به گزارش پارس به نقل از افکارنیوز، بی خوابی و کم خوابی از جمله مشکلات شایع جامعه بشری امروز است که ابتلا به آن می تواند موجب اختلالات جسمانی و ناهماهنگی های اجتماعی شود. اکثر مردان و زنانی که به این اختلالات دچار می شوند، افرادی کلافه و عصبانی به نظر می رسند و از خستگی های روحی و جسمی رنج می برند. این افراد به مرور زمان با تکرار بی خوابی های شبانه شان قادر نیستند مسئولیت های حرفه ای خود را به خوبی انجام دهند یا در زندگی مشترک با همسر و فرزندان شان با مشکلات و اختلالاتی روبرو می شوند که به مرور ثبات کاری و امنیت زندگی مشترک آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. در دنیای پزشکی برای درمان بی خوابی و اختلال های ناشی از آن روش های درمانی مختلفی مانند دارو درمانی، گیاه درمانی، آروماتراپی و… در مکاتب درمانی شرقی به ویژه طب سنتی ایران و چین هم راهکارهای مختلفی برای این مشکل وجود دارد. یکی از بهترین، موثرترین و بی خطرترین این شیوه ها طب سوزنی چین است که می تواند بعد از نخستین جلسه درمانی تاثیر درمانی خود را بر فرد مبتلا به بی خوابی نمایان کند.

دکتر فرهاد صبری، متخصص طب سوزنی در این باره توضیحاتی را به مخاطبان ارائه می کند.

چه عواملی موجب بروز بی خوابی می شود؟


علاوه بر مشکلات روحی، استرس، داروهای شیمیایی و درد، عوامل دیگری نیز وجود دارند که در بروز بی خوابی شبانه تاثیر دارند. تاخیر در عملکرد سندرم خواب یکی از مهمترین آنهاست که موجب بروز اختلال و بی نظمی در خواب افراد می شود. اختلال در این سندرم عموماً برای افرادی که به واسطه شغل شان شب کار هستند یا افرادی که به دلیل مسافرت تنظیم ساعت خواب شان بهم خورده، اتفاق می افتد. یکی دیگر از عواملی که موجب بی خوابی شبانه می شود، مصرف مواد محرک از قبیل کافئین، نیکوتین و شکر است. متخصصان توصیه می کنند برای داشتن خوابی آرام و بدون دغدغه بهتر است از مصرف این مواد ۳ ساعت قبل از زمان خواب خودداری کرد بنابراین مصرف نوشیدنی هایی مثل قهوه، نوشابه های سیاه، چای و خوردن غذاهای خیلی چرب و استعمال تنباکو چند ساعت قبل از خواب توصیه نمی شود. وجود درد در بدن عامل دیگری است که سبب ساز بی خوابی می شود. بهترین راه حل برای برطرف کردن این نوع بی خوابی تسکین درد و برطرف کردن آن است. مصرف برخی از داروهای شیمیایی که برای درمان افسردگی، آسم و فشارخون تجویز می شود نیز در برخی افراد موجب بروز اختلال بی خوابی می شود.

چند جلسه درمانی لازم است؟


افرادی که علاقمند به درمان بی خوابی از طریق طب سوزنی هستند باید بدانند که روند درمانی آنها در ۳ مرحله اتفاق می افتد؛ ۳ مرحله ای که هر مرحله آن ۱۰ جلسه دریافت سوزن را شامل می شود. در ۱۰ جلسه درمان با طب سوزنی ترشح هورمون های آرامش بخش و کنترل اضطراب و استرس در بیمار در بهترین شرایط خود قرار دارد و به حد نسبتاً خوبی می رسد اما این به آن معنا نیست که بیمار می تواند روند درمانی خود را قطع کند چرا که به چند جلسه حمایتی نیاز دارد و برای تثبیت درمان باید اقدام کند، پس دوره بعدی درمان آغاز می شود. در این مرحله افرادی که برای درمان بی خوابی و اختلال های ناشی از خواب خود داروهای شیمیایی دریافت می کردند می توانند با مشورت پزشک خود میزان مصرف این داروها را کاهش دهند. مزیت این شیوه درمانی این است که بیمار با کاهش مصرف داروهای شیمیایی عوارض کمتری را تجربه می کند و تنها با کمک یک شیوه درمانی طبیعی برای درمان خود و بهبود اختلالات بی خوابی اقدام می کند.

