پشت در اسرار حراج میلیاردی تهران !
جمعه شب در عرض کمتر از پنج ساعت مبلغی حدود 25 میلیارد تومان در هتل پارسیان آزادی تهران جا به جا شد. حراجی تهران با فروش میلیاردی آثار هنریاش باز هم خبرساز شده است ؛ گردش مالی بزرگی که همه به آن خوشبین نیستند.
روزنامه جوان نوشت: برخی آن را رکوردزنی بزرگ و گردش مالی خیره کننده در زمینه فروش آثار هنری ایران میدانند و برخی دیگر از آن به عنوان یک بازی اقتصادی و بازارگرمی بزرگ برای مطرح شدن هنرمندان کمترشناخته شده یاد میکنند.
در جمعه شبی که گذشت، پنجمین دوره حراج تهران برگزار شد. در این دوره که در هتل پارسیان آزادی برگزار شده است؛ چهرههایی چون علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی مرادخانی معاون هنری وزارت ارشاد و افرادی مانند علی دایی، شهرداد روحانی، الناز شاکردوست و عاطفه رضوی حضور داشتهاند. در میان 80 اثر ارائه شده این حراجی 14 اثر کلاسیک از نقاشانی مانند کمال الملک، علی اکبر مزین الدوله و حسن ارژنگی ارائه شده است. از نکات جالب توجه دوره پنجم حراج تهران، جابهجایی دوباره رکورد فروش آثار هنری بوده تا آنجا که صحبت از ثبت فروش 25 میلیارد و 362 میلیون تومانی در این دوره است. به این معنی که فروش آثار در دوره پنجم حراج تهران حدود 4 میلیارد تومان بیشتر از فروش سال گذشته بوده است. جالب آنجا است که الناز شاکردوست، بازیگر سینما اولین خریدار حراج تهران بوده است. از سوی دیگر این رویداد در این دوره باز هم با رکوردزنی فروش آثاری از سهراب سپهری همراه بود. آثار سهراب سپهری با فروش 4 میلیارد و 550 میلیون تومان نزدیک به یک پنجم مجموع فروش این رویداد را به خود اختصاص داد. در دوره گذشته برگزاری حراج تهران نیز تابلویی از سهراب سپهری رکوردی تاریخی زده بود و با قیمت 2 میلیارد و 800 میلیون تومان در میان 126 اثر ارائهشده در این حراجی جایگاه نخست را کسب کرده بود.
حراج تهران با تمام زرق و برق و پولهای کلانی که برای خرید و فروش آثار آن جا به جا میشود، همیشه سوژهای داغ برای اظهارنظرها و واکنشهای مختلف بوده است. با وجود آنکه وزیر ارشاد و معاونش از مهمانان ویژه پنجمین برگزاری آن بودند، اما این حراجی نقطه مقابل اکسپوی هنری وزارت ارشاد و رقیب سرسخت آن است. رویدادی با سر و شکل مستقل، کاملاً خصوصی و البته پر رونقتر که برخلاف اکسپو در آن از گردش مالی رکوردهای خوبی بر جای میماند. برخی برگزاری این حراجی را اتفاقی مثبت برای فرهنگ و هنر کشور تلقی میکنند. اینکه آثار هنری مورد توجه قرار گرفته و گردش مالی این حوزه رونق بگیرد برای بسیاری باب میل و نقطهای آرمانی برای هنر محسوب میشود به ویژه آنکه در سالهای گذشته برای برگزاری حراج کریستی در تهران تلاش زیادی صورت گرفته است، اما اکنون با وجود حراجی مستقل و خصوصی چون حراجی تهران جای خالی وجود یک بازار اقتصادی داخلی پر رونق در زمینه فروش آثار هنری پر شده است با این حال حراج تهران بعد از هر دوره از برگزاری خود، انتقادهای بسیاری را مقابلش میبیند.
از انتقاد به سر و شکل لاکچری و مبالغ هنگفت و میلیاردی که در آن جا به جا میشود تا انتقادهای نسبتاً موشکافانهتر همچون ادعایی که این حراجی را یک بازارگرمی برای فروش آثار هنرمندان کمترشناخته شده کشور میداند.
