۳ داور ایرانی، چهار دوره قضاوت در جام جهانی
جامعه داوري ايران در ادوار مختلف جامجهاني داراي سهنماينده (جعفر نامدار، محمد فنايي و حسن كامرانيفر) بوده است
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- پويان اميري- اما چهاربار افتخار حضور در جامجهاني را داشته تا از اين لحاظ از تيمملي ايران يك پله بالاتر باشد.
جعفر نامدار
اولين حضور داوران ايراني به جامجهاني آلمان (1974) برميگردد كه مرحوم جعفر نامدار (41ساله) بازي دو تيم استراليا و شيلي در برلينغربي را قضاوت كرد كه بازي با تساوي بدون گل به پايان رسيد. او دومين داور آسيايي بود كه در تاريخ جامجهاني سوت زده. يك داور سنگاپوري لقب اولين داور آسيايي كه در جامجهاني قضاوت كرده است را فقط سهروز قبل از نامدار بهدست آورد، آن هم بهدليل اينكه داور كشورمان ديرتر به محل مسابقات رسيده بود. نامدار در اين بازي يك اشتباه وحشتناك انجام داد، او به ري ريچارد، بازيكن استراليايي سهبار كارت زرد نشان داد، پس از اينكه داور چهارم او را از اشتباهش آگاه كرد، نامدار بازيكن خاطي را با چهاردقيقه تاخير و با يك كارت قرمز جريمه و اخراج كرد.
جعفر نامدار در سال1311 در خيابان ري تهران به دنيا آمد. علاقه وي به ورزش فوتبال سبب شد كه در 20سالگي به تيم شاهين تهران بپيوندد، در آن زمان كه فوتبال خيلي حرفهاي نشده بود، جعفر در كنار بازي فوتبال به قضاوت در اين ورزش نيز ميپرداخت. اما ورود نامدار به داوري هم بسيار جالب است. او قبل از اينكه جامه داوري بر تن كند بازيكن تيمملي ايران و باشگاه شاهين تهران بود. او در مسابقات مقدماتي جامملتهاي۱۹۶۰ آسيا عضو تيمملي ايران بود و سهبازي نيز انجام داد. اين مسابقات كه يكي از تورنمنتهاي پرحاشيه براي فوتبال ايران بود، آذرماه۱۳۳۸ در كرالاي هند برگزار شد. تيمملي ايران پس از ناكامي در اين مسابقات در بازگشت به تهران خبرساز شد و ۹بازيكن اين تيم به جرم حمل طلا از هند به ايران بين ششتا يكسال محروم شدند كه سنگينترين محروميت، مربوط به جعفر نامدار بود كه دچار يكي از سنگينترين محروميتهاي تاريخ فوتبال ايران شد. او ششسال از بازي محروم شد، البته همه محروميتها بعد از يكسال بخشيده شد، ولي علاقه نامدار به قضاوت باعث شد تا داوري را جدي دنبال كند و بازيكردن فوتبال را رها كند.
جعفر نامدار (45ساله) در جامجهاني آرژانتين (1978) هم به جامجهاني راه پيدا كرد و بازي دو تيم لهستان و مكزيك را كه با برتري سه بر يك لهستان همراه بود سوت زد.
او بهعنوان كمكداور ديدارهاي برزيل - لهستان (جامجهاني ۱۹۷۴) رده بندي آرژانتين - لهستان و سوئد- برزيل (جامجهاني ۱۹۷۸) نيز بودهاست.
از ديگر قضاوتهاي بينالمللي نامدار ميتوان به حضور در بازيهاي المپيك تابستاني۱۹۷۲ و۱۹۷۶ اشاره كرد. نكتهاي كه باعث برتري جعفر نامدار نسبت به دو نماينده ديگر داوري ايران در جامجهاني شده، قضاوت بهعنوان داور وسط و حضور در دو دوره جامجهاني است. ضمن اينكه در بين داوران بزرگ ما، جعفر نامدار تنها كسي است كه در تيمملي فوتبال كشورمان هم بازي كرده. البته در آن زمان انتخاب داوران مانند حالا باب نبود و فيفا از چند فدراسيون معروف آسيايي ميخواست تا داور درجهيك خود را به فدراسيون جهاني معرفي كنند. نامدار پس از خداحافظي از دنياي فوتبال به كشور آمريكا مهاجرت كرد و تا پايان عمر 79سالهاش در اين كشور زندگي كرد، او در ديماه سال 92 در كشور آمريكا درگذشت.
