ارزیابی اولیه سایت‌های مختلف ورزشی این است که عربستانی‌ها از این طریق خواسته‌‌اند خودشان را برای حضور بهتر در جام جهانی مهیا کنند. از آنجا که شش نفر از این بازیکنان، بازیکنان ملی‌پوش عربستانی هستند، این تحلیل چندان هم غیرمنطقی به نظر نمی‌رسد. این کشور در گروه اول رقابت‌های جام جهانی با روسیه میزبان، اروگوئه و مصر هم‌گروه است و به نظر می‌رسد با این کار، دنبال یافتن راه‌حلی مناسب برای رقابت با تیم‌های قدر گروه اول جام جهانی است. با‌این‌حال به نظر می‌رسد این داستان رنگ‌و‌بوی دیگری هم دارد و همه چیز به این سادگی‌ها نیست. بحث اسپانسرشدن عربستانی‌ها در لیگ اسپانیا از یک‌سو و حمایت‌کردن از کمپانی پخش تلویزیونی رقابت‌های لالیگا از سوی دیگر، باعث شده چندین تیم لالیگایی حاضر به پذیرش بازیکنان تیم ملی عربستان شوند.

قبل از پرداختن به دلیل اصلی این موضوع، باید به فهرست بازیکنان عربستانی و تیم‌های لالیگایی‌ای که قرار است این بازیکنان در آنها بازی کنند، پرداخته شود. نکته شایان توجه این است که تعدادی از این بازیکنان در تیم‌های حاضر در دسته اول لالیگا بازی خواهند کرد و بقیه به لیگ‌های پایین‌تر می‌روند. همان‌طور که در ابتدای مطلب عنوان شد، هفت نفر از این بازیکنان حرفه‌ای هستند که قرار است در تیم‌های بهتری در لالیگا عضو شوند، تمرین کنند و در صورت مهیابودن شرایط به میدان نیز بروند. یحیی سلیمان ‌الشهری، فهد المولد و سالم محمد الدوسری چهره‌های سرشناس‌تر فوتبال عربستان هستند که در دسته اول لالیگا به ترتیب برای تیم‌های لگانس، لوانته و ویارئال بازی خواهند کرد. چهار بازیکن دیگر عربستانی نیز به لیگ‌های پایین‌تر می‌روند؛ علی النمر (نومانسیا)، عبدالمجید (رایو وایکانو)، عبدالله الحمدان (خیخون) و نوح الموسی (وایادولید). دو بازیکن دیگر عربستانی هم که تجربه حضور در اسپانیا را به دست می‌آورند، بازیکنان جوانی به نام‌های مروان ابکر و جابر مصطفی هستند که به ترتیب به تیم‌های جوانان لگانس و ویارئال خواهند رفت.

٦ ماهه بدون دستمزد!

انتقال این بازیکنان به لالیگا یکی از عجیب‌ترین نقل‌و‌انتقالاتی است که فوتبال حرفه‌ای دنیا به خودش دیده و کمتر سابقه داشته است. این بازیکنان به صورت قرضی و شش‌ماهه راهی باشگاه‌های مربوطه می‌شوند. مورد جالب اینکه برای به‌خدمت‌گرفتن این بازیکنان، هیچ هزینه‌ای از سوی باشگاه‌های اسپانیایی نشده و از طرفی قرار هم نیست هیچ دستمزدی به این بازیکنان داده شود. تنها شانسی که در اختیار این بازیکنان قرار داده شده، کار و تمرین‌کردن با تیم اصلی است و در این میان اگر بازیکنی توانست استعدادش را به رخ بکشد، شانس حضور در ترکیب تیم اصلی را به دست خواهد آورد.

توافق در راستای پیشرفت فوتبال عربستان

با‌این‌حال، هنوز سؤال اصلی این است که تیم‌های لالیگایی چطور حاضر به پذیرش بازیکنان عربستانی شده‌اند. برای پیداکردن پاسخ این پرسش، باید به میانه‌های ماه اکتبر گذشته سرک کشید؛ جایی که «هیئت عامه ورزش» عربستان قراردادی با مسئولان لالیگا و هفت تیم حاضر در این لیگ منعقد کرد. طبق آن قرارداد، قرار شد طرف عربستانی هزینه‌های لازم را برای تأمین خواسته‌هایشان بپردازد. مهم‌ترین توافقی که آن زمان صورت گرفت، ساخت آکادمی مدرن فوتبال در عربستان از سوی لالیگا و آموزش جوانان این کشور بود. درواقع قرار شده اسپانیایی‌ها کمپ مجهزی در عربستان بسازند و خودشان با آوردن مربیان روز دنیا، عهده‌دار آموزش بازیکنان مستعد عربستانی شوند. در این میان، اگر هم استعدادیاب‌های اسپانیایی چشم‌شان به بازیکن مستعدی خورد، وظیفه دارند شرایط را برای حضور او در لالیگا فراهم کنند. البته این فقط بخشی از این قرارداد همکاری بود و حالا به نظر می‌رسد از بخش دیگری از آن رونمایی شده؛ انتقال بازیکنان مستعد عربستانی به باشگاه‌های لالیگایی برای آموزش و تمرین حرفه‌ای فوتبال در سطح بالا. اتفاقا در راستای همین قرارداد بود که عربستانی‌ها در «هتل ٤ فصل ریاض» مراسم معارفه این بازیکنان را با باشگاه‌های اسپانیایی برگزار کردند. آنها با دعوت از مقامات اسپانیایی، سعی کردند این مراسم را با شکوه بیشتری برگزار کنند. اما بحث اصلی این است که «هیئت عامه ورزش» عربستان چه نهادی است؟ این نهاد به دستور مستقیم پادشاه در سال‌های گذشته تشکیل شد، ولی به‌طور ویژه از سال ٢٠١٤ کارش را در عرصه فوتبال جدی گرفت. از سال ٢٠١٧ هم که رئیس جدیدی برای آن معرفی شد، فرم جدیدتری به خود گرفته و سرعت رشد آموزش فوتبال در عربستان دوچندان شده است. نکته مهم اینکه حضور زنان عربستانی در ورزشگاه برای تماشای بازی‌های فوتبال نیز یکی از برنامه‌های همین نهاد بوده و آن‌طور که مسئولانش گفته‌‌اند، قرار است در سال‌های پیش‌رو کارهای مهم‌تری در عرصه فوتبال عربستان صورت بگیرد. بااین‌حال حضور بازیکنان عربستانی در تیم‌های لالیگایی برای این تیم‌ها نیز یک بازی دو سر برد است؛ آنها نه‌تنها هزینه و دستمزدی به این بازیکنان نمی‌دهند، بلکه از این طریق تیم‌هایش را در عربستان سرشناس‌تر می‌کنند که نتیجه مستقیم‌تر آن می‌شود سرریزشدن اسپانسرهای عربستانی به این تیم‌ها.