واکنش خوانندگان سایتها و خبرگزاریها به آمار و ارقام هنگفت خرید آثار هنری حراج تهران، گویای نظرات مختلف مردمی درباره این رویداد است. در برخی نظرات میتوان جنس انتقادها را به این حراجی دریافت: «واقعاً برای وزیر متأسفم. از نزدیک شاهد این پول دادنای بیهوده هست و ککشم نمیگزه. شاکر دوست این پولا رو بیاد بده چهارتا یتیمو سیر کنه. »، «سه میلیارد پول میدن برای یه تابلو نقاشی اون موقع ما با داشتن تحصیلات عالیه برا پول پیش واسه اجاره خونمون موندیم.»، «واقعاً این خرید و فروشهای تابلو مسخرهترین کار دنیاست یه عده از رو شیکمسیری میان یه تابلویی که چیزیم ازش نمیفهمن رو بهخاطر پز دادن با قیمتهای نجومی میخرن، وقتی آدم فکرشو میکنه که با این پولها میشه زندگی چندصد نفر رو نجات داد، تأسف میخوره. البته هر کسی اختیار پول خودشو داره و میتونه هر کاری بکنه ولی چه خوب میشد که این پولا در جهت درست مصرف میشد.»
خوانندهای دیگر نوشته است: « در تمام دنیا چنین فروشهایی صورت میگیره ... هر آدمی هم مسئول پول خودشه که چطور خرجش کنه همین مونده برای مزایده هم داستان توهمی بسازیم برای خودمون.»
در کنار این انتقادات اما گاه نقدهای ژرفتر و موشکافانهتری ماهیت برگزاری حراج تهران را نشانه میگیرد. از جمله اینکه چرا بهجای یک مجری متخصص برگزاری حراج، چهرهها و بازیگران سینما و تلویزیون چکش حراج این رویداد را در دست میگیرند. آنها که حراج تهران را بازارگرمی برای فروش آثار هنری مطرح و غیرمطرح میدانند، معتقدند که اجرای چنین حراجی توسط چهرههایی چون رضا کیانیان و یا حسین پاکدل ترفندی بیش برای جلب مشتری نیست، اما انتقاد بزرگتر به حراج تهران مربوط به قیمتگذاری آثار است، چنانچه سال گذشته نیز برخی انتقادها و اعتراضها ارقام اعلام شده در حراجی را مشکوک اعلام کرده است و مدعی شده بود که خریدهای این حراجی صوری است.
هنوز هم پیش روی حراج تهران، نقدهای قابلاعتنایی مطرح میشود؛ انتقادهایی از جمله اینکه این رویداد با قیمتگذاریهای نجومیاش روی آثار هنری کمتر شناخته شده، سکویی برای مطرح شدن هنرمندان بینام و نشان و تبدیل آنها و آثارشان به پرفروشهای آینده این حراجی است. این نقدها و ابهامات عموماً بیپاسخ باقی میمانند و سال به سال وجههای پر رمز و رازتر به حراج تهران میبخشند!
ما چیبگیم یکی مییلیاردی خرج میکنه و میگه اختیارجیبمودارم یکی هم مثل مامستاجر و دو تا بچه و برجی یک میلیون حقوق خودتون قضاوت کنین این فاصله طبقاتی فکرس هم آدمو دیوونه میکنه
بالخره باید پول فساد و تباهی ملت ایران جایی خرج بشه، واقعا از کجا این پولا را میارن؟ راه راست؟ تلاش و کوشش فرآوان؟ کارآفرینی؟ ...؟
وقتی پول دست یه عده خاص باشه همینه دیگه 10درصد غنی 90درصد محتاج .وقتی می خوان 40هزارتومان یارانه را بریزن توحساب مردم یه هفته قبلش غم عالم می گیرتشون که چرا به مردم بدن چرا توجیب بعضی ها نره
مردم از گرسنگی و فقر کلیه هاشون رو میفروشن انوقت تو دولت تبخیر امید... بنفش متشکریم
دروغ نگو تومملکتی که اکثر مردم به نان شبشون محتاجند مگه میشه یک عده ... توحراجی میلیاردی شرکت میکنند
بجای این کارها به فکر دل گرسنه مردم باشید بخدا معصیت داره از من گفتن سرپل صراط میبینمتون
پول مفت و باد آورده هست دیگه !!! وقتی یه آدم گردن کلفت پولدار سیمکارت شاکردوست را 250 میلیون می خره اونم یه جوری باید این پولهای مفت را خرج کنه !!!