چرا بی خوابی افسرده تان می کند؟


دلهره و اضطراب مزمن و طولانی مدت یکی از مهمترین دلایل و عوامل ابتلا به افسردگی در مردان و زنان است. بنابراین در شرایطی که درمان های پزشکی به شکل موثر دنبال نشود با کاهش میزان هورمون های کاتکولامین و سروتونین در مغز بیمار، این اختلالات در بدن تشدید می شود. علاوه بر این بی خوابی و کم خوابی های طولانی مدت نیز می تواند به بروز اضطراب و دلهره و در نهایت ابتلا به افسردگی موثر باشد. افرادی که تجربه بی خوابی و کم خوابی مکرر دارند به مرور با بروز تغییراتی در فاکتورهای شیمیایی هماهنگ کننده سلول های مغزی مواجه می شوند. به این ترتیب عدم هماهنگی در تعادل متابولیسم سلول های مغز و اکسون های ارتباطی بین مغز و مغز میانی و همین طور هیپوتالاموس، فرد بی خوابی را تجربه می کند یا در طول ساعات خواب به دفعات از خواب می پرد و نمی تواند خوابی ارام را تجربه کند. خوشبختانه در طب سوزنی چین روش درمانی مشخصی وجود دارد که با کمک آن نه تنها می توان به درمان بی خوابی پرداخت بلکه می توان اضطراب، استرس و دیگر اختلالات ناشی از بی خوابی را نیز درمان کرد.

این سوزن های چینی چگونه درمان می کند؟


طب سوزنی از جمله شیوه های درمانی طبیعی است که قدمت آن به چند هزار سال پیش باز می گردد. این شیوه درمانی از زمان های دور به عنوان یک شیوه آرامش دهنده و تسکین بخش در میان درمانگران شیوه های طبیعی درمان شناخته شده است. درمانگران این شیوه درمانی با کمک سوزن های خاص خود نقاط ویژه از بدن را تحریک می کنند و به این ترتیب به تنظیم هورمون های درونی بدن و سلسله عصبی کمک می کنند. البته این اقدامات در کنار تنظیم جریان گردش خون و جریان گردش انرژی در بدن اتفاق می افتد. درمانگر با کمک سوزن هایی که به نقاط خاص بدن می زند مردین ها و کانال های انرژی مربوط به قلب و مغز را تقویت کرده و علاوه بر افزایش و تنظیم میزان گردش خون و انرژی در بخش کورتکس مغز و مغز میانی و اثرگذاری بر نقاط مربوط به استرس بیمار کمک می کند و در عین حال بی خوابی را نیز کنترل و درمان می کند. این اقدام با آزاد سازی هورمون های شبه مورفین در مغز و سلسله اعصاب اتفاق می افتد و در نهایت به بهبود کیفیت خواب افراد منتهی می شود.

چرا از داروهای خواب آور استفاده نکنیم؟


بسیاری از داروهای شیمیایی که برای درمان بی خوابی وجود دارد، این پتانسیل را دارند که انسان را به خود وابسته کنند. این وابستگی گاهی تا جایی پیش می رود که فرد بدون مصرف این داروها نمی تواند، بخوابد. برخی از مسکن های خواب آور حاوی دیازپام، لورازپام، نیترازپام و… است که در صورت مصرف طولانی مدت، مصرف کننده را به خود وابسته می کند. مصرف این داروها فقط در موارد خاص که بیمار دچار بی خوابی مزمن است و تنها با تجویز پزشک متخصص مجاز است.

بهبود کیفیت زندگی با طب سوزنی


امروزه طب سوزنی طرفداران زیادی در کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی و امریکایی دارد. افراد زیادی در سراسر جهان جدا از درمان و تسکین دردهایشان از این شیوه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ها استفاده می کنند. حتی گروهی از مردان و زنان با مراجه به کلینیک های طب سوزنی برای بهبود کیفیت زندگی، تنش زدایی، افزایش آرامش و تندرستی خود تلاش می کنند. این گروه با تنظیم میزان انرژی در کانال ها و چاکراه های انرژی در بدن علاوه بر خون رسانی و غذارسانی برابر به سلول ها و نقاط مختلف بدن انرژی مناسبی را به سلول ها و نقاط مختلف بدن ارسال می کند و به این ترتیب با تقویت سلسله اعصاب مرکزی و محیطی افراد توان و مقاومت بدنی آنها را افزایش می دهند.

این نکته را فراموش نکنید


به گفته متخصصان رعایت نکاتی ساده به هنگام خواب تاثیر مناسبی بر چگونگی و کیفیت خواب دارد. به عنوان مثال داشتن تخت خواب مناسب و پاکیزه، تاریک کردن اتاق خواب، ارام بودن فضای خانه، دوش آب گرم گرفتن، نوشیدن یک لیوان شیر گرم، صرف غذای مختصر در وعده شام، حفظ آرامش، عدم مرور مشکلات و فشارهای روزانه از عواملی است که افراد را به داشتن خوابی آرام کمک می کند. به گفته متخصصان بهتر است به هنگام خواب از تماشای تلویزیون به خصوص تماشای فیلم های هیجان انگیز و درام پرهیز کرد.