کابینه 80 میلیونی
امروزه در بسیاری از بخشها کسانی که حقشان تضییع شده یا میخواهند طرحی را پیشنهاد کنند، چندان امید ندارند که به مدیران سطح بالای دستگاه دسترسی پیدا کنند، درصورتی که سنت تعیین ساعت ملاقات مردمی سنت خوبی بوده که در بعضی از دولتها انجام داده و در این دولت هم میتواند مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام ذوعلم عضو هیأت علمی پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی نوشت:
انقلاب اسلامی یک جریان برخاسته از مردم و بر اساس اهداف و مسائل مردم است که در مدت 4 دهه بعد از انقلاب هم بر همین اساس توانسته پایدار باشد و دربرابر انواع چالشها و خلاء ها ایستادگی کند و مقابل توطئههای خارجی، کشور و انقلاب را سربلند نگه دارد. بنابراین در حقیقت انقلاب و نظام وامدار مردم است و بر همین مبنا ما میتوانیم این نکته را تاکید کنیم که دولت منتخب و در حال استقرار، خودش را باید یک کابینه 80 میلیونی تعریف کند که هم در جهت برآورده شدن نیازها و مطالبات مردم عمل و هم بخصوص از توانمندی و ظرفیتهای مردمی برای پیشبرد کارهای کشور استفاده کند. این تلقی که کابینه و دستگاه دیپلماسی دولت به تنهایی میتوانند مسائل را حل و در جهت تعالی کشور اقدام کنند، یک انگاره نادرستی است که برگرفته از نگاه غیر اسلامی نسبت به رابطه قوهمجریه و مردم است. آنچه مبنای انقلاب ایجاب میکند، این است که همه مردم خود را در سرنوشت کشور دخیل ببینند و برای پیشرفت کشور تلاش کنند. در این راستا باید بر چند نکته تأکید کرد؛
نکته اول؛ انتظاری که از دولت میرود، کارآمدی و توانمندی برای شناخت درست مسائل و حل آنهاست که بیش از دولت یازدهم با حفظ انسجام و هماهنگی در ذیل سیاستهای مصوب نظام و با رعایت الویت ها مشکل را حل و آنچه را که مطالبه مردم در مصاحبهها و مقالات بوده، تأمین کند. بنابراین بحث مهم ارتقای کارآمدی دولت و قوه مجریه است که باید مورد توجه وزرای منتخب قرار بگیرد و دولت دوازدهم حقیقتاً با شاخصهای عینی و ملموس این کارآمدی را بتواند به اثبات برساند.
نکته دوم؛ فراجناحی بودن دولت بسیار مهم است. سهم طلبیهای جناحها و گروهها در دولت و به خصوص در ردههای سوم و چهارم مدیریت کشور، معاونان وزرا و مدیران کل در سطح استانها در این زمینه اگر فراجناحی بودن رعایت نشود، خود به خود کارآمدی تضعیف خواهد شد و همه اعضا و همه بخشهای علاقه مند به پیشرفت کشور و همه بخشهایی که نقشی در مسوولیتهای کشور دارند باید بدانند، دولت فراتر از نظرات جناحی و گروهی باید انتظارات ملی و مردمی را پاسخ دهد. متاسفانه در دولت یازدهم شاهد این نکته بودیم که در بعضی از دستگاهها کاملاً خط و خطوط سیاسی پررنگ بود و افراد شایسته بهخاطر اینکه متعلق به جناج مخالف بودند، در الویت قرار نمیگرفتند و این به فراجناحی بودن کابینه ضرر خواهد زد.
نکته سوم؛ نگاه تحولی به مسائل کشور است که در بعضی از دستگاهها این نگاه وجود ندارد. اگر بخواهیم بی پرده سخن بگوییم باید گفت این نگاه بروکراتیک و کلیشهای در دستگاهها حاکم است و معمولاً به دلیل اینکه نگاه تحولی نیاز به فکر و اندیشه و صرف وقت و سرمایه گذاری دارد از آن فاصله گرفته میشود و این در حالی است که ما به این نگاه نیاز داریم. در بحث اقتصاد ما به نگاه اقتصاد مقاومتی، در بخش تعلیم و تربیت به نگاه تحول بنیادین در آموزش و پرورش، در بخش فرهنگی با نگاه تحول در عرصههای مختلف فرهنگی نیاز داریم و در حقیقت باید این نگاهها را جدی بگیریم و یک نگاه تحولی و رویکرد بازنگری اساسی در کلیشهها و فرایندهای جاری صورت گیرید تا بتوانیم به پیشرفت کشور و اهداف دسترسی پیدا کنیم.
نکته چهارم؛ مردمی بودن مسوولان است که نکته بسیار مهمی است. البته منظور این نیست که مردمی بودن در یک سری کارهای کلیشهای و ظاهری نمود پیدا کند بلکه به معنی واقعی استفاده از دیدگاه مردم و افکار و اندیشهها و به خصوص تشکلهای غیر دولتی در بخشهای مختلف و طرح مسائل با مردم و رو راست بودن با مردم. اینها نکاتیاند که در ضمن مردمی بودن میتوان قرار داد و از جمله اینکه معاونان وزرا و مدیران در سطح استانها بین مردم حضور پیدا کنند و از نزدیک مسائل را ببینند. یکی از مصادیق مردمی بودن، ملاقاتهای مردمی است. امروزه در بسیاری از بخشها کسانی که حقشان تضییع شده یا میخواهند طرحی را پیشنهاد کنند، چندان امید ندارند که به مدیران سطح بالای دستگاه دسترسی پیدا کنند، درصورتی که سنت تعیین ساعت ملاقات مردمی سنت خوبی بوده که در بعضی از دولتها انجام داده و در این دولت هم میتواند مورد توجه قرار گیرد.
آخرین نکته این است که ما نیاز به دولت انقلابی داریم به معنی سرعت عمل و انگیزه جهادی داشتن و توجه به ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی که این نکته بسیار مهمی است. حقیقا همه مسوولان ما وامدار شهدا هستند، وامدار حضرت امام (ره) و هدایتهایی رهبر معظم انقلاب هستند و انتظار میرود که هر مقدار دولت بیشتر بتواند با روحیه انقلابی و با توجه به ارزشهای انقلابی در خدمت جامعه قرار گیرد، در این صورت میتوان امید داشت که دولت دوازدهم از دولت یازدهم موفقتر باشد و حقیقا یک کابینه موفق 80 میلیونی را رقم بزند.
ارسال نظر