یه عده نون شب تو این مملکت ندارن بخورن و شکم گرسنه می خوابن یه عده هم اینجور!!! از خدا بترسید آقایان ثروتمند , بازیگران , ورزشکاران و فوتبالیست ها و ......
دکتر شریعتی حرف خیلی قشنگی میزنه: از میان ۲واژه انسان و انسانیت اولی در میان کوچه ها و دومی در لابه لای کتاب ها سرگردان است ، واقعا موندم که انسانیت کجا رفته این ۲۵ میلیارد پول کمی نیست خیلی مشکلات باهاش حل میشد آخه چرا ملت ما انسانیت رو فراموش کردن درسته هرکس اختیار جیب خودش رو داره ولی ۳میلیارد بدی به ی تابلو که چی بشه تنها هدفشون از این کار خودنماییه فقط خودنمایی اگه ی ذره انسانیت داشتن این پول رو خرج چندتا بچه بی سرپرست میکردن فقط می تونم بگم متاسفم واسه این مردمان حقیر که فقط دنبال جلب توجه هستن
اينگونه داستان ها در همه جاي دنيا هست فقط در ايران با اصول ما منافات دارند .
خيلي ادبي حرف زدم ايول
اون کسی که چهار میلیارد میده و یه تابلو میخره میتونه بجای این کار به هر خونواده نیازمند صد میلیون کمک کنه
به قول رهبر عزیزمان یک مشت نوکیسه تازه به دوران رسیده بی هویت . که فکر می کنند اگر ادای اجنبی ها رو در بیارن می شن متمدن عزیزم اینها تمدن نیست فقط تجدده . اونم از نوع حقارت آمیزش . چون اینقدر احمق هستند که فقط زرق و ورقها چشمشون گرفته نمی دونن توی همون کشورهای هم که اینها براشون می میرن این کارها همش دلالی برای رنگ کردن حروم خورهای احمقه . ولی اینها جای تاسف نداره چون همیشه توی دنیا و عصرها آدمهای از خدا بیخبر بوده . جای تاسف اونجاس که دولت و مسئولینش بجای این که این ساعتها را صرف رسیدگی به فرهنگ این جامعه بکنند شدن تبلیغ کننده و شایدم مشتری این دلقک بازیها . دولت تدبیر و امید !!!!!!! واقعا کجای این دولت تدبیر و امید وجود دارد . این دولت هم مثل دولت های قبل . این دولتی ها می خواهند اقتصاد مقاومتی اجرا کنند . ذهی خیال باطل . اینها هم در حال بستن بارو ساکهاشون به کانادا و امریکا و انگلیس هستن گذشت زمان همه چیز رو نشون میده . چند فقط دیگه تابلوی اقتصاد مقاومتی رو تو انگلیس به حراج می ذارن . خدایا تو شاهد باش . به تو واگذارشون می کنیم .
مثلا چقدر از پول فروش تابلوی سهراب به بازماندگان او می رسد کسی میتواند بگوید ممنون می شوم
فقط شعار قانون از کجا اوردی چرا اجرا نمیشه.همه جای دنیا هر کس پول بیشتر داره باید مالیات بیشتر بده تا این همه اختلاف طبقاتی پیش نیاد.متاسفم برای دولت بیم و امید وقتی وزرایی دارایی هاش بیش از چندهزار میلیارد تومن باشه صد میلیارد هزینه ینه انتخاباتی رو باید از هر طریقی دربیاره.باید همه اموال این مفت خورای بیت المال مصادره بشه و به نود درصد قشر ضعیف برگرده.از خود مجریان قانون و دولت هم باید شروع بشه.باید تمام دارایی های بالای یک میلیارد رو تحقیق و تفحص و مالیات سنگین و استرداد داده بشه.فقر و فساد بیداد میکنه بعد اینها میلیاردها صرف هیچ میکنند