مبارزه ملی با قاچاق اشیای تاریخی
محمد باریکانی:مبارزه با قاچاق اشیای تاریخی در کشور وارد فاز تازهای شده است.
به گزارش پارس به نقل از همشهری آنلاین،عزم جدید با مشاهده نام مقامات استانی تهران ازجمله استاندار، شهردار، رئیس شورای شهر، مدیرکل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس اداره میراث فرهنگی استان و روسای دانشگاههای تهران، شهید بهشتی و علامه طباطبایی در فهرست اعضای نخستین انجمن حامیان میراث فرهنگی استان تهران آغاز شده است.
این مقامات قرار است عصر روز چهارشنبه ساعت15 نخستین جلسه دوستداران میراث فرهنگی استان تهران را در دفتر کار استاندار تهران برگزار کنند و پیگیر برنامههای کلان صیانت از میراث فرهنگی پایتخت و معضلات مرتبط با قاچاق اشیای تاریخی شوند.
این خبر ظهر دیروز در حاشیه مراسم رونمایی از 264قطعه شیء تاریخی که در معاملههای ساختگی اعضای یگان حفاظت میراث فرهنگی با قاچاقچیان اشیای تاریخی ضبط شده بود، در دفتر کار رئیس اداره میراث فرهنگی استان تهران اعلام شد.
نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران پنجشنبه گذشته در عملیاتی که از افشای جزئیات آن به خبرنگاران خودداری شد توانستند اشیای تاریخی زیادی متعلق به نقاط مختلف کشور کشف و ضبط کنند. سکههای صفوی، زیورآلات زرین و مهرهای دوره ساسانی و پیکرکهای متعلق به هزاره اول پیش از میلاد در عصر آهن، ازجمله اشیایی هستند که در کشفیات یگان حفاظت میراث فرهنگی و به گفته یک کارشناس ارزشگذاری آثار تاریخی به ارزش تقریبی بیش از یک میلیارد تومان رونمایی شدند. از بین اشیای رونمایی شده در دفتر رجبعلی خسروآبادی رئیس اداره میراث فرهنگی استان تهران، 10شیء تقلبی و مولاژ شده توسط سودجویان وجود داشت که برخی از آنها با تکیه بر نمونههای هخامنشی ساخته شدهاند.
یک عضو یگان حفاظت میراث فرهنگی که در این رونمایی حضور داشت به همشهری گفت که شناسایی و انجام معامله صوری برای جلوگیری از فروش این اشیا در بازار سیاه عتیقه ایران یک ماه زمان برده است.
رجبعلی خسروآبادی، مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران به همشهری گفت که مردم و حتی قاچاقچیان و خریداران اشیای تاریخی باید از طریق رسانهها آگاه شوند که این اشیا هویت ملی و تاریخی ملت و کشور است تا عرصه برای سودجویان و قاچاقچیان اشیای تاریخی تنگ شود. او همچنین خواستار عزم ملی تمامی دستگاهها برای همکاری در مقابله با قاچاق اشیای تاریخی شد.
یک روز پیش از رونمایی این آثار در ساختمان میراث فرهنگی استان تهران، یکی از مخاطبان همشهری که گزارشهای مرتبط با قاچاق اشیای تاریخی در این روزنامه را پیگیری کرده بود به خبرنگار همشهری اطلاع داد که در مراجعه برخی دارندگان اشیای تاریخی برای تحویل این اشیا به مراجع قانونی از آنها خواسته شده تا توضیح بدهند اشیا را از کجا آوردهاند .خبرنگار همشهری نیز این موضوع را با رئیس اداره میراث فرهنگی استان تهران در میان گذاشت و خسروآبادی در پاسخ گفت: قوانین برای خرید آثار تاریخی از یابندگان این آثار وجود دارد اما اعتباری برای خرید این اشیا بهدلیل کمبود بودجه در دولت پیشبینی نشده است.
قانون خرید وجود دارد ولی ابزار بودجه وجود ندارد و شاید اگر برخوردی اینچنینی با دارندگان اشیای تاریخی شده است به این دلیل بوده که فرد قادر به پاسخگویی به ارباب رجوع نبوده است. خسروآبادی میگوید:درصورت وجود بودجه، خرید اشیای تاریخی از دارندگان این اشیا توسط میراث فرهنگی برای منافع ملی و تشویق مردم به تحویل اشیای تاریخی و حتی انتقال آنها از خارج از کشور به داخل به نفع منافع ملی است. یک کارشناس ارزشگذاری سازمان میراث فرهنگی به همشهری گفت: هر فردی که شیءای برای فروش به سازمان میراث فرهنگی داشته باشد کمیته کارشناسی سازمان آنرا ارزشگذاری میکند و بهای خرید آنرا نیز میپردازد.
رئیس اداره میراث فرهنگی استان تهران همچنین در پاسخ به سؤال دیگر همشهری که از او پرسید آیا نشانهای از افزایش حجم مبادلات اشیای تاریخی در بازار زیرزمینی مشاهده شده است که نشان از افزایش حفاریهای غیرمجاز و رشد فقر در شهرستانها دارد؟ گفت تنها میتوانم بگویم هر اندازه رکود اقتصادی بیشتر شود حجم قاچاق اشیای تاریخی بیشتر میشود. هر اندازه عرق مردم نسبت به هویت ملی خود کمتر شود قاچاق آثار تاریخی در کشور بیشتر میشود.
اشیای تاریخی عراق در میان کشفیات جدید
رئیس اداره میراث فرهنگی استان تهران در پاسخ به همشهری درباره حجم آثار تاریخی عراق و سوریه در بازار ایران پس از جنایات داعش در آن کشورها گفت: این اشیا بهدلیل شرایط مرزی ایران و عراق قطعا به کشور وارد شدهاند. یک کارشناس میراث فرهنگی نیز به همشهری خبر داد کهماه گذشته در کشفیات اشیای تاریخی از قاچاقچیان آثار متعلق به عراق مشاهده شده است.
ارسال نظر