تفاهم نامه ای با این وزارتخانه امضا شد که این وزارتخانه بتواند در مجموعه تاریخی بیستون سرمایه گذاری کند و یا در احیای مجدد تخت جمشید مشارکت داشته باشد. در همین جا از سایر وزارتخانه ها که در تاسیسات کلان ساده و عمرانی فعالیت دارند دعوت به همکاری می کنم.
تلاش در جهت احیای پایگاه های جهانی میراث فرهنگی
حجت گفت: بودجه پایگاه های جهانی مناسب نیست و مشخص نبود که اداره آن ها به عهده استان است یا ستاد. اکنون پایگاه جدیدی در اطراف حریم رضوی درحال ایجاد است.
تلاش برای احیای مجدد مرکز آموزش عالی میراث
حجت احیای مجدد مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی را یکی از اقدامات مهم سازمان میراث فرهنگی دانست و گفت: این مرکز می تواند به یک مرکز بین المللی آموزش میراث فرهنگی و در حد یک دانشگاه ایجاد شود.
تعیین تکلیف موزه های بزرگ و منطقه ای
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی گفت: موزه دوران اسلامی چندین سال است که تکمیل شده و طبقه دوم موزه ایران باستان هم تعطیل است در حالی که اشیاء، ساختمان و نیروهای آن را داریم ولی همتی برای راه اندازی آن نبود به همین منظور یک هیات کارشناسی برای رسیدگی به این مسائل تشکیل شده تا در جهت احیای مجدد این موزه ها فعالیت کند ما تلاش داریم مجموعه باغ شاه متشکل از دانشگاه هنر، ساختمان و کتابخانه ملی، موزه ملک و پارک شهر را به عنوان یک منطقه ویژه به موزه تبدیل کنیم.
وی گفت: کارهای فیزیکی موزه بزرگ خراسان تا انتهای امسال تمام می شود. از اوایل سال آینده هم برنامه داخلی آن انجام خواهد شد. چون این موزه تمام استان را در بر می گیرد.
یونسکو به سعدآباد می رود
معاون میراث فرهنگی درباره محل استقرار کمیسیون ملی یونسکو گفت: ساختمانی که از سعدآباد وجود دارد که می تواند محلی برای این مرکز باشد تا زمانی که وزارت علوم بتواند محلی را برای آن ها تعیین کند. قرار است کاخ موزه های محلی برای جذب فعالیت های فرهنگی باشد.
تبدیل خانه تاریخی بهزاد به محل آموزش مینیاتور
معاون میراث فرهنگی گفت: خانه تاریخی بهزاد طبق وصیت آن مرحوم باید به محل آموزش هنر مینیاتور تبدیل می شد اما اکنون استفاده دیگری از آن می شود. دستور داده ام بلافاصله این خانه با کمک معاونت صنایع دستی به موزه مینیاتور و محلی برای آموزش این رشته هنری شود.
کاخ موزه ها امکان واگذاری به بخش خصوصی را ندارند
حجت گفت: کاخ موزه ها بر اساس قانون امکان واگذاری فعالیت هایشان به بخش خصوصی را ندارند. این یک اشتباه قانونی است که در این مراکز کافی شاپ درست کنند شاید منافعی در میان بوده که قطعا در شان کاخ موزه نیست. آیا کاخ موزه تهران به اندازه خانه هنرمندان نمی تواند محلی برای جذب فرهنگیان باشد.
تشکیل شورای مشترکی بین میراث فرهنگی و اداره اوقاف
قائم مقام سازمان میراف فرهنگی از برگزاری جلسه مشترکی بین سازمان اوقاف و میراث فرهنگی خبر داد و گفت: اعضای این شورا تشکیل شده است و دوستان ما در سازمان اوقاف نسبت به آثار تاریخی که تحت اختیار آنهاست نظر مثبتی دارند.
وی ادامه داد: با کمک شهرداری تهران ۴۰۰ هکتار از مناطق مرکزی تهران به صورت ویژه رسیدگی می شود. همچنین با اعضای شورای عالی معماری و شهرسازی و سازمان عمران و بهسازی هماهنگی هایی وجود دارد که تعریف بافت فرسوده و تاریخی مشخص شود.
تشکیل شورای ثبت به صورت مرکزی
حجت ادامه داد: شورای ثبت در ستاد مرکزی تشکیل شده و بخش نامه ای را به همه کشور ارسال کرده ایم که عنوان نکنند چه آثاری جزء آثار ثبت شده هست و یا چه آثاری در این فهرست قرار ندارد چون اعلام شدن این موضوع خساراتی را در پی دارد.
وی در ادامه این نشست خبری به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد و گفت: انجمن ایکوموس یک NGO جهانی و زیر نظر یونسکو است که اعضای آن باید بیشترین آشنایی را با حوزه میراث فرهنگی داشته باشند اکنون هزار نفر عضو این انجمن هستند. در این هشت سال به گونه ای عمل کردیم که این NGO در ایران تعطیل نشود بنابراین ساکت بودیم ناچار شدیم چراغ خاموش حرکت کنیم. حتی می خواستند ما را از مکانی که داشتیم بیرون کنند اکنون افتخار می کنم توانستم ایکوموس ایران را به نحوی مدیریت کنیم که امروز از آن استفاده بهینه شود و به عنوان عصای دست سازمان فعالیت کند.
حجت درباره ساخت و ساز مالک یک هتل در نزدیکی باغ نادری گفت: اجازه این ساخت و ساز خلاف قانون است. کسی که قبلا مدیر بوده و خلاف قانون مجوز ساخت این هتل را داده اکنون مجوزش، مجوزی خلاف قانون است چون آن مدیر متخلف بوده است بنابراین این موضوع باید رسیدگی شود.
وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر ثبت نشدن پرونده طب سنتی گفت: پرونده طب سنتی ناقص به یونسکو ارسال شده بود. چه تقصیری بر گردن کارشناسان سازمان یونسکو است. وقتی که طب سنتی در ایران بسیار گسترده و پرونده آن ناقص بوده است بنابراین میشد انتظار داشت که این پرونده ثبت جهانی نشود با این حال در حال تکمیل لیستی از میراث قابل ثبت هستیم.
ارسال نظر