محمد فنايي
محمد فنايي، متولد 1330 در تهران است، فنايي داوري را از سال 1353 آغاز كرد و از سوابق كمكداوري وي ميتوان به قضاوت پنجديدار در مسابقات المپيك 1992 بارسلون، داوري در مسابقات مقدماتي جامجهاني آمريكا، پنجقضاوت از جمله فينال مسابقات جامجهاني1994 آمريكا بين دو تيم ايتاليا و برزيل، قضاوت در مسابقات جام كنفدراسيونها در سال 1995، برترين كمكداور آسيا در سال 1994 و پنجبار قضاوت ديدار مهم داربي پايتخت اشاره كرد. او از سال1378 از دنياي قضاوت خداحافظي كرد و از آن تاريخ تاكنون در دورههاي آموزشي داوري فيفا و كنفدراسيون فوتبال آسيا شركت ميكند. فنايي در سال 1389 به عنوان سرپرست تيمملي اميد فعاليت كرده است. وي در حال حاضر به عنوان عضو كميته داوران فعاليت ميكند و ناظر داوري مسابقات ليگ برتر ايران است. در سال ۱۹۹۴ محمد فنايي از طرف كنفدراسيون فوتبال آسيا (AFC) به عنوان كمكداور سال انتخاب شد.
حسن كامرانيفر
حسن كامرانيفر، كمكداور بينالمللي فوتبال ايران است كه در جامجهاني فوتبال سال۲۰۱۰ به عنوان كمكداور حضور داشت. او در جامجهاني2010 در مسابقه فرانسه با مكزيك و شيلي با سوييس، بهعنوان كمكداور اول قضاوت كرد و در اين دو مسابقه تصميمات حساسي گرفت. گارسيا آراندا، دبيركل كميته داوران فيفا پس از آناليز گل اول مكزيك كه با تصميم فوقالعاده كامرانيفر صورت گرفت، دو بار تقاضاي تشويق وي را كرد و تا آن مسابقه از جامجهاني2010 سرنوشتسازترين و سختترين تصميم كمكداور آن صحنه اعلام شد. فدراسيون جهاني فوتبال نيز با ارسال پيامي به حسن كامرانيفر كمك داور اول ديدار فرانسه و مكزيك در بازيهاي جامجهاني 2010 از عملكرد وي به شكلي خاص تقدير و براي او آرزوي موفقيت كرد.
اما در بازي دوم بين دو تيم سوييس و شيلي، بخت با كامرانيفر يار نبود، توصيه اشتباه حسن كامرانيفر به خليلالغمدي براي اخراج والون بهرامي در دقيقه31، ضمن شكست سوييس از شيلي كه در نهايت منجر به حذف اين تيم شد، به فعاليت اين تيم داوري در جامجهاني2010 خاتمه داد. بعد از اين بازي تمارهيتسفلد، سرمربي صاحبنام سوييسي گفت: «فيفا بايد جوابگوي تيمهايي باشد كه با اين اشتباهات از جامجهاني كنار ميروند. فيفا بايد داوراني را براي جامجهاني انتخاب كند كه در بهترين ليگهاي جهان قضاوت ميكنند نه داوراني كه معلوم نيست در كدام ناكجاآباد قضاوت ميكنند.» هر چند در ادامه بازي، اعلامنكردن آفسايد بازيكن شيلي توسط حسن كامرانيفر و ثبت گل صحيح شيلي در دقيقه75 مسابقه باعث شد تا بار ديگر كارشناس داوري او را تشويق كند، اما اين بازي پايان قضاوت كامرانيفر در جامجهاني آفريقايجنوبي بود. حسن كامرانيفر، داور 41ساله اهل مشهد است.
وي از سال 1368 تاكنون به داوري فوتبال مشغول بوده است. او همچنين داراي مدرك ليسانس تربيتبدني است و شغل دومش دبيري درس تربيتبدني ميباشد، اما روايت كامرانيفر از اعلان حضورش در جامجهاني بسيار جالب است: يك روز وقتي كه داشتم ايميلم را چك ميكردم، متوجه شدم كه دعوتي از طرف فيفا براي من ارسال شده. زماني كه ايميل را مطالعه كردم فهميدم كه مربوط به قضاوت در جامجهاني است. كامرانيفر اين شانس را دارد تا براي دومينبار حضور در جامجهاني را تجربه كند، او بهعنوان كمك عليرضا فغاني به عنوان داوران ذخيره به جامجهاني خواهند رفت و احتمال اينكه براي قضاوت در جامجهاني انتخاب شود، وجود دارد. او درباره شانس قضاوت در جامجهاني ميگويد: اگر همين تيم دونفره باشيم شانس قضاوت نداريم و تيم ذخيره باقي خواهيم ماند.
ارسال